Sunnuntai 24.6.2018

Terrorismin tutkija Turun puukotusten syistä: ”Suomi on länsimaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2017 10:38
  • Kuva: EPA / Markku Ojala
    Kuva
    Ruotsalainen terrorismin tutkija näkee yhteyden Turun tapahtumien ja Barcelonan torstaisen iskun välillä.
|

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismin tutkija Hans Brun sanoo, ettei Turun puukotuksille ole välttämättä yhtä yksittäistä selkeää syytä.

–Ei muuta kuin se, että Suomi on länsimaa, hän kommentoi Svenska Dagbladetille.

Keskusrikospoliisi (KRP) vaihtoi Turun puukotusten rikosnimikkeen lauantaina terroristisiksi murhiksi ja terrorististen murhien yrityksiksi. Ruotsin maanpuolustukorkeakoulun toinen terrorismin tutkija Magnus Ranstorp ei pidä tätä yllättävänä.

–Jos katsoo tekotapaa, niin tuntuu aika odotetulta, että tapahtumia tutkitaan terrori-iskuna, hän kommentoi niin ikään Svenska Dagbladetille.

Lue myös: KRP: Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina, epäilty on Marokon kansalainen

Ranstorp näkee myös yhteyden Turun tapahtumien ja Barcelonan torstaisen iskun välillä ja muistuttaa, että KRP:n mukaan kaikki epäillyt ovat marokkolaisia ja yksi Barcelonan iskun vuoksi kiinniotetuista on myös Marokosta.

–On olemassa marokkolainen terroristiverkosto, joka ulottuu Barcelonasta Turkuun. Eräillä merkittävimmillä terroristitoimijoilla Ruotsissa on marokkolainen tausta, hän kommentoi.

Myös Hans Brun huomauttaa, että useat Ranskassa ja Belgiassa tehdyt iskun juontavat juurensa juuri Marokkoon.

–Euroopassa on paljon pohjoisafrikkalaisia ja useilla erilaisilla jihadistiverkostoilla on pohjoisafrikkalaisia yhteyksiä, jotka ovat ikivanhoja.

Helsingin yliopiston tutkija Leena Malkki kommentoi ruotsalaiskollegoidensa näkemyksi Twitterissä ja muistuttaa, ettei vielä ole varmaa tietoa siitä, liittyvätkö Turun tapahtumat laajempaan verkostoon.

–Vielä odotetaan kuitenkin tarkempia tietoja siitä, miten isku liittyy (jos liittyy) laajempiin verkostoihin, hän sanoo.

Malkin mukaan tarvitaan enemmän tietoja iskun motiivista ja siitä, miksi se tehtiin Suomessa. 

–Poliisi ei ole kertonut tarkkaa selitystä sille, miksi tapahtumia tutkitaan terroristisina rikoksina. Tiedämme vain vähän pääepäillystä ja pidätetyistä.

Juttu jatkuu twiittien alla. 

KRP:n päällikön Robin Lardotin mukaan terrorismiin ei viittaa mikään yksittäinen seikka Turun tapahtumissa, vaan tutkinnassa ilmitulleet asiat.

Sekä tutkinnanjohtaja Crista Granroth että Lardot kertoivat tiedotustilaisuudessa lauantaina, että Turun tapahtumien yhteyttä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun selvitetään ja KRP tekee asiassa yhteistyötä Europolin kanssa.

Granrothin mukaan tässä vaiheessa ei voi kommentoida sitä, miten järjestäytyneeltä Turun puukotus vaikutti. Robin Lardot puolestaan muistutti, että nykyään on enemmän kyse terrorismin ideologiasta kuin suoraan järjestöltä tulevista käskyistä. 

