Sunnuntai 20.5.2018

Turun epäillyn rikoshistoria Saksassa ei johtanut mihinkään – Supo selitti Ylellä: ”Ei ole eurooppalaista järjestelmää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.8.2017 08:14
Päivitetty: 
23.8.2017 08:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Pelttari.
|

Tieto Turun puukotusten pääepäillyn epäillyistä rikoksista ei kantautunut Saksasta Suomen viranomaisille, kertoi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona.

Saksalaismedia kertoi tiistaina, että Turun joukkopuukotuksista todennäköisin syin epäiltynä vangittu Abderrahman Mechkah oli poliisin tiedossa Saksassa oleskellessaan. Hän käytti useita valeidentiteettejä ja oli myös epäiltynä pahoinpitelystä. Myös muilla marokkolaisilla, jotka tiistaina vangittiin epäiltyinä osallisuudesta Turun tapahtumiin, oli rötöksiä takanaan Saksassa.

Epäillyt rikokset eivät ilmeisesti johtaneet toimenpiteisiin Saksassa, eikä niistä tullut tietoa Suomen viranomaisille. Supon Pelttari selitti Ylellä tietokatkosta.

– Hän ei ole ollut turvapaikanhakija [Saksassa], Pelttari aloitti viitaten siihen, että turvapaikanhakijat kirjataan järjestelmään ensimmäisessä maassa, jossa he ovat hakeneet turvapaikkaa.

– Hän on jäänyt kiinni [vain] ns. tavallisesta rikollisuudesta.  Eikä ole eurooppalaista järjestelmää, jolla tällaista tietoa vaihdettaisiin, ennen kuin nyt jälkeenpäin, Pelttari jatkoi.

Pelttari ei halunnut arvioida, miten paljon puhutun tiedustelulain olemassaolo olisi mahdollisesti muuttanut tilannetta. Hänen mukaansa Suomen viranomaiset kuitenkin pääsevät tietoihin käsiksi myöhemmin kuin muut eurooppalaiset maat.

Supo on aiemmin vahvistanut saaneensa epäillyn mahdollisesti radikaalisuudesta etukäteen ”yksittäisen varoituksen”. Tämä ei johtanut hänen seurantaansa, koska tietoa konkreettisesta uhasta ei ollut.

Yle kertoi tiistaina Pansion vastaanottokeskuksen lähteiden perusteella, että  muut turvapaikanhakijat varoittivat vastaanottokeskuksen johtoa pääepäillystä useammin kuin kerran. Ainakin yksi näistä vihjeistä toimitettiin Supolle. Vastaanottokeskuksen väen mukaan epäilty kuunteli kännykästä radikaalisaarnoja, halusi terroristijärjestö Isisin jäseneksi, puhui suomalaisista vääräuskoisina ja heitteli tappouhkauksia. Lisäksi hän kertoi tappaneensa ihmisen Marokossa, lähteet kertovat Ylelle.

Lue myös:

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Pakkopalautuksia tehostetaan syksyllä – Risikko Ylelle: Jonossa jopa 1400 henkeä

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Turun 18-vuotias puukottaja oleskeli pitkään Saksassa hakematta turvapaikkaa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jukka Leppälahti
Jukka Leppälahti
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Eikö tieto edes Ruotsista tavoittanut Supoa eikä Migriä? Vuosia Euroopassa ja Ruotsissa surffaillut ja rikoksia tehnyt pääsee kävelemään maahan ja saa pysyvän oleskeluluvan satuja kertomalla!??? Eikö Päivi Nerg edes tiennyt? Hänhän vakuutti tietävänsä kaikkien taustat! Uskomatonta!

Raimo Laine

Hyvin vähän tietoja tulee Supoon. Pääepäillystä saksalaiset ilmoittivat Supoon, mutta tiedot eivät kuitenkaan menneet perille.
Vastaanottokeskusesta ilmoitettiin hänen radikalisoitumisesta ja uhkailevasta käytöksestä, mutta Supoon se ei saanut liikettä.

Juha Uotinen

Supo on siis tehnyt laiminlyöntejä tehtävästään. Eihän niitä tietoja odottamalla ja kahvikupin ääressä tule. Jokaisesta pakolaisesta on Supon etsittävä ja selvitettävä tiedot. "Ois nyt edes kysynyt jostain". Jos ei tietoa saa, karkotus rajan taakse on ainoa vaihtoehto. Homma hoituu kun noudatatte ohjeitani. Töihin siitä supolusmuilijat, tai työstä pois. Jälkikäteen on turha urputtaa. Poliisin on tiedettävä ja suojelupoliisin varsinkin. "Puhumalla ei muu kuin puuro jäähdy."

Eero Pekonen

Pari päivää sitten Päivi Nerg kertoi, että Schengen-sopimuksesta ei voi luopua, koska silloin menetetään yhteinen tietojenvaihtojärjestelmä. Nyt on käynyt ilmi, että tietoja ei saatu Saksasta eikä Ruotsista. Ruotsin tapaus on vakavampi, koska tämä toinen veijareista oli hakenut turvapaikkaa Ruotsista. Nyt Supon päällikkö ilmoittaa, että ei ole eurooppalaista (tiedonvaihto)järjestelmää. Kumpi valehtelee?

