Keskiviikko 18.7.2018

”Järkyttävä ja raukkamainen teko”: Tämä tiedetään tässä vaiheessa Turun puukotuksista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2017 20:56
Päivitetty: 
18.8.2017 21:34
  • Kuva: Iltalehti / Lukijan kuva
    Kuva
    Poliisi sai hälytyksen Turun keskustaan Kauppatorille noin kello 16.02 perjantaina. Kaksi puukottajan uhreista on menehtynyt.
|

Faktakulma

Turun tapahtumat Lounais-Suomen poliisin tiedotteen mukaan:

"Poliisi sai 18.8. klo 16.02 tiedon, että Turun Kauppatorilla ja sen ympäristössä oli puukotettu useita henkilöitä. Poliisi oli nopeasti paikalla ja otti kiinni epäillyn tekijän klo 16.05. Poliisi joutui kiinnioton yhteydessä käyttämään ampuma-asetta, ampuen epäiltyä tekijää alavartaloon. Tekijä on ulkomaalaistaustainen, nuorehko mieshenkilö joka on sairaalassa hoidettavana. Uhreja on kahdeksan, joista kaksi on menehtynyt."

Poliisi ei tällä hetkellä tutki Turun puukotuksia terrori-iskuna. Vastuu tutkinnasta on siirretty Keskusrikospoliisille, jonka edustajan Markus Laineen mukaan terrorismin mahdollisuutta ei toistaiseksi ole suljettu poiskaan. Poliisi ja Rajavartiolaitos ovat nostaneet valmiuttaan koko maassa Turun tapahtumien jälkeen. 

Perjantai-illan tietojen mukaan sairaalahoitoon on tuotu yhdeksän ihmistä, joista yksi saattaa olla teosta epäilty. TYKSin päivystyksen ylilääkärin Teemu Elomaan mukaan yksi hoitoon tuoduista potilaista on menehtynyt ja kolme tehohoidossa. Lisäksi toinen uhri on menehtynyt ilmeisesti jo tapahtumapaikalla, sillä poliisin mukaan kaksi ihmistä on kuollut puukotusten uhrina.

Poliisi sai hälytyksen Turun keskustaan Kauppatorille noin kello 16.02 perjantaina. Tietojen mukaan hyökkääjä, nuorehko mies, oli puukottanut kahta henkilöä, joista toinen oli ensimmäistä uhria auttanut henkilö. Tämän jälkeen tekijä siirtyi Kauppiaskatua pitkin Turun Puutorille, jossa hän puukotti jälleen useita ihmisiä. Poliisi pysäytti hänet Brahenkadulla ampuma-asetta käyttäen. Hän on sairaalahoidossa.

Epäillyn tekijän henkilöllisyyttä ei toistaiseksi ole pystytty selvittämään. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi poliisin tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on ”ulkomaalaisen näköinen henkilö”, jonka vuoksi tutkinnassa on otettu yhteyttä esimerkiksi maahanmuuttovirastoon.

Keskusrikospoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että tekijöitä oli yksi.

Poliisien varautumisvalmiutta on nostettu koko maassa. Myös Rajavartiolaitos on nostanut valmiutta satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Poliisin mukaan Turun keskustaa voi pitää nyt turvallisena, eikä ole painavaa syytä epäillä, että väkivallanteot jatkuisivat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvailee Turun puukotuksia järkyttäväksi ja raukkamaiseksi teoksi.

–Turun iskut ovat järkyttävä ja raukkamainen teko. Haluan kaikkien suomalaisten puolesta esittää syvimmät osanottoni uhreille, heidän omaisilleen ja läheisilleen. Silmittömän väkivallanteon motiivit ja taustat ovat vielä selvittämättä. Selvää kuitenkin on, että isku koskettaa syvästi meitä kaikkia. Viranomaiset ja valtiojohto tekevät kaikkensa, jotta jokainen suomalainen voi olla ja voi tuntea olevansa turvassa, Niinistö sanoo julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa.

