Torstai 18.7.2019

Presidentti Niinistö sanoo sen suoraan: ”Maahantulo ei ole päättymässä”

Luotu: 
22.8.2017 10:16
Päivitetty: 
22.8.2017 10:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä tiistaina. Kuva edellisvuodelta.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut puheessaan eräänlaiset rajaviivat maahanmuuttokeskusteluun, joka on jälleen käynnistynyt Turun joukkopuukotusten jälkeen. Presidentti linjaa, että rajojen sulkeminen ei ole realistinen vaihtoehto.

– Maahantulo ei ole päättymässä. Edessämme on vaikea keskustelu: Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti, presidentti sanoo.

Hän korosti suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa, että Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista ”ja niitä noudatamme”. Samoin sitova on kotimainen oikeusjärjestys, presidentti jatkoi.

– On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan on luonnollista, että ”maahanmuutto, tänne tulo, liittyy väistämättä ja oleellisesti tähän keskusteluun”.

– Mielipiteet ovat jyrkästi eroavia. Ehdotetaan rajojen sulkemista tai toisaalta vastustetaan pakkopalautuksia. Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa, presidentti arvioi.

Niinistö jatkoi todeten, että turvapaikkaa haetaan myös vailla perusteita ja siksi oikeus määrää laittomasti maassa olevia palautettavaksi.

”Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse”

– Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme, presidentti sanoo.

Turun puukotuksista epäillään marokkolaista 18-vuotiasta miestä, joka saapui Suomeen turvapaikanhakijana. Samoin osallisuudesta tekoihin epäillään neljää marokkolaista miestä.

LUE MYÖS:

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Suojelupoliisi vahvistaa saaneensa ”yksittäisen vihjeen” Turun epäillystä

Turkulaisyritys pysäyttää työt protestina hallitukselle: ”Turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut”

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Eversti hoputtaa uutta tiedustelulakia: ”Ihmettelen, jos joku vielä kiistää kiireellisyyden”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aimo Henriksson

Jep, jep.

Rajat auki ja vapaa pääsy Suomeen. Ja sillä sitten perustellaan kansalaisten kiristyvää valvontaa. Olisihan meillä sellainenkin vaihtoehto, että tulijat asianmukaiseen internointileiriin, perusteellinen taustojen tarkistus ja sitten joko palautus tai pääsy Suomeen.

Kun Suomi on tehnyt kansainvälisiä sopimuksia joissa edellytetään että pakolaiset hakevat turvapaikkaa siitä maasta johon he ovat ensimmäisinä saapuneet niin niitä sopimuksia pitää noudattaa. Poliitikoilla ei ole oikeutta luistaa harkintansa mukaan näistä sopimuksista sillä he eivät ole sopimusosapuolia - Suomen valtio on. Olemme todella luistavalla pinnalla jos kulloinenkin poliittinen tarkoituksenmukaisuus määrää mitä sopimuksia noudatetaan ja mitä ei.

Kimmo Tallqvist

Valitettavasti tuo dublin III sopimus on liian ympäripyöreä ja täynnä valuvikoja ja sitä tulkitaan kussakin jäsenmaassa miten sattuu
Valitettavasti turvapaikanhakijan ei tarvitse välttämättä hakea turvapaikkaa ensimmäisestä EU maahantulomaasta vaikka se oli sopimuksen tarkoitus vaan hän pystyy vapaan liikkuvuuden turvin luimimaan haluamaansa maahan ja pyytää suojelua sieltä.
Jos turvapaikanhakijasta ei oteta sormenjälkiä tai myönnetä schengen viisumia ensimmäisestä EU maahantulomaasta niin turvapaikka käsitellään siinä maassa mihin hakija ensimmäisen hakemuksen jättää jos hakemuksen vastaanottomaa ei voi todistaa ensimmäistä maahantulomaata.
Kreikka ja italia ovat ymmärretävästi haluttomia ottamaan sormenjälkiä vaan päinvastoin kannustavat mamujen muihin EU maihin menoa
Lisáksi mahdolliset perhesiteet ja moni muu tulkinnanvarainen seikka vaikuttaa siihen mikä maa vastaa turvapaikkahakumenettelystä
Tulija voi siis väittää vaikka uineensa afrikasta suomeen tai ufon kuljettaneen.todistustaakka on turvapaikkahakuvaltion ei hakijan ja erityisesti elintasolusmuille on salakuljettajat opettaneet kaikki vippaskonstit ja lain porsaanreiját

