Perjantai 25.5.2018

Kansanedustaja: Hälytyskellojen soitava koko Euroopassa – nyt on varmaa että Dublin-menettely ei toimi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.8.2017 13:39
Päivitetty: 
23.8.2017 13:50
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Dublin-menettelyn mukaisesti turvapaikanhakija tulisi palauttaa siihen EU-maahan, johon hakija on ensimmäisenä saapunut ja rekisteröity. Arkistokuva ei liity Turun tapaukseen.
|

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen ihmettelee Turun puukotusten epäiltyjen taustoista saatuja tietoja. Räsäsen mukaan tiedot osoittavat Euroopan unionin niin sanotun Dublin-menettelyn ilmeisen toimimattomuuden.

Hän viittaa tietoihin siitä, että Turun epäiltyjen joukossa olisi henkilöitä, jotka olisi rekisteröity tai jotka olisivat hakeneet aikaisemmin turvapaikkaa toisesta jäsenvaltiosta ennen Suomeen saapumista. Pääepäillyn on uutisoitu olleen viranomaisten tiedossa Saksassa, joskaan ei turvapaikanhakijana, ja toinen epäilty puolestaan oli asunut Ruotsissa ja hakenut sieltä turvapaikkaa.

Dublin-menettelyn nojalla kyseiset henkilöt olisi pitänyt saada palautettua Suomesta suhteellisen nopeasti siihen jäsenvaltioon, johon he ovat ensimmäisenä saapuneet, Räsänen huomauttaa.

– Dublin-menettely on EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan perusta, jonka toimimattomuuden pitäisi soittaa hälytyskelloja kaikkialla Euroopassa. Menettelyn tehokas noudattaminen nopeuttaa hakemusten käsittelyä, kun turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä jäsenmaassa. Näin myös vähennetään perusteettomia turvapaikkahakemuksia, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Dublin-menettely perustuu EU:n asetukseen siitä, että hakemus turvapaikasta käsitellään aina vain yhdessä jäsenvaltiossa. Turvapaikkahakemusten käsittely kuuluu siten aina sille valtiolle, jossa hakijan sormenjäljet on ensimmäisenä otettu tai johon turvapaikkahakemus on ensimmäisenä jätetty.

Räsäsen mielestä EU-maat näyttävät olevat kyvyttömiä noudattamaan Dublin-menettelyä osana unionin yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

Lue myös:

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Suojelupoliisi vahvistaa saaneensa ”yksittäisen vihjeen” Turun epäillystä

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Anneli Alvenius

Niinpä, hyvä kun silmät ovat auenneet.

"Dublin-menettelyn nojalla kyseiset henkilöt olisi pitänyt saada palautettua Suomesta suhteellisen nopeasti siihen jäsenvaltioon, johon he ovat ensimmäisenä saapuneet" Räsänen huomauttaa.
Jos sopimusta noudatettaisiin ei meillä olisi tätä ogelmaa. Suurin osa heistä tuli monen Euroopan maan ja Ruotsin läpi Suomeen. Maat eivät noudattanut sopimusta vaan laittoivat ihmiset eteenpäin maasta toiseen. EU näyttää olevan täysin voimaton ja haluton puuttumaan ongelmaan. Presidentti Niinistö kuvaili hyvin eräässä puheessaan jotenkin näin , kokoustetaan jatkuvasti mutta mikään ei muutu, päätöksiä ei saada aikaan. Saamatonta touhua, olette näille Euroopan ja Turun terrorismin uhreille ja omaisille paljon velkaa, nyt olisi viimeistään maksun aika, siis nopeita päätöksiä kiitos! Pakolaiset pitää ottaa leireiltä, sen hyväskyy suurin osa, tällainen maasta toiseen käveleminen jota kukaan ei seuraa johtaa erittäin ikäviin asoihin

