Keskiviikko 26.6.2019

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Luotu: 
19.8.2017 15:17
Päivitetty: 
19.8.2017 15:25
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Supon mukaan Turun tapahtumat vastaavat iskutyyppiä, johon Isis on kannustanut Euroopassa.
|

Suojelupoliisi (Supo) pitää Suomen uhka-arvion ennallaan.

–Nyt olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa epäillään, että Suomessa on tapahtunut terroriteko. Tämä tapahtunut ei toistaiseksi vaikuta Suojelupoliisin uhka-arvioon, joka säilyy tasolla kaksi, kohonnut. Turun tapahtumien perusteella Suomeen kohdistuva uhka ei ole olennaisesti muuttunut, vaan arvioimamme uhka näyttää toteutuneen, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina. 

Hän muistutti, että kesäkuussa annetun uhka-arvion mukaan Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa nostaa Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa ja merkittävimmän terrorismiuhan Suomessa muodostavat yksittäiset toimija tai pienryhmät.

Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen sanoo, että Turun puukottaja sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin,

–Yleisellä tasolla, jos katsotaan terroritekoja ja niiden tekijöiden profiileja, niin ikävä kyllä usein tekijät ovat nuoria miehiä ja usein taustaltaan pohjoisafrikkalaisia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin.

Supon mukaan tällä hetkellä ei voida ottaa kantaa siihen, onko Turun tapahtumilla yhteyttä terroristijärjestöihin. 

–Kyseessä on iskutyyppi, johon Isis on kannustanut Euroopassa, Hiltunen sanoi.

Hiltusen mukaan tekotavaltaan Turun isku oli sellainen, ettei edellyttänyt juurikaan valmisteluja ja siksi vaikeasti estettävä. 

–Iskuilla usein Euroopassa pyritty korkeaan shokkiarvoon. Iskut kohdistetaan yleensä henkilöihin, jotka herättävät suuria tunteita. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi naiset ja lapset. Tämän tyyppistä pyrkimystä on nähty aiemmissa iskuissa, hän kommentoi.

Pelttari ja Hiltunen eivät kommentoineet, onko pääepäilty ollut Supon tarkkailussa ennen Turun tapahtumia.

Keskusrikospoliisi kertoi aikaisemmin lauantaina, että kaikki Turun puukotusten epäillyt ovat marokkolaisia. Hiltunen mukaan Marokko ei kuitenkaan ole yksittäinen kärkimaa, joka olisi toiminut lähtömaana suurimmalle osalle terrorismiin lähteneistä henkilöistä. 

–Se on yksi maista, joihin radikalistiseen islamiin liittyvä toiminta on vaikuttanut. 

Hän muistutti myös, ettei iskijän kotimaalla ja maalla, jossa hän on radikalisoitunut ole välttämättä yhteyttä.

Lue lisää: Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Supo totesi kesäkuussa julkaistussa uusimmassa uhka-arviossa, että Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on vahvistunut ja Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa. 

–Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa. Radikaali-islamistiset terro- ristijärjestöt ovat laajentaneet iskukohdevalikoimaansa. Iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita ja ryhmiä vastaan. Tämä nostaa iskujen uhkaa Suomessa, uhka-arviossa sanotaan. 

Lue myös: Poliisi: Uhka-arvio Suomessa ”kohonnut” – Näkyvyyttä lisätään

 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Ainoa oikea tapa vastata terrorismiin olisi "matto" pommitus tai ydinaseiden käyttö koko lähi-idässä. Esimerkiksi Saudi-Arabian suurin vientituote öljyn jälkeen on terrorismi ja terroristien koulutus. Mekkaan ja Medinaan pitäisi siis ampua monikärkiydinohjukset pyhiivaelluksien aikaan, tehon maksimoimiseksi. On länsimailta sairasta sääliä muslimeja. Heidän ainoa agendansa on tuhota länsimaat ja murhata muita uskontoja edustavat ihmiset.

Marja-Liisa Kalkela

Maahantuloluvat

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle 3 kuukautta kestäviin matkoihin Marokkoon.
-Pidempään oleskeluun maassa vaaditaan Marokon viranomaisten lupa.

