Maanantai 20.5.2019

Ministeri kehuu lain rajamailla tempaisevaa Finlaysonia: Naisten ale ”tapa toteuttaa yhteiskuntavastuuta”

Luotu: 
25.8.2017 12:56
Päivitetty: 
25.8.2017 13:26
  • Kuva: Pekka Lassila
    Kuva
    "Tällaista yhteiskuntavastuullisuutta arvostan", tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko sanoo.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri, myös tasa-arvoasioista vastaava Annika Saarikko (kesk.) pitää tekstiiliyritys Finlaysonin naisten euro -tempausta hyvänä ja tärkeänä keskustelunavauksena, vaikka arvioikin, että kampanjan käytännön toteutus voi pysähtyä lainsäädäntöön ja viranomaisiin.

Finlayson ilmoitti myyvänsä syyskuussa naisille tuotteitaan 17 prosentin alennuksella. Alennussumma vastaa Tilastokeskuksen laskelmaa miesten ja naisten palkkaerosta eli siitä, että keskipalkkojen vertailun mukaan ”naisen euro” on 83 senttiä. Palkkatasa-arvoa ajava kampanja on saanut kiittävän palautteen lisäksi myös kritiikkiä, koska miehet joutuisivat syyskuussakin maksamaan täyden hinnan.

Ministeri Saarikko kiittelee Finlaysonin tapaa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Hänen mukaansa kampanjan voi nähdä tapana kantaa yhteiskuntavastuuta.

– Olen kiinnittänyt kuluttajana huomiota siihen, että muutamat suomalaiset yritykset ovat ottaneet tällaisen yhteiskunnallisen keskustelijan roolin, joskus provokatiivisenkin, ja toteuttaneet sitä taitavasti. Tämä voidaan mielestäni nähdä yritykseltä yhtenä muotona toteuttaa yhteiskuntavastuullisuutta, Saarikko sanoo Uudelle Suomelle.

– Tällaista yhteiskuntavastuullisuutta arvostan: yritys ottaa siinä myös riskejä, mutta tekee sen ilmeisesti tietoisesti, Saarikko lisää.

Saarikko arvelee, että yritysten tempauksilla, jotka tuntuvat kuluttajan kukkarossa, ”taitaa joskus saada paremmin huomiota kuin sillä, että viranomainen tai poliitikko lähettää tiedotteen palkkatasa-arvon puolesta”.

– Pidän tätä tärkeänä keskustelunavauksena. Tämä kampanja nostaa esiin pitkään jatkuneen ongelman, joka on Suomessa totta, ja johon ei ole tartuttu riittävän voimakkaasti, hän sanoo.

Saarikko korostaa, että kuluttajien yhdenvertaisuuden kannalta asia on eri.

”Pidän tätä tärkeänä keskustelunavauksena”

– Epäilen, että tällaisella ei siinä mielessä siivet kanna kauhean pitkälle, hän sanoo.

Tasa-arvovaltuutettu ilmoittikin perjantaina tutkivansa, rikkooko Finlaysonin kampanja tasa-arvolakia. Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila tiesi kampanjan kyseenalaiseksi jo ennalta.

– Totta kai me rikomme [lakia], kyllä me sen tiedämme. Tämähän rikkoo varmasti tasa-arvolakia, mutta tämä oli ihan tietoinen ja harkittu riski, Kurttila sanoi Helsingin Sanomille torstaina.

Aiemmin on tasa-arvovaltuutetun mukaan kuitenkin linjattu, että lyhytkestoiset sukupuolen mukaan rajoitetut alekampanjat esimerkiksi äitien- tai isänpäivänä ovat lain rajoissa sallituja.

Toisaalta, vaikka kampanja nyt peruttaisiinkin, huomio on jo saatu?

– Huomioarvo on saavutettu ja siitä en osaa olla pahoillani, että huomio on tähän aiheeseen kiinnittynyt, Annika Saarikko sanoo.

Saarikon lisäksi myös ammattiliitto Pro antoi perjantaina kehut Finlaysonille. Pron tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta sanoo tiedotteessa, että kampanja on ”hieno tapa kiinnittää huomiota syrjintään ja antaa tuntumaa siihen, miltä tuntuu olla syrjinnän kohteena”.

