Torstai 21.6.2018

Ex-poliisiylijohtaja soimaa hallitusta: ”Lopettakaa virheellisen tiedon antaminen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.8.2017 13:23
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joel Maisalmi
    Kuva
    Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvostelee hallituspuolueiden ulostuloja poliisien resurssien lisäämisestä. Hänen mielestään ne ovat harhaanjohtavia. Arkistokuva.
|

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvostelee hallitusta virheellisen tiedon levittämisestä liittyen poliisin määrärahoihin. Hän muistuttaa myös suojelupoliisin (supo) roolista: supon rahat eivät lisää poliisiorganisaation resursseja.

Paatero kritisoi poliitikkojen ulostuloja Turun sarjapuukotuksen jälkeen. Hallituspuolueista on iskun jälkeen muistutettu kevään kehysriihestä, jossa turvallisuus valittiin painopistealueeksi ja lisättiin poliisin määrärahoja.

– Todellisuudessa hallitus korjasi omaa edellistä kehyspäätöstään, jossa poliisin määrärahoja oli leikattu merkittävästi. Hallitus siis täytti kuoppaa, jonka oli itse kaivanut mutta lisää määrärahoja poliisille ei annettu. Tietenkin tämäkin päätös oli positiivinen mutta se ei millään tavoin paranna poliisin mahdollisuuksia hoitaa tehtäviään, Paatero kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Paateron arvion mukaan pitkällä aikavälillä sopiva määrä poliiseja olisi vähintään 7 500, minkä lisäksi tulisi olla lukuisia lisävakansseja eri alojen asiantuntijoille. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla luku oli 7292, kun vielä vuonna 2010 se oli lähes 7 900.

–Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa ensi vuoden tavoiteluku on 7 200. Tämänhetkisen kehyspäätöksen valossa vuonna 2019 poliisien määrä laskee alle 7 000.

Paateron mukaan tässä tilanteessa hallituksen tulisi tehdä ainakin kaksi asiaa: ”1. lopettaa virheellisen informaation antaminen ja 2. tehdä ensimmäisen kerran analyysi poliisin resursseista tehtävien kautta ja tehdä siitä pitkälle meneviä strategisia päätöksiä, joihin poliisikin voisi luottaa.”

Supon resurssit eivät ole poliisin resursseja

Paateron mielestä keskustelu poliisien määrästä tulisi lopettaa ja puhua poliisin resursseista kokonaisuutena. Hänen mukaansa tulisi palkata kiireesti muun muassa kyberasiantuntijoita ja monikultuurituntijoita, joihin paras koulutus ei ole poliisikoulutus.

–Kun poliisin tehtävien ja tulosvaatimusten linjauksia ei ole poliittisella foorumilla tehty, poliisi on joutunut elämään vuosi kerrallaan. Se on johtanut mm. siihen, että poliiseja ei nyt ole palkattavaksi kuin ehkä 20–30. Tässä tilanteessa tulisikin palkata muita asiantuntijoita, siirtää niitä poliiseja jotka ovat mm. vartijoina ja lupahallinnon tehtävissä kentälle ja värvätä takasin heitä, jotka olosuhteiden johdosta ovat ajautuneet muihin kun poliisitehtäviin.

Paatero muistuttaa, että supon resursseja on lisätty ja lisätään edelleen, mutta supo on ollut vuodesta 2016 alkaen erillinen ja itsenäinen organisaationsa sisäministeriössä. Poliisin resurssit eivät siis liity supon resursseihin.

– Vaikka sekin varmasti tarvitsee oman resurssinsa, se ei kuitenkaan ole suurin asia koko suomalaisessa kovassa sisäisessä turvallisuudessa. Kyllä päätyön suomalaisten vakavan turvallisuuden suhteen tekee paikallispoliisi ja omalla sektorillaan keskusrikospoliisi. Turun tapahtumien jälkeen on puhuttu paljon siviilitiedustelulaista. Siitä on hyvä muistaa että sen toimija on suojelupoliisi, varsinainen poliisi ei saa mitään lisävaltuuksia.

Paatero toteaa myös odottavansa suurella mielenkiinnolla sisäisen turvallisuuden strategian valmistumista. Hän huomauttaa, että se julkistettaneen syyskuussa lähes puoli vuotta aiotusta myöhässä ja vasta budjettiriihen jälkeen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Suomen poliittinen eliitti on epäonnistunut täysin tehtävissään silloin kun poliisi voimia pitää lisätä, yhteiskunnassa pitäisi ennalta ehkäistä vaaratilanteet, eikä rypistellä paskat housuissa kun vahinko on jo tapahtunut.

