Torstai 24.5.2018

Pääministeri Sipilä: ”Aidosti hädänalaisia autetaan – muuten oltava nopeat keinot maasta poistamiseen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2017 14:43
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo tiedustelulainsäädäntöä voimaan mahdollisimman nopeasti. Hän sanoi lisäksi suurlähettiläskokouksessa, että Suomi ottaa jatkossakin vastaan turvapaikanhakijoita ja pakolaisia.

–Suomen on edelleen autettava hädänalaisessa tilanteessa olevia, sotien runtelemia ja vainottuja ihmisiä, perheitä. Vaikeasta omasta taloudellisesta tilanteestamme huolimatta panostamme jatkossakin niin ihmisten auttamiseen kriisipesäkkeissä, rauhanvälittämiseen kuin otamme vastaan turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, Sipilä sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä.

–Mutta samaan aikaan meidän on tehtävä kaikki mahdollinen sen varmistamiseksi, että Suomeen tulevat ovat aidosti hädänalaisista olosuhteista. Ja jos näin ei ole, meillä pitää olla nopeat keinot väärin perustein Suomeen tulleiden maasta poistamiseen. Järjestelmän väärinkäyttäjät meidän on kyettävä tunnistamaan aikaisemmin.

Sipilä huomautti, että turvallisuus määriteltiin painopistealueeksi puoliväliriihessä. Sipilä muistutti, että jo hallituskauden alussa päätettiin modernisoida nopealla aikataululla tiedustelulainsäädäntö vastaamaan nykypäivän turvallisuustarpeita. Samalla Suomi nostettaisiin samalle viivalle muiden EU-maiden kanssa. Suomessa ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tiedustelulainsäädäntöä ja moni on katsonut Suomen tulevan asiassa pahasti jälkijunassa.

–Emme voi jatkaa niin, että saamme tietoja mahdollisesti kansalaistemme turvallisuuden kannalta vaarallisista henkilöistä ulkomailta, mutta emme pysty riittävällä tavalla ja ajoissa itse henkilöitä tutkimaan. Tiedustelulainsäädännön uudistaminen tarvitaan ensisijassa suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi, mutta se on myös osa kansallista vastuutamme, Sipilä sanoi.

–Turun tapahtumien jälkeen asian pitäisi olla myös perustuslain näkökulmasta selvä: oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus. Nyt pitää ponnistella yhdessä lainsäädännön voimaan saamiseksi mahdollisimman nopeasti. Tähän toivon kaikkien eduskuntapuolueiden yhtyvän.

Myös ulkoministeri Timo Soini (uv.) painottaa tiedustelulainsäädännön merkitystä terrorismin torjunnassa. Hän kommentoi suurlähettiläspäivillä Iltalehden mukaan, että viranomaisilla on oltava välineet puuttua ihmisten toimintaan silloin, kun se on tarpeellista. Lisäksi Soini korosti, että Suomeen ei voi jäädä, jos saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Ihmiset, jotka eivät saa turvapaikkaa, pitää poistaa maasta. Käytäntö on ollut suhteellisen toimiva. Joihinkin maihin pakkopalauttaminen on ollut kitkuista, Soini sanoi Iltalehden mukaan.

”Välttäkää vastakkainasettelua”

Sipilä peräänkuulutti puheessaan myös malttia ja luottamusta ihmisten välillä ja kehotti välttämään vastakkainasettelua. Sipilä viittasi useisiin ihmisiin, jotka yrittivät auttaa Turun puukottajan uhreja. Moni heistä oli ulkomaalaistaustainen.

– Nämä rohkeat ihmiset tulevat taustoiltaan eri yhteiskuntaryhmittymistä. Tämäkin osoittaa, että olemme kaikki samassa veneessä. Meidän kaikkien on yhdessä puolustettava ihmisyyttä sekä demokratian ja oikeusvaltion periaatteita.

