Perjantai 25.5.2018

Näkökulma: Li Anderssonin ja Touko Aallon liitto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.8.2017 16:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto on suhtautunut varautuneesti uuteen tiedustelulakiin. Arkistokuva.
|

On kohtuullisen hyödytöntä keskustella siitä, olisiko Turun järkyttävä veitsi-isku kyetty estämään lainsäädännöllä, joka olisi antanut poliisille paremman tiedustelukyvyn.

Tällaista spekulointia ovat harrastaneet myös tutkijat mutu-pohjalta. Valtava määrä Turun tragedian yksityiskohtia on auki.

Turvapaikanhakijan myöntämään hirmutekoon ei pidä hakea syyllisiä sen enempää Suomen nykyisistä kuin aikaisemmistakaan päättäjistä, lainsäädännöstä kuin kansalaisistakaan. Opiksi toki voi kaikista kokemuksista, järkyttävistäkin, ottaa.

Keskustelu kiertyy nyt politiikan kentällä kahteen asiaan: tiedustelulainsäädäntöön ja ilman lupaa maassa oleskeleviin ulkomaan kansalaisiin, niin sanottuihin paperittomiin. Alkavan syksyn kuumin keskustelunaihe lainsäädännön kannalta on tiedustelulaki.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) ovat hoputtaneet oppositiota mukaan viemään tiedustelulait maaliin kiireellisesti 5/6:n eduskuntaenemmistöllä. Kolmikko on saanut vahvaa taustatukea tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Oppositiosta on Sipilän, Orpon ja Terhon kutsuun vastannut erittäin myönteisesti vain kristillisdemokraatit. Puheenjohtaja Sari Essayah hehkutti lakia viikonloppuna todeten, että ”kiistanalaiseen massatiedusteluun lakiuudistus ei anna mahdollisuutta”.

KD tuo hallituksen äänipottiin vain viisi kansanedustajaa lisää, eli lisää tarvittaisiin yli 50 muista puolueista. Kokonaistarve edellyttämille perustuslakimuutoksille tällä vaalikaudella olisi 166 kansanedustajaa.

SDP esitti tänään ehkä yllättävänkin positiivisia näkemyksiä tiedustelulain kiirehtimisen puolesta. Reunaehtonsakaan eivät kuulosta mahdottomilta, sillä puheenjohtaja Antti Rinne korosti esimerkiksi vain, että ”perusoikeuksiin puuttumisen vastapainona tiedustelutoiminnan valvonta on saatava laajan parlamentaarisen valvonnan piiriin”.

Jos Rinne porukoineen lähtee mukaan, olisi lain takana jo noin 145 kansanedustajaa. Ruotsalaisesta eduskuntaryhmästä olisi hallituksen hankkeeseen ehkä saatavissa kymmenen lisätukijaa, joten kuninkaantekijäksi jää vihreät, vasemmistoliitto tai perussuomalaiset.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto esitti tänään Ylen ykkösaamussa kipakoita näkemyksiä kiirehtimistä vastaan, ja sen perusteella puolue on halukas toteuttamaan lakiuudistuksen vasta ensi vaalikaudella normaalissa aikataulussa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on myös nihkeä asian suhteen ja hänen joukkonsa some-käyttäytymisen perusteella vielä nihkeämpiä. Mutta vasemmisto aikoo toki vielä pohtia asiaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan koplaa tiedustelulain vaatiman perustuslakimuutoksen tässä vaiheessa paperittomiin turvapaikanhakijoihin. STT nimittäin kertoo perussuomalaisten vaativan perustuslakia muutettavan myös niin, että paperittomasti maassa olevien vapaata liikkumista voidaan rajoittaa.

Huomattavaa on, että kaksikaan kolmesta – vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät – ei voi estää tiedustelulain kiirehtimistä.

