Sunnuntai 26.5.2019

Pekka Haavisto: ”Olisi naivia kuvitella, että ongelmat ratkeavat rajoja sulkemalla”

Luotu: 
26.8.2017 10:01
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Pekka Haavisto.
|

Vihreiden presidenttiehdokas, kansanedustaja ja Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja  Pekka Haavisto sanoo, että pakolaiskriisi olisi pyrittävä ratkaisemaan sen juurisyihin puuttumalla.

–Jos emme puutu siirtolaisuuden ja pakolaisuuden juurisyihin olisi naivia kuvitella, että ongelmat ratkeavat uusilla leireillä, piikkilangoilla, muureilla tai rajoja sulkemalla, hän kirjoittaa blogissaan viikko Turun puukotusten jälkeen.

Haavisto kuvailee ennaltaehkäisyn olevan halvinta rauhantyötä.

–Kaikilla konflikteilla on alku ja loppu. Konfliktien alkusyihin on tartuttava – köyhyys, marginalisoituminen, uskonnolliset ja poliittiset jännitteet, ympäristönmuutokset, eriarvoisuus. Ennaltaehkäisy on aina halvinta rauhantyötä. Kun konflikti on syttynyt, se vaatii aktiivista puuttumista, hän sanoo.

–Voimme toki levittää kätemme ja sanoa, että maailman ongelmat eivät koske meitä tai että meillä ei ole keinoja puuttua konfliktien alkusyihin. Silloin annamme itse vauhtia kehitykselle kohti vaarallisempaa ja epävakaampaa maailmaa, Haavisto jatkaa.

Hän korostaa, että terrorismi ja vihapuhe kasvavat samasta puusta: ne yrittävät tehdä meidät pelokkaiksi ja saada meidät käpertymään.

–Lamaantuminen ja luovuttaminen ei ole kuitenkaan oikea keino maailman polttavien ongelmien ja terrorismin juurisyiden kohtaamiseen. Suomi on selvinnyt tähän saakka pakolaiskriisistä hyvin kahdesta syystä: viranomaiset ovat toimineet tehokkaasti ja kansalaisyhteiskunta on ollut ajan tasalla. Molempia tarvitaan, hän linjaa.

Haavisto painottaa kansalaisyhteiskunnan merkitystä ja sanoo, että kansalaisyhteiskunta on usein viisaampi kuin paraskaan tiedusteluorganisaatio. 

–Varhaisimmat varoitussignaalit tulevat usein rikokseen valmistautuvan tai mielenterveytensä kanssa kamppailevan lähipiiristä. Monet yksittäiset kansalaiset ja järjestöt ovat tehneet turvallisen kotoutumisen eteen työtä voimiaan säästämättä. Nämä vapaaehtoiset ansaitsevat kiitoksen. Hädänalaisten auttamisesta ei saa tehdä rangaistavaa. 

Haavisto kommentoi myös Turun tapausta ja arvioi monien turvapaikanhakijoiden turhautuvan, koska heidän asioidensa käsittely kestää pitkään. Monet hakijat turhautuvat. 

–Viranomaisilla on oltava riittävät voimavarat käsitellä asiat joutuisasti. Tietojenvaihdon on EU-maiden kesken toimittava tehokkaammin, ja viranomaisille tulleiden vihjeiden tarkistamiseen on oltava resursseja. Turun tapauksessa tämä ei toiminut, kohtalokkain seurauksin.

Haavisto myöntää, että kaikilla ei ole perusteita saada Suomesta turvapaikkaa.

–Kaikki voivat siitä huolimatta saada ihmisarvoista kohtelua. Myös palautusalueiden turvallisuustilanteet muuttuvat. Keskelle sotaa tai väkivallan uhkaa ei ketään saa palauttaa, hän sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

–"Jos emme puutu siirtolaisuuden ja pakolaisuuden juurisyihin olisi naivia kuvitella, että ongelmat ratkeavat uusilla leireillä, piikkilangoilla, muureilla tai rajoja sulkemalla, "

Siinä sitä työsarkaa riittäisi , rajat kiinni naapuri Ruotsi varoittavana esimerkkinä. Suomi on pieni maa kulttuurierot sopeutumiseen on mahdoton yhtälö

Jari Mikkola

Juuri niin Pekka,tai ainakin melkein. Olisi hauska nähdä sinun muuttavan USAN: ulkopolitiikkaa. Heidän maailman halauksestaan se kaikki pää asiassa johtuu. Mutta sitäkään ei voi tietenkään suoraan sanoa.