Antti Harkila

Kuka ne valitsi? Eivät itse itseään ainakaan! Kyllä täysin vapailla vaaleilla valittuja poliitikkoja on aika perusteetonta haukkua joka vaalin jälkeen! Jos oma ehdokkaasi ei pääse läpi niin monet muut äänestäjät ovat olleet eri mieltä.
Kerro nyt sitten millainen olisi "hyvä" hallitus ja kenen sen pitäisi valita.

Hannu Mononen

Sipilän hallituksen viestintä on epärehellisen harhaanjohtavaa. Sama hallitus antoi ymmärtää 2015, että Suomella olisi olut "velvoite" selvittää kansainvälisen suojelun tarve 32 000 turvapaikanhakijalta, vaikka todellisuudessa Dublinin sopimuksen nojalla Suomella olisi ollut oikeus siirtää niille kuuluva vastuu EU-maille, joihin he saapuivat ensiksi. Niin ei hallitus tehnyt, vaan keskellä pahinta lamaa hukkasi miljardeja euroja (summa salataan nykyään) suomalaisten ostovoimasta ja velkaannutti meitä lisää tarpeettomasti ja tyhmyyttään.

Ex-poliisiylijohtaja ansaitsee kiitokset osoittaessaan jälleen hallituksen levittämän disinformaation.

Juha Sipilä: olemme ansaineet rehellisemmän hallituksen, paremmin hoidetun valtiontalouden, voimassaolevien valtiosopimusten käytön Suomen eduksi sekä paremmin hoidetun sisäisen turvallisuuden sekä totuudenmukaisen viestinnän hallituksen tekemisistä.

Tapio Meriluoto

Hannu Mononen on täysin oikeassa. Sipilän hallitus on valehdellut paitsi tässä poliisiasiassa, myös turvapaikanhakija-asiassa.

Aivan kuten Mononen toteaa, mikään laki tai säädös ei velvoittanut Suomea ottamaan vastaan tuota syksystä 2015 lähtien käynnistynyttä turvapaikanhakijoiden vyöryä. Päinvastoin, Dublinin sopimuksen mukaan Suomella nimenomaisesti ei ole velvoitetta ottaa tuollaista porukkaa tänne.

Eikä asiaa ainakaan paranna se, että valtaosa näistä turvapaikanhakijoista on liikkeellä aiheettomasti, eli heillä ei ole mitään pätevää syytä turvapaikan saamiseen mistään maasta. Nämä henkilöt ovat siis lähteneet liikkeelle jo alun perinkin vilpillisin tarkoituksin.

Hyvällä syyllä voidaan sanoa, että tällä tökeröllä menettelyllään Sipilän hallitus on osasyyllinen näihin turvapaikanhakijoiden Suomessa tekemiin murhiin, raiskauksiin ja muihin rikoksiin. Nämä rikokset olisivat jääneet tapahtumatta, mikäli hallitus olisi hoitanut tehtävänsä ja estänyt näiden rikollisten pääsyn Suomeen.

Antti Harkila

Eiköhän syyllinen ole äänestäjä joka näköjään vaalista toiseen valitsee huonot kansanedustajat! Vajaan parin vuoden päästä voimme taas valita huonot edustajat!
Ensin vaaditaan valtion velan vähentämistä ja sitten valitetaan rahojen puutetta!

Marja-Liisa Kalkela

Poliisien määrän ja rahojen vähennys:
M.Vanhasen II-hallitus.
Pora I-II-III
Aloitti kok.Holmlud
jatkoi P.Räsänen
ns.Julkisenpuolen säästöt.
Kunnilta ja valtiolta sanottu tuhansia irti. Miksiköhän Kelassa,maahanm.virastossa on ruuhkaa? Virkalijoita ja poliiseja liian vähän.
Kepu-07,kok-11-kepu-15