Aimo Henriksson

Tietääkseni meillä on ihan oikea rajavalvonta olemassa. Tähän saakka olen kuvitellut sen merkitsevän jotakin. Ainakin minulta kerätään kovasti veroja sen ylläpitämiseen. Itse en ainakaan olisi vielä valmis heittäytymään selälleni ja anomaan armoa.

Antti Kostet

Ko. tapausta varten pitää olla valmiit päätökset rajavartijoiden, sotilaiden ja muiden voimien sekä piikkilaesteiden lähettämiseksi.
Lisäksi tarvitaa täydet valtuudet sotilaille, rajavartiostolle ja polisille pistää ruotuun väkisin rajan ylittävät kaikin tarvittavin keinoin.
Muussa tapauksessa Suomella ei ole muuta mahdollisuutta kuin antautua muiden hallittavaksi.

Jorma Kinnunen

Elintasosurffareiden käännyttäminen rajalta turvalliseen Ruotsiin ei tarkoita mitään sulkeutumista. Nyt rakentelee Niinistö olkiukkoja. Eihän Australiakaan ole mikään sulkeutunut maa, vaikka käännyttää veneillä maahan pyrkivät takaisin.

Pertti Moisio

Herra Presidentti. Maahanmuuton ei tarvitsekaan päättyä, kunhan se tapahtuu laillisesti. Laittoman maahantunkeutumisen sensijaan tulee päättyä. Herra Presidentti, miksi eu ei noudata omia sääntöjään ? Kuinka on mahdollista että tullaan monen turvallisen maan kautta juuri tänne suomeen ? Senhän ei tulisi olla mahdollista. Ei myöskään pitäisi olla mahdollista että turvallinen naapurimaa Ruotsi järjestää laittomille tunkeutujille jopa bussikuljetuksia suomeen.

Jaakko Paasonen

Saksassa ,EUn taakanjakoa odottaa. jo yli 2 000 000 elintasopakolaista.j s lisää noudetaan koko ajsn Välimereltä. Osa näistä siirretään Tanskan kautta ruotsiin ja Malmösta suoralla unayhteydellä Tornioon....ja vassokuu, 200 000 elätettävää on saapunuu pikkuhiljaa Suomeen.
Tämän kyllä pääministeri Sipilä ja muu hallitus tietää mutta ei tee mitään asialle koska siitä on sovittu siniuuvatti ministerien ja varsinkin ulkoministeri Soinin tulevan korruptio virkanimityksen yhteydessä..
Mielenkiintoista.

Jarmo Makkonen

Niinistö: "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten, Niinistö sanoo."

SU: "Itävalta aloitti tiukemmat rajatarkastukset lauantaina hyllyttäen ”väliaikaisesti” Schengen-sopimuksen turvaamat avoimet rajat. Maan liittokansleri Werner Faymann liittyi niiden eurooppalaisten päättäjien kuoroon, jonka mukaan EU on vaarassa luhistua pakolaiskriisin vuoksi."

Niinistö puhuu palturia.

Timo Hietanen

Ilmeisesti Suomi ei saa päättää omista asioistaan itse ? Vetoamalla sisäisen turvalli-
suuden säilyttämiseen - voimme olla humaaneja myös oman maan kansalaisia ja
veronmaksajia kohtaan. Kansainväliset sopimukset ovat ajastaan jäljessä ja liian iso
osa tänne pyrkivistä käyttää niiden tarjoamaa suojaa törkeästi hyväksi, myös jo rikok-
siin syyllistyneet. Hyvänä esimerkkinä koko Turun marokkolainen jo Saksassakin kun-
nostautunut porukka. Jos Sauli Niinistä haluaa samaa jatkoa, niin annan ääneni
Aku Ankalle.