Perus mutinat..köyhiä,eri arvoisuuttaa,koulutuksen puutetta. Valitettavasti näitä asioita tulee Pekka aina olemaan riippuen katselu kulmasta.

Voimme tosiaan sulkea silmämme ja sanoa,että muiden aiheuttamat ongelmat ovat todellakin heidän omia ongelmiaan.

Pasi Anttila

No tää ma on kyllä kusessa ihan muista syistä ku muutamasta tuhannesta "elätistä".
Tässä maassa kun on n.500 000 omaa "elättiä". Yli 75v määrä kasvaa 25000 joka vuosi, työssäkäyvät ikäluokat pienenee ja joutuvat maksamaan pienemmistä palkoistaan isomman ryhmän paremmat eläkkeet, työpaikat vähenee, talouskasvu on liian pientä maa velkaantuu 4mrd€/vuosi. Tiestö ja raiteet huonossa kunnossa, jukiset rakennukset homeessa ym ym, lisäks pitäs osataa 10mrd€ hävittäjät ja 2mrd € sotalaivat.
Eriarvoisuus kasvaa, ihmiset köyhtyy, ovat epätoivoisia.

Jos te luulettte että suomi muuttuu jotenkin auvoisaksi paikaksi pelkästään sillä että maahanmuuttajat heivataan pois ja rajat vedetään kiinni....et noilla konsepteilla tän maan ongelmat katois niin lupaan kannattaa ajatusta.

Pietu Vain

Rajat kiinni ja tarkastukset niinkuin lentokentillä. Paperit ja passit kysyttävä. Rajat auki ainoastaan viennille. Eli Venäjälle vienti vetämään. Nyky pressa on sen verran vupukka, että ei ole saanut tätä aikaseksi.

Jukka Lampinen

Kun tilanne on päästetty ryöstäytymään hallitsemattomaksi, niin sen normalisoiminen onkin sitten pidempi aikainen brosessi.
EU on kutsunut maahanmuuttajat luokseen, viestit on olleet hyvin selkeitä.
Viesti on mennyt perille, kaikkiin kriisi maihin.
Nyt pitää vain lähettää päinvastaisia viestejä, olisi hyvä että ongelmaan syylliset, esimerkiksi Haavisto ja Sipilä myös näin tekisivät.

Perimmäinen syy ongelmiin, taitanee olla aavikoituminen.
Kun maa tulee elinkelvottomaksi, käynnistyy sota elintilasta ja sitä nämä sodat
Lähi-idässä ja Afrikassa on.
Mutta oman vastuun voimme välttää sillä, että kristityt häipyy näistä maista.
Antaa muslimien hoitaa itse ongelmansa, mitä hittoa me siellä oikein tehdään.

Tapio Ukkola

Haavisto hävisi 6-0 Laura Huhtasaarelle Maikkarin aamuteeveessä taannoin. Nyt muutaman yön kelattuaan päättelee aivopierujaan ilmoille. On niin kyvytön mies hoitamaan valtiojohdollosia asioita kuin olla saattaa.
Eihän kukaan ole sulkemassa rajoja, vaan järjestämässä passitarkastukset liikenteen kontrolloimiseksi. Vilpittömille kansalaisille tästä ei ole mitään haittaa ja nekin viivytykset, jotka rajamuodollisuudet vaativat, kestää, kun turvallisuus on näin paremmalla tolalla.

Pasi Käyhkö

Ei rajoja tarvitse sulkea. Antaa ihmisten tulla ja mennä. Kunhan kaikki liikkumiseen ja oleskeluun tarvittavat asiakirjat ja luvat ovat kunnossa. Esim passit, viisumit jne
Haavisto ei nyt tunnu ymmärtävän tai ei halua ymmärtää asioiden kulkua.