Kimmo Tallqvist

Hyvin on priorisoitu sisäistä turvallisuutta.
50 nettipoliisia on palkattu kyttäämään kansalaisten fb ja somekeskusteluja ettei kukaan vaan puhu tuhmia ja loukkaa esim. koraanikulttuurin edustajia.
Sieltä suomenkielisestä somestako se todellinen turvallisuusuhkako löytyy vai kenties ehkä arabiankielisistä kirjoituksista.
Kiitos kun turvaatte yöuneni ja tutkitte myös juha eerolan romanikerjäläiskirjoitukset.
Suuttunut romanikerjäläismummo se vasta voikin vakavan vaaran muodostaa ihan valtakunnan tasolla.
Sehän on todellakin akuutein tutkimisen aihe tilanteessa jossa tuhannet laittomat maassaolijat vaeltavat poliisin ja viranomaisten tavoittamattomissa ja porukkaa puukotellaan terroristisessa tarkoituksessa keskellä kirkasta päivää kuoliaiksi keskellä Turun toria.
Kiitos että isoveli valvoo.
Eihän noihin palaavin vierastaistelijoihin, radikaali imaamisaarnajiin ja mahdollisiin suomessa piileviin terroristisoluihin nyt kaikkia resursseja kannata käyttää.
Tärkeää on tarkkailla ettei jaskan ja mirkun viestienvaihdossa vain vahingossa sanota sanaa neekeri vaan puhutaan tummaihoisesta henkilöstä.
Muuten vihapuhe ja kauhia rasismi.
Mirkkua ja jaskaa sensijaan saa vierasuskonnon nimissä Vihapuhutella Ilman mitään sanktioita vääräuskoisiksi koiriksi ja tapettaviksi imperialistisiksi sioiksi.
Onkohan Husun teho-osastolle kantasuomalaisten puukottama haamu-arabi anonut jo turvapaikkaa ?

Risto Nikander

Puhut todella asiaa. Hallitus lisäsi valtavasti poliisin työtä matujen vuoksi ja samalla pienensi resursseja. Vieläkin suuri osa puolueista vaatii Suomeen lisää matuja ja niille erioikeuksia. HAllitus on välinpitämätön ja ratkaisee rahalla, ei poistamalla pulmaa. KAnsainväliset sopimukset ym. ym näyttää velvoittavan vain Suomen politiikkoja.

Lauri Kiiski

Taannoin poliisijohdon organisaatiota uudistettiin poliisien itsensä toimien hankkeen vetäjinä sisäministeriön alaisuudessa ja tavoitteenaan säästöt valtion menopuolella. Hankkeen jälkeen jouduttiin toteamaan, että kustannukset olivatkin yllättäen kasvaneet n. 20 miljoonaa euroa / vuodessa veronmaksajien maksettaviksi.

Jas tämä tapahtui Paateron ollessa poliisijohdossa.

Martti Pitkänen

Olisikohan jälleen kerran aika kertoa ihan ääneen, kuinka vähän poliiseja on Suomessa suhteutettuna väkilukuun! Juuri niin, -vähiten Euroopassa, -lieneekö myös maailmassa? Edellisen hallituksen sisäministeri, jeesustelija Räsänen kuittasi 30miljoonaa poliisin määrärahoista ja vakuutti kirkkain silmin, ettei heikennä millään lailla poliisin toimintaa. Melkoinen taikuri.
Mitä tulee maahanmuuttoon on ehkä syytä muistaa kuka oli sisäministerinä, kun tämä viimeisin invaasio alkoi. Aivan oikein. Sehän oli tämä orpo-poika. Kun väkeä alkoi vyöryä yli länsirajan Petteri Orpolta nimen omaan kysyttiin puhelimitse, mitä tehdään. Vastaus oli "lasketaan tulemaan maahan." Mikään sopimus ei olisi siihen velvoittanut, Duplinin kaikkein vähiten. Väkeä tuli maahan kuin karvaköyttä, kukaan ei kaikkien osalta selvittnyt keitä he olivat, mistä tulivat ja minne menivät. Maahan tuli useampi tuhat henkilöä, joistakukaan ei tiedä keitä he olivat. Maahan kyllä pääsee ilman papereita, mutta maasta pois ei! Sitten pääministerinä sattuu olemaan täysi tollo, joka lupaa oman asuntonsa maahan tulijoille. Lupaus julkaistiin maailman laajuisesti, miehelle nauretaan edelleen ympäri Eurooppaa.
Viimeisimmissä uutisissa on kerrottu, kuinka eri poliisipiirien alueilla on niin ja niin monta sataa turvapaikan hakijaa, joiden tiedetään radikalisoituneen ja joita tarkkaillaan. Odotetaanko, että taas tapahtuu jotain ja sitten valtiovallan taholta jeesustellaan myötätuntoa uhrien omaisille. Jos on syytä seurata, pitäisi olla perusteet säilöön ottoon, mieluiten antaa saman tien potku perseeseen ja maasta pois.

Jarmo Lius

Kukaan ei tiedä, mitä SUPO tekee. Minäpä kerron - se rekrytoi terroristeja isännälleen eli Yhdysvalloille käytettäväksi tämän käynnistämissä "värivallankumouksissa" ja "arabikeväissä".