Enimmilläänkin kahden liittoutuma saisi kasaan 32 kansanedustajaa, kun estämiseen tarvitaan 34. Todennäköisin tämän asian ympärille rakentuva liitto on Li Anderssonin ja Touko Aallon liitto, joka tuottaisi 27 ääntä vastustavalle puolelle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue myös:

Pääepäillyn rikoshistoria Saksassa jäi pimentoon – Supo Ylellä: ”Ei ole eurooppalaista järjestelmää”

Poliisi: Uusia kiinniottoja Turun puukotuksissa

”En unohda koskaan ylilääkärin lausuntoa pari tuntia iskun jälkeen”

 

Kansanedustaja: Dublin-menettely ei toimi – hälytyskellojen soitava koko Euroopassa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Pieni tarkennus;
Ilman lupaa maassaolijat ja paperittomat ovat yksiselitteisesti laittomia maassaolijoita koska heillä ei ole laillista maassaololupaa ja sillä selvä.
Tämä tiedustelulaki on kuin laastarilla hoitaisi avomurtumaa jos ulkomaalaislakia ei sitä ennen päivitetä tähán päivään.
Tuo laki on jäänne ajalta jolloin maahantulo oli hallinnassa ja tulijamäärät vähäisiä ja suvakkimummot mm.RKP ihannoivat tilapäisiäkin oleskelulupia,olihan meillä niin ylilepsu maailmanhalaus turvapaikkapolitiikka ,löysempi kuin muissa EU maissa.
Nykyiset turvapaikkahakijamäärät lamauttavat koko hakuprosessin, seurauksena selkeä turvallisuusuhka ja turku opetti miten pahimmillaan käy kun turvapaikkahakuprosessi mahdollistaa koko järjestelmän laskelmoidun,tahallisen väärinkäytön.
Focus tulee keskittää
ulkomaalaislain tiukennuksiin.
Kun maahantulo ja maassaolo ja maastapoistaminen on hallinnassa niin vasta sitten tiedustelulain muutoksesta on todellista hyötyä.
Eikö ole turvallisempaa jos ulkomaalaislain kiristys mahdollistaa riskihenkilön maassaseurannan esim.ilmoitusvelvollisuudella poliisille,maastapoiston ja estää maahantulon.
Ao. henkilö ei tuolloin pääse tekemään tuhojaan kontra annetaan palaavien vierastaistelijoiden ja/tai tuomittujen taparikollisten vapaasti hillua maassa ja vain odotellaan ja tiedustellaan koska ao.henkilö mahdollisesti tekee seuraavan laittomuuden.
Tehokkain tapa estää rikos on estää ulkomaisen rikollisen aineksen vapaa maassaolo ja maahantulo ja jos se ei ole juridisesti mahdollista niin sitten tiedustelu.

Hannu Wegelius

Tämä on hallituksen vika, kenenkä muunkaan? Rajat kiinni, sillä mikäs temppu se on passia näyttää. Itsenäinen sisä ja ulkopolitiikka. Suomi ensin. Laura Huhtasaari rakastaa suomalaisia. Pois muut epäisänmaalliset pressat.

Vesa Kiljunen

Johan huusko laskee paskaa suustaan,että hävettää!!
Mene kertomaan kasvokkain uhrien omaisille toi sama sonta!!
Ei ollut kenenkään vika ja lisäksi vedit kansalaiset mukaan tähän soppaan!
Oksettava reppana olet ja taidat olla valtiovallan ykköstrolli,kun niitä täällä viljellään joka asiassa!

Tapio Mäkeläinen

Käyhköltä sentään asiallinen kommentti. Jäi kahvit kesken kun kuuntelin tuon Ajantasan. Kvasiälylliseen semantiikkaan sujutettua vasemmistolänkytystä. Yhtä ällöttävää kuin persujen löpinät.
Lehdistö voisi lopettaa tuon paperittomat- sanan käytön.