Kimmo Tallqvist

Totta toinen puoli pekka.
Ei ongelmat ratkea VAIN rajoja sulkemalla, sen rajojen sulkemisen lisäksi pitää myös laittomat
Maassaolijat poistaa.
1939-44 ongelmat ratkesivat itäraja sulkemalla.
Ei tullut iivana yhteisiin pöytiin valmiiden lihapatojen ääreen ja raiskaamaan suomineitoja.
1944-45 lapin sodassa laittomat maassaolijat poistettiin norjaan.
Hyvin ratkesi ongelmat.

Vesa Invenius

Rajat kiinni tarkoittaa, että noudatetaan lakia. EU kansalaiset ja tavarat voivat ylittää rajan, muut eivät ilman viisumia. Koska ei voida tietää ulkonäön perusteella ketkä ovat EU kansalaisia, täytyy kaikilta tarkistaa paperit. Sitten kun/jos EU:n ulkorajat pitävät, eikä läpsyttelijöitä haahuile EU valtioiden välillä, voidaan olettaa että rajan ylittäjät ovat EU kansalaisia, eikä papereita tarvitse kysyä. Ei ennen sitä.

Mikko Räsänen

Mitä lie ongelmia Pekka-poika ajatellee. Näiden isis pommiveikkojen kanssa ei ole ongelmia niissä maissa, joihin he eivät pääse asylum tervehdyksellä. Muualla noita ongelmia on. Sitä paitsi tämä teoretisointi on ihan tarpeetonta. Ongelma on meillä olemassa. Se pitää ratkaista. Höpöttämällä se ei ratkea eikä ilman radikaaleja toimia. Meidän nykyinen yhteiskunta on aivan liian pehmeä ja hyväuskoinen niille jotka haluavat sitä härskisti käyttää hyväksi.

Ike Korhonen

Milloin tämä poliittinen opportunismi ja turha lässytys ilman minkäänlaista konkretiaa loppuu. Kaikki me haluamme olla yhtä hyviä ihmisiä kuin Haavisto, Andersson, Tervo jne. Emme vaan tietenkään voi millään ratkaista Suomesta käsin maailman kriisipesäkkeitä, aseellisia konflikteja ja ennen kaikkea hallitsematonta väestönkasvua. Suomen valtion tehtävänä on (tai ainakin pitäisi olla) suojella omia kansalaisiaan (pitää tietysti erikseen mainita itsestäänselvyydet, koska muuten joku muistuttaa, että ihonväristä, rodusta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta jne..).

Toivon mukaan mediassa täysipäiset ja asiaan realistisesti suhtautuvat tahot saisivat viimein äänensä kuuluville. Tähän mennessä median ajojahti ja suoranainen vihapuhe on kohdistunut tähän ryhmään ja nostanut vain arvoilla pelaavien kirjoittajien tuotoksia esille.

Esimerkkejä piisaisi näistä sosiaalisesti hyväksytyistä median esille nostamista ja suorastaan tilaamista vihapuhekirjoituksista:

"Jos Isis soluttaa tuhannen pakolaisen joukkoon esimerkiksi yhden oman miehensä ja jos Suomeen saapuu tänä vuonna viisitoistatuhatta turvapaikanhakijaa, joista kymmenelletuhannelle myönnetään turvapaikka, niin täällä saattaisi olla siis vuoden kuluttua kymmenen Isisin nukkuvaa solua, pahat mielessään. Saattaisi."

Kannattaisi kysyä Supolta mikä on tilanne parin vuoden päästä tästä kirjoituksesta.

"Pääministeri Juha Sipilän ilmoitus hänen perheensä ylimääräisen asunnon luovuttamisesta turvapaikanhakijoitten käyttöön oli kansainvälinen uutinen."

Mitkä olivat tämän ilmoituksen seuraukset. Ja kuinkas asunnolle ja sen luovuttamiselle kävikään.

https://yle.fi/uutiset/3-8265770
https://yle.fi/uutiset/3-8336058
https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/jari-tervo/jari-tervo-rasistien-tyhm...

Jouni Suninen

–"Jos emme puutu siirtolaisuuden ja pakolaisuuden juurisyihin olisi naivia kuvitella, että ongelmat ratkeavat uusilla leireillä, piikkilangoilla, muureilla tai rajoja sulkemalla, hän kirjoittaa blogissaan viikko Turun puukotusten jälkeen."

Kaikkia näitä keinoja tarvitaan sopivassa suhteessa täydentämään toisiaan. Tuntuu, ettei Haavisto osaa ajatella asiaa siltä kannalta.