Sipilän mukaan pienen ihmisjoukon toiminta ei saa muuttaa uskoa ihmisoikeuksiin, ihmisten hyvyyteen, vapauteen, tasa-arvoon ja demokratiaan.

–Minulle perjantain tapahtumat – se millä tavoin paikalle osuneet ihmiset reagoivat – ovat osoitus myös ihmisten suuresta rohkeudesta, kansallisuuteen tai alkuperään katsomatta. Suomi on avoin, kansainvälinen ja rohkea yhteiskunta. Tältä tieltä ei pidä ottaa harha-askeleita siitä huolimatta, että perjantain tapahtumien jälkeen olisi niin helppoa käpertyä sisäänpäin. Kun terroriteolla yritetään järkyttää yhteiskuntaa, meidän on yhtenäisesti tehtävä yritykset tyhjäksi. Tähän tarvitaan Suomessa nyt kaikkien puolueiden, kansalaisjärjestöjen ja täällä toimivien uskonnollisten yhteisöjen yhteistyötä.

”Rajaturvallisuutta kehitettävä”

Sipilän mukaan Turun ja Espanjan tapahtumat korostavat jälleen yhteistyön merkitystä terrorisminvastaisessa toiminnassa ja yhteistyössä. Hänen mukaan yhteistyötä EU:n piirissä ja myös kahdenvälisesti on vahvistettava ja kehitettävä määrätietoisesti.

–Yhteisen tilannekuvan muodostaminen ja tietojen vaihdon parantaminen ovat parasta, mitä eurooppalaiset maat voivat tehdä. Suomi on ajanut pitkään EU:n puolustusyhteistyön syventämistä. Teimme yhteisen aloitteen Ranskan kanssa kesäkuussa 2016. Asia on edennyt ripeästi viimeisen vuoden aikana. Kehitys on ollut luontevaa ja Suomi on ollut vaikuttamisen etunenässä.

Sipilän mukaan muuttoliikkeen hallintaan on luotava akuutin tilanteen hoitamisen lisäksi pysyviä ratkaisuja.

–Meidän on vaikutettava tehokkaammin muuttoliikkeen perimmäisiin juurisyihin, kehitettävä rajaturvallisuutta ja varmistettava kaikkien jäsenmaiden oikeasuhtainen osallistuminen vastuunkantoon.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Aimo Henriksson

Herää kysymys, että millä oikeutuksella Suomen valtio enää on olemassa. Omien kansalaisten suojelu ja vapauden turvaaminen kun ei näytä olevan enää valtion tehtävien joukossa, DDR -tyyliset kyttäyslait ja verojen keruu sen sijaan tuntuvat olevan lähellä päättäjien ja viranomaisten sydäntä.

Ja Sipilä voisi tietenkin aloittaa majoittamalla muutaman turvapaikanhakijan kotiinsa...

Pekka Hovatov

Mitä, tarkoitatko että Suomalaiset suvakki siiderilehmät joutuvat taas matkustamaan Marokkoon lomallaan kun tekee mieli mokkakikkeliä?? Näihän siinä käy jos palautamme heidät Marokkoon... Hmmm, mitäs jos laittaisimme nuo suvakki siiderilehmät vain menolipulla varustettuna samaan palautuskoneeseen? Kuka kannattaa tätä ideaa??

Pekka Hovatov

Yhdellä, joka sai ehdollisen raiskaustuomion oli ainakin seksuaalinen hätätila. Aikaisemmin yksi mokkakikkeli sai kyseisellä perustelulla tuomiotaan pienenmäksi, eläköön Suomen oikeuslaitos, toivottavasti siihen osuu vaikka meteoriitti täysistunnon aikaan. Todennäköisesti niillä muillakin oli jotain suunnitelmissa tai jo tehtynä, mutta eivät ole jääneet kiinni.