Esimerkiksi Suomesta on mennyt terroristeja Irakiin, Syyriaan, Libyaan, Jemeniin taistelemaan "maltillisina kapinallisina" ja näitä terroristeja on palannut takaisin Suomeen. Paluu Suomeen terrorismin ei olisi mahdollista ilman SUPOn suojelusta.

Näin kertoo ex-poliisiylijohtaja: "supo on ollut vuodesta 2016 alkaen erillinen ja itsenäinen organisaationsa sisäministeriössä."

Olen samaa mieltä siitä, että SUPO on itsenäinen eikä poliisiylijohtajan alaisuudessa. Mutta siitä olen eri mieltä että se olisi sisäministeriön alaisuudessa.

SUPO toimii ulkovaltojen alaisuudessa Suomessa samaan tapaan kuin sen edeltäjä VALPO toimi kommunistisen maailman alaisuudessa. SUPOssa käskyvaltaa käyttää EU/USA.

Samy Arling

Mikään poliisi määrä ei tule riittämään niin kauan kun leikitään rajatonta Suomea.Myös presidentti on väärässä kertoessaan "ettei rajoja voida sulkea, olematta sulkeutumatta", kyllä voi, kaupankäynti ja kanssakäyminen jatkuu silti.Palautetaanko rajavalvonta nyt, vai sitten kun tilanne on aivan kaottinen, päätös tarvitaan heti.Toisaalta, nyt on myös päätettävä palautetaanko itsenäinen Suomi, vai jäämmekö Brysselin turvattomaksi siirtomaaksi jättäen hurskastelusta ja suoranaisesta varastamisesta aiheutuneet velat lapsiemme taakaksi.

Matti Henttunen

Aiheeseen liittyen:

"Poliisilla ei ole edelleenkään varmuutta kenenkään Turun iskusta epäillyn henkilöllisyydestä, kertoo Keskusrikospoliisi..".
...
Eikö Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerk vakuuttanut jokin aika sitten, "kaikkien tulijoiden taustat tiedetään. ".

Mielestäni tämä on sen suuruusluokan turvallisuusriski Suomelle, että asiaa ei pidä vähätellä.

Kansliapäällikkön sanomisella on luotu harhakuva, jonka johdosta muun muassa Turun tapahtumat mahdollistuivat.

Mielestäni tulisi tehdä asiassa nyt toimia, joka loisi uskottavuutta ja kansalaisille turvallisuudentunnetta.

Toimenpiteet olisivat:
- myönnettäisiin tehdyt virheet.
- kansliapäällikkö Nerk siirrettäisiin toisiin tehtäviin.
- kysernalaistettaisiin tulijoiden oikeudet pitkiin muutoksenhakumenettelyihin.

Kansa vaatii nyt tekoja.

Terv. Matti Henttunen

Risto Kantonen

Mikko Paatero jättää sanomatta oleellisen asian, joten minä sanon sen; On epäonnistuttu siinä mikä olisi ollut resurssien kannalta tehokkainta, eli ennaltaehkäisyssä. Nyt joudutaan hoitamaan oireita ja siihen tarvitaan huomattavasti enemmän resursseja verrattuna siihen, mitä olisi tarvittu mikäli tilanteen kehitys olisi estetty.

Ja tuosta tiedustelusta, sekin on jälleen laastarointiyritys ja pureutuu vain oireisiin. Tehokkain tapa olisi tuoda takaisin rajavalvonta joka pyrkii estämään uhka aineksen maahan pääsyn sekä maasta poistumisen hallitusti, eli:

1) Ensin meidän tulee tunnistaa kaikki solmukohdat joiden kautta Suomeen voi tulla, tai poistua Suomesta. Kun solmukohdat on tunnistettu, niihin tulee asettaa tiukka valvonta ja tuo valvonta tulee toteuttaa niin että se estää asiattoman maahantulon, sekä maasta poistumisen.

2) Turvapaikkajärjestelmä on jäädytettävä toistaiseksi ja järjestelmää on tutkittava siltä osin että voidaanko sitä uudistaa niin, ettei sen käyttöönotto uudistetussa muodossa aiheuta Suomelle ja Suomen kansalle huomattavaa turvallisuusuhkaa. Mikäli järjestelmää ei voida uudistaa niin, että siitä ei aiheudu uudistettuna Suomelle ja Suomen kansalle huomattavaa turvallisuusuhkaa, se tulee lopettaa kokonaan.

3) Maassa jo olevat tunnistetaan, otetaan kiinni ja pistetään säilöön kunnes heidät voidaan poistaa maasta.