Mauno Strandén

Niinistö voisi heti alkaa jatkuvan aktiivisen katumisen! En äänestä Suomen syöjää, jolle muut saa tulla ja olla katetussa pöydissä, saada keskivertoelintaso tekemättä muuta kuin juonia millä tavoin nämä poistetaan muonavahvuudesta?

Pekka Hovatov

Voisitko vastata Suomalaisille Sauli Niinistö. Iltalehden mukaan: "Presidentti Sauli Niinistö korosti, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia niin pakolaisten kuin turvapaikanhakijoiden suhteen. (JENNI GÄSTGIVAR)"
MIKSI SUOMI EI NOUDATA NOITA KANSAIVÄLISIÄ SOPIMUKSIA SILLOIN KUN KYSE ON KANTASUOMALAISISTA VERONMAKSAJISTA?? Voisitko sinä vetelä paska Sauli Niinistö vastata tähän, kun niin aktiivisesti teet noita sisäpoliittisia ulostuloja muutenkin päivittäin.

Olli-Pauli Sarvaranta

Presidentti Niinistö on täysin oikeassa. Käperyminen omien rajojemme taakse vain lisäisi vaikeuksiamme, kyllä viranomaisemme tämänkin ongelman selättävät kunhan heille taataan tarvittavat resurssit. On lisäksi syytä muistaa, että syntyperäiset suomalaiset ovat viimeisen 15 vuoden aikana vastaavalla tavalla (ampumalla, räjäytyttämällä ja tahallaan yliajamalla) murhanneet yli 30 suomalaista. Näihin häiriintyneisiin henkilöihin ei "rajat kiinni" politiikka olisi purrut, ei silloin, nyt, eikä myöhemmin.

Henkilöihin kohdistetut ala-arvoiset nettihyökkäykset ovat silkkaa pelkuruutta!

Markus Vuorivirta

Nooh Presidentti Niinistöhän RAKASTAA suomea ja suomalaista yhteiskuntaa. Helppo se tietysti on rakastaakin puolen miljoonan vuosipalkoilla...

Mutta niin. Jos hän kerran rakastaa tätä yhteiskuntaa, miksi hän ei halua säilyttää tätä sitten sellaisena mitä hän rakastaa?

Johan on nyt jo vuotanut verta torille? Nyt sitten sama presidentti (joka taas kerran puuttuu sisäpolitiikkaan) selittelee, että tälle verenvuodatukselle ei ole mitään vaihtoehtoa?

Rakastaako presidentti myös sitä suomea mitä tästä on tulossa? Me muut ei.

Niin ja tietty. Kun se yhteiskunta tulee luhistumaan vielä tähän ongelmaan, presidentti Niinistö hautautuu itse myös samalla, meidän muiden mukana...

Mutta niin. Nyt ainakin vielä hän rakastaa tätä maata!

Jukka Mattsson

"Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa."

Kenelle on ja kenelle ei...

Pitääköhän tämä korkeasti arvostamani vanhan kenraalin lausunto enää paikkaansa?

Juha Lapveteläinen

Henkilövalinnalla ei ole ns. presidenttiydessä niin paljoa väliä, presidentin viralla on sitäkin enemmän. On tosiasia, että Suomen Tasavallan Presidentille kuuluvat pääasiassa ulkopoliittiset asiat sisäpolittisia asioita enemmän, mutta aina tarvittaessa Suomen Tasavallan Presidentin tehtävä on niin kansakunnan ja yhteiskunnan edun nimessä tultava silloin esiin edustamaan kansanvaltaa perustuslaillisin näkökulmin kun valtion päämies sen näkee tarpeelliseksi, se on hänen oikeutensa Suomen Tasavallan Presidenttinä aina seuraaviin presidentinvaaleihin saakka Suomen Tasavallassa Perustuslain mukaisesti.