Henri Järvi

Suomalaiset viranomaiset keskittyvät kyttäämään ja vahtimaan oman maan kansalaisia. Joku Joukkovoima mielenosoituksineen saa melkakkapoliisin liikkeelle mutta eivät ulkomaalaiset murhaajat. Ja tuohon kyttäämiseen tarvitaan lisää keinoja näköjään. Vallanpitäjien suurin uhka omalle asemalleen on oman maan kansalaiset.

Timo Hietanen

Tänään keskiviikon 23.8. aamuteeveessä Supon pomo selkeästi selitteli lähinnä
Supon munattomuutta. Suomi on tällä hetkellä Euroopan pehmeimpiä kohteita
terrori-iskuja suunnitteleville. Poliisin resurssit, määrärahat ja määrät olemattomat.
Mitäs, jos Turun kaltainen isku olisi tapahtunut Rovaniemellä tai Ivalossa tai tässä
kesän aikana jonkun kesäfestarin aikana. Millainen se vihjesoitto tai vastaava pitäisi
oikeasti olla, että Supo oikeasti kiinnostuu, uskoo ja herää ? Ei tava kansalainen sen-
tään nenäänsä ihan mihin tahansa muurahaispesään iske. Tuskin terrori-iskua aikova
liioin edes esittelee vuolaasti aikomuksiaan julkisuudessa. Ja mitä ovat ne Supon
"muka" tarkkailevat noin 350 henkilöä Suomessa ? Käveleviä aikapommejako ?

Markus Vuorivirta

Vähemmälle huomiolle on jäänyt suomalaisen maahanmuuttoviraston ryssiminen tiedonvaihdossa RUOTSIN kanssa.

Niin. Toinen näistä Rikosepäillyistä on hakenut turvapaikkaa ruotsista, eli on siis ihan rekisteröity hakija ja hakemus on hylätty. Tämän jälkeen tullut Suomeen ja on nyt täällä sitten roikkunu vuoden jo hakijana?

Miten tämä on mahdollista. Eikö mitään euroopan laajuista tai nyt edes suomen ja ruotsin välistä rekisteriä näistä ole? Että voidaan sitten laukata maasta toiseen rekisteröitymässä aina uudestaan ja uudestaan.

Tämähän olisi nyt ihan ensisijainen tapaus mikä olisi heti pitänyt bumerangina palauttaa takaisin ruotsin murheeksi. Tämä kun kuitenkin on sielä rekisteröity ja sormenjäljet otettu.

Se on suomessa kumma kun täällä ei koskaan omaan kansaan riitä rahaa mutta sitten täällä halutaan väen vängällä elättää kaiken helvetin muun maapallon kansalaisia. Jopa väärin perustein tulleita! Tai siis täysin itsestäänselviä tapauksia.

Gun-May Arffman

Hallitus on suurin syypää terrori iskuun. Pansion vast.ottokeskuksesta tuli useita yhteydenottoja turvapaikanhakijoilta. Miksi VOK:n johtaja ei reagoinut ja tehnyt ilmoitusta? Miksi Supo ei reagoi? Mitä jos hallitus ja vastuuttomat viranomaiset alkaisivat kantamaan vastuuta selittelyjen sijaan ja eroaa. Suomi on kuin suurta mielisairaalaa. Tänään luin, että tekijä on opiskellut turkulaisessa peruskoulussa!

Eero Pekonen

Markus, siitähä juuri tuossa ylempänä kirjoitin. Nergin mukaan Schengen-sopimuksen nojalla sellainen tiedonsaatijärjestelmä on olemassa. Kyllä nyt varmaan valtakunnansyyttäjä ryhtyy toimeen... ai niin sehän on pidätettynä virasta. Oikeuskanslerin virkakin taitaa olla vailla vakinaista hoitajaa. Mutta ollaan me vaan rauhallisia, ei saa vihastua tai sisäministeri pahoittaa mielensä.

Jack London

Vain idiootit tuovat seitsemännen vuosisadan sisäsiittoisia terroristi loiselukoita maahan. Kaivavat omia hautojaan. Ainoa syy jonka takia ne ovat Suomessa on kun kuulivat että siellä typerät suoltavat rahaa käteen loputtomasti.

Martti Santala

Supo istuu ylimielisenä omassa norsunluutornissaan ja väheksyy sille toimitettuja vihjeitä. Paljastuneet epäonnistumiset kuitataan vetoamalla resurssipulaan tai puutteelliseen lakiin, joka estää toimimasta. Lopuksi muistetaan aina kertoa että Suomessa on kaikki hyvin eikä ole syytä olla huolissaan.

Okin Arirom

Yhtä paljon kuin tarvitaan perusteellista rikostutkimusta ja konkreettisia toimia Turun tapaukseen liittyen, tarvitaan myös etenkin Suomessa mutta myös koko Euroopan tasolla selvittää viestintä puutteet viranomaisten välillä ja korjata niitä. Suomessa tulee valtiovallan ehdottomasti tutkia ja asettaa edesvastuuseen henkilöt jotka ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet nämä kuolemaan johtaneet vahingot. Kaikki on nyt kiinni kansan äänestä. Mikäli kansa ei vaadi vastuuseen virkakoneiston henkilöitä, tulee käymään niin, että homma jatkuu samanlaisena kunnes joku uusi kammottava tapaus tapahtuu. Parisuhteessa kaikki on kommunikoinnista kiinni ja viranomaistasolla kommunikoinnin puute johtaa pahimmillaan Turun kaltaiseen tapaukseen jossa viattomat kärsivät viranomaisten pätemättömyyden takia.