Timo Tuovinen

Yksilön maasta karkoittaminen ei ratkaise yhtään ongelmaa. Kun on maahan otettu, niin siitä myös huolehditaan. Paskan lapiointi jonkun toisen maan niskaan ei voi olla ratkaisu. Kun on tehty virhe että näitä on otettu liikaa resursseimme nähden, niin vain itse voimme virheen korjata. Ratkaisu ei ole paskan lakaiseminen matonalle. Se radikaali yksilö on radikaali sielläkin mihin hänet karkoitetaan, ja sikiää lisää jotka tulee jonos viel toistamisiin meille kylään.

Kimmo Tallqvist

Kyllä se karkoittaminen ainakin yhden omgelman hetkeksi ratkaisee;
Muukalaiset ei puukottele kansalaisia hengiltä.
Maahantulokielto ja muut hallituksen turvapaikkapoliittisen ministerityöryhmän toimenpidesuunnitelman kiristykset ulkomaalaislakiin ratkaisisivat suuren osan kansallisen turvallisuuden uhista mutta hallitus vaan suunnittelee,tietää mitä pitäisi tehdä mutta ei tee mitään ja kansalaisten turvallisuus uhrataan koska hallo-aho on alkujaan tuon suunnitelman kehitellyt ja sehän ei poliittisesti käy
Viis mummoista ja muijista turun toreilla.
US 12.06.2017
Maahanmuutto vaatimus kaatoi hallituksen.
Pääministeri ilmoitti että maahanmuuttoon liittyvien kirjausten tarkempi noudattaminen on mahdotonta.
Seuraukset nähtiin nyt Turussa
V.2015 jälkeen mitään ei ole tehty ja vain ainoastaan sormi suussa odoteltu mahdollista terrori-iskua.
Opposition touko aalto hyväksyi keväällä kansalaistottelemattomuuden ja suositteli suvakeita majoittamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita koteihinsa.
Otatko aalto nyt ystävällisesti esimerkin vuoksi muutaman marokkolaisen ja vierastaistelijan kotiisi kun se on niin "inhimillistä"

Markku Nieminen

"Yksilön maasta karkoittaminen ei ratkaise yhtään ongelmaa. Kun on maahan otettu, niin siitä myös huolehditaan. "

Niinpä! Miksi otetaan, vaikka tasan tarkkaan tiedetään että, perusteluja turvapaikkaan ei ole!???
Valitusruletti seis ja palautus heti kielteisen päätöksen tultua voimaan, on ainoa ja nopeasti tehtävissä oleva keino, JOS VAIN SIPILÄ JA MIGRI HALUAA.

Ari Ohvo

Taitaapa olla ihan sama vaikka SUPO:lla ja poliisilla olisi pääsy kaikkeen sisältöön mitä terroristit verkossa jakavat. Terroristit tuskin Facebookissa kirjoittelevat toisilleen terrori-iskuista. Tietoa saattaa liikkua pimeässä netissä, mutta ne paikat taitavat olla mahdotonta jäljittää. Sipilähän voisi ehdottaa mahdollisten terroristien haastattelua 3 kk välein niin sitten varmasti jäisi iskut tekemättä.

Pentti Westerholm

Toivottavasti Turun "tauti" herättää päättäjät lopullisesti siihen missä mennään.Rasimin torjuntaan on panostettu urakalla.Vannotettu suomalaisia pidättäytymään rasistisista puheista ,annettu jopa sakkotuomioita. Sitten keskellä päivää,terroristit iskevät puukolla puolustuskyvöttömiä naisia .Tässä elävä todiste siitä,että liiallinen suvaitsevaisuus lisää ongelmia.Sama jo nähty muissa pohjoismaissa ja nyt Suomessa.Tarttis todella tehdä jotain..

Lauri Kiiski

Siina sitä tulee poliisille työmaa. Pääministeri lähetti kutsuhuudon , jossa luvattiin jopa pääministerin omaa taloa maahan tulevien käyttöön. Hän toki pyörsi lupauksensa myöhemmin. Hän on nyt sitten päätynyt ehostamaan kutsumiensa vieraiden maastapoistamista veronmaksajien rahoin.