Teijo Myllylä

Rajat voi pitää auki. Sossu se sijaan kiinni. Mamut tulkoon toimeen omillaan. Näillä lääkkeillä,maahanmuutto pysyy aisoissa. Turvapaikan hakijat saavat turvallisen maan ja valtion talous pysyy samassa huonossa jamassa kuin tähänkin asti.

Esko Riikonen

Onhan se täysin selvää, että ongelma pienenee selvästi rajatarkastusten avulla. Eihän mikään ole täydellistä.

Miksi muuten puhutaan rajojen sulkemisesta. Eihän niitä ole tarkoitus sulkea niiltä, joilla on asiakirjat ja oikeus tulla maahan.

Esko Riikonen

Voitaisiin aloittaa asioiden muuttaminen vaikka sillä, että Välimereltä "pelastetut" palautettaisiin aina lähtöpaikkaan. Sillähän olisi todella suuri vaikutus. Siinä voisi kantapään kautta oppia, kannattaako salakuljettajillle maksaa.

Oiva Luosujarvi

Jos rajat olisi kiinni niiltä, joilla ei ole passia ja viisumia. Suomi varmaan kaatuisi, kuten kaatuu Yhdysvallat, Kiina, Japani, Australia, ja monet muut valtiot maailmalla, joihin pääsee vain passin ja viisumin kanssa.

Maahanmuutto eli maahanmuuttajiin vaikutus ei olisi suuri, koska maahanmuuttajilla on yleensä passi ja viisumi jo Suomeen tullessaan.
Pakolaisilla ja turvapaikanhakijoilla ei yleensä matkustusasiakirjoja ole, kun tulevat tänne pohjoiseen Suomeen elintasopakolaisiksi.
Miksi edes otetaan vastaan sellaisia ihmisiä, joiden nimi / syntymäaika ja paikka ei ole tiedossa tai tarkistettavissa?
Turun kiinniotetuilla henkilöillä on useita nimiä ja monissa valtioissa olleet turvapaikanhakijoina, katulapsina, tms.
On Europoli ja poliisien kansainvälinen yhteistyö, mutta nimi ja aiemmat oleskelut muissa euroopan valtioissa selviää vasta vakavien rikosten tapahduttua.
Mikä systeemi se sellainen on, kun ei samantien selvitetä hakijan tietoja jo rajalla ja palauteta heti hakija, jos on aiemmin ollut muualla Euroopassa.

Sanonta järki käteen. Poliitikot ovat tehneet sen ottamalla aivonsa käteen, jolloin aivot ei enää toimi, mutta palkka ja lahjukset juoksee edelleen.

Jukka Lampinen

Mitä Haavisto ja Sipilä oikeastaan sanoo, ne sanoo että me olemme toimineet niin typerästi että tilanne on ei ole nyt hallinnassa.
Kukaan ei pysty meidän typeriä virheitämme korjaamaan, niin suurta on ollut kyvyttömyytemme.
Emmekä me ainakaan mitään aijo tehdä, miten me voisimmekaan. Sillä eihän idiootti pysty omia virheitään korjaamaan, eikä varsinkaan tunnustamaan.

Mutta koittakaa nyt kumminkin edes tunnustaa oma tyhmyytenne, sen kansa on ansainnut.

Tero Huhtala

Ei taida enää riittää pelkkä rajojen sulkeminen siten että kysytään vain passit. Näitä uusia EU kansalaisia on esimerkiksi saksassa ja Ruotsissa jo pilvin pimein joista ei tiedetä käytännössä mitään vaikka ovatkin "Ruotsalaisia". Eli käytännössä jokainen liikkuja pitää tutkia kuka ja mistä = viisumi

Timo Hietanen

Millä ne ratkeaa ? Käännyttämällä kaikki muslimit kristityiksi ? Kysehän olisi rajatar-
kastuksen kiristämisestä, mikä siinä on niin vaikea ymmärtää ? Eikö ole vieläkään
Vihreille, Demareille, Kepulle ja Kokoomukselle valjennut, että nykyinen meno on
nyt tullut tiensä päähän. Pitää tehdä oikeasuuntaisia tekoja, kuunnelkaa asiantunti-
joita, islamin tuntijoita ja kansainvälisen terrorismin tutkijoita - ja herätkää hyvän
sään aikana sieltä puiden halailun auvosta ja tulkaa maan pinnalle seisomaan.

