Torstai 20.9.2018

Näkökulma: Trump yllätti Suomi-faktoilla – Jopa Venäjä-heitto taisi sittenkin mennä oikein

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.8.2017 12:54
Päivitetty: 
29.8.2017 13:02
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trump huomioi Suomen pysyneen viimeiset sata vuotta ”vapaana” Venäjästä toisin kuin useimmat Venäjän eurooppalaiset naapurimaat. Toisaalta Suomi menetti jatkosodan jälkeisessä Moskovan välirauhassa Venäjälle Petsamon ja väliaikaisesti vuokralle annetun Porkkalan.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui eilen paljon yhteisessä lehdistötilaisuudessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Tilaisuus kesti runsaat puoli tuntia.

Moni odotti vesi kielellä Trumpin suusta valtavia virheitä ja täysin vääriä väittämiä. He joutuivat pettymään, vaikka Trumpin mainitsemasta F-18-hävittäjien hankinnasta Boeingilta syntyi myrsky vesilasissa. Myös presidentti Niinistö twiittasi ”ankasta”, mikä alleviivasi asiaa.

Tänään hävittäjäasiaa ovat kommentoineet monet suomalaiset. Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) on puhunut ”selkeästä lapsuksesta” ja kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ”selvästä virheestä”.

Myös puolustusministeriö on haettu julkisuuteen sanomaan, että Suomi ei ole tehnyt päätöstä Hornet-hävittäjien seuraajasta.

Fiksuimman puheenvuoron aiheesta on käyttänyt Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola, joka on arvellut, että Trumpilla menivät Suomen aiemmat hävittäjäkaupat sekaisin tulevien kanssa. Tällaista ”paikkaansa pitämätöntä kieltä ei kannata ylitulkita”.

Trumpin faktat ainakin Suomea koskien olivat kauttaaltaan hyvällä mallilla. Hän muistutti muun muassa, että Suomi ei ole ollut Venäjän vallan alla sataan vuoteen.

Tosin Reutersin toimittaja twiittasi Trumpin sanoneen, että Suomi ja Venäjä ovat olleet hyvissä väleissä sata vuotta. Samalla hän viittasi ilmeisen sarkastisesti Neuvostoliiton hyökkäykseen Suomeen 1939.

Tällaista ei kuitenkaan Valkoisen talon kirjauksista löydy. Trump sanoi niiden mukaan, että ”Venäjä kunnioittaa Suomea. Suomi on todellakin ollut yhtenä alueen harvoista maista Venäjästä vapaa 100 vuotta”. (Finland is respected by Russia.  Finland has been free of Russia, really -- just about one of the few countries in the region that has been -- for 100 years).

Trump onnitteli Suomea hyvästä työstä kyberturvallisuuden eteen, kiitteli Yhdysvaltoihin investoineita suomalaisyrityksiä, kehui Suomen osallistumisesta operaatioon Afganistanissa ja toi esille solidaarisuutensa runsaan viikon takaisten Turun iskujen vuoksi.

Hän puhui Turun tapauksessa suoraan terrori-iskusta, mitä sanaa Suomessa vielä jossain määrin vältellään. Oliko se terrori-isku, on tutkinnan alla.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue myös:

Trumpilta suora viesti suomalaisille: ”Kärsitte terrori-iskun Turussa”

Trumpin ”uutisankka” Suomesta olikin nolo sekaannus? ”Tunnen kaikki taisteluvälineet”

Trump käytti ylisanoja ja vitsaili Niinistölle: ”Suomi ei olisi koskaan allekirjoittanut”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

"Fiksuimman puheenvuoron aiheesta on käyttänyt Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola"

Valtamedian pitäsi hyödyntää todellisia Trump tietäjiä kuten dosentti, tohtori Markku Ruotsilaa.
Aaltola on häneen verraten pelkkä eliitin populisti ja äänitorvi.

TJL Lunnas

"Hän puhui Turun tapauksessa suoraan terrori-iskusta, mitä sanaa Suomessa vielä jossain määrin vältellään. Oliko se terrori-isku, on tutkinnan alla."

Käsittääkseni poliisi tutkii tätä "tapausta" terrori-iskuna.
Voi olla että osa ns. valtamediaa välttelee sanan käyttöä, koska se oli niin kova isku niiden maailmankuvalle.

