Torstai 24.5.2018

Haukutulle Antti Rinteelle kiitos ja ehdotus: ”Lapsiperheille lisää verovähennyksiä ja parempi eläke”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.8.2017 10:43
Päivitetty: 
24.8.2017 12:06
  • Kuva: Alma Media / Arttu Laitala
    Kuva
    Antti Rinne kannusti suomalaisia syntyvyystalkoisiin, jotta syntyvyyden lasku saataisiin taittumaan.
|

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen avaus ”synnytystalkoista” aiheutti äläkän sosiaalisessa mediassa eikä tyydyttänyt edes puoluetovereita, vaikka moni myöntää syntyvyyden laskun ongelmaksi. Sen sijaan kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja Jiska Gröhn esittää Antti Rinteelle kiitoksen hyvästä keskustelunavauksesta.

– Sanavalinta oli huono ja seuraukset nähdään. Vaarana on kuitenkin se, että hyvä asia jää huomaamatta. Menee lapsi pesuveden mukana, Gröhn kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mielestään Antti Rinne on tunnistanut oikean ongelman.

– Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, sanoi presidentti Paasikivi. Vinoutunut väestökehityksemme on satavuotiaan isänmaamme kannalta kaikkein olennaisimpia kysymyksiä. Seuraava sukupolvi maksaa aina edellisen eläkkeet. Kuka sinun eläkkeesi maksaa? Gröhn kysyy.

Gröhn, perheenisä itsekin, esittelee myös oman ratkaisunsa syntyvyyden lisäämiseksi. Hänen mukaansa kansantalouden kannalta merkittävästä työstä eli lasten kasvattamisesta ”pitäisi palkita nykyistä paremmin”.

– Aika on nyt toinen kuin ennen ja tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja – lapset eivät ole enää itsestäänselvyys. Lapsiperheille pitäisi tarjota entistä parempia verovähennyksiä. Mutta ennen kaikkea lapsiluvun pitäisi vaikuttaa eläkekertymään: enemmän lapsia, enemmän eläkettä. Esimerkiksi heittäisin kertoimen. Yksilapsiselle perheelle 1,1-kertainen eläke, kaksilapsiselle 1,2-kertainen ja niin edelleen, viisilapsisesta ylöspäin kerroin jäisi 1,5-kertaiseen, Gröhn esittelee ehdotustaan.

Rinteen puoluetoveri, kansanedustaja Pilvi Torsti pitää syntyvyyden laskua tärkeänä keskustelunaiheena, sillä ”monet nuoret perheet kokevat työelämässä epävarmuutta ja se saattaa heijastua myös perhehaaveiden toteuttamiseen”. Aihe on hänen mukaansa kuitenkin myös hyvin herkkä, ja hän toivoo, että puheenjohtajan lanseeraamaa termiä ei enää käytetä.

– Kaikille lasten saaminen ei ole mahdollista. Raskaus ja synnytys ovat naisen yksityisiä asioita. Siksi toivon, että tällaista termiä kuin synnytystalkoot ei tämän asian yhteydessä enää käytetä, Torsti toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen eduskunta-avustaja Janika Takatalo ilmoittaa, että ”Antti Rinne ei saa minua synnyttämään”. Hänkin on silti sitä mieltä, että Rinteen tarkoitus on varmasti hyvä ja huolenaihe perusteltu.

– Syntyvyys on heikentynyt jo kuutena vuotena peräkkäin, ja suomalainen perhepolitiikka kaipaa kipeästi uudistamista. Työväenpuolueen retoriikka talkoista ampuu kuitenkin pahasti ohi. Minussa, nuoressa lisääntymisikäisessä naisessa, puhe synnytystalkoista saa lähinnä veren kiehahtamaan, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Kysymys syntyvyydestä on herkkä ja henkilökohtainen, mutta samalla huoli on myös yhteinen. Väestörakenne on kallellaan ja se vaikeuttaa tulevaisuuden hyvinvointivaltion ylläpitämistä. Jos Suomi haluaa lisää lapsia, sen pitää raivata perheellistymisen tieltä näkymättömiäkin esteitä. Hyvällä perhepolitiikalla ja työelämän joustoilla voidaan tehdä paljon sen eteen, että syntyvyys Suomessa nousisi, Takatalo uskoo.

Hän vaatiikin Rinteeltä synnytystalkoisiin kannustamisen sijaan tukea perhevapaauudistukselle, jota kokoomus on ajanut voimakkaasti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Ja tietääkseni "mooses" lipponen ei niitä palauttanut v1995-2003. Ei. Lipponen vaan jatko samalla oikeistopolitiikalla mitä oli oppositiossa ollessaan haukkunut...räksyttänyt kuin rakkikoira.
Taisi Lipponen hiukan itkettää ministeri Alhoa ja junailla kaverilleen sunquistille pienen helpotuksen velkoihin, valtion kustannuksella tietenkin.

Mittaa samalla mitalla jokaiselle. Se on oikeudenmukaista.

Pasi Anttila

Olisiko aika jo kypsä sille että lapsilisiä saisi vain ne jotka niitä tarvitsevat, eli pois ne varakkailta. Tulorajoja vaikea sanoa mutta jos perheessä on kaksi mediaanituloja nauttivaa vanhempaa eli tulot yht. yli 7000€ voisiko olla niin että he eivät hengenpitimikseen niitä lapsilisiä tarvitse.

Kun menokuria pitää pitää yllä niin tällaisista menoista tulisi luopua ensimmäisenä.
Eli lapsilisän ei tulisi olla subjektiivinen oikeus.

Sari Känsälä

Koskahan nämä vanhat miehet, jotka käskevät nuorten naisten synnyttää, alkavat itse synnyttää? Ai niin, mutta Suomessa on pakkosterilisaatio sukupuolensa vaihtaville. Pitäsköhän asialle tehdä jotain? Muuten synnyttävä mies rikkoo lakia!

Gun-May Arffman

Populistisia puheita. Kuka uskoo? Antti Rinne teki lehmänkaupan edellisessä hallituksessa. Lapsilisäkorotuksiin kirjattiin tuloraja, joka aiheutti sen että kaikista vähävaraisimmat lapsiperheet jäivät ilman korotuksia kokonaan. Että sellaista lapsiperhepolitiikkaa.