Pääministeri Juha Sipilä on esittänyt osanottonsa uhrien omaisille ja läheisille.

 

 

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ottanut tuoreeltaan kantaa Turun puukotuksiin.

–Olen erittäin huolissani saatuani tietää väkivaltaisesta hyökkäyksestä Suomen Turussa. Yksityiskohdat ovat vasta selviämässä, mutta tuomitsemme jyrkästi tämän hyökkäyksen, joka tapahtui vain 24 tuntua Espanjan kauhistuttavien tapahtumien jälkeen, Juncker sanoo tiedotteessaan

Lue myös: 

Poliisi: Kaksi puukotettua kuollut – näin Turun tilanne eteni hälytyksestä klo 16.02 alkaen

KRP: ”Emme osaa sanoa tässä vaiheessa, onko kyse terrorismista”

Turun puukottajan henkilöllisyys arvoitus – Risikko: ”Ulkomaalaisen näköinen henkilö”

Ylilääkäri Turun puukotuksista: ”Suuronnettomuushälytys laukaistiin, 9 potilasta sairaalaan”

Faktakulma

Turun tapahtumat Lounais-Suomen poliisin tiedotteen mukaan:

"Poliisi sai 18.8. klo 16.02 tiedon, että Turun Kauppatorilla ja sen ympäristössä oli puukotettu useita henkilöitä. Poliisi oli nopeasti paikalla ja otti kiinni epäillyn tekijän klo 16.05. Poliisi joutui kiinnioton yhteydessä käyttämään ampuma-asetta, ampuen epäiltyä tekijää alavartaloon. Tekijä on ulkomaalaistaustainen, nuorehko mieshenkilö joka on sairaalassa hoidettavana. Uhreja on kahdeksan, joista kaksi on menehtynyt."

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Totta. Junckerkin esitteli valitukselle SIpilälle. Juncker itse on EU tasolla pääsyyllinen ja Sipilä Suomen tasolla.
Lähetin Risikolle terveiset hänen tultuaan sisäministeriksi että antaisi potkut Ner4gille. Ei tehnyt sitä. Orpo nyt oli surkein sisäminiosteri mitä Suomessa on kansalaisten kannalta ollut ja päästi tilanteen tällaiseksi.
Osanoton ilmaisuja tulee riittämään Euroopassa. Toimet vain puuttuvat. Rikolllisia hyysätään Suomessa, varsinkin ulkomaalaisia. KAlliiksikin on käynyt ja tulee ikuinen riesa lapsillemme ja lasten lapsille.

Olavi Nieminen

Aikapommi, totesi Geopolitiikan tutkija Alan Salehzadeh:
Maahan tulevat Isis taistelijat ovat täällä vapaina, eikä niitä murhaajia karkoiteta/vangita !!!
He odottavat vain käskyä tappaa !!!
Asian totesi asiantuntija !!!
Miksi emme toimi ja oikein?

Kimmo Tallqvist

Vai kaikkensa tekevät että ollaan muka turvassa ?
Jos tehty on kaikki niin on syytä oikeasti pelätä kun mielestäni 2015 jälkeen ei ole tehty juuri mitäån muuta kuin selitelty
4800 turvista on kadoksissa viranomaisilta ja laittomat maassaolijat vetelehtivät suomessa ties missä.
Nyt on kyllä todella syytä varovaisuuteen
Mökillä on haulikko,kirves ja moottorisaha.
Ei tarvitse muukalaisten tulla kylään.

Jaakko Aalto

Tuota väkivaltaisuuttahan sitä aina hoetaan kuin jotakin mantraa. Ilmeisesti asioihin sen enempää perehtymättä. Kuitenkin esimerkiksi tuoreimman Word Economic Forumin Travel and Tourism Competivness Reportin mukaan Suomi on matkailijan kannalta maailman turvallisin maa, mikä tarkoittaa, että katuväkivallan, terrorismin ja muun vastaavan uhka on täällä (toistaiseksi) hyvin pieni.

