Maanantai 18.6.2018

Jymyjytky Ylen gallupissa: Vihreät kiilasi toiseksi suurimmaksi ohi keskustan – huolimatta pettämiskohusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.8.2017 07:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon ympärillä kuohunut avioero- ja pettämiskohu ehti niukasti mukaan Ylen kyselyyn, jossa vihreiden kannatus nousi historiallisen suuriin lukemiin. Arkistokuva.
|

Vihreät on noussut Ylen puoluekannatusmittauksessa toiseksi suurimmaksi puolueeksi historiallisen suurella kannatuksella. Vihreät kiilasi 17,6 prosentin kannatuksella ohi keskustan ja SDP:n.

Vihreiden kannatus kasvoin heinäkuusta 1,6 prosenttiyksikköä.

Muista puolueista kokoomus vahvisti hieman ykkössijaansa 20,8 prosentin kannatuksella. Kolmantena ollut keskusta kasvatti niin ikään hieman kannatustaan, joka oli nyt 17,3 prosenttia.

Vasemmistopuolueet olivat suurimmat häviäjät Ylen mittauksessa. SDP:n kannatus laski peräti 2,6 prosenttiyksikköä ja on nyt 15,9 prosenttia. Vasemmistoliitto puolestaan putosi perussuomalaisten taakse, kun kannatus laski 1,7 prosenttiyksikköä lukuun 7,7 prosenttia.

Uusi vaihtoehto tunnetaan nyt kenties hiukan paremmin, sillä sen kannatus nousi 1,6 prosenttiin, kun se viimeksi oli vain 0,7 prosenttia.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen arvioi Ylelle, että vihreiden suosion kasvussa on kyse pidemmän aikavälin trendistä, joka alkoi jo huhtikuussa 2015. Pajusen mukaan vihreät on vahvasti naisvaltaisena puolueena ehkä haalinut kannattajia etenkin SDP:stä, joka menetti erityisen paljon yli 50-vuotiaita naiskannattajia.

Kantansa kertoneiden osuus painui nyt vain 59,2 prosenttiin.

Liikkuvia äänestäjiä on kuitenkin paljon, sillä Pajusen mukaan kantansa kertoneiden määrä tippui kyselyssä 59,2 prosenttiin.

Pajunen sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon ympärillä kuohunut avioero- ja pettämiskohu ehti niukasti mukaan kyselyyn. Kohu leimahti 8. elokuuta. Kysely puolestaan tehtiin puhelinhaastatteluina 24.7.–15.8. Sen virhemarginaali on +/- 2,3 prosenttiyksikköä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tietää isoja laskuja veronmaksajille. Kallein puolue on vihreät seuraavaksi Kepu.
Ilmankos niillä pelaa hyvin yhteen.Toinen ajaa EU ilmastosopimuksia,toinen kerää tuet niistä.
Tulivoimalat,Pa-kaivot,Bioenergiatuet ym. Kokkarit saa noista mukavan osuuden .

Jukka Mikkola

Kannatuksen nousun jatkumo nopeuttaa troikan (EKP, EU, IMF) tuloa Suomeen. Troikan kavioiden kopse tuntuu voimistuvan kaiken aikaa.

Kirjoitin 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie”.

Tätä tietä Suomi-neidon halutaan kulkevan. Kreikassa taitaa olla jo 15. leikkauslista menossa. Demokratian heikkous on joskus demokratia itse. Mallia siihen saatiin viimeksi Amerikan mailta.

Ari Tähti

Jytky, todella. Jytky on ilmiö jossa oppositiossa oleva puolue saa runsaasti ääniä, ei puolueen omien ansioidensa vuoksi vaan protestiksi hallituspolitiikkaa vastaan.

Jytkynosteeseen pääsee aina yksi puolue. Äänestäjät katsovat mikä puolue alkaa nostaa kannatustaan, ja äänestävät sitä koska jonkun muun ei-jytkypuolueen äänestäminen olisi "turhaa". Protestiäänien jakautuminen esim vihreiden ja vasureiden kesken todella johtaisi, että kummatkaan ei pääsisi merkittävään kannatukseen.

Vaaleissa ko jytkyn saanut puolue "joutuu" hallitukseen ja kannatus tipahtaa jytkyä edeltäneelle tasolle. Jytkynosteeseen pääsee parhaiten populistisellä räksytyksellä, jossa ville niinistö on ollut taitava.

Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin .Jytkyn tekijät oppositiosta on joko ollut kepu,kok politiikan takana.Tai tekevät sen kuten PS kun 12v oppositiossa olon jälkeen pääsee hallitukseen.
S.Kingin dekkareitakin jännittävämpää luettavaa on eri ministeriöiden-valiokuntien asiakirjat. Oppositiossa oleva kannattaakin hallituksen tekemiä aloitteita.Mutta TV-kyselytunnilla vastustaa värikkäin sanoin rikkaiden suosimisesta.
Muullahan ei ole väliä kun kannatus saadaan korkeaksi .Siitähän puoluetuet lasketaan kun Argadianmäelle pääsee. Hyvällä säkällä voi päästä ministerin palkkioille. ½ kansanedustajan palkkiosta+ ministeripalkkio. Ei ole enää köyhä eikä kipeä.

