Sunnuntai 24.6.2018

Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti – teemme kaiken voitavan, jotta tämä myös toteutuu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2017 16:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii niin ikään tiedustelulainsäädäntöä nopeasti voimaan. Arkistokuva.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii Turun tapahtumista rakentavaa keskustelua ja arviota jatkotoimista. Hänen mukaansa hallituksen on tehtävä tarkka analyysi tapahtumista ja puututtava määrätietoisesti korjattaviin asioihin.

Orpo puhui suurlähettiläspäivillä kotikaupunkinsa väkivaltaisista tapahtumista. Hän kiitti puheessaan poliisia ripeästä toiminnasta ja huomautti, että Suomessa osattiin pelätä terrori-iskun uhkaa. Hänen mukaansa nyt tarvitaan perusteellinen arvio siitä, millä toimilla vastaavan tapahtuminen jatkossa estetään.

–Terroriuhka oli ja on kohotetulla tasolla. Siksi hallitus on jo toiminut ja lisännyt poliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahoja. Jos Turun tapahtumien selvittämisen jälkeen ilmenee, että jossakin on edelleenkin kriittinen resurssipula, on asia korjattava. Hallituksen on huolehdittava nopeammasta turvapaikkatutkinnasta ja tehokkaasta kotouttamisesta. Suomessa voi olla vain laillisesti. Teemme kaiken voitavan sen varmistamiseksi, että tämä myös toteutuu, Orpo sanoi puheessaan.

Myös Orpo liittyi muiden tiedustelulain uudistamista vaatineiden poliitikkojen joukkoon. Uudistamista ovat aiemmin vaatineet muun muassa sisäministeri Paula Risikko (kok.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (uv.).

–Yksi tärkeä lainsäädäntöuudistus on tiedustelulaki. Hallitus tulee tekemään esityksen uudesta tiedustelulainsäädännöstä, jonka tavoitteena on lisätä suojelupoliisin toimivaltaa paljastaa suomalaisten turvallisuutta uhkaavia hankkeita. Toivon, että esitys saadaan läpi mahdollisimman nopealla aikataululla.

Orpo toivoo arjen jatkuvan nopeasti viikonlopun tapahtumista huolimatta.

–Turun kauheat tapahtumat ovat meillä kaikilla mielessä, mutta me emme lamaannu. Kotikaupungissani on vahva tahto voittaa terrorismi ja väkivalta. Suomalaisten vahvuuksiin kuuluu vahva kyky selviytyä kriiseistä, Orpo sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Onhan kyseessä hyvä bisnes poliittisen eliitin seuroissa. Siksi varmaan 2015 Tornion
portit olivat sepposen selällään ja tuntematonta porukkaa lappasi Suomeen Ruotsista.
Turun tapahtumista voi myös osoittaa Petteri Orpoa, joka toimi sisäministerinä, kun
pakolaisinvaasio alkoi. Miksi turvalliseksi luokitellusta Marokosta tuli turvapaikka-
prosessia hyväksikäyttäviä ?

Kimmo Tallqvist

Ja höpö höpö
Lueppas orpo oman hallituksesi turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma läpi !
Siellä on jo kirjattuna kaikki voitavat mitä voi EU direktiivin mukaan tehdä ja suomi vastaa itse omasta ulkomaalaislaista.
Tiedustelulaki on toissijainen ,sekin tosin tärkeä.
Mitään ette vain ole tehneet koska sen ohjelman perusteet on väärä henkilö eli halla-aho kirjoittanut.

Lauri Kiiski

Mitähän Orpo ajatteli sitten tehdä asian eteen ?

Kuulostaa hätäkakalta ja keppihevoselta, kuten tiedustelulainsäädännön muutosvaatimukset, jotta vastuuta voidaan siirtää sumuverhon taa.

Kukaan politiikko ei oel ottanut vielä kantaa siihen, miten ihmeessä maahan on laskettu suuri joukko jihadisteja, joiden tekemisistö ja olinpaikoista ei näytä edes SUPO:lla ja poliisilla olevan tarkempaa tietoa. Näitä ISIS- vewteraanejakin maasta löytynee jo kymmeniä.

PS. Muistan,että SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen esitti eduskunnassa budjettiin lisämäärärahoja Suomeen palaavien ISIS-veteraanien sosiaaliturvaan, kotouttamiseen taistelutantereilta, terveydenhoitoon vain kolme vuotta takaperin.

Lieneekö vielä SDP:n agendassa ?

