Sunnuntai 26.5.2019

Sauli Niinistö korostaa tiedustelulain tärkeyttä: ”Asiassa täytyy nyt toimia ripeästi”

Luotu: 
20.8.2017 16:16
Päivitetty: 
20.8.2017 16:31
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Sauli Niinistön mukaan poliisin ja pelastushenkilökunnan työ olivat omiaan palauttamaan turvallisuuden tunnetta Turun tapahtumien jälkeen.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Turun tapahtumia tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

–Suomen poliisi selvitti asian nopeasti. Heidän ja pelastushenkilökunnan työ olivat omiaan palauttamaan turvallisuuden tunnetta. Voimme luottaa viranomaistemme toimintaan.

Niinistö korosti uuden tiedustelulain merkitystä. Hän nosti asian esiin pohtiessaan, miten uudet terrori-iskut Suomessa voidaan estää.

–On moneen kertaan sanottu, että juuri tämän tyyppiset toiminnot joissa yksittäiset toimijat tai pienryhmän toimivat väkivaltaisesti ovat vaikeita torjua. Kaikki se, mitä on mahdollista tehdä, on tehtävä. Meillä on puhuttu esimerkiksi tiedustelulainsäädännöstä. Se ei ole mikään uusia asia, olen puhunut siitä kolmen hallituksen kanssa. Tässä asiassa täytyy nyt toimia ripeästi, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

Lain valmistelussa vuodesta 2013 mukana ollut eversti Martti J. Kari korosti aikaisemmin, että valmisteilla olevan tiedustelulainsäädännön tavoitteena on tuottaa valtiojohdolle tilannekuvatietoa ja ennakkovaroituksia lakiesityksissä luetelluista uhkista.
 
–Jos selviää, että Turun hyökkääjä on kommunikoinut ulkomaille, ihmettelen, jos joku vielä kiistää tiedustelulain kiireellisyyden. Kaikkia iskuja ei koskaan pystytä estämään mutta viranomaisille pitää antaa mahdollisuus ja kyky yrittää suojata meitä, hän kommentoi.
 
 
Niinistö kommentoi myös maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä ja arvioi Euroopan vastaanottokyvyn olevan koetuksella.

–Jos ajatellaan hallitsematonta muuttoliikettä, joka tänä päivänä on osin siirtolaisuutta. Toistan sen, mitä noin puolitoista vuotta sitten eduskunnassa lausuin: tämä asia on EU:n hoidettava. Jos jokainen jäsenmaa alkaa tekemään omia linjauksiaan, siitä ei hyvä seuraa, presidentti sanoi.

–Nyt Afrikasta tulee väkeä ja siihen liikkeeseen Euroopan unionin on kyettävä vastaamaan. Olemme tilanteessa, jossa Euroopan vastaanottokyky on jo nyt ollut koetuksella. Mitä hallitumpaa tuo maahanmuuttaminen on, sitä selkeämmin se voidaan kohdentaa pakolaisiin pakolaisleireiltä, hän jatkoi.

Niinistö kuvaili, että kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä turvapaikan saamisen ehtoja. 

–Minulla on kuitenkin vakaa luottamus suomalaiseen oikeusjärjestelmään, hän kommentoi.

Niinistön mukaan pakkopalautuksia voisi olla syytä nopeuttaa. Hän arvioi siitä olevan etua myös palautettaville henkilöille.

Samalla Niinistö huomautti, että Suomessa kaikkeen maahanmuuttokeskusteluun on liittynyt piirre, että halu väärinymmärtää on ollut suurempaa kuin yritys ymmärtää. 

–Tämä olisi nyt syytä kääntää toisin päin, yritetään ymmärtää, mitä toinen suomalainen tarkoittaa. Ei tarvitse olla samaa mieltä. Se on kaiken keskustelun avain.

Niinistö otti kantaa myös Juha Sipilän hallitukseen kohdistettuun arvosteluun.

–Tämä ei ole poliittiselle johdolle mikään helppo asia. Meillä keskusteluaallot ovat kulkeneet siinä, että evätäänkö joltain turvapaikka, onko jollain oikeus jäädä tänne, onko viranomaisella oikeus palauttaa. Nyt on varmasti niin, että aletaan vaatia kovempia toimenpiteitä. Tämä ilmasto ei ole kenellekään eikä poliittiselle johdollekaan helppo.