Kimmo Tallqvist

Niin,hyvä että edes joku muukin eduskunnassa kuin persut ovat tämän huomanneet.
Josko nyt olisi poliittisesti mahdollista tehdä asialke jotain yli puoluerajojen ?
Pääyyllisiä ovat sipilä ja ex-sisäministeri orpo kun koko maailman salakuljetetut muukalaiset torniosta päästivät 2015 internoimatta maahan.
Vihervassarit ovat samoin hyysänneet jopa laittomia maassaolijoita ja seurauksena on ruumita ja verta turun toreilla.
Niinistö sentään patisti ylisuvakeita kunnioittamaan KHO:n laillisia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä eikä kyseenalaistamaan tuomioistuin järjestelmää.
Sipilä on edelleen haluton noudattamaan hallitusohjelmaa jossa turvapaikkapoliittinen ministerivaliokunta suosittaa kiristyksiä laittomien maassaoloon,vierastaistelijoiden pakolaisstatuksen purkuun ja karkoittamiseen ja maahantulokieltoon.
Dublin asetus ei käytännössä toimi ja suomi voi EU direktiivin mukaisesti täysin itse päättää kansallisesta ulkomaalaislaista kuten Viro on tehnyt ja sillä selvä.
Kukaan ei ole valittanut viron pakolaiskeskuksista ja -poliitiikasta.
Muukalaiset pistetään säilöön ja mihinkään et liiku ennekuin taustasi on tarkistettu.
Sama malli myös meille suomeen niin loppuu vetovoimatekijät.
Kansallisen turvallisuuden takaamisen nimissä itsenäisellä valtiolla on täysi oikeus rajoittaa sellaisten henkilöiden vapaata liikkuvutta joita viranomaiset eivät luotettavasti pysty indefioimaan.
MTV 24.03.2016
Yhtenä syynä ( lue tärkeimpänä kirj.huom.) Viron
Vähäiseen turvapaikkahakijamäärään on maan alikehittynyt sosiaaliturva toteaa pakolaisille suunnattu arabiankielinen sivusto.
Lisäksi maassa on vähän vieraskielisiä koulupaikkoja ja moskeijoita, toisin kun Suomessa ,toteaa sivusto.
Lisäksi meidän sinisilmä pääministeri lupasi talonsa muukalaisille ja se jos jokin lisäsi vetovoimatekijöitä suomeen ja tuon lauseen julkistaminen arabilehdistössä toi kymmeniä tuhansia onnenonkijoita tornioon ja lasku on miljardi/v.
Laittomat maassaolijat saataisiin kyllä palautuskeskusten avulla nopeammin ulos maasta.
Jos abdullahin palautuspapereita joudutaan odottamaan ao.maan suurlähetystöstä niin abdullah joutaa odottamaan säilössä jos kerran vapaaehtoinen ja riihikuivalla rahalla tuettu paluu ei maita.
Säilössä ollessa eikä ylisuvakkien täysihoidossa saattaa se vapaaehtoinenkin paluu alkaa yhtäkkiä maittamaan.

Jaakko Aalto

Ennen EUta ei ollut tällaisia ongelmia niin kuin tänä päivänä Euroopassa. Laaditaan kaikenlaisia direktiivejä, sääntöjä, ja sopimuksia. Hyvä esimerkki on Dublininsopimus. EUn jäsenmaat eivät noudata sopimusta ja tilanne Euroopassa on katastrofaalinen koskien maahanmuutto. Herää kysymys, onko EU tarpeellinen Euroopalle? Meille suomalaisille se on tullut erittäin kalliiksi ja hankalaksi, ja sen takia moni toivoo että eroaisimme koko EU:sta

Jukka Mattsson

Suomiko voisi tälle asialle mitään? Luulempa että suurin osa EU maista toteaa kuten aiemmin: Mitä sitten!

Tässä on diplomaateille, valtion virkamiehille, poliitikoille sekä tasavallan Presidentille hyvin tärkeä tehtävä. Saa nähdä tapahtuuko mitään vai hoidetaanko huomattu ongelma olan kohautuksella.

Olli Turtiainen

EU-säädöksiä ei siis tarvitse noudattaa , vaikka toista väittää mm . entinen hovioikeuden kanneviskaali , presidentti S.Niinistö mm . diplomaattipäivillä . Vanhan valtiosäännön aikana presidentti valvoi , että virkakunta noudattaa voimassaolevaa lainsäädäntöä .Ei siis enää . Mitä virkaa siis on presidentti - instituutiolla ? Vaihtoon !