”Naisten euro” on kiistelty käsite

Miesten ja naisten välinen palkkaero ja ”naisten euro” ovat kiisteltyjä käsitteitä. Naisten palkkakuoppaan viittaava ero, Finlaysonin käyttämä 83 senttiä, syntyy keskipalkkoja vertailemalla, mutta esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Malirannan mukaan tämä ei suoranaisesti kerro mitään tasa-arvosta: huomioon pitäisi ottaa myös työaika ja työtehtävät.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan säännöllisten kuukausiansioiden perusteella mitattuna naisen euro onkin 94 sentin suuruinen, kun tehtävät otetaan huomioon ammattinimiketasolla. Kun verrataan miehiä ja naisia samalla ammattinimikkeellä ja samassa yrityksessä, ero supistuu edelleen ja naisen euro onkin jo 97 senttiä, Maliranta kirjoitti vuonna 2015 Talouselämässä. Jäljellä jäävä niin sanottu selittämätön palkkaero on siis joidenkin prosenttien suuruinen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Ministeri menettelee virkavalansa vastaisesti, kun avoimesti yllyttää laittomuuteen. Yllyttäminen rikokseenhan on muutoinkin laissa kiellettyä. Onhan se toisaalta ymmärrettävää, että hän tervehtii ilolla saamiaan alennuksia. Leipäjonossa seisova työtön satamaduunari ei niihin ole oikeutettu.

Antti Kettunen

Miten tyhmä sitä oikein voi olla? Tasa-arvoministeri ja kehtaa kehua mainostemppua joka on jokaisella ajateltavissa olevalla tavalla tasa-arvon vastainen: hinta määräytyy sukupuolen mukaan.

Mua kiinnostaisi kovasti finlaysonin maksamat palkat. Paljonko siellä miehet tienaavat keskimäärin ja paljonko naiset?

Vesa Huhtanen

Perehdy yhtiön tuloslaskelmaan ja taseeseen. Veikkaan, että maksavat molemmille yhtä paljon. Ainakin ennen ns. "pumpulitehtaalla" oli pelkkiä naisia töissä. Suosittelen tutustumista yrityksen historiaan. Sen perusti aikoinaan maahanmuuttaja John Finlayson, niinkuin monen muunkin nykyisen pörssiyhtiön taustalta löytyy maahanmuuttaja.

Tommi Mäkinen

Palkkatutkija Pauli Sumanen laski jo vuosia sitten että noitten 83centin naisten työvuosi loppuu jo lokakuussa. Eli miten se on tasa-arvo-ongelma että 83%-työajalla saa 83%-ansiot, mä en ymmärrä miksi tästä jauhetaan. Onko ihmiset niin idiootteja ettei ne tiedä tätä?

Seppo Ilvessalo

Tässä massa on tunnetusti vallalla vain yksi totuus kerrallaan. Sellaisesta totuudesta ei useimmiten saa edes olla eri meiltä, kuten yleisesti on tiedossa. Vallitseva totuus on yleensä se, jonka puolesta pidetään eniten meteliä. Omassa kuplassaan elävät eivät edes halua kuulla mitään faktoja, jotka eivät tue heidän mielipidettään tai uskomustaan. Tämä on yksi niistä. Samaan sarjaan kulluvat tuloerojen kasvu, eriarvoisuuden kasvu, miljardien harmaa talous ym. Ihan sama, mitä tilastot tai muut faktat kertovat. Tietyt piirit ylläpitävät näitä tarinoita ajaakseen omia päämääriään. He viis veisaavat faktoista, koska heidän kuulijakuntansa ei niitä vaadi ja ottavat nämä tarinat vastaan totuutena. Omien poliittisten tarkoitusperien ajamiseksi on edullista levittää erityisesti sellaisia narratiiveja, jotka ovat huonosti mitattavissa ja mielipidekysymyksiä kuten eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus. Varsinkin eriarvoisuus on hyvin käytännöllinen mittari, koska sitä ei voi mitenkään mitata. Palkkaeroista voi tehdä omaa päämäärää tukevia laskelmia ja jättää muut huomioimatta, jos ne eivät miellytä. Meillä on siis omat trumpimme ja putinimme, joiden propaganda jauhaa näitä narratiiveja päivästä toiseen ja vuodesta toiseen kuulijakunnalleen, joka haluaa kuulla ne yhä uudelleen, eikä mitään muuta, koska se tulee heidän maailmankuvaansa.

Markus Vuorivirta

Suomessa myydään varmaan 200 eri merkkistä lakanaa ja lumppua? Mikä pakottaa ostamaan juuri Finlaysonia? Entäs, mikäs pakottaa ostamaan niitä juuri protestin aikana? Eikä vaikka sen jälkeen? Miehet nyt ei muutenkaan vietä kyllä päiviänsä missään lumpputorilla. Pakolliset ostetaan aniharvoin...

Taistelkaa naiset! Taistelkaa :D

Minna-Maaria Lax

Finlaysonin toimintaa täytyy ihailla. Heillä oli kanttia myös lopettaa tuotteidensa myynti avoimesti rasistisella Kärkkäisellä. Ja onhan yritys ilmoittanut, että jos mies menee naisena ostoksille, saa saman 17 % alennuksen. Eli siitä vaan vaimon vaatekaapille kolttua lainaamaan!