Hän muistutti, että Suomen nykyinenkin turvapaikkalainsäädäntö täyttää kaikki standardit.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Dan Naumov

Jos jokin ei ole toiminut USA:ssa, Briteissä, Ruotsissa eikä oikein missään muuallakaan ja sillä saadaan lisää valtuuksia viranomaisille ja ryövättyä kansalaisten oikeuksia, niin sehän täytyy toteuttaa heti pikemmiten!

toni poutiainen

Niin. Tämäkään ei tule estämään suunniteltuja iskuja. Kun tiedustelun taso kohenee, niin samalla myös tiedusteltavan valmiusaste tähän kohenee ja vastatoimena tieto menee enemmän kryptattuina tai kokonaan ilman signaalitiedostelun mahdollisuutta. Tällä hetkellä psytytään ehkäisemään tietty prosentti iskuista tiedustelun avulla, mutta tuo prosentti ei tule ainakaan nousemaan pitkällä aikavälillä, koska kuten mainitsin edellä, tieto tulee menemään vielä enemmän maan alle.

On toki hyvä, että muutoksia tulee, jos lainsäädännössä on selviä puutteita ja olemme ainoastaan ulkopuolisten urkinnan varassa, mutta älkää nyt hyvät ihmiset antako tämän jäädä ainoaksi parannukseksi tilanteeseen ja luulko, että se olisi jokin pelastava ratkaisu - samalla kun myös omia perusoikeuksianne kavennetaan Suomessa.

Kimmo Tallqvist

Taas ollaan menossa perse edellä puuhun.
Miksi yrittää hoitaa taas ensisijaisesti seurauksia eikä pureutua syihin.
Hallitusohjelmassa kirjatut ulkomaalaislain tiukennukset parantaisivat välittömästi kansalaisten turvallisuutta kun vierastaistelijat saataisiin ulos maasta laittomien maassaolijoiden lisáksi ja riskihenkilöille voitaisiin määrätä maahantulokielto.
Mutta kun se on persujen aloite niin eihän se poliittisesti käy.
Antaa jengin kuolla vaan kaduille.
Kun riskihenkilöt ovat pois maasta niin senjälkeen on vain murto-osa valvottavia.
Nyt Murhaaja,raiskaaja,kiduttaja tappajat saavat vapaasti palata suomeen muka "vierastaistelemasta" (onko puolustuskyvyttömien siviilien, naisten ja lasten teurastaminen muka "taistelua") pakolaisstatuksen turvin.
Lepsu ulkomaalaislaki järjestää meille ongelman ja syyn jonka seurauksia yritetään paikata sitten tiedustelulla.
Syöpää hoidetaan buranalla kun syöpä pitäisi eliminoida.

Jukka Mattsson

Presidenttimme sanoi: "tämä asia on EU:n hoidettava. Jos jokainen jäsenmaa alkaa tekemään omia linjauksiaan, siitä ei hyvä seuraa".

Tulin juuri etelä euroopasta lomalta ja ihmettelin Kroatian ja Italian välistä tullin/rajavartioston toimintaa. Siellä näyttää olevan kovin tiukat toimet ihmisvirran valvonnassa. Satamassa tarkastettiin jokaisen Passi, sekä matkatavarat.

Jos nämä maat toimivat kuten toimivat niin mikä on se tekijä joka estää meitä toimimasta samoin? Ymmärtääkseni olemme samassa EU:ssa Kroatian ja Italian tavoin?

Ihmettelyä lisäsi myös kaupunkien tiukat turvatoimet jotka ovat aivan eri luokkaa kuin meillä. Jotkut päättäjät uskovat yhä että elämme maahan päästettyjen ääsi Islamistien kesken jossain lintukodossa?

Mikä on se "raja" jolloin maamme johto ymmärtää toimia? Epäilen että Turun tapahtumat ovat vasta alkusoittoa.

Jukka Lampinen

Ruotsin raja on se mikä vuotaa, kyse on valtio petoksesta.
Suomenruotsalaiset tekee myyräntyötä Ruotsin valtion hyväsi ja Suomen etua vastaan.