Marja-Liisa Kalkela

Tuohan oli sovittu jo Vanhasen II-hallituksessa . Kelastahan sitä sai .
Lisärahaa ei hyväksytty.
On se kumma kun jo riviedustajien aloitteet on syyllisiä tähän?
Huom:Pakolaiset tuli :Sipilä,Soini,Stubin aikana-15 lähtien .
Se tiedettiin jo -07 mitä on tulossa? "Pikkujuttu" verrattuna Kreikkojen Pankkien tukipakettien takiakko? Tärkeysjärjestyksessä reakoidaan?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #10

En tiedä.Mutta hallituksen sopimat on perusteltu yhdenvertaisuuslailla.
Sosiaaliturva :Sengelmaista tuleva,paperittomat,Romanian kerjäläiset,Virolaiset ,maahanmuuttajat ,pakolaiset.
EU tehty sopimus .SDP ei ollut ollut Pm puolue sitten -03 jälkeen.

Riitta Virkkala

Hallitukselle tuli nyt kiire. Mitenköhän ne resurssit on hallitus suunnannut, kun tälläistä pääsee tapahtumaan. Tiedustelulainsäädäntö laki saatava voimaan ja käyttöön. Sipilä pääministerinä on kannattava oma vastuunsa hallituksen maahanmuuttopolitiikan päätöksistä.

Oiva Luosujarvi

Rajavalvontaa ei ole länsirajoilla. Miten voi valvoa kuka tulee ja kuka lähtee näiden avointen rajojen yli ?

Voisivat poliitikot ja varsinkin media alkaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.
Pakolainen tai turvapaikanhakija ei ole maahanmuuttaja.

Maahanmuuttaja on henkilö, joka tulee Suomeen ja hänellä on tullessaan passi (eu-kansalaisella muu henkilötodistus) viisumi / oleskelulupa jo tullessaan. Tulee Suomeen työn, opiskelun tai puolison perusteella.

Turvapaikka pitäisi antaa aina määräaikaisena ja tilanteen rauhoituttua paluu kotimaahan, joka voisi olla ehtona turvapaikan saamiselle. Eli henkilö sitoutuu poistumaan Suomesta, kun Suomen viranomaiset niin määräävät tai muuten sitoutumattomille ei anneta määräaikaista oleskelulupaa.

Uutisten mukaan on lähivuosina pian enemmän ihmisiä laittomasti paperittomina Suomessa kuin on poliiseja Suomessa.
Kun kyse on muslimeista ja afrikkalaisista, niin asia ei poliitikoille ole iso ongelma, kun ovat niin suvaitsevaisia.
Jos kyse olisi nuorista miehistä ja kotoisin venäjältä, niin muutaman tuhannen miehen laiton ja paperiton oleskelu Suomessa katsottaisiin vakavaksi turvallisuusuhaksi ja siihen puututtaisiin kovalla voimalla.
Kuitenkin suuri osa venäläisistä on ortodokseja tai ateisteja, joilla osalla on rikollisia taipumuksia kuten parittaminen ja huumeiden myyminen. Ne ovat kuitenkin valkoisia ja pääasiassa kristittyjä, joten parempi 5000 venäläistä kuin 5000 afrikkalaista vapaana ilman valvontaa Suomessa.

Pedro Esko

Hhmm kumpi toteutuu kaikki voipasuuden edessä ensin? Verosuunnitelu kuriin vai rajat kontrolliin? Veikkaan, että tarvitsee paljon kaikki voitavaa, jotta kumpaankaan koskettaisiin asiaan kuuluvalla tavalla.

Miksi vuonna 2015 ei noudatettu Dublinin sopimusta. Jotenkin huvittavaa, että lainsäätäjä ei noudata lakia sen takia pitää säätää uusia lakeja, jotta voidaan välttyä ehkä joltain uudelta iskulta, kun nykyisen tekijäkin oli Supon tiedossa... Orvelli nauraa pilven reunalla kuinka hölmöä massat on.

Veli-Pekka Moisalo

Suomessa on valitusteineen hyvin kattavasti laillisuusperusteet täyttävä käytäntö maassaoleskeluun. Jos joku henkilö ei saa oleskelulupaa, nin noudatetaan Suomen lakia ja poistetaan henkilö maasta. Paperittomat ovat luvatta maassa oleskelevia.

Kauko Kaaresoja

Eikö noita laittomia hillu edelleen Kiasman edessä ja olivat pitkään rautatietorilla. Kaikki olisi pitänyt ottaa kiinni tai paperit tarkistaa.
Orpon väite on väärä. Eikö ministerismiehellä ole sen vertaa havaintokykyä. Ei-pannaan pää pensaaseen ja ulistaan jotain, jonka täytyy omasta mielestä olla totta.