Mikko Toivonen

Täältä katsomostahan ei olekaan kuin vuosikausia huudettu kaali punottavana, että EU maahantulosäännöt ja järjestelmät on pikaisesti uusittava kokonaan ja että ensimmäinen toimenpide on sulkea kaikki EU sisääntuloreitit laittomalta maahantulolta. Myös lakkauttaen Libyaan kohdistettu järjestöjen noutopalvelu.
Myös valtakumnnan omia mahdollisuuksi ja sääntöjä tulisi pikaisesti "miehistää" .
Esimerkiksi hoitamalla karkotusmääräyksen saaneiden oleminen niin perustavanlaatuiseksi, että he yhtäkkiä haluavat ihan itse poistua

tapio kauppinen

Voi taivaan talikynttilät,minkä sopan E-U JA SILMÄTTÖMÄT VIRKAMIEHET HALLITUKSESSA.eI helvetissä käy laatuun että ministeri Sipilä vieläistuu ja Orpo pirunatakana.Laki heti voimaan paperittomista,vihertävät ristilliset vasurit suu suppuun kun on Suomen asiasta ja turvallisuudesta kysymys.Ennenkuin mätäpaise kunnolla puhkeaa.Halla-aho puikkoihin muut täyspäiset samanhenkiset tervetuloa.Muut kilometri tehtaalle ei sopeutumis palkkiota turhasta istunnoista.

Markus Vuorivirta

Vai että dublin-menettely ei toimi...

Kyllä homma on niin, että koko hiton EU-pelleily ei toimi.

Koko EU on epäonnistunut käytännöllisesti katsoen ihan kaikessa.

Tämä dublin asia on vain yksi asia siinä hyvin pitkässä listassa, mikä EU:ssa ei toimi.

Oiva Luosujarvi

Jos kyseessä olisi perus-suomalainen poliitikko, niin olisi rasismia, suvaitsemattomuutta, monikulttuurin vastustamista, viharikos, natsismia...

Useiden satojen naisten ja lasten joutuminen raiskauksien, seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi ulkomaalaisten toimesta ei ollut muuta kuin tilastoitava asia.
Vasta puukon heiluminen kaupungissa, jossa päiväaikaan on satoja ulkomaalaisia miehiä ja naisia kaduilla ja toreilla, kauppakeskuksista puhumattakaan.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan alkoi herääminen tapahtumaan, kuin papin puhuessa saa uskonnollisen herätyksen kosketuksesta harva ihminen, mutta suvaitsevaiston herääminen on huomattavasti harvinaisempaa.

Rauli Mäkelä

Turvapaikanhakijoina esiintyvät rikolliset on merkittävä mikrosiruilla.
Nykyisen lepsun järjestelmän aikana turvapaikanhakijoina esiintyvät rikolliset liikkuvat Shengen- alueella maasta toiseen ja vaihtavat samalla henkilöllisyyttä. Tämän estämiseksi nämä turistit on ensimmäisen rikoksen tapahduttua merkittävä RFID- mikrosiruilla, jonka tiedot arkistoidaan EU:n jäsenmaiden poliisien käyttöön. Sirun viereen voidaan ruiskuttaa pysyvää merkkiainetta siltä varalta, että he kaivavat itse sirun pois. Kun tällainen rikollinen jää poliisin haaviin jälleen kerran, uudessa maassa ei tarvitse käynnistää pitkällistä ja kallista turvapaikan anomuskierrosta kaikkine valitusoikeuksineen.

Markus Vuorivirta

Käyttäisivät nyt edes yhteistä sormenjälkirekisteriä.. Kuitenkin sormenjäljet otetaan tai ainakin PITÄISI ottaa joka EU-maassa... Kaiken järjen mukaan rekisterinkin pitäisi olla yhteinen.

Näin ei kuitenkaan toimita ainakaan Suomen-Saksan ja Suomen-Ruotsin välillä kun näistä pidätetyistä julkisuudessa nyt ollut nämä kaksi tapausta minkä sormenjäljet siis on otettu, mutta jostain syystä suomalaisia viranomaisia ei ole kiinnostanut...

Sormenjälki on siitä parempi kuin rfid-siru, että moinen irtoa kuin pihdeillä...