Anssi Laakso

Voi Annika! Nyt töppäsit tasa-arvoministerinä pahemman kerran. Etkö todella ymmärrä valtiotieteen maisterina tilastojen tekemisestä mitään. Perehdy niihin nyt ensi tilassa, ettei tule toista töppäystä. Niistähän ministerit muistetaan. ps. samasta työstä maksetaan sama palkka sukupuolesta riippumatta. Jos naiset hakeutuvat tietoisesti pienempi palkkaisiin töihin päästäkseen helpommalla, niin minkä sille voi.

Kalle Siukola

Kannustan täten kaikkia rajscaamaan Annika Saarikon pullolla ahteriin. Tunnustan heti tekeväni kannustuksellani uhkaus- ja herjausrikoksen HYVÄSSÄ TARKOITUKSESSA sukupuolten tasa-arvon raikkaaksi edistämiseksi, joten odotan kiitoksia vähintään ministeritasolta.

Markus Vuorivirta

Kiinnostaisi tietää missä nämä finlaysonin tuotteet nykyisin edes tehdään? Tietysti jossain kiinassa tai intiassa lapsityövoimalla, niinkuin kilpailevatkin tuotteet...

JOS asia näin on, silloin ei kyllä kannata protestoida yhtään mistään...

Tapio Mäkeläinen

Olen työmarkkinajohtajana ollessani ollut v 2012 aloittamassa tutkimusta asiassa Raami I työmarkkinakierroksen jälkilöylyissä.
Lyhyestä virsi kaunis. Selittämätön mieslisä on 3 %. Loppu perustuu naisten itsensä uravalintoihin.

Tuollaiset markkinatemput ovat ala-arvoista potaskaa ja perustuvat ei-mihinkään.

Asiaa on selvitetty monta kertaa. Tulos nolla. Jos miehet hakeutuvat aloille jotka johtavat hyviin ansioihin ja naiset eivät niin se on siinä.
Naurettava kampaja. Eikö se Tom of Finland vetänyt???

Tapio Mäkeläinen

Miten tämän kansan käy jos jotain oikeasti pahaa tapahtuu.

Ministerit toimivat kuin tuuliviirit? Lulisi Sarikolla turkulaisena olevan parempaa miettimistä kuin lakanakaupat.
Menisi vaikka katsomaan nitä hallituksen ja poliisin saamattomuuden vuoksi hengityskoneessa olevia , viattomia kansalaisia.

Pekka Roponen

KANTELU OIKEUSKANSLERILLE

Viranomainen ja henkilöt:
Ministeri Annika Saarikko

Menettelyn tai päätösten yksilöinti:
Ministeri Saarikko on julkisuudessa 250817 ilmaissut pitävänsä hyvänä ja kannatettavana asiana sitä, että Finlayson-niminen yritys myy tuotteitaan naisille alennuksella, toisin sanoen syyllistyy laittomaan sukupuolisyrjintään.

Asian kuvaus:
Ministeri on rikkonut virkavelvollisuuttaan ja luultavasti syyllistynyt tuottamukselliseen virkavirheeseen yllyttäessään lain rikkomiseen.

Pekka J. Mäkinen

Omistajavaihdoksen jälkeen Finlayson on markkinamiesten omistuksessa kunnostautunut puuttumaan ideologisiin kysymyksiin, joista on haistavinaan rahan hajua. Eräs nolompi juttu oli Tom of Finland lakanat, jotka karkoittivat Suomessa osan asiakkaista. Laskivat ilmeisesti kuitenkin että ulkomaiden kiinnostus saattaisi kuitenkin lisätä myyntiä. Kun he siis rahan kiilto silmissä pyrkivät poistamaan homojen syrjimistä (todettakoon vielä että TOF-piirtäjä Touko Laaksonen ei koskaan kuvitellut olensa muuta kuin sadomasokistisen pornon piirtäjä, eikä mikään tasa-arvon esitaistelija), niin nyt tässä naisten suosimisessa he sortuvat sukupuoliseen syrjintään miehiä kohtaan. Eiköhän nämä asiat kuulu politiikoille, eikä markkinamiesten rahastukseen ja hyväksikäyttöön. Voimme varmaan tulevaisuudessa kuitenkin odottaa Finlaysonilta yhä uusia tempauksia, joilla ei enää myydä tuotteita, vaan vedotaan kulloinkin muodissa oleviin eettiisiin, moraalisiin ja poliittisiin trendeihin, joiden avulla koitetaan saada varsinaisia tuotteita paremmin kaupaksi. Ihan eri asia on sitten kannattaako Finlaysonin henkilökunta ihan oikeasti siis vakavassa mielessä julistamiaan mainostamiaan arvoja, vai onko kyse ainoastaan pelkästä rahastuksesta.

Eljas Nikkilä

Miehen eläke on murto-osa naisten kokonaiseläkkeestä. Olen saanut kuulla että mitäs elevät niin epäterveellisi. Ihan pokkana naisten terveyden hoitoon käytetään 80 % mitä miesten. Ja toinen sukupuoli on vankilan uhalla velvollinen asepalveluslukseen.