Juha Wiklund

Tässäkö on tuleva Presidenttimme?

Hän puhuu pahan ja vihan pois joka on vellonut Kristittyjen ja muslimien välillä ajan laskumme alkuajoista lähtien eli liki 1000 vuotta.

Kurdit ja Sunnit ovat tappaneet toisiaan yli 300 vuotta. Saddamin aikoja sunnit kaasutti kuoliaaksi tuhansia Kurdeja. Hekään ei tule keskenään toimeen. ISIS koostuu sunneista joita muut muslimit pelkäävät ja vihaavat.

Suomi ( Suomi kouluttaa ja rahoittaa Kurdeja tappamaan)ja Länsi on murhannut yli 100.000 sunni siviiliä. Tämä lännen virallisen lausunto.Oikea luku lienee lännen omaa ilmoitusta paljon suurempi.

Kuinka kauan menee että isät ja veljet unohtavat vaimojensa, siskojensa, lapsiensa ja äitiensä tappamisen ohjuksin ja pommituksin? Ei liene mahdollista lähitulevaisuudessa tahdomme me sitten mitä tahansa. ISIS kostaa nyr takaisin näillä itsemurhaiskuilla.

Ainut keino olisi lähettää muslimit kotiin ja olla päästämättä uusia maahan.

Haavisto ei myöskään ymmärrä taloudesta mitään sillä jokainen turvapaikanhakija maksaa meille 25.000€/v joka 23.000 pakolaisen kohdalla on liki miljardi vuodessa. Ongelma ei yksin tähän jää vaan rajojemme läpi kulkee satoja sellaisia ihmisiä päivässä joita emme pysty palauttamaan kotimaihinsa heidän tahtonsa vastaisesti. jos turvapaikka kriteerit ei täyty nämä jää maahamme luvattomasti ilman rahaa ja asuntoa. Kirkko ja yksityiset ihmiset on jo tuhansia auttanut mutta loppua ei tälle kehitykselle ole näkyvissä. Nämä ihmiset jotka jäävät tänne asunnottomina 200€/kk elämään on varmasti helppo käännyttää radikaali muslimien toimesta jihadiin meitä vastaan.

Haaviston tapaisin naiveja politikoita on maassamme liikaa. He vaikenevat ja salaavat totuuden kansalta. Samaan aikaan poliisi pyytää panssaroituja autoja turvakseen terrorismin torjuntaa varten???

Miksi totuutta ei voida vain myöntää että olemme epäonnistuneet maahanmuuttopolitiikassa ja suuntaa on muutettava?

Martti Immonen

Kävin talvella 2016 Floridassa lomailemassa. Homma vaati ensin netissä täytettävän viisumihakemuksen (ESTA) . Kun saavuin perille, kysyttiin passi ja se viisumi sekä miksi olen saapunut tänne sekä osoite missä asun. Sitten käytävää eteenpäin, siinä otettiin kuva silmästä jollakin ihme tekniikalla ja lopuksi sormenjäljet . Toivotettiin tervetulleeksi Amerikkaan. Ei siinä kauaa kestänyt, koska heillä oli systeemit kunnossa.
Suosittelen samaa systeemiä Suomellekin , ei kaikki "asylum-heput" tule ruokailemaan tänne. Ne joilla on paperit , viisumi ja passi kunnossa, työpaikka ja asunto saa tulla, edellyttäen, että maksavat omat kulunsa. Tämä olisi ihan hyväksi Suomelle .Myös tapa, jolla haetaan leireiltä tutkittuja avuntarpeessa olijoita on ok. Mutta ehdottaisin kuitenkin , että lupa olisi vain määräaikainen, sekä siihen liittyisi aina oppivelvoite suomen kielelle. Ellei se suju, ehkä on parasta perua lupa ja palata kotiin. Kaikki sodat loppuvat aikanaan. Ihmettelen myös, että nämä nuoret miehet jättävät vaimonsa, lapsensa, isovanhempansa sekä sukunsa sodan jalkoihin ja väittävät itse olevansa kuoleman uhan alla ! Suomessa toimittiin sodan aikana toisin !