-Ulkomaalaisen Suomeen tuloon ja maassa oleskeluun sovelletaan ulkomaalaislakia ja Schengenin sopimusta. Maahantulolupaa eli viisumia haetaan ensisijaisesti hakijan kotimaassa
-olevasta Suomen edustustosta.
-Marokon kansalainen tarvitsee Suomeen ja muualle Schengen-alueelle matkustaakseen joko Schengen-viisumin tai yli 3 kuukauden oleskeluun oleskeluluvan.
Ei ole puhuttukkaan turvapaikan hakijasta.

Eerik Yrjölä

Jotta voisimme tulevaisuudessa välttää vastaavia ikäviä tapauksia, olisi viranomaistoiminta ko. henkilön kohdalla käytävä tarkasti läpi. Meillähän perinteisesti viranomaiset saavat toimia aika vapaasti vastaamatta virheistään. Kysymyksiä joita on käytävä läpi:
- oliko henkilön turvapaikkahalemus hylätty?
- jos oli, miksi henkilö oleili edelleen Suomessa?
- mitä kaikkia toimenpiteitä eri viranomaiset ovat yksin ja yhdessä tehneet kielteisen turvapaikkahakemuksen antamisen jälkeen?
Jo pitkään asiantuntijat ovat todenneet ko. tilanteessa olevien kohonneen riskin. Ei riitä, että riski todetaa, vaan riski pitää yrittää minimoida hyvän hallintotavan mukaisesti. Kysymyksessä ei oikeasti ole varaa lepuiluun eikä samalla voi syyttää mitää yhteisöä yleisellä tasolla.

Pekka Hovatov

Seuraavat presidentinvaalit on kaiketi 28.01.2018. Silloin meille on mahdollisuus alkaa vaihtamaan tämän maan poliittista johtoa. Meillä on ainutkertainen mahdollisuus päästä eroon näistä nykyisistä selkärangattomista matelijoista. Meillä tulee maakuntavaalit ja aikanaan eduskuntavaalit. Hyvät Suomen kansalaiset, en sano ketä teidän pitäisi äänestää noissa vaaleissa, se on teidän jokaisen henkilökohtainen valinta ja vapaus tehdä se, mutta pyydän että käytätte äänioikeutenne ja varmistatte, ettei nykyinen presidentti jatka virassaan, nykyisen hallituksen jäseniä ei valita edes eduskuntaan, eikä mihinkään muuhunkaan toimeen, jossa he pääsisivät sotkemaan asioitamme. Muistakaa hyvät suomalaiset, yhteiskunta ja sen rakenteet ovat kansalaisia varten, ei siis niin että kansalaiset ovat yhteiskuntaa varten, kuten nykyään suomessa näyttääisi olevan. Vaihtakaamme siis tulevissa vaaleissa koko poliittinen johto, äänestäkää uusia tuntemattomia henkilöitä, he eivät ole ryvettynitä lihavia sikoja, jotka ajavat vain omaa asiaansa. Kukaan ei pysty enään huonommin yhteisiä asioitamme hoitamaan kuin nykyiset poliitikot. Tästä ei ole muuta suuntaa, kuin ylöspäin.

Pekka Hovatov

Suomen valtionjohto järjesti meille kanta suomalaisille kunnon Suomi 100-vuotta juhlat. Virolainen, huonolle pirtulle maistuva viina valittiin Suomen 100-vuotisjuhlajuomaksi, Suomen 100-vuotis juhlakonsertti järjestetiin Virossa, Tallinnassa, Suomen 100-Vuotisjuhlarahasto jakoi miljoonia matujen liiketoimiin ja muunmuassa "koodari" bussiin Afrikkaan. Rahaa ei kuitenkan riittänyt kantasuomalaisille ja heidän hankkeisiinsa, muunmuassa 2000 euroa, ei ollut antaa Mannerheimin ritarien muistopuiston juhlallisuuksiin, mutta löytyi kyllä 30000 euroa Afrikan koodaribussiin. Ainoa mitä kantasuomalaisille hallitus järjesti 100-vuotisjuhlaksi, oli terroriisku Turkuun, jossa murhattiin 2 ihmistä, Pääministeri Sipilän maahankutsuman terroristin toimesta, joille jaettiin 100-vuotisjuhlarahaston rahat. Kaiken tämän "juhla"toiminnan laskun maksavat suomalaiset veronmaksajat. ON SE LOTTOVOITTO SYNTYÄ SUOMEEN, VAI MITÄ SANOO SISILISKO JUHA SIPILÄ ?