Valtiomiesmäistä otetta Sipilältä - ja kohtuuden nimissä myös Orpolta ja Risikoltakin.

Missä vaiheessa hallitus huomasi toimivansa päin hanuria v. 2015 päätöksissään ?

Aluksi lahdettiin auttamaan perusteena Syyrian sotaa pakenevia hädänalaisia perheitä, mutta maahan tulleet olivatkin lopulta liki kaikki Irakista, Afganistanista ja Somalista tulleita nuoria herroja - ja tulihan niitä myös Marokosta.

Pasi Käyhkö

Nykyinen oppositio on myös aivan hampaaton. Hehän ovat jo kerenneet ehdottaa turvapaikan evätyille määrättyjä etuuksia täällä olemiseen.
Ehdotuksen tekijät olivat vihreät, demarit ja stallarit. Että näillä mennään.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #20

Tarkoitin mitä kirjoitin. Eli, mitä asioita myös oppositio ajaa eduskunnassa maahantulopolitiikan suhteen. Hehän ehdottivat oikein lisäoikeyksia luvatta maassa olleille. Voihan vaatimuksia tehdä myös opposition edustajat. Eli jos nämä oppositiopuolueet istuisivat hallituksessa niin tilanne olisi vielä pahempi.

Juha Uotinen

Työttömät ja köyhät ovat aidosti hädänalaisia. Milloin heitä on autettu, tuettu. TE-toimisto haastattelee, Kela kieltäytyy maksamasta ja sosiaalihuolto sekoilee Sotesotkussa. Kaikki on vain eikä kukaan tee mitään.

Timo Hietanen

Mistä Sipilä ja kumppanit oikeastaan tietää, kuka oikeasti on hädänalainen tai loistava
tuhannen ja yhden yön satujen kertoja ? Hyvällä arvauksella vai lottoamallako ?
Kuinka moni marokkolainen on sanonutkin olevansa Syyriasta tai Irakista - saaden
turvapaikkaprosessin alulle ?

Pasi Anttila

Juuri siksi meillä onkin migri ja koko turvapaikkajärjestelmä. Aianhan ihminen valehdella pystyy mutta viranomaisten tehtävä on pyrkiä etsimään totuus ja toimia senjälkeen suomen lakien mukaan.
Esim tää "turun" marokkolainen sanoi olevansa palestiinasta.

Eenok Reenkeula

Kaipa ne viranomaiset toimisivatkin, mutta kun on ne säännöt. Ja ne perustuvat Eduskunnan säätämiin lakeihin. Ja ne lait ovat viime kädessä kansanedustajien päättämiä. Ja, pitääkö muistuttaa, mistä ne tulivat.

Minulla on joskus pitkä muisti. Muistan senkin, kuinka kova haloo nousi kerran, kun meiltä poistettavia rauhoitettiin lääkkeillä lentomatkaa varten. Silloin käytettiin aivan samoja kemikaalioita, joita on henkilökunnan harkinnan mukaan oikeus käyttää ilman seuraamuksia mielisairaaloissa. Siis, sairaaloissa. Onneksi sillä kertaa "virheellisen" lääkityksen seurauksena karkoitusta ei peruttu.

Meidän viranomaisiltamme puuttuu oikeuksia, se tahtoo sanoa, lakeja tähän päivään. Pintapuolisesti islamiin tutustuneena sanon, että jihaditerroristi ajattelisi vielä kerran ennen toimintaansa, jos tietäisi kiinni jäädessään kuolevansa naisen antamaan sianveriruiskeeseen. Silloin nimittäin viimeistään paratiisipaikka olisi vaarassa.

Tarja Wiik

No on se kumma kun pitää nopeasti eroon päästä, kun Sipilä itse ne kymmenettuhannet tänne kutsui. Koko arabimaailma ihasteli uutisointia siitä kuinka Suomen pääministeri aikoo antaa talonsakin turvapaikanhakijoille. Toki sen auvon voimalla jaksaa taistella läpi koko Euroopan ja kaikkien niiden muiden turvallisten maiden, siihen viimeiseen mahdolliseen kolkkaan.

