Sunnuntai 26.5.2019

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Luotu: 
19.8.2017 15:51
  • Kuva: Iltalehti / Lukijan kuva
    Kuva
    Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina ja terrorististen murhien yrityksinä
|

Sotatieteen tohtori ja terrorismin tutkija Antti Paronen arvioi, että terroristisen tarkoituksen löytyminen Turun puukotusten motiiviksi on iso asia. 

–Näin siksi, että kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta, josta alkoholi-Suomi on saanut oman riittävän osansa, Paronen kirjoittaa Facebookissa.

–Kyse on motivaatiosta, jossa väkivallan käytöllä pyritään poliittiseen ja/tai uskonnollis(-poliittiseen) tavoitteiseen. Tämä ideologinen vaikutus kytkee väkivallan käyttäjänsä johonkin suurempaan ja tekee teosta esim. tavallista juoppopuukotusta tai humalaista nyrkkien heiluttelua huomattavasti vaarallisempaa, hän jatkaa. 

Paronen korostaa, että kyse on ei-hyväksyttävästä yrityksestä muuttaa yhteiskuntaa. 

–Tällaista väkivallan käyttöä ei voi verrata liikennekuolemiin tai vaikka ristiretkien tuottamiin uhreihin. Tällainen väkivalta uhkaa yhteiskuntaamme tavalla, joka ravisuttaa sen rakenteita. Käyttäjänsä on sodassa ja omasta mielestään väkivaltaisen välttämättämyyden edessä.

Samaan asiaan kiinnittää huomiota geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh.

–Yksittäinen terroristi saattaa olla “syrjäytynyt” tai “mielisairas”, mutta islamistien terroritekojen takana vaikuttaa myös ideologia: islamistit haluavat hallita maailmaa poliittisen islamin kautta asettamalla kalifaatin mahdollisimman moneen maahan, hän kommentoi blogissaan.

–Tämä ideologia ei rajoitu ainoastaan Isisiin, Al-Qaidaan tai muun selkeästi terroristisen järjestön aktiiveihin, vaan se saa tukea sadoilta tuhansilta normaalisti yhteiskunnassa toimivilta ihmisiltä kaikkialla maailmassa. Tämä tekee ideologiasta vaarallisen ja länsimaalaisten arvojen suuren vihollisen, Salehzadeh jatkaa.

Hän korostaa, että vaikka Turun puukotuksen taustat ovat vielä hämärän peitossa, yleisesti terroristien toimintamekaniikasta tiedetään paljon.

–Isis käyttää tehokkaasti hyväkseen turvapaikanhakujärjestelmää ja on onnistunut soluttamaan lukuisia aktiivejaan vanhalle mantereelle, kuten näimme esimerkiksi vuonna 2015 Pariisin-iskuissa. Ilmapiiri on kaikkialla kiristynyt muslimeita ja maahanmuuttajia kohtaan, mikä näkyy lisääntyneenä rasismina, syrjintänä ja väkivaltana syyttömiä kohtaan. Tämä puolestaan jälleen sataa terroristijärjestöjen laariin, sillä tietyt segmentit Euroopassa jo asuvasta muslimivähemmistöstä ovat heikentyneessä sosio-ekonomisessa asemassaan yhä vastaanottavaisempia jihadistiselle propagandalle.

Yksi syy terrori-iskujen lisääntymiseen Euroopassa on Salehzadehin mukaan se, että Isis on häviämässä sotaa Lähi-idässä.

–Aseellinen sotiminen Isisiä vastaan ei poista ongelmaa siitä, sadat tuhannet ihmiset haluavat islamilaisen sharia-lain myös Eurooppan. Sotilaallinen interventio ei kukista poliittisen islamin tukijajoukkoja, eikä poliittinen islam myöskään kukistu vankiloissa, hän huomauttaa.

Salehzadeh muistuttaa samalla, että valtaosa muslimeista tuomitsee jyrkästi väkivaltateot. 