Karkeimmillaan se näkyi salaliittona Torniossa, jossa Ruotsi työnsi Suomeen kerralla kymmeniä tuhansia rikollisia.

Eero Pekonen

Eikös siellä Espanjassakin ole tiedustelulainsäädäntö kunnossa. Auttoiko se? Olen myös sitä mieltä, että on suuri vaara, että lakia käytettäissin omaa kantaväestöä vastaan. Pääministerihän juuri totesi, että nyt suurin huoli kohdistuu (kantaväestön) vastareaktioon.

Pekka Hovatov

Sauli Niinistö korostaa tiedustelulain tärkeyttä: ”Asiassa täytyy nyt toimia ripeästi” Kokoomuslainen "Koko kansan Presidentti"(=Salli minun nauraa) puuttuu taas asioihin tavalla, joka ei hänelle kuulu. Presidentille ei kuulu Suomen sisäpolitiikka ja Niinistö tekee ulostuloillaan juuri sitä sisäpolitiikkaa. Nettikyttäämiselläkö niitä terroristejä torjutaan vai yrittääkö kokoomus saada aikaan lainsäädännön, jolla kytätään omia kansalaisia ja metsästetään netistä niin sanottua "vihapuhetta". Kaikki on nykyisen halllituksen ja vihreiden mielestä vihapuhetta, jos puhuja ei satu olemaan asioista samaa mieltä, kyseisten natsihenkisten ryhmien kanssa. Hallituksen sisäministeri Risikko(Kokoomuslainen= yllätys,yllätys) on ajanut samaan aikaan poliisin reservijoukkoja, jotka varustettaisiin muunmuassa mellakkavarusteilla. Ketä vastaan kyseistä varustaumista tehdään, muuten kuin Suomalaisia, omaa kansaa vastaan. Risikko haluaa itselleen ikiomat"ruskeapaidat" SA-joukot, johtajahan on valmiina Reichsführer Heinrich Himmler, anteeksi piti kirjoittaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen(Mitenköhän pääsi lipsahtamaan??). Milloin me (kansalaiset) saamme tänne Suomeen oman "kristalliyön" ja "pitkien pukkojen yön", jossa käydään toisin- ajattelijoiden kimppuun, sekä kirjaroviot, joissa poltetaan hallituksen ja vihreiden mielestä kiellettyä materiaalia, vihapuhetta? Mitä sanoo propagandaministeri Herr Goebbels, anteeksi piti kirjoittaa sisäministeri Paula Risikko. (taas lipsahti, voi pahus sentään). On se kumma, että tulee toi 30-luvun Saksa koko ajan mieleen, kun miettii 2017 Suomea.

Timo Hietanen

Ranskassa ja Isossa Britanniassa on maailman kärkiluokkaa oleva tiedustelujärjestelmä.
Eivät ole auttaneet ja estäneet kuin osittain iskut. Suomi on pehmeistä pehmein kohde
jatkossakin. Kiitos hyväuskoisuuden mutta emme tietty pelkää, kestämme.

Seppo Ilvessalo

Taas on kovasti liikkeellä porukkaa, jota huolestuttaa Suomen kyky saada tietoa, jolla ehkäistään maahan ja kansalasiin kohdistuvia uhkia. Taitaa olla samaa jokkoa , joka vastustaa Natoa ja Suomen puolustuskyvyn lisäämistä yleensä. Sehän ei ole Venäjän ja sen tukemien terroristien edun mukaista, sekään. Ei ole kuulemma tiedustelusta ollut missään koskaan mitään hyötyä. Jostain syystä kuitenkin mm. naapurimme harrastaa sitä hyödytöntä puuhaa ylettömässä määrin. Ihme porukkaa, kun haaskaa valtavasti resursseja turhaan puuhaan. Niin venäläistä. Heh.
Minäpä kerron esimerkin siitä, milloin siitä on ollut erityistä hyötyä nimenomaan Suomelle. Silloin, kun Suomen tiedustelu nappasi 2.7.44 yhden ja 4.7.44 toisen sanoman Neuvostojoukkojen suurhyökkäyksestä Talin-Ihantalan rintaman murtamiseksi. Sen ansiosta siellä sitten hyökkäykseen ryhmittyneet vanjat pääsivät pariinkin eri kertaan kalustoineen suomalaisten tykistötulessa ja saksalaisten Stukien pommittamina autuaammille metsätysmaille ennen kuin ehtivät juuri eväänsä liikuttaa lähteäkseen hyökkäykseensä. Siihen pysähtyi läpimurtohyökkäys ja Suomi pelastui. Sodan jälkeen Suomen korkeatasoinen tiedustelu ajettiin alas ja osaajat lähtivät maanpakoon. Jokainen varmaan arvaa miksi.

