Perjantai 25.5.2018

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.8.2017 20:35
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Turun puukotukset tapahtuivat perjantaina, mutta toistaiseksi mikään äärijärjestö ei ole julkisuudessa ottanut vastuuta teosta.
|

Isis tai mikään muu äärijärjestö ei ole toistaiseksi ilmoittautunut julkisuudessa Turun puukkoiskun tekijäksi. Terrorismitutkija Leena Malkki pohtii Uudelle Suomelle vaikenemisen syitä.

Uusi Suomi kysyi myös suojelupoliisilta (supo) tarkempia tietoja siitä, miksi mikään äärijärjestö ei ole julkisuudessa ottanut vastuuta iskusta. Suposta kuitenkin vastattiin, että mahdolliset kytkökset ovat tukintaan liittyviä asioita, joihin ei oteta kantaa tässä vaiheessa.

Isis on tavannut ottaa hyvin nopeasti nimiinsä iskuja, vaikka sen roolista ei olisi mitään näyttöä tutkinnassa. Tuorein esimerkki on lauantailta Venäjän Siperiasta, missä kahdeksan ihmistä haavoittui sarjapuukotuksessa. Uhrinsa umpimähkään valinnut hyökkääjä ammuttiin kuoliaaksi. Isis ilmoittautui iskun tekijäksi nopeasti heti samana päivänä, vaikka viranomaiset eivät epäilleet terrorismia.

Helsingin yliopiston tutkija Malkin mukaan asiantuntijoiden keskuudessa on spekuloitu, että Isis ei ota iskuja nimiinsä, jos kiinni on saatu elossa olevia epäiltyjä, kuten Turun tapauksessa saatiin. Vastuu on otettu vain silloin, jos hyökkääjät ovat viranomaisten ulottumattomissa.

–Keskeiset tekijät ovat joko kuolleet tai oletetaan, että he ovat päässeet pakoon, Malkki sanoo Uudelle Suomelle ja tarkentaa, että joissakin tapauksissa epäiltyjä on kuitenkin saatu kiinni jälkikäteen.

Toinen syy voisi Malkin mukaan olla se, että Turun iskulla ei ehkä ole niin suurta propaganda-arvoa, että vastuu kannattaisi ottaa.

– Siinä kuitenkin saatiin tekijä nopeasti kiinni ja sivulliset puuttuivat asiaan ja niin poispäin, mikä ei välttämättä tee siitä niin herkullista mainospalaa, hän tarkentaa.

Malkin mukaan laajemminkin katsoen epäonnisemmista iskuista ei ole tavattu ottaa vastuuta. Hän kuitenkin huomauttaa, että kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä.

–Se, että mitään ei ole kuulunut, ei todista mitään tietenkään toisinkaan päin, hän muistuttaa viitaten Turun iskun mahdollisiin kytköksiin.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut iskun motiiveja, mutta puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Malkki huomauttaa, että laki viittaa tarkoitukseen, ei motiiviin. Terroristinen tarkoitus viittaa siihen, että rikoksella pyritään lietsomaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa ja aiheuttamaan vahinkoa valtiolle.

Malkin mukaan lopullisesti puukotusten luonnetta pystytään kuitenkin arvioimaan vasta sitten, kun saadaan lisää tietoa muun muassa juuri motiivista, teon suunnitelmallisuuden asteesta ja muiden epäiltyjen osallisuudesta sekä pääepäillystä, jonka mahdollista yhteyttä Isisiin selvitetään yhä.

–Poliisi on myös kommunikoinut sitä, että siellä epäillään jonkinlaista poliittista tai uskonnollista motiivia tämän henkilön aiemman käytöksen perusteella, Malkki sanoo.

Malkki muistuttaa, että vaikka epäilty tekijäjoukko paljastuisi niin sanotuksi terroristisoluksi, kyseessä on melko mahtipontinen termi, joka käytännössä tarkoittaa tekijäryhmää. Termi ei Malkin mukaan suoraan tarkoita, että ryhmä liittyisi lisäksi laajempaan terroristiverkostoon.

Turun puukotusten johdosta vangittiin aiemmin tänään neljä marokkolaista miestä, joista yhtä epäillään pääepäiltynä varsinaisista puukotuksista ja muita osallisuudesta tekoihin. Viides mies pääsi vapaaksi, eikä häntä ole poliisin mukaan enää syytä epäillä rikoksesta.

Lue myös:

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Pakkopalautuksia tehostetaan syksyllä – Risikko Ylelle: Jonossa jopa 1400 henkeä

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Turun 18-vuotias puukottaja oleskeli pitkään Saksassa hakematta turvapaikkaa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arsi Saarijärvi

"Ylen haastattelemat Turun iskun pääepäillyn Abderrahman Mechkahin tunteneet Pansion vastaanottokeskuksen asukkaat kertovat, että miehen uhkaavasta käytöksestä oli raportoitu vastaanottokeskuksen johdolle useasti, ensi kertaa tammikuussa 2017.

Ylen lähteiden mukaan mukaan Abderrahman Mechkah ei ole hänen oikea nimensä ja hän olisi kehuskellut huijanneensa viranomaisia nimensä ja ikänsä suhteen. Ylen lähteiden arvion mukaan 18-vuotiaaksi itseään väittävä epäilty on oikeasti yli 20-vuotias.

Ylen mukaan vastaanottokeskuksen asukkaat kiinnittivät huomiota miehen radikaaliin käytökseen: hän puhui suomalaisista vääräuskoisina, kyseli, miten terroristijärjestö Isisiin voi liittyä, kuunteli kännykästään radikaaleja saarnoja ja jakeli suuttuessaan tappouhkauksia. Yhden lähteen mukaan hän oli kehuskellut tappaneensa henkilön Marokossa.

