Torstai 20.9.2018

Sauli Niinistöltä piikki Matti Vanhaselle – kehotti pyytämään selvitystä Donald Trumpilta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.8.2017 16:43
Päivitetty: 
29.8.2017 17:05
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Donald Trump ja Sauli Niinistö pitivät maanantaina yhteisen tiedotustilaisuuden. Yhdysvaltain mediassa esiin nostettiin Trumpin pieni sekaannus, kun hän luuli kahta suomalaista naistoimittajaa samaksi henkilöksi. Suomessa porinaa aiheuttivat hävittäjäpuheet.
|

Presidentti Sauli Niinistö selvensi tiistaina tiedotustilaisuudessa näkemystään Yhdysvaltain-kollegansa Donald Trumpin hävittäjäpuheista. Niinistö sanoi, että hän ei kiinnittäisi suurta huomiota ”myyjätahon kauppamiehen puheisiin”.

Presidentti Trump herätti Suomessa ihmetystä toteamalla maanantain tiedotustilaisuudessa, että Suomi ostaa ”suuria määriä meidän mahtavia F-18-koneitamme Boeingilta”. Presidentti Niinistö kiirehti tiedottamaan tilaisuuden jälkeen, että väite hävittäjäkaupasta on virheellinen uutisankka.

Niinistö korosti nyt, että Suomen tuleva hävittäjähankinta on vasta alkutekijöissään eikä edes valmistelutyötä ole tehty. Hän vakuutti käyneensä tämän läpi myös presidentti Trumpin kanssa maanantain tapaamisessa.

– Se tuli hänelle aivan selväksi, Niinistö sanoi.

– Minä en nyt todellakaan myyjätahon, kauppamiehen puheisiin kiinnittäisi kovinkaan paljon huomiota.

Suomessa on arvioitu, että Trump saattoi lausunnossaan sotkea Suomen nykyiset hävittäjät ja tulevan hankinnan. Presidentti Niinistö totesikin, että ”myyjätahon käsitykset ovat vähän toiveiden ja menneiden summaa”.

Hänen mukaansa myös ostajapuolella eli Suomessa muutamat poliitikot ovat antaneet pitkälle meneviä kannanottoja hävittäjähankinnasta, ”että Ruotsistahan se pitää tulla”.

Tiedotustilaisuudessa nostettiin esiin presidenttiehdokas Matti Vanhasen (kesk.) kannanotto siitä, että Trumpin virhe olisi pitänyt korjata heti tiedotustilaisuudessa, jotta hävittäjähankinnan tilanteesta ei jäisi väärää kuvaa.

”Ei tästä kenellekään asioita tuntevalle voi jäädä minkäänlaista väärää kuvaa”

– Hän on niitä harvoja, jotka tämän asian ehkä haluavat ymmärtää väärin. Mutta toistan, että ei tästä kenellekään asioita tuntevalle voi jäädä minkäänlaista väärää kuvaa, ei täällä eikä muuallakaan, Niinistö vastasi Vanhaselle.

Vanhanen on antanut ymmärtää, että Trumpin epäselvä lausunto ja se, että virhettä ei heti infossa korjattu, olisi haitaksi Suomen kaupantekoprosessille. Hänen mukaansa asiasta täytyisi välittömästi tehdä selvitys myyjäehdokkaille.

– Hänen täytyy sitten pyytää siitä selvitys myyjäpuolen kauppamieheltä [Trumpilta], että mitä on tarkoitettu, presidentti Niinistö totesi.

Niinistö piikitteli vielä, että myös ostajapuolen päättäjistä osa on ennakkoon ehtinyt jotain hankinnasta lausua, ja ”Vanhanen taitaa kuulua siihen joukkoon”.

– Vaikka tietysti ostajapuolen päättäjien lausumilla on monikymmenkertainen merkitys verrattuna myyjäpuolen, kauppiaan lausumiin, Niinistö jatkoi.

Niinistön mukaan presidentti Trumpiin on ollut melko helppo muodostaa toimiva, ”varsin avoin ja selkeä” keskusteluyhteys. Hän ei halunnut juurikaan julkisesti avataan pohdintaansa siitä, miksi hän ja Suomi saivat kutsun Yhdysvaltoihin juuri nyt.

– Eivät nämä kansainväliset suhteet ole aivan niin detaljoituja [yksityiskohtaisia]. Jonkinlainen kokonaisarviointi täällä Yhdysvalloissa on nimenomaan administraation puolella tehty, että tavataanko vai ei, Niinistö kuittasi toimittajan kysymyksen.