–Oikeasti islam on hyvin jakautunut siitä, mitä käsitteellä jihad tarkoitetaan tai kuka voidaan luokitella marttyyriksi. Mutta terroristit noudattavat poliittisen islamin ja sen äärijärjestöjen tulkintaa, jossa “islamilainen maailma” on yksiselitteisesti puhdistettava vääräuskoisista ja heidän liittolaisistaan.

Lainsäädäntöä tulee Salehzadehin mukaan muuttaa niin, että oleskelulupa tai kansalaisuus voidaan perua terrorismiin syyllistyneiltä tai siitä epäillyiltä. 

–He ovat tikittäviä aikapommeja, joita ei kannata jättää vapaalle jalalle “kunnes toisin todistetaan”. Länsimaissa elää ja on elänyt runsaasti islamisteja. Myös Suomessa. Heidän annetaan oleskella melko vapaasti ja paikoin heidän toimintaansa jopa tuetaan. Lepsuilu islamistien kanssa on kuitenkin hengenvaarallista peliä. Poliittinen islam on turmiollinen ideologia, jonka pesäkkeitä ei saa jättää kytemään.

Antti Paronen puolestaan korostaa, että ongelmaa ”ei saa pois halaamalla eikä sitä voi vaientaa kuoliaaksi”. 

–On käytettävä riittävästi, mutta samanaikaisesti mahdollisimman vähän voimaa uhan poistamiseksi. Tämä voimankäyttö pitää kytkeä strategiseen viestiin Suomen yhtenäisyydestä ja siitä miten tämä maa ja kansalaisensa jatkavat yhtenäisinä kohti sellaista aikaa, että terrorin uhka maassamme on vain muinaismuisto.

Turun puukotusten rikosnimike muuttui lauantaina terroristisiksi murhiksi ja terrorististen murhien yrityksiksi. Alkuvaiheessa rikosnimikkeenä oli kaksi murhaa ja kahdeksan murhan yritystä. KRP:n päällikön Robin Lardotin mukaan tähän ei vaikuttanut mikään yksittäinen asia. Suojelupoliisin mukaan kyseessä on iskutyyppi, johon Isis on kannustanut Euroopassa.

Lue lisää:

Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Ymmärrys ehkä vihdoin viimein riittää ja hyväntahtoisesti hölmöjen ja sinisilmien ummikkosilmät viimeinkin ehkä aukeavat arkitodellisuuteen.
Kyky sensijaan tehdä päätöksiä ja muuttaa ulkomaalaislakia taas on riittämätön, sanoisinko olematon.
Rajat on pidetty auki
Looginen lopputulema on tämä.
Kun mitään ei ole tehty niin terroriteko oli vain ajan kysymys.
On kuulemma varauduttu terroritekoihin ?
Mitä hittoa ?
Varautuminen ei riitä. Miksi ei ole lainmuutoksilla ennaltaehkäisty ?

Raimo Salo

Olisko meidän päättäjille käynyt niin että kakat on jo housuissa, mihin niitä palautetaan kun ei missään oteta näitä vastaan vaikka olisivat omia kansalaisiaan.. Onko suomen päättäjät tehneet vakavan rikoksen omaa maataan ja kansaansa kohtaan?

toni poutiainen

Päivi Nerg:

''Suomi on siinä aivan Euroopan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut.”

Läpimätää asiantuntevuutta kerta kaikkiaan. Joko on saatu Turun rauharetkestä Leena Malkin asiantuntijalausunnot Ylen puolelta?

Olli Turkama

Paronen kirjoittaa hyvin ja selkokielellä. Me vain olemme nyt omien poliitikkojemme toimintakyvyn, tai -kyvyttömyyden varassa ja se on huolestuttavaa. Ja arvaappas kenen laariin tämä sataa meidän poliittisessa kentässä.