Jussi Keinonen

Tärkeä huomio.

Olen Trumpin ehdokasvalinnan aikaansaaman ensijärkytykseni myötä seurannut Trump-uutisointia (USA/UK/Suomi) nyt vuoden verran ja nyt tullut vakuuttuneeksi, että huomattava osa mediasta valitettavasti tekee enemmän klikkaus- ja mielipidejournalismia kuin tasapuolista tiedonvälitystä.

Kannattaa katsoa vaikkapa Trumpin pressitilaisuudet ja verrata niitä valikoituun älämölöön, jota mediassa näkee. Vaikkapa ihan tämä Niinistön kanssa vedetty pressi, joka on Yle Areenassa.

Tämän seurauksena iso osa maailmasta ja suomalaisistakin on Trump-käsityksensä osalta ylihuolestunut. Ei hänestä tarvitse pitää tai olla politiikasta samaa mieltä, mutta shokeeraavaa on ollut nähdä mihin jamaan uutisjournalismikin on some-aikana vajonnut.

Sinänsä positiivista, jos juuri Niinistön-Trumpin kokonaan katsottuaan edes osa suomalaisesta mediaväestä alkaa taas hahmottamaan kokonaisuuksia...

Martti Kosonen

Tuo presidentti Trumpin F18 -heitto oli taitavan myyntimiehen veto. Hän hyödynsi tilanteen täysin vetämällä taitavasti kotiinpäin ja ikään kuin tuuppasi hävittäjäkauppoja eteenpäin. Ei ole myyntimiehiksi meidän säälittävästä mediastamme.

Eenok Reenkeula

Luulin jo, että vanha klishee suomalaisten suhtautumisesta ulkomaalaisiin olisi jo ohi. Eipä kuitenkaan näytä niin olevan. Nimittäin, ettå kun suomalainen näkee jonkun ulkomaalaisen, niin se aattelee eikä muuta, että mitähän se tuo minusta aattelee.

Että miten olisi vastaavanlaisesti toiminut Aleksandian satamassa meikäläinen meripoika, antanut lompakkonsa paikallisille ellah-mullaheille, ja pyytänyt sitä juoksuttamaan hietikolla vähän, ku se on hikistynyt.

No nyt Ameriikasta sitä samaa. Että mitä ne ny meistä aatteli..
Annanpa olla. Että vaikka "Selbst ist der Mann."

Vielä lisään,
näissä ajan aalloissa hra Tasavallan Presidentti teki osuutensa, mutta ihmettelen, että median häntäkärpäset eivät vielä ole päässeet alakoulusta.

Jukka Lampinen

Trumppi tosiaankin on puhunut faktaa, eikä ole sotkenut asioita, Trumpille ei ole mitään osuutta hävittäjä kauppa sotkuun.
Sotkun aiheutti Niinistö ja lehtimiehet.
Tämä tapaaminen oli siinä suhteessa todella merkittävä, että lehtimiehet jäi kiinni vale uutisoinista.
Vieläpä kaksi kertaa, ensiksi yritettiin valehdella että Trumppi puhui tehdyistä kaupoista, vaikka ei niin tehnyt.
Omaa valehtelua ei tietenkään tunnustettu, eipä tietenkään, vaan sitä jatkettiin toisella valheella.
Alettiin väittämään että Trumppi sekoitti asioita toisiinsa, vaikka Trumppi ei tehnyt niinkään.
Nyt lehdistön olisi aika tunnustaa totuus, ne on harkitusti kirjoittaneet totuuden vastaisia vale uutisia Trumpista.
Lehdistön pitää perääntyä, se ei voi enää jatkaa samaa halventavaa valheellista uutisointiaan.

Olavi Nieminen

Miksi Putinin virheet vaiettiin mutta Trumpin ei.
Tämä osoittaa Suomen "itsenäisyyden" faktan.
Neuvottelun ydin on salainen.
Näkyvissä on Itämeren lisääntynyt sotilaallinen toiminta sekä Venäjän suurimmat sotaharjoitukset EU:n itärajan tuntumassa, jossa Suomen vastainen raja on heikoin.