Eenok Reenkeula

On vaihtoehtoja pres. Niinistön luetteleman vain kahden välillä. Voitaisiin ottaa vaikka Viron tapa käyttöön. Sehän on selkeä ja yksinkertainen; tulijat karsinaan, tutkinta ja sen jälkeen joko lupa jäädä, tai välitön karkoitus.

Lainsäätäjiltä vain odotan toimintaa, oukei, davai!

Pentti Westerholm

Maahantulon ei tarvitsekkaan päättyä.Olisihan se katasrofi jos maahan ei pääse ja sieltä ulos.Kuitenkin valtio voi itse päättää ketä otetaan vastaan.Terrorismia ei saada täysin poistettua,mutta näitä joutilaita maleksijoita jotka päättävät ruveta paremman tekemisen puutteessa terroristiksi.Heidän maahan tulo sadaan estetyksi.

Rauno Kujala

No jos Suomen poliittinen johto, pressaa myöten, on tuota mieltä, se on koko troikka laitettava vaihtoon. Ei muutama hörhö koko Suomen kohtalokysymystä päätä...ja ennenkuin joku hörhö taas avautuu, tämä nimenomaan on kohtalonkysymys ja tämä kysymys koskee jokaista suomalaista.

Seppo Nieminen

Kyllä se vaan on niin ettei me kansana nöyristellä tallaisilla puheilla me olemme valtio Suomi meidän sanan pitää painaa tallaisissa päätöksissä eikä minkään muun valtion mielistelemällä tallasilla sopimuksilla meillä on oikeus päättää ketä tänne otetaan ei edes eduskunta eikä Presidentti vaan me kansana ja valtiona päätämme tälläiset asiat Pakolaisille stoppi ei ainuttakaan maahan muuttajaa tai armeijamme hoitakoon asian rajat valvontaan viimeisen päälle ettei yksikään maahanmuutaja tänne tule

Mikko Toivonen

"– Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskunta järjestystämme, presidentti sanoo."

Valitettavasti tuosta asiasta olen presidentin kanssa eri mieltä. Olen ennenkin ehdottanut, että juristiemme koulutus olisi kokonaan uusittava vastaamaan eurooppalaista riippumatonta oikeutta ja oikeustajua meidän hyvä veli, vapaamuurari, ja tsaristisesta oikeuskäytännöstä ja tajusta.

Eihän oikeuslaitoksemme tietenkään mikään PK oikeuslaitos ole, eikä edes hallintojen täysin kontrolloima oikeuslaitos.

Se on kuitenkin EU liittymisenkin jälkeen heikoimmin eurooppalaistunut virkakuntamme. Poliisikin onnistui länsimaistumaan EU liittymisen jälkeen, mutta mielestäni oikeuslaitoksemme ei ja juristimme eivät. Ammattikunta on edelleenkin käsitykseni mukaan kokonaisvaltaisen koulutus ja asennemuutoksen tarpeessa.

Maahanmuuttaja asioissa ei yhdelläkkään viranomaisella ole riittävää kokemusta ja taustaa tunnistaa feikit hakijat eikä liioin haluja ryhtyä nopeasti edes nyt käytettävissä oleviin toimenpiteisiin.

Mutta miten voisikaan olla kun niin moni juristi ja "poliitikkoperhe" tienaa maahanmuuttajilla eli vetää heidän olemassaolostaan ja tulostaan välistä.
Näin myös moni pörssiyhtiö ja järjestö.

Mikään EU tai YK ei estä meitä toimimasta pakolaisasioissa vaikka vain Eestin tavoin niin silloinkin ongelma muuttuisi paremmin hallittavaksi ja rajallisemmaksi.
Tosin parempi olsi muuttaa koko EU maahan päästö tapoja vastaamaan monet kerrat esittämieni maa mallien mukaiseksi (NZ, Australia, Singapore, GCC maat, USA, Kanada mm.) Yhdestäkään EU maasta ei lopullista mallia voi hakea. Koko perusajatus kun on läpimätä.

