Sunnuntai 24.6.2018

Hoitajat huolestuivat Suomen rokotuskattavuudesta: ”Kaikkiin faktatieto ei kerta kaikkiaan pure”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2017 17:25
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
|

Rokotuskattavuus on saatava nousuun, vaatii Suomen Terveydenhoitajaliitto. Liitto on huolestunut Suomessa yleistyneestä rokotevastaisuudesta.

Liiton mukaan terveydenhoitajilla on tärkeä tehtävä väestön rokottamisessa ja siihen motivoinnissa ”kertomalla tutkimustietoon perustuvaa faktatietoa rokotusten hyödyllisyydestä”. Tehtävän suorittaminen ei aina ole helppoa.

– Kaikkiin faktatieto ei vain kerta kaikkiaan pure. Niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa on kasvava määrä vanhempia, jotka epäröivät rokotusten ottamista ja kokevat ne turvattomiksi ja tarpeettomiksi, liitto kertoo.

Liiton mukaan tauteja ei pidetä ongelmana, koska vanhemmat eivät ole nähneet lähipiirissä tai itse kokeneet vakavia tartuntatauteja.

– Epidemiat eivät ole päässeet leviämään muiden hyvän rokotesuojan ansiosta, mutta niiden vaara on kuitenkin olemassa, mikäli osa väestöstä ryhtyy vastuuttomasti vastustamaan rokotuksia eikä riittävää laumaimmuniteettia saavuteta. Muun muassa tuhkarokkoa vastaan annettavan MPR-rokotteen rokotuskattavuuden tulisi olla 95 prosenttia, jotta laumasuoja toimisi, liitto toteaa.

– Rokotevastaisuus on kansanterveyden kannalta hyvin vakava asia ja sitä tulee tutkia tarkemmin, jotta voidaan kehittää vaikuttavampia keinoja kansalaisiin vaikuttamiseksi, sanoo liiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki tiedotteessa.

Lue myös: Kansanedustaja väläyttää pakkorokotuksia osaan Suomea

Jaa artikkeli:

Kommentit