Kimmo Tallqvist

Jos pässiä etsit niin katso peiliin jos omasta mielestäsi Suomen ulkomaalaislaki on ajantasalla.
Pakolaisstatuksella saa suomen lakien mukaan lähteä vierastaistelemaan siis tappamaan,kiduttamaan,murhaamaan ja raiskaamaan puolustuskyvyttömiä siiviilejä EU: n ulkopuolelle ilman mitään rangaistusta meidän verorahoilla ja palata muina miehinä takaisin.
Edes maahantulokieltoa ei voi nykylain mukaan määrätä
Supon mukaan Suomeen on syntymässä radikaali-islamistisoluja
Laittomat maassaolijat saa hillua vapaasti ja sekopäisimmät avoimista ovista maahantulleet heilua veitsen kanssa.
Sinä varmaan viet kukkia tälle ammutulle ja suvaitset.
Elä suvakkipumpulissasi,minä en

Henri Järvi

Viha on monen ääriteon moottori, vihaa ei voi ulkoistaa vain niiden toisten, niiden outojen ulkomaalaisten, niiden maahanmuuttajien syliin. Samaa vihaa joutuu kohtaamaan liikenteessä, näissä mielipidekirjoituksissa, öisissä kännitappeluissa, se on siellä korvien välissä. Sehän on aina jonkun muun vika että minun sisälläni on tällainen olo. Välillä se on työttömän vika, tai maahanmuuttajan, tai poliisin, tai pääoman. Aadolf Hitler yritti päästä eroon ikävistä tunteistaan tapattamalla juutalaisia. Kuusi miljoonaa kuoli mutta tunteet jäivät. No hän lopulta vapautui niistä kun tappoi itsensä. Hänen olisikin kannattanut aloittaa siitä päästä, jos asiaa katsoo muiden näkökulmasta. Tunteistaan ei pääse eroon käymällä muiden kimppuun, henkisesti tai fyysisesti.

Timo Hietanen

Oleellista on, että Euroopassa on tuhansia, jollei kymmeniä tuhansia sellaisia salskeita
moniosaajia minareettien varjoista, jotka voivat ryhtyä tekoihin. Erilaisten islamististen
äärijärjestöjen olemassaolo on sivuseikka, vaikka suunnannäyttäjiä ovatkin. Peli on
menetetty ja tätä rikastusta saamme nauttia jatkossakin tasaisen tappavaan tahtiin.

Esko Kotilainen

Hurraa,hurraa,nyt on Suomikin saatu maailmankartalle.
Jos Suomessa on noin 300 isis mielenvikaista ja muutama kymmentuhatta heidän kannattajaansa,niin eihän se tekisi kuin noin 3000 puukotettua suomalaista,noin alkuun.
Sitä paitsi ,kyllähän jotain vikaa täytyy olla jos puukotetuksi joutuu.
Sitä paitsi kuten Hesarikin asiaa valaisee,niin se oikea uhrihan oli ,se poliisien ampuma arabi.
Ja sankareita ovat nämä,samaa paskakuntaa edustavat ns.auttajat.
Ja ,kuten sanottua ,terroristi tapahtumaksihan "onnettumuutta" ei voi kutsua,koska eihän se ole terrorismia jos julkisella paikalla tappaa ihmisiä,sattumanvaraisesti.
Pätisikö tämä sama minuun jos tuli mieleen käydä teilaamassa nykyinen hallitus.
Hämmästyttävää kuinka oikeassa Breivig olikaan ,loppujen lopuksi Norjassa,kun esti tulevien suvakki idioottien kasvun,aivopesuleiriltä ,poliittisiin tehtäviin.

Olavi Nieminen

Pallo on täysin hukassa kun sanotaan raukkamaisiksi Allahin nimissä tehtyjä tekoja!
Asetelmassa kristityt ovat vääräuskoisia ja poistettavia.
Kun me haalimme tänne muslimeja, meidän täytyy tietää ja hallita asia sekä osata turvata itsemme ja kansamme.
Vastuu on siis päättäjillämme.