Ps. Jos seurasitte tv:stä Sipilän ja Risikon tiedotustilaisuutta, niin puhujan pöntöissä oli iso plakaatti Suomi 100-vuotta juhlakilpi. Aika vitun mautonta, eikö totta? Olisi kai liikaa ollut vaadittu, että joku Sipilän lähipiirissä olisi tajunnut poistaa ne tai ainakin peittää.
No, niinkuin aikaisemmin totesin Sipilä ja kumppanit järjestivät suomalaislle terroristiiskun ja edesauttoivat murhaamaan kansalaisiaan.

Marja-Liisa Kalkela

Olisiko jo aika USA-Venäjä-EU päättäjien tehdä jotain ?
Näkyy olevan "muoti-ilmiö" ympäri Telluksen:

7 loukkaantunut sarjapuukotuksessa Länsi-Siperiassa
Poliisi ampui tekijän. Terroristijärjestö Isis on ottanut teon nimiinsä.
YLE/Ulkomaat19.8.2017

Kenneth Ainetdin

Espanjassa ja Venäjällä nämä terroristit ammuttiin. Nyt ihmettelen, että mitä tälle Turun terroristille tehdään? Tuleeko taas 13 vuoden elinkautinen jonka jälkeen hänet karkotetaan Marokkoon? Millä estetään hänen paluunsa Suomeen?

Jos poliisi olisi tähdännyt hieman ylemmäksi niin tätäkään ongelmaa ei olisi enää.

Kimmo Tallqvist

Ei toimettoman laittoman joutosakin maahantuloa voi estää edes karkoituksen jälkeen koska oppositio pelaa kovaa poliittista peliä nyt jo kansalaisten hengen ja terveyden kustannuksella.
Ulkomaalaislakia ei haluta kiristää vaan päinvastoin laillistaa paperittomat maassavetelehtijät
Lepsuilun Seuraukset näkyvät nyt Turun toreilla
Nykyisen ulkomaalaislain sanktiot laittomasta maassaloisimisesta tai maahantulosta on mitätön sakko jota ei tarvitse edes maksaa joten joutosakki ja mm.huumerikolliset nauravat lapsipartaansa ja kävelevät toistuvasti iloisesti hymyillen rajan yli ja ihmettelevät Suomen lainsäädännön sinisilmätyperyyttä.
Maailmanparannus yli-inhimillyys ylevyyskiimoissaan ylisuvakit unohtavat realiteetit että tänne pyrkii myös muukalaisia pahat mielessä ja lain pitää olla sellainen että turvallisuutta uhkaavat henkilöt voidaan karsia jo rajalla.
2 vuotta on muka "varauduttu" terrori-iskuun.
Paskan marjat, hallitus ei ole mitenkään mihinkään mitään varautunut vaan kädet ristissä vain odottanut ja lapsenomaisesti vain toivonut ja haaveillut ettei iskuja vain tule meille tänne ex-lintukoloon.
EU direktiivi mahdollistaa ulkomaalaislain kiristyksen.
Turha piiloutua EU säädösten taakse.
Suomi päättää itse ulkomaalaislaistaan
Hallitus ja eduskunta ei ole tehnyt mitään.
Kansalaisten turvallisuutta ei ole suojeltu käytettävissä olevien keinoin ja/tai lakia ei ole haluttu päivittää nykyiseen Euroopan TURVATTOMUUS tilanteeseen
Päättäjien toimettomuus on osasyyllinen Turun tragediaan

Markku Lehto

Kun viranomaisia ahkerasti kritisoidaan, niin siinä tulee muistaa myös, että viranomaiset toimivat Suomessa laadittujen lain mukaan ja että viranomaiset toimivat niillä resursseilla, jotka heille on valtiovalta on joka vuodelle antanut.

Lait Suomessa laatii äänestäjien valitsemista kansanedustajista koostuva eduskunta.
Vuosittaiset viranomaisten määrärahat hyväksyy myös ministeriöiden ja valionvarainministeriön esityksestä eduskunta.

Ainahan voidaa miettiä mihin Suomessa laitetaan julkisia varoja. Esimerkiksi tälle vuodelle on tuulimyllytukiaisille varattu 211 miljoonaa euroa ja ensivuodelle on tuulimyllytukiaisille esitetty 248,5 miljoonaa euroa. Mitähän muuta kuin tuulisähköfirmojen ja niiden osaakkeenomistajien tukemista noilla rahoilla voitaisiin tässä maassa tehdä ?