Lue myös:

Näkökulma: Trump yllätti Suomi-faktoilla – Jopa Venäjä-heitto taisi sittenkin mennä oikein

Trumpin ”uutisankka” Suomesta olikin nolo sekaannus? ”Tunnen kaikki taisteluvälineet”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Harvalle asiasta on jäänyt virheellistä kuvaa. Mutta Matti Vanhasen käsitykset tästä, kuten myös monesta muusta asiasta ovat harhaisia. Hänhän onkin Keskustan presidenttiehdokas (2%) selittää kaiken. Tämä selittänee asian.

Martti Kosonen

Tuo presidentti Trumpin heitto oli taitavan myyntimiehen veto. Hän hyödynsi tilanteen täysin vetämällä taitavasti kotiinpäin ja ikään kuin tuuppasi hävittäjäkauppoja eteenpäin. Ei ole edes myyntimiehiksi meidän säälittävästä mediastamme.

Pasi Anttila

No Presidentii Niinistö ei olekkaan taho joka tarvitsisi profiilin nostoa. Vaaleihin aikaa 5kk ja kannatus 60%. Muut ehdokkaat joutuvat epätoivoisesti yrittämään jotaikin ja tämä oli Vanhaselta sellainen epätoivoinen yritys.

Pasi Anttila

No mouksta en tiedä mutta aika epätoivoinen alkaa olla. Täytyy yrittää tehdä tikusta asiaa. Niinistö hoitanut virkaa kohta 6v. ja hoitanut hyvin. En muista näiltä vuosiltakaan että joku olisi varsinaisesti ollut hänen kanssaan juurikaan erimieltä ulkopolitiikasta, ei edes Vanhanen ja nyt pitäs löytää jotain kritisoitavaa. Sama ongelma demarien naiskolmikolla, haastaakseen niinistön täytyy haastaa tämä linja, linja josta ollaan aika yksimielisiä. Ohittaakseen täytyy mennä radan likaselle puolelle, ja siellä on aika liukasta.

Taitaa ainut joka varsinaisesti voi "haastaa" Niinistön ja tämän linjan on Huhtasaari. Hänen ei tarvitse tukea tätä linjaa vaan voi miltei Trumpmaisesti laukoa mitä milloinkin on mieltä. Tosin ei hänkään ole, tai Ps hirveästi kritisoinut Niinistön linjaa ennen hallituksesta tippumista.

Tapio Mäkeläinen

Jokainen asioita seuraava aikuinen ymmärsi että DT puhui omaan piiikkiinsä ja sisäpolitiikka , koska ei maininnnut Lockheadin F35 konetta lainkaan.

Päivän mittam on saanut taas ihmetellä kotomaisia lentokoneasiantuntijoita. Mihin me tarvitaan ketään kun nää Niilot tietää mm että F 35 on ihan paska yms eikä se lobbari kentsu mitään tiiä.
Kyseinen 4 tähden amiraali on johtanut Usa Tyynen Meren laivastoa i.e CINPAC komentaja. Se on suurin sotavoima mitä ihminen ikinä on saanut aikaan.
Täällä joku Veijo Esson paarin tojota- kuski tokasee : ihan turhake ja kone on paska. TScughoi olis parempi tai Mik.
Onneksi tämä valinta jää ammatilaisten käsiin.

Pasi Karlsson

Vanhasen kannattaisi keskittyä, nettideittailuun, uuniperunaan ja nämä lautakasan takana !

Omituista on, että nyt ikäänkuin otetaankin tosissaan Trumpin puheista Suomea miellyttävät osat, vaikka ne ovat myyvän tahon juttuja ? Ollaanko tässä casessa taas uunoja ?

Erkki Malinen

Trumppi möi Hornetit Suomeen niin että ei huomattukaan. Sehän sano että Suomen ja USA:n kauppasuhde on peilessä mutta eiköhän siitä selvitä eli kun ostatte Hornetit niin ei tarvita lisä tulleja. Tämän takiahan Itämerellä sapelia kalistetaan.

Mauri Gardin

Kylläpäs oli Niinistöllä ylimielinen vastaus. Myös Pekka Haavisto ihmetteli, miksi Niinistö ei heti oikaissut "virheellistä tietoa". Se olisi ollut tyylikästä ja tottakai niin olisi pitänyt tehdä. Tulee väkisin mieleen doping-kärynneiden urheilijoiden selitykset. Ne vain usimmiten päättyvät aika nolosti.

Mikko Virtanen

Niinistö presidenttinä johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ja Ilkka Kanerva turvallisuuspoliittisen valiokunnan puheenjohtajana ovat luvanneet ostaa hävittäjät amerikkalaisilta. Tähän liittyy Nato-kenraalin ja Yhdysvaltain budjettivastaavan senaattivaltuuskunnan aikaisempi vierailu kesällä Suomessa. Kallis oli Niinistön vaalimainos!