Keskiviikko 24.7.2019

Suurmoskeijahanke hyytymässä – TE: Kannattajat vähissä kaupunginhallituksessa

Luotu: 
22.8.2017 15:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvituskuva. Helsinkiin on suunniteltu suurmoskeijaa, jonka osalta etenkin epämääräisenä pidetyt rahoituskuviot epäilyttävät poliitikkoja.
|

Helsingin suurmoskeijahanke on hyytymässä. Talouselämän mukaan hankkeelle ei juurikaan löydy kannatusta kaupunginhallituksesta ja Turun puukotusten jälkeen hankkeen eteenpäin vieminen lienee entistä hankalampaa.

Asiaa käsiteltäneen kaupungin elimissä syksyn aikana ensin tonttivarauksen osalta kaupunkiympäristölautakunnassa ja sitten kaupunginhallituksessa. Jos kaupunginhallitus suosittaa tontin vuokraamista, tarvitaan asemakaavan muutos, josta päättää kaupunginvaltuusto.

Kokoomuksella on viisi paikkaa kaupunginhallituksessa, vihreillä neljä, demareilla ja Vasemmistoliitolla kaksi, RKP:llä ja Perussuomalaisilla yksi. Näin ollen suurmoskeijahanke kaatuu, jos kaikki kokoomuslaiset, perussuomalaisten Mika Raatikainen ja kaksi muuta hallituksen jäsentä asettuu sitä vastaan.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti jo kampanjansa aikana vastustavansa hanketta jyrkästi. Raatikainen puolestaan vastasi Helsingin Sanomien vaalikoneessa, että ”poliisi tuskin ehtisi valvoa, millaista vihapuhetta uskonnon varjolla suollettaisiin”.

Talouselämän haastattelemat kaupunginhallituksen jäsenet suhtautuvat hankkeeseen epäillen etenkin rahoituksen takia. Tarkoitus on ollut kerätä rahat lahjoituksina islamilaisista maista, ainakin Bahrainista, jolla on hyvin läheiset suhteen ankaraa islamintulkintaa kannattavaan Saudi Arabiaan.

Epäilevät kommentit Talouselämälle antavat vihreiden Otso Kivekäs, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja demareiden Nasima Razmyar, joka suhtautuu hankkeeseen hyvin kriittisesti, vaikka on itse muslimi.

– Helsingissä pitää voida harjoittaa erilaisia uskontoja, mutta tämä hanke ei ole toteuttamiskelpoinen. Se on lähtenyt ihan väärille raiteille. Suurin huolenaihe on rahoitus, jonka pitäisi olla hyvin läpinäkyvää, Razmyar sanoo Talouselämälle.

Tomi Sevander (sd.) on jo aiemmin ilmoittanut epäilevänsä hanketta ja totesi Helsingin Sanomien vaalikoneessa, että edes muslimiyhteisö ei kannata hanketta varauksetta. Kaupunginhallituksen vihreistä jäsenistä Maria Ohisalo on suhtautunut hankkeeseen myönteisimmin.

–Meillä ei ole ollut hankkeesta vielä mitään konkreettista esitystä pöydällä. Hankkeella kuin hankkeella pitää olla kunnon rahoitussuunnitelma, Ohisalo sanoo Talouselämälle.

Hyvin epäileväinen on myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava, joka on kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja, mutta ei kuulu kaupunginhallitukseen.

–En millään lailla tue tällaista grand moskeijaa. Näppituntumani on, että meidän valtuustoryhmässä suhtaudutaan hyvin varauksellisesti tähän suunnitelmaan, Rautava sanoo Talouselämälle.

Lue koko juttu Talouselämästä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Jos Vapaavuori vastoin vaalipuheitaan kallistuu varapormestareidensä kaikki pakolaiset ja moskeijat tänne painostukseen, niin siitä kyllä seuraa virasta lähtö vuorenvarmasti sen lupauksen pettämisestä millä hänet pormestariksi sallittiin päästä.

Hannu Rautomäki

Muiden maiden kokemukset moskeijoista ovat vähintäänkin kielteisiä.
"Piilotetulla kameralla kuvatut imaamin puheet järkyttävät Tanskassa"
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002889695.html
"Moskeijat antavat Ruotsin lakien vastaisia neuvoja"
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000504963.html?nomobile=2
"Ranska sulkenut noin 20 moskeijaa..."
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ranska-sulkenut-noin-20-mo...

Pekka Hovatov

Niin kuin sanoin, tänne ei tarvita mitään terroristien koulutuskeskusta ja matkatoimistoa. Meillä on ihan tarpeeksi jo ongelmia yhteiskunnassa noista kotikutoisista maailmanparantaja suvakeista. Pitäisi päästä eroon joka ainoasta, voiko niitä laittaa laivaan ja lähettää ne vaikka etelänapamantereelle tai Pohjois-Koreaan?