Teijo Myllylä

Suomessa majailevat isistaisteljat pitää heittää yksiselitteisesti maasta. Ääriliikkeistä pitää irtisanoutua. Ja lopettaa mamujen pään silittäminen, kun se liittyy näihin ääriliikkeisiin ja rikollisuuteen. Maahanmuuton kustannukset karkaa käsistä, kun näitä väkivalln tekoja selvitään, vuosikulut lienee miljardin luokkaa kohta muutoinkin.voimavarat pitäisi keskittää kantasuomalaisiin ja vähäiseen sotaveteraaniporukkaan. Tää ei vaan kiinnosta hallitusta pätkääkään.

Ilari Kivi

Ihme kun joku valtamediassa sanoo tämän itsestäänselvyyden nyt ääneen. Erityisen vaarallista tästä tekee sen oikeutus heidän pyhässä kirjassaan, vahvistettuna oeikeutuksella valehdella, teeskennellä ja tekeytyä tavoitteen saavuttamikseksi: Kalifaatit kaikkialle, sharialait voimaan ja muille kuin oman uskonnon edustajille alempi asema.

Vesa Kiljunen

Nyt voisi Jhalliskin rääkyä,paljonko miljoonia ja työtä palaa tämän 18-vuotiaan puukkojullikan takia.Nekin varat olisi voinut käyttää työllisyyden parantamiseksi,kuten on mölynnyt ay-liikkeen lakkojen aikana.
Ei ole kuulunut pihaustakaan
Ja sama meno jatkuu eduskunnassa!

Jaakko Paasonen

Nyt on asiat sillee,että tässä maassa ei ole kuin yksi puolue joka vastustaa tätä järjetöntä muslimien maahantuontia, ja EUta, jonka johtajat Drunkker ja Huom Jyrki Katainen (Kokoomus) ym. komission js EUn liittovaltiota ajavat sbyrokraatit.
suunnittelevat SATOJEN tuhansien muslimien kuljettamista Suomeen,j a tietysti Ruotsin kautta,joka työntää tänne kaikki hankalimmat ,paperityomat roistot/tyypit Ajatellaanko tällöin Suomen kansallista etua? No, Ei tietenkään.
Helsingissä,suurmoskeijahanke etenee salassa pidettynä ,Jan Vapaavuoren ja Sinnemäen ym.vetämänä ..eikä äänestäjiltä tietysti kysytä mitään. Maksamaan sen kyllä joutuvat vaikka sitä suurin osa vastustaa.
Härskiksi on meno Suomessa mennyt,eikä tolkun presidenttimme tee muuta kuin surffailee maailmalla, ja pääministeri / hallitus on yhtä munaton, tässä kansalaisten turvallisuus asiassa/kin.
Ministerien turvamiehiä tietysti palkataan lisää,kuinkas muuten,sillä kohta niitä tarvitaan omien kansalaisten/äänestäjien pitämiseksi loitolla päättäjistä,j otka ovat aina vaan luikkimassa kauemmaksi äänestäjistään,,joiden asioita ja etua heidän pitäisi ajaa.

Jukka Lampinen

Imperialistiset vallat on kautta historia, joutuneet anarkistien hykkäysten kohteeksi.
Varmaan olisi nyt syytä katsoa peiliin ja myöntää, että olemme syystä kohteena.

Luulempa että tämä on se asia, jonka tunnustaminen on niin tuskallista, että se saa meidät fasistisen raivon valtaan.

Me emme oikastaan välitä uhreista, vaan pyrimme kiihkeästi kiistämään tapahtumaan liittyvän meihin kohdistuvan syytöksen.

Tomi Harju

Ei taida päättäjät eikä moni muukaa hyysääjäkään tietää että tuo valheellinen islamin uskon opus sanoo näin? Tässäpä se syy:

Koraani Su 9:5.
Mutta kun pyhät kuukaudet ovat kuluneet, niin vuodattakaa pakanain verta missä tahansa heitä tapaattekin. Ahdistakaa ja piirittäkää heitä ja väijykää heitä kaikkialla, mutta jos he kääntyvät (oikeaan Jumalan uskoon), rukoilevat ja antavat almut, niin päästäkää heidät menemään. Jumala on totisesti anteeksiantava ja armollinen.