Jouni Borgman

Suomen uusliberaali eliitti, lopettakaa jo tuo omien intressienne paketointi vaihtoehdottomuuden kaapuun ja sen myyminen kansalle pakkopullana. Kaikkea voidaan tehdä, jos on poliittista tahtoa. Kyse ei ole maahanmuuton lopettamisesta, vaan kaoottisen sopimusjärjestelmän saattamisesta tilanteen ja ajan tasalle.

Ajastaan jälkeen jääneen sopimusjärjestelmän noudattamisesta voidaan pidättäytyä, kunnes se on saatettu ajan tasalle ja sen mahdollistama hallitsematon turvapaikkashoppailu kuriin. Erityisen tärkeää tämä on, kun tiedetään kasvavat paineet Euroopan rajoilla. Sitä paitsi Visegrad- maat ovat näistä asioista eri mieltä ja iso osa kansalaisista ihmettelee, miksi näiden maiden varovaisuudesta ei voida ottaa mallia.

Poliittisen eliitin velvollisuus on joko saattaa kansainväliset sopimukset ajan tasalle tai pidättäytyä niiden noudattamisesta. Kukaan tai mikään taho ei ole velvoitettu noudattamaan itselleen oleellisesti haitallista sopimusta.

Oiva Luosujarvi

Ajattelen olevani maahanmuuttokriittinen, mutta en vastusta maahanmuuttoa, kun tulijalla on passi ja viisumi / oleskelulupa kunnossa tullessaan Suomeen.

Maahanmuuttaja ei kuitenkaan ole pakolainen tai turvapaikanhakija.
Jos pakolaisia on otettava pakolaisleireiltä, niin maailmalla olisi miljoonia kristittyjä ja ateisteja, joista voisi valita ne lapsiperheet ja ns. Kiintiöt olisi nopeasti täynnä vuosittain.
Kuitenkin jokainen turvapaikanhakija olisi laskettava mukaan kiintiöön ja 100 turvapaikanhakijan tuleminen Suomeen vähentää kiintiöitä 100 henkilöllä.

EU:n pitäisi turvapaikka asioissa tehdä EU:n laajuinen rekisteri ja yhdessä valtiossa tehty kielteinen päätös sitoisi muut eu-maat ja ne ei voisi edes käsitellä uusia hakemuksia toisessa valtiossa.
On outoa, kun yhdessä valtiossa annettu oleskelulupa / turvapaikka antaa henkilölle oikeuden matkustaa miten vain EU:n alueella, mutta kielteinen päätös antaa vain vapauden hakea uudestaan ja uudestaan turvapaikkaa muista valtioista.
Kun tulee kerran kielteinen päätös, niin jokaisen EU-maan olisi sitä noudatettava ja yhden valtion antama karkoitus olisi voimassa koko EU:n alueella.

Ei länsirajojen rajavalvonta tee Suomesta pohjois-koreaa. Rajavalvonta mahdollistaa niiden toimivuuden, jotta ilman passia ei pääsisi Suomeen tai Suomesta pois.
Rajavalvonta vähentäisi huumekauppaa, vähentäisi ihmiskauppaa. ym. Rikollisuutta.