Lue lisää:

Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Jep, jo on vitsit vähissä näilläkin luupäillä, jos pelkkä länsimaalaisuus on jonkin sorttinen "vika" terrorotekoihin. Näitä muslimeja ei vaan voi päästää sisäälle eurooppalaisiin maihin. Näin yksinkertaista ja helppoa tämä olisi. Mutta tämmöinenhän ei lahopääpäättäjille näköjään missään sovi. Syyttömät ihmiset asetettaan alttiiksi näille hirviöillee ja heidän tekosilleen. Ja jokainen näistä terrori-iskuista olisi ollut vältettävissä, jos olisi edes hiukkasen käytetty järkeä ja pantu näiltä rajat kiinni Eurooppaan.

Jukka Lampinen

Olen varma että terrori loppuisi, jos molemmin puolin pantaisiin rajat kiinni.
Länsimaita ei päästettäisi muslimi maihin, eikä muslimeja länsimaihin.
Tosin siinä on yksi pieni ongelma, länsivallat tappaa kaikki, jotka yrittää estää heitä menemästä muslimi maihin.
Tästä huolimatta, terroristit on kumminkin aivan kamalia ihmisiä.

Jukka Mattsson

Tulin juuri itse eteläeuroopan reissulta. Rajavalvonta oli Italiassa tiukkaa jopa satamissa ja vaikutti että rajat ovat suljettu eurooppalaisilta mutta ei terroristeilta.

Eikö Malkki näe miksikään syyksi sitä että olemme ottaneet Ruotsin pyynnöstä tänne suomeen kaiken karvaista terroristikandidaatteja ilman tarkempaa seulontaa?
Lisäksi meidän palautuspäätöksiä vaikeuttaa sisäministeriön erityisesti Nerg:in ja kirkon vastahakoinen toiminta koko kielteisen palautusprosessiin kielteisen päätöksen saaneille?

Onko sisäasianministeriössä mitään käsitystä missä nämä kielteisen päätöksen saaneet majailevat?

Timo Virtanen

Ei tuo tutkija väittänyt, että länsimaisuus olisi AINOA syy. Todennäköisesti on muita paljon suurempia syitä, kuten turvapaikan epääminen ( joka on todennäköistä). Nyt emme tiedä, mikä on ollut todellinen syy, joten ruotsalaistutkijakin vain arvailee ja on löytänyt tämän yksittäisen terroritekoja yhdistävän syyn, jonka tuo julki. Että saisi jotain sanoa asiasta. Voi olla, että lopulta "kuivuu" kasaan jopa tuo terrorismi epäily. Onkin tämän kaverin oma epätoivoinen ja täysin tuomittava teko. Esimerkkejä hänen on ollut helppo löytää, niistä ei ole puutetta.

Gun-May Arffman

Sisäministeriö ja hallitus leikkii hengenvaarallista leikkiä islamistien ideologialla, jossa panoksena on omien kansalaistensa henki ja terveys. Alan Salehdazeh on terrorismin tutkija ja iranilaisena tietää mistä puhuu. On niitä harvoja järkeviä henkilöitä, jonka kirjoituksissa on faktaa ja asiaa.

Jukka Lampinen

Alan on ennen kaikkea Kurdi ei Iranilainen, hän ajaa Kurdien asiaa eikä palvele tieteellistä totuutta eikä varsinkaan rauhaa ja turvallisuutta.
Kurdien edun mukaista on mustamaalata muslimeita, sillä Suur-Kurdistania pyritään muodostamaan neljään muslimi valtioon.
Alan järjestelee uutta suursotaa, häntä ei kannata kuunnella.

Timo Hietanen

Olemme lännessä. Tanskassa ja Ranskassa ym. on ollut pilapiirroksia julkaisevia lehtiä,
jotka ovat kritisoineet islamin ilmiöitä. Teheranissa ( Iran ) on ollut mielenosoituksia
toreilla, joihin on osallistunut parhaimmillaan lähes 100 000 nyrkit pystyssä "Kuolema
Lännelle" huutoja ja banderolleja meuhkaavaa väkeä vain pilapiirroksia kohtaan. Eikä kyse ole edes terroristi-tai jihadistiryhmästä, vaan massoista ! Mitä tämä kertoo islamista ja sen arvoista ?