Perjantai 19.7.2019

Suojelupoliisi vahvistaa: Poliisille tuli ”yksittäinen vihje” Turun epäillystä

Luotu: 
21.8.2017 11:39
Päivitetty: 
21.8.2017 12:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Viranomaiset saivat etukäteen yksittäisen vihjeen Turun epäillystä puukottajasta, vahvistaa Supo tiedotteessaan. Aiemmin vihjeestä kertoi Yle.

– Viranomaiset saivat alkuvuodesta vihjeen Turun puukotuksista epäillystä henkilöstä. Vihje tuli Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon Suojelupoliisin käyttöön. Vihjeen mukaan Turun teosta epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta, suojelupoliisi kertoo.

Supo korostaa, että vihjeeseen ei liittynyt tietoa isku-uhasta.

– Vastaavia vihjeitä on viranomaisille tullut parin viime vuoden kuluessa yli tuhat.  Kaikki vihjeet pyritään tarkistamaan, mutta niiden läpikäynti edellyttää voimakasta priorisointia. Etusijalla ovat vihjeet, joihin liittyy tietoa konkreettisesta uhasta, Supo toteaa.

Tiedotteen mukaan Turun teosta epäilty henkilö ei ole ollut Suojelupoliisin terrorismintorjunnan kohdehenkilö. Suojelupoliisilla on noin 350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä, jotka ovat toimintansa, yhteyksiensä tai radikalisoitumisensa takia Suojelupoliisin erityisen tiedonhankinnan kohteita.

– Kohdehenkilöiden määrä on noussut muutamassa vuodessa yli 80 prosenttia. Suojelupoliisi kohdistaa suurimman osan terrorismintorjunnan resursseista kohdehenkilöiden valvontaan ja tiedonhankintaan heistä.

Lue lisää:

Media: Turun pääepäillyn nimi julki – 18-vuotias marokkolainen

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Eversti hoputtaa uutta tiedustelulakia: ”Ihmettelen, jos joku vielä kiistää kiireellisyyden”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Salonen

Puukottajasta saatiin vihje, mutta mitään ei tehty. Lisäksi on 350 potentiaalista terroristipuukottajaa, jotka ovat vapaalla jalalla, eivätkä talteenotettuna. Ovat erityisen tiedonhankinnan kohteita, eivät edes jatkuvassa seurannassa. Migrillä kuitenkin piti olla kaikkien maahantulleiden taustat selvillä, vaan eipä ollut. Ei tarvita lisää vihjeitä vaan pikalaki pikakäännytyksistä. Poliitikoilla on verta käsissään.

Jarmo Lius

SUPO on saanut yli tuhat vihjettä terroristisista tekoajattelijoista. Nyt yksi vihjatuista on tehnyt terroriteon, viisi vangittu ja yksi etsintäkuulutettu ulkomailla. Lähes kymmen. Aika iso määrä ihmisiä jota SUPO ei ole halunnut maasta pois Miksei?.

SUPOa kohtaan nousee kritiikki, sillä poliisi toimii yhteistyössä ulkomaalaisten viranomaisten kanssa. Nämä ulkomaalaiset yhteydet samalla ovat niitä yhteyksiä, joiden kautta lähetetään "maltillisia taistelijoita Syyriaan", "Ukrainan vallankaapparihallinnon terrorismin vastaisiin operaatioihin", "Jemenin pommitusten tekijöiden paikallistaitelijoiksi soluttajia", "Libyaan torjumaan Venäjän vaikutusvallan kasvua".

Yksinkertaistettuna: SUPO suosii terroristeja. Terroristit ovat taisteluresurssi. Näiden koetaan taistelevan "läntisen arvoyhteisön" puolesta Venäläistä diktatuuria vastaan.

SUPO on terrorismin tuottaja, eikä sitä vastaan taisteleva poliisi.

Pekka Hovatov

Miten on propagandaministeri Risikko, Gestapon päällikkö Antti Pelttari ja SS-valtakunnanjohtaja Seppo Kolehmainen maksatteko ihan omasta pussistanne vahingonkorvaukset Turussa murhattujen omaisille ja haavoittuneille? Tehän tiesitte etukäteen terroristista, mutta ette reagoineet tietoon millään tavalla, joten syy yhteys on olemassa ja sivistyneissa länsimaissa te olisitte korvausvelvollisia, mutta Suomi taitaa olla kaikkea muuta kuin sivistysvaltio.

Pekka Toivonen

Tässä ollaan näköjään vasta alkuasetelmissa, kun sipulia on kerros kerrokselta ruvettu kuorimaan ja asia kerrallaan viranomaiset joutuvat ilmoittamaan Turun terroristi-iskuun liittyviä epämiellyttäviä yksityiskohtia ja taustoja.

Mikko Virtanen

Armeijalle hyväksyn ton tiedustelun. En Supolle ja poliitikoille. Ruskeahipiäiset ananastukat voi karkoittaa - niin kuin olis pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ei niitä tarvitse ottaa enää yhtään riesaksi syömään suomalasen leipää. Täällä kun on jo ennestään liiankin kanssa näitä elätettäviä ja erikoisasemassa olevia kunniakansalaisia.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mikrobit...

Pekka Hovatov

Terroristista tienneet henkilöt ja henkilöt jotka ovat tehneet tai osallistuneet päätöksentekoon, jossa päätettiin, ettei toimenpiteisiin terroristia vastaan ryhdytä, tulee asettaa syytteeseen koko joukko. Syytteet, ainakin seuraavista: Tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen, valmisteilla olevan rikoksen salaaminen, rikoksen suosiminen ja virkavelvollisuuden rikkomisesta aiheutunut 2 kuolemantuottamus ja pysyvän ruumiinvamman tuottaminen/osallistuminen 2 murhaan ja useisiin murhayrityksiin. Lisäksi kyseiset henkilöt tulee asettaa suoraan korvausvastuuseen(koko omaisuudellaan, myös tulevalla)uhreille.

Olavi Collan

Kun terrorismin alkuperää tutkitaan niin seuraavat osoitteet antavat täsmätietoa ilmiöstä Google:" CIA ISIS " Google: " CIA Al Qaeda " Google: "CIA Boko Haram " Google: " CIA Sendero Luminoso " Youtube: " 9/11 No planes " Youtube: "9/11 Building 7 collapse" Youtube:" 9/11 Larry Silverstein ".

Joni Hiltunen

Ajatelkaapa:
Turun puukottajasta oli annettu vihje, joka oli edennyt hyvissä ajoin virkakoneistossa, muttei tämä toiminnanmies mahtunut enää edes vaarallisuuden vuoksi seuratuimpien TOP-350:een tässä maassa...!

Eipä taida jäädä viimeiseksi... eikä mitään muutosta linjoihin tapahdu ensi kerrallakaan.