Jukka Lampinen

Onkos kellään luurankoja kaapissa, petollisia kauppoja, aviottomia lapsia, seksuaalista kieroutuneisuutta.
Tämä laki koskee meitä kaikkia ei vain muslimeita, jokainen joka on mukana valta politiikassa on tämän lain jälkeen mahdollinen uhri.
Uhreiksi tulee myös hallituksen vastaiset kirjoittajat, heidä artikkelinsa tulkitaan uuden lain mukaa hybridi kyökkäyksiksi.
Supo tulee aivan varmasti vuotamaan ulos tietoja, tukeakseen politiikkaa mitä pitää oikeana.
Meillähän on vielä hyvässä muistissa, Supon ja Puolustusvoimien asiantuntijoiden massiivinen hyökkäys Naton puolesta, joka loppui vasta Niinistön pikku-ukko ivaan.
Supo ja Puolusvoimat, tulee aivan varmasti käyttämäämn valtaansa.
Supon valta lisääntyy huomattavasti lain myötä, se alkaa CIA tavoin päättämään kuka Suomea johtaa.
Ei lain tukijat terroristeita ole kiinnostuneita, vaan fasistinen valtakoneisto tietää että laki lisää heidän valtaansa.

Risto Wegelius

niinistokin höpöttää että maahantulo jatkuu tottakai jos ollaan vain tumput suorana ja katsellaan eri muuta kun rajat kiinni voi sitten seurata ketäö oikeientänne tulee
rajat kiinni niin tiedämme ketÄ tull kai niiniostöki tämän ymmärtä'ä vaiklka on kokoomuiksen mies

Risto Wegelius

niinistokin höpöttää että maahantulo jatkuu tottakai jos ollaan vain tumput suorana ja katsellaan eri muuta kun rajat kiinni voi sitten seurata ketäö oikeientänne tulee
rajat kiinni niin tiedämme ketÄ tull kai niiniostöki tämän ymmärtä'ä vaiklka on kokoomuiksen mies

Jukka Lampinen

On se nyt kumma että kukaan ei sano, että tottakai Venäjä trolli ja kommunisti Lampinen vastustaa massavakoilu lakia.
Eikä sano kylllä minkään muunkaan lehden kommentointi osioissa, mistähän mahtaa johtua.

Varmaan syy on siinä, että Venäjästä tässä nimenomaan on kyse. Ei haluta että kansa huomaa että pyritään kriminalisoimaan, kaikki Venäjä yhteydet.
Vainoharhaisella Niinistöllä ja Suomen äärioikeistolla yleensä, on harhaisia luuloja Venäjän osallisuudesta Suomen mieliala vaikuttamiseen.
Ne raukat uskoo tosiaankin ihan vakavissaan, että trolleilla on Venäjä yhteyksiä.

Suomessa pyritään samaan kuin Usassakin, politiikkoja ja kansalaisia, aletaan syyttämään vain sillä perusteella, että on kaupallisia tai henkilökohtaisia Venäjä suhteita.

Uuden tiedustelulain perimmäinen tarkoitus, on painostaa kansaa katkaisemaan kaikki suhteet Venäjään.

Pentti Westerholm

TässäTurun puukotuksessa on ilmeisesti kyse marokkolaispoikein oma-aloitteisesta terrorisikusta mihin he toivoivat ISISin siunausta.ISIS eikä kukaan muukaan terroristijärjestöt ole siitä ottanut hyväksyntää itselleen.Näihin terroristitekoihin ei lakimuutokset mitenkään vaikuta vaan paras tapa on kuunnella läheisiä.MIkä tässäkin tapauksessa olisi toiminut jos siihen olisi riittävästi panostettu.

Juha Venäläinen

Toimittajan mielestä päättäjien työtä ei pitäisi arvioida. Olen täysin eri mieltä. Poliitikkojen arviointikyky on oltava jatkuvassa tarkkailussa, jotta heidät voitaisiin painostaa toimimaan oikein, ja jotta voisimme valita tehtävään sopivimmat.