Timo Hietanen

Jo nyt Turun isku on näyttänyt rikostutkinnan alkuvaiheissa, että edes info Saksan ja
Suomen välillä ei toimi. Rikoksiin. viranomaisen harhauttamiseen, väärien tietojen
antaminen iästä, nimestä ja kansalaisuudesta lienee tavallisempaa kuin arvaammekaan? Rajakontrolli ei ole avaruustiedettä, ei siitä mikään valtio maailmassa umpioidu tai eristäydy. Japani ja Australia ovat rikkaita maita mutta erittäin tiukalla
maahanmuuttopolitiikalla tunnettuja ja ovat siis itsenäisiä valtioita. Eurooppalainen
"rajaton" vapaan liikkuvuuden idea ei vain oikein toimi, jos rikolliset voivat kruisailla
maasta toiseen, hakea turvapaikkaa, elättää välillä itsensä harmailla tavoilla. Eivät
saa turvapaikkaa ja lähtevät seuraavan maahan työllistämään viranomaisia. Veron-
maksajien piikkiin.. Euroopasta on tullut vaeltavien aikapommien asuinsija ja olemme
itse siihen syyllisiä liberaalin demokratian pilvilinnoja arvostavina.

Juha Nurmi

Niinistö EI päätä Suomen maahanmuutosta, vaan Suomen kansa päättää, eduskunnan tai kansanäänestyksen kautta. Jos kaikissa EU-maissa järjestettäisiin kansanäänestys siitä, otetaanko kuhunkin maahan asustelemaan 200 000 islaminuskoista pakolaista, missä EU-maassa kansa äänestäisi mielestänne kyllä? Tuleeko mieleen edes yhtä potentiaalista jäsenvaltiota? Miten tämä sitten näkyy EU:n pakolaispolitiikassa? Ja, mikä tärkeintä, miten vastustus näkyy Suomen pakolaispolitiikassa?

Simoko Kuronen

Sauli puhuu niinkuin hänellä olisi valta päättää asia. Mutta juurikaan hänen kommenteissa ei tule esiin huoli siitä miten se vaikuttaa suomeen ja suomalaisiin. Kielteisiä päätöksiä ei aseteta voimaan. Taataan vain ylöspito niille jotka eivät suostu lähtemään. Ei päätöksillä ole mitään merkitystä jos päätöksiä ei toteuteta. Kun sanotaan että vastuu tekemisistään aikuisella ihmisellä on itsellään, miksi näissä tapauksissa vastuu tulemisestaan ja lähtemisestään sekä omasta jatkostaan ole myös tulijalla? Riskit hänen täytyy ymmärtää itse.

Kauko Kaaresoja

Haluaisin tietää, mihin ja miksi kehitysyhteistyörahoja maksetaan? Eikö koko politiikka ole jakomielitautista: muka autetaan kehitysmaita ja jopa rikkaita öljymaita ja heidän halukkaat elintasosurffarit ( asekuntoiset miehet ) otetaan tänne elätettäviksi. Näitä syitä on pohdittu, mutta mitään järkiperäistä todellista en ole kuullut. Kyllähän tässä olisi ollut nyt istuvan härän tuhannen taalan paikka, hönkäistä perustelut. Muussa tapauksessa päällikkö saa nimen shitting bull.

Juhani Vinberg

sauli sen sanoi,Afrikan ylijäämäväestösieltä shitholemaista tunkee erurooppaan. sittenpä pitää poistaa houkuttimet, kuten maailmaa syleilevä sosiasaliturva ja hoitaa pakolaiset pakolaisleireille , ettei tuo palautusrumba käy liian hurjaksi. turvapaikat ja olesjkelulvat määräaikaisiksi ja perheenyhdistämiset jäihin.

Mauri Timonen

Jaksamatta lukea näitä lukuisia kommentteja, totean vain, että mentoroin erästä Egyptin Aleksandrian Mohammed Y:n loistavaa persoonaa yli vuoden ajan 1990-luvun alussa. Koska pidin hänestä erittäin paljon, tein kaikkeni hänen Suomessa viihtymisekseen. No ei mennyt ihan "putkeen", sillä uskontoon liittyvä ulkomailla sallittu naisystävän raskaus oli ok., muttei siihen liittyvä abortti. No suomalaisen kasvatuksen mukainen tyttöystävänsä käytti oikeuttaan tehdä abortti ei. No se romahdutti hänet! Onneksi onnistuin yhteistuumin palauttamaan hänet kotikonnuilleen!