Rauno Laitalainen

"Hän muistutti, että Suomen nykyinenkin turvapaikkalainsäädäntö täyttää kaikki standardit." Minä muistutan, että juuri SIKSI SE EI TOIMI.
ON TAJUTTAVA, että Suomi ei voi EU:n tunnollisena jäsenenä sooloilla vaikka me voisimmekin kaiken diskuteerauksemme jälkeen saadakin aikaan paremman - suomalaisen systeemin. Ottelemme EU:n rajaamassa kehässä sen tekemillä säännöillä. Emme voi iskeä kehän ulkopuolelta köysien välistä vaikka siten voisimmekin saada nopean ja tehokkaan ratkaisun. Siksi saamme kyllä diskuteerata ruotsalaisten tapaan loputtomiin mutta mutta siten eivät asiat muutu. Maakohtaisen lainsäädännön kohentaminen on tietenkin - mutta taas EU:n rajaamissa puitteissa - tarpeen ja eduskunnan päätettävissä. Se on sitä pilkun jälkeen tulevaa hienosäätöä, jota sitäkin pitää tehdä, mutta YMMÄRTÄEN, että sitä kautta vaikutusmahdollisuutemme ovat hyvin rajalliset.

Jukka Lampinen

Niinistö toteaa aivan oikein että, näitä terrori tekoja on hyvin vaikea estää tiedustelulla.
Vastakkain on siis kansalaisten massa vakoilu ja arkaluontoisten liike ja perhesaisuuksien tallentaminen Supon arkistoihin.
Usassa olemme jo nähneet, miten CIA näitä tietoja käyttää Trumpia vastaan ja käytännössä päättää kuka on Usan Presidentti.

Haluammeko me samaa, nostammeko Supon demokratian yläpuolelle käyttämään valtaa.
Kun vastassa on toteamus, että "eihän laista juurikaan hyötyä ole mutta yritetään."
Niin lakia puoltavat seikat on todella köykäiset painoarvoltaan.

Laki on selvästi fasistiseen arvomaailmaan sopiva ja mitä Niinistö siis todella on, fasisti.

Aimo Henriksson

Suomen viranomaiset eivät ole kyenneet hyödyntämään olemassa olevia keinoja terrorismin torjuntaan. Siitä huolimatta, että me veronmaksajat maksamme armeijan, rajavartioston ja poliisin kustannukset raskaimman kautta.

Nyt poliitikot julistavat, että terrorin edessä ei saa antautua mutta Suomen kansalaisten perusoikeuksia pitää pikaisesti kaventaa.

Jokin tässä yhtälössä ei ihan natsaa.

Jukka Lampinen

Sipilä on kuulemma sitä mieltä Ylellä, että oikeus elämään on tärkein ylin arvo.
Hyvä, nyt Sipilä varmaan sulkee Ruotsin rajan, Suomen kansan suojelemiseksi.

Kyllä tämä Sipilä on varsinainen nero, suomalaisten oikeuksia se kyllä on valmis rajoittamaan suomalaisten suojelemiseksi.
Mutta ulkomaalaisten laitonta muutto-oikeutta Suomeen, ei saa rajoittaa.

Jos se Sipilä vain suuntaisi ne toimet ulkomaalaisiin, pitääkö suomalaisia rangaista siitä että ulkomaalaiset tappaa täällä.
Traakisen tapahtuman hyväksi käyttö, fasistisen valvonta yhteiskunnan luomiseen on todella härskiä.
Kansalaisten vapauksien puolesta on kaikkialla maailmassa, uhrattu mijoonia henkiä, viimmeeksi toisessa maailmansodassa, ne ei tosiaankaan ole pieniä arvoja.