Teijo Myllylä

Viranomaisille ja poliitikoille oli vaikeaa myöntää, että kyse oli terroriteosta. Kaikki kriittinen kirjoittelu on leimattu vihapuheeksi. Miten keskustelua voi käydä kun asioista ei ole voinut puhua niiden oikeilla faktoilla.? Toivottavasti hyysäys ei jatku. Vain teot merkitsee ja tuo turvallisuutta.

Jukka Lampinen

Totuuden tässä asiassa paljastaa hyvin toteamus:
Muslimit tulee länteen laittomasti, mutta kristityt tappaa jokaisen joka yrittää estää heitä menemästä muslimi maihin.
Tästä vertauksesta on hyvin helppo nähdä, kuka tässä asiassa on syyllinen.
Me voimme tuomita terroristien teon, mutta emme motiivia.

Markus Weyland

Ei Islamin maiden kurjuudesta voi syyttää länsimaita.
Islam uskonnon valtioilla on kaikki mahdollisuudet hyvään yhteiskuntaan ja elämään,
mutta itse he sössivät omat systeeminsä. Itsenäisiä, vapaita valtiota,
monilla öljyä rikkautenaan, mutta omia kansalaisiaan tappavat,
diktaattoreita hallitsijoina, kiehuu ja kuohuu jatkuvasti, länsimaiden syytä?
Heidän tulisi ihan itse laittaa oman maansa asiat kuntoon.
Vertaappa pohjoismaihin, täällä on moninverroin
paremmat ja stabiilimmat yhteiskunnat. Moni on sanonut, että
demokratia ei toimi Islamissa, vaan totalitarismi on ainoa toimiva
järjestelmä (sama pätee kommunismissakin). Kristinuskon opeille rakentuneissa länsimaissa muodostuu vapaita, oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia, levollisia, lähimmäisistä huolehtivia yhteiskuntia, jossa on toimivat koulu-, terveydenhoito- ja oikeusjärjestelmät.

Jari Kilpinen

Kyseessä oli terrori-isku eikä puukotus!

Presidentin ja hallituksen on aika miettiä: Ovatko he suomen kansalaisten parhaaksi ja eduksi!
Heidän suurin ongelma ei ole lakaista maton alle ongelmaa vaan toimia suomalaisten parhaaksi.

Jos vaikka presidentti ja hallitus toimisi suomalaisten turvallisuuden lisäämiseksi, minkä vajeen aiheuttivat holtittomalla maahanmuutolla!

Turvallisuus lisääntyy, kun holtiton maahanmuutto laitetaan aisoihin.

Jokaista ulkomaalaista joka tehnyt rikoksen tai on yhteyksissä terroristijärjestöihin, ei seurata vaan välitön karkoitus.

Ilman matkustusasiakirjaa ei oteta maahan. Ruotsi turvallinen maan ja EU tuomioistuimen mukaan ensimmäinen valtio on vastuussa. Tänne ei siis mitään asiaa.
Kielteisen oleskeluluvan saaneet otettava säilöön ja pikaisesti kotimatkalle eikä miettiä mitä palveluita järjestää heille.

Jari Ervasti

"Sotilaallinen interventio ei kukista poliittisen islamin tukijajoukkoja, eikä poliittinen islam myöskään kukistu vankiloissa, hän huomauttaa."

Eli parasta on vain pitää niitä omia rajoja tiukasti kiinni ja jättää ne Sipilän kaltaiset kutsut vähemmälle. Jätetään omaan arvoonsa myös EU:n pakolaisten sijoittamista koskevat paniikki pakotteet ja pidetään huoli, että Saksan kämmärien itse aiheuttamat ongelmat pysyvät siellä, eikä suostuta jakamaan tätä pottia.