Tapio Mäkeläinen

Tuo on ihan totta. Täysin pidäkkeetön ja vaihtoehtoiseen faktaan perustuva mielikuvien luonti kantaa hedelmää. On kamalaa että luontoon ja mahdolliseen ilmaston muutokseen liittyvät asiat on päätetty mainituissa medioissa dilkata Virheille. Samoin heidän liikennepoliitiset ajatuksensa ovat kuin lukisi Pupu-Tupuna lastenkirjaa.
Kalliiksi tulee.

Jukka Lampinen

Mikä ihme se on, kun periaateessa kaikki puolueet on ilmoittaneet tukevansa vihreitä ja media tukee myös puoluetta.
Samaan aikaan vasemmisto puoleet epäonnisuu pahasti, kansa ei luota enää niihin.
Vihreitä pidetään luotettavampana pienen ihmisen puolueena, kuin ahneiden hyvinvoivien Ay-liittojen hallitsemia vasemmisto puolueita.

Näkisin että ainoa vaihtoehto nostaa vasemmiston kannatusta on, että Ay-Liitot tulee takaisin mukaan yhteiskunnalliseen päätöksen tekoon.
Puolustamaan köyhiä pienituloisia ja työttömiä, vastuuta ottamalla ne tekevät myös oman olemassaolonsa moraalisesti oikeutetuksi.

Kun Ay-Liitot nostaa omaa moraalista profiiliaan, nousee myös vasemmisto puolueiden arvostus ja luottamus.

Pasi Käyhkö

Eihän ammattiliitot ole koskaan ollut työttömän ja muuten vähäosaisen edun valvoja. Vaan nehän valvovat työssäkäyvien asioita, joilla on varaa jäsenmaksuihin. Lisäksi demarit ja SAK ovat lähes sama asia aina. Ovat jämähtäneet omaan moodiinsa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Eihän ammattiliitot ole koskaan ollut työttömän ja muuten vähäosaisen edun valvoja.
EI.Koska AY/SAK ei koskaan ole päättämässä Stvm maksetuista sosiaaliturvasta mitä Kela-maksaa verovaroista.esim.työttömyysturvasta/toimeentulotuesta/asumistuista.
Niistä on aina päättänyt työnantajapuolen puolesta kepu ja kok hallitus ja Stvm -ministerit+Stvm-valiokunta.
AY ajaa vain liittojensa jäsenien etuja,SAK palkansaajien etuja.
Ek-pörssiyritysten
MTK-maatilayritysten/elintarvikejalostamoiden
Yrittäjät -PK-yritysten asioita.

Ari Tähti

Totta, äänissä on eroja vaikka jokainen ääni onkin yhtä paljon.

Eroa on ainakin äänten pysyvyydessä. Toisaalta on puolueiden kannatuksen muodostavat ydinjoukot jotka äänestävät (melkein) aina omaa puoluettaan. Jotkut voi olla jopa puolueen jäsen.

Sitten on liikkuvia. Uusi puolue voi olla joko se joka on vähiten paha, tai sitten uudessa puolueessa on oikeasti jotain hyvää.

Uskoisin että vihreiden kannatus perustuu kumpaankin. Osa on tullut persuista (ja arvata saattaa miten pysyvää kannattajakuntaa tämä on;-) mutta osaa miellyttää vihreiden koulutuspuheet ja liberaalit arvot, jotka varsinkin persujen konservatiivi-jytkyn jälkeen voi tuntua tärkeältä.

Vihreät menee hallitukseen, katsotaan jaksaako olla koko kauden vai erotaanko taas kun ei saadakaan kaikkea mitä halutaan. Onnittelen vihreitä, jos yhden kokonaisen hallituskauden jälkeen kannatusnumerot näyttävät edelleen samoita.

Mikko Toivonen

Vihreiden gallup kannatuskin on täysin käsittämätöntä. Aivan kuin suomalaiset olisivat poliittisesti yhtä valistuneita kuin yhdysvaltalaiset. Ei siis järjen hiventäkään.
Eikä siinä kaikki. Monen muunkin puolueen kannatus on täysin kansalaisten ja kansakunnan hyvinvoinnin edistämisen vastaista.
Ainoa tätä kannatus valikoimaa puolustava tekijä on se, että täys järjellinen ja asioista pragmaattisesti perillä olevaa puoluetta ei ole, jolloin kannatus on kaikista tunnistavimpien annettava hampaat irvessä parhaalle vaihtoehdolle heikoista.
Maatamme vaivaa nimittäin kautta koko puoluejärjestelmän ja hallinnon eri alojen: Tsarismi, taantumus, muutosvastaisuus subjektiivisyys, hyvä veli hoito ja jos uudistumis ja suvaitsevaisuus haluja olisi niin sekin on väärää ja rajallista. Kaikista suurin ongelma on kuitenkin asettuminen rajallisten eturyhmien edun airueiksi. Jopa ns. porvarillinen kapitalismi on muuttunut rajallista välistävetoyritystoimintaa suosivaksi ja viitannut kintaalla teollisuudelle ja rehellisen liiketoiminnan tarpeille.
Var så guu.