Suojelupoliisi kertoi maanantaina saaneensa vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta alkuvuodesta 2017." http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708222200343766_u0.shtml Joskus voi olla vaikeaa olla terrorimintutkija.

Pertti Ikonen

Epätoivoinen monia vuosia kotoaan poissaollut teki sen millä varmistaa leivän ja asunnon useiksi vuosiksi eteenpäin. Toki puukottajan mieli tarkastetaan ja vasta sitten tarjotaan köllöttelypaikkaa valtion/veronmaksajien kustantamana vankilassa tai hoidossa.

Kauko Kaaresoja

Kirjoituksen mukaan vastuun teosta saattaa ottaa isis. No eipä kai sitten muita vastuunkantajia tarvitakaan. On ainakin pääepäilty taustavaikuttaja. Nostakaa syyte isisiä vastaan ja pankaa interpol asialle, isis oikeuteen. So simple!

Vesa Äijälä

Elikkä ISIS ottaa vastuun vaan sillon kun tekijä(t) on kuollu, niin voi sitten pröystäillä vaikka ei mitenkään tapahtumaan liittyisi. :D

Jos tekijä taas on elossa, niin ISIS ei voi ottaa vastuuta, koska olisi ISIS:lle huonoa, että tappaja/murhaaja sitten ilmottaisikin, että ei tehnyt murhia ISIS:sen nimiin.

Toisin sanoen ISIS haluaa vaan levittää pelkoa feikkaamalla osuuttaan.

Veijo Paasonen

Joku länsimaan terroristitutkija on sanonut tuon. Suomalainen tutkija vain ei osaa sanoa miyään ilman laittanatta sekaan sanoja, joiden avulla sanominen ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään.

Nykyajan vastuuta kiertävän poliitikon tai virkamiehen väärin ymmärtämä savolaisuus.

Maria Maria

Eikö se muka uskonnon nimissä toimiva taho lupaa marttyyrikuolemaa vääräuskoisen teilaamisesta...jos siinä hommassa menettää itse henkensä niin pääsee paratiisiin, oliko se nyt seitsemän neitsyeen kanssa...vai oliko niitä vieläkin enemmän. Miten se mahtaa päteä naisterroristin kohdalla...millä niitä houkutellaan? Ei kaikilla koraaniin uskovilla ole kuitenkaan tappajan taitoja tai suunnitelmallista toimintaa. Brutaali "kurkku auki" metodi ei liene onnistuvan joka ihmiseltä, ei edes niiltä normaaleilta sekopäiltä...psykopaateita kenties. Mistäkö muslimiuskoinen terroristi aloittaa iskun...no sieltä tietysti missä on punainen liina, siis Jehovan todistaja. Niitä kun sattuu olemaan siellä miltein joka päivä. Ruuhka-aikana on paljon väkeä, ajotiet tukossa ja torin seudulla paljon väkeä. Suunnitelmakin siis on, motiivin lisäksi. Ainoa, mikä siis meni pieleen oli se, että ei tullut marttyyrikuolemaa eikä pakokaan onnistunut.

Tapio Mäkeläinen

Ystävät: kirjoitin eilen , että odottakaas kun laittomasti maassa olevien hyysääjäät eli Punavihreät ja Vassarit (kom) kerää itsensä.
Ei tarvinnut kuin yö nukkua niin just tuli aamup Ajantasa, jossa åbobo Li Andersson ja Touko Aalto osaavin sanankääntein lyttäsivät tiedustelulain etenemisen oikeusturvan nimissä. Pitää ryhtyä vaikutusten arvioinnin selvittämisen suunnitteluun- tyyliin.
Samoin käännettiin katse maahan laittomasti tulleiden
" oikeuksien turvaamiseen" . Joo. Olen duunin takia käynyt mm Saudeissa ja mitkäkön mun oikeudet olis ollu jos olisin lärveissä jakanut Jerusalem Post lehteä Dammanissa kadulla. Pää irti.
Suomalaiset kaivaa omaa hautaansa.
Iloinen uutinen on ettei lain läpimeno kiirellisenä tarvitse näitä puolueita vaan isänmaata rakentavien ja turvaavien puoluiden äänet piisaa.

eevasalo

Toivoisin, että toimittajat eivät terroriteoista kirjoittaessaan käyttäisi nimitystä "ottaa vastuun".
Eihän Isis mitään vastuuta ota, ilmoittautuu vain murhaajaksi. Jos ottaisi vastuun, lähettäisi paikalle ambulansseja ja maksaisi sairaalakustannukset ja leskille ja orvoille eläkettä.

Timo Hietanen

Isis, A-Qaida tai Boko-Haram yks ja hailee. Riittää, kun äidinmaidossa imet geenipe-
rinnon jatkeeksi oikeanlaista aivopesua, kuten Teheranin torilla pystynyrkkejä ja
"Kuolema Lännelle" huutomyrskyjä, kun tanskalainen pilapiirtäjä hieman reposteli
Allahin pyhää koskemattomuutta. Lopusta huolehtii ryhmäkuri, josta poikkeaminen
on yhtä vaarallista, kuin tulla kaapista. Euroopassa on menossa jo vuosikymmeniä
kestänyt kenttäkoe, jossa kahden täysin erilaisen kulttuurin, ajatus- ja arvomaailman
edustajia yritetään "tarhata" samassa aitauksessa. Koetulokset ovat kaikkien tiedossa.