Eero Mattila

Sipilä jaksaa vaan lässyttää. Mitään tiedustelulakia ei tarvita vaan pikakäännytykset rajalla. Samaan tapaan laittomien siirtolaisten rahtaaminen Välimerellä romahti kun kuljetuksiin puututtiin.

Laittomaan maahantuloon täytyy nyt vaan puuttua. Henkilöpaperit ja matkan tarkoitus täytyy olla selvillä ennen kuin pääsee vapaasti kulkemaan. Kaikki turvapaikkakäsittelyä hakevat kahteen jonoon A. Jos saapunut turvallisesta maasta pikakäännytys B. Jos prosessi aloitetaan hakija suljettuun säilöön käsittelyn ajaksi. Käsittely max. 3 kuukautta. Jos syytä turvapaikkaan ei löydy käännytys...

Kaikille turvapaikanhakijoilta sormenjäljet, DNA ja vaarallisten tautien testaus. Helppoa kun vaan noudatettaisiin olemassa olevia lakeja.

Jairi Palonen

Hallitus tulee jälkijunassa, nostaa esille ongelmat jotka on ollut tiedossa vuosia. Vaihtoehtoja on kaksi maksammeko nykyisen kaltaista maahanmuuttoa, ja sen aiheuttamaa sekasortoa sekä kustannuksia. Vai haluammeko suojella suomen kansalaisia ja tehdä sen mukaisia päätöksiä jotka vaatii järkeä ja realismia. Kaikki muut puheet on tekopyhyyttä ja poliitista populismia. Esim. olemme jo nähneet tarpeeksi muualla päin mailmaa.

Gun-May Arffman

Heh - noinhan se on. Sipilän ja Orpon arvopohjaan ei kuulunut Halla-ahon kirjoittama hallitusohjelma maahanmuuton osalta. Nyt samat herrat lätisee päinvastaista. Uskottavuus on mennyt Sipilä/Orpo. Häipykää hallituksesta. Politiikkanne on täydellisen epäonnistunutta, jonka saldo ulkomaalaisten elättämiseen veronmaksajien kukkarosta tähän mennessä n. 2miljardia ja 3 kuollutta kansalaista. Kansa ei unohda.

Teijo Myllylä

Lopputulema tässä vaiheessa on että puukotus on rahoitettu ihan kotimaisin voimin, ja laittomuuskin kuuluu kuvioon jollain muotoa. Ei oikein kestä päivänvaloa. mutta näin jämäkästi hallitus näissä asioissa toimii. Siunaillaan ja voivotellaan, hyvä tulee.

Timo Hietanen

Sipilän hallitus on vastuussa kaikista niistä tapahtumista, mitä hallitsematon pakolais-
politiikkaa on 2015 alkaen tuonut mukanaan. Myös Turun tapahtumista ja uhreista.
Tyylikkäintä olisi myöntää epäonnistuminen ja erota.

Juha Wiklund

Voi tätä törppöä. Ei enää kiva puheet kulta mussukoista auta vaan rajat on suljettava ja ylimääräiset rahdattava rahtilaivoilla takaisin. On lapsellista edes yrittää kymmeniä tuhansia ihmisiä palauttaa rimpuilevina takaisin kotimaihinsa yksittäin. Jo pelkästään kustannukset on kuhtuuttomat.

Pekka Hovatov

Tämmöisiä ideoita syntyy ainoastaan henkilöillä joiden vanhemmat on lähisukulaisia. Saatanan sisäsiittoiset keskustalaiset, pitäisi lailla estää teitä lisääntymästä. Tästä sen näkee kun tarpeeksi monta sukupolvea lisääntyy serkkunsa kanssa, niin lopputulos on Keskustapuolueen jäsen.