Keskiviikko 14.11.2018

Ravintola-ala tyrmistyi: ”Hallitus käänsikin nurin niskoin – Baltia ja risteilijät voittavat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.8.2017 14:11
Päivitetty: 
31.8.2017 15:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Lappi.
|

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestö MaRa on pettynyt ja ihmeissään hallituksen päätöksestä korottaa alkoholiveroa, mutta jättää ravintola-anniskelun arvonlisävero ennalleen.

– Hallituspuolueissa oli ennen budjettiriihtä myönteisiä näkemyksiä anniskelun arvonlisäveron alentamisesta 14 prosenttiin. Tavoitteena oli tukea ravintola-alan työllisyyttä, kotimaan matkailun kilpailukykyä ja ohjata alkoholin kulutusta takaisin ravintoloihin. Hallitus teki kuitenkin päinvastaisen päätöksen. Hallituksen päätöksen seurauksena alkoholin kulutuksen siirtyminen pois ravintoloista jatkuu, MaRa kritisoi tiedotteessaan.

– Päätös heikentää kotimaan matkailun kilpailukykyä ja työllisyyttä. Voittajia ovat Baltian maat ja matkustaja-alukset.

Alkoholiveroa kiristetään ensi vuoden budjetissa 100 miljoonalla eurolla. Lue lisää: Alkoholivero nousee 100 miljoonalla – kaiken alkoholin verotus kiristyy

MaRa kertoo, että ravintola-ala on menettänyt 20 vuodessa yli 10 000 työpaikkaa, kun anniskelu on vähentynyt. Ravintola-anniskelu muodostaa 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa. Samassa ajassa alkoholin matkustajatuonti on kaksinkertaistunut.

– Hallituksen veropäätös on karvas pettymys matkailu- ja ravintola-alalle. Se ei ole perusteltu työllisyyden eikä alkoholin vastuullisen kulutuksenkaan näkökulmasta. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen sai tukea hallituspuolueiden piirissä ennen budjettiriihtä. Myös alkoholihaittojen torjumisesta vastuussa olevat käyttivät veron alentamisesta myönteisiä puheenvuoroja. Tämä asetelma kääntyi nurin niskoin budjettiriihessä. Hallitus teki päätöksen, joka heikentää työllisyyttä ja kotimaan matkailun kilpailukykyä sekä säilyttää matkustajatuonnin korkealla tasolla, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Laskelma: Näin oluttölkin ja viinipullon hinnat nousevat – ”Hallituksen intressi, että kulutus kohdistuu enemmän mietoihin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vivian Laukka

Hallituksen salainen tavoite on saada Suomi autioitumaan ennen seuraavaa sataa vuotta, niin tästä järvien ja metsien maasta voidaan tehdä rikkaalle Euroopalle hyvää virkistysmaata metsästykseen ja lomailuun. Ja totta kai heillä on laivayhtymien osakkeita ja muuta mukavaa, niin pitäähän niitä tulonlähteitä ylläpitää.

Marja-Liisa Kalkela

28 valtion listalla Suomi oli jälleen ylivoimainen holhousvaltioiden ykkönen. Suomen holhousindeksi on tutkimuksen mukaan 51,6 (sadan pisteen ollessa maksimi).
Suomi loistaa erityisesti alkoholilainsäädäntönsä suhteen. Pelkästään alkoholi-indeksisarakkeesta holhouspisteitä napsahti 29.

Kun päätöksiä tehdään omien uskomusten varjolla eikä työllisyyden näkökulmasta syntyy "sutta".
Kaljamainokset pois rekoista. Panimot joutuivat vähentämään väkeä ,kuljetukset väheni.
Suomi on muutenkin kallis maa turistien näkökulmasta jotka on tottunut saamaan Alkoholia ruokakaupoista "maitolitran" hinnoilla .

Matts Jern

Miten niin nousee 100 miljoonaa? Sehän toteutuu vain jos KOTIMAINEN kulutus pysyy samana kuin nyt. "Harmaa" tuonti tulee varmasti syömään puolet tuosta, ja ravintola-alan työllisyyden heikentyminen toinen puoli. Ainoa tulos on lisää työttömiä.

Pasi Anttila

Alkoholi onkin ainut huume jonka maahantuontia ei ole kriminalisoitu.
Suomen Alkokin osallistuu 9.9 FASD päivään avaamalla liikkeensä vasta 9.09 ja näin tukevat suomalaisten päihteettömyyttä ja muistavat näitä FASD-lapsia.

Alko siis kannustaa suomalaisia raittiuteen olemalla yhtenä päivänä 9min vähemmän auki. Heh

Veli-Matti Köngäs

Alkoholia ja autoilua verotetaan jo yli kylkien mutta suurin syy anniskelun vähenemiseen on nykyinen ravintola kulttuuri, illalla reilut pohjat kotona ja puolilta öin ravintolaan jossa nautitaan vain muutama drinksu siinä on korjaamista ja mallin ottamista muutaman vuosikymmenen takaa.

Jukka Lampinen

Kansantalouden kannalta olisi parempi, että puolet ravintoloista lopettaisi ja ihmiset söisivät ja joisivat kotona.
Työntekijät voisivat siirtyä tehdas tuotantoon jo nyt on pulaa hitsaajista, talouden piristyessä pulaa tulee taas ammatti työntekijöistä.
Vanhusten hoitajia tullaan myös tarvitsemaan lisää, toivottavasti ravintoloista vapautuu vielä 10000 työntekijää.

Mari Kinnunen

Niin ei tässä järkeä ole vuosiin ollut, en enään käy suomessa baareissa/yö kerhoissa, liian kallista sekä holhousta. nuoruudessa tuoppi oli happy hour aikana 1€ nyt alkaen 6€. säästän rahat mieluummin ulkomaille, siellä syö ja juo hyvin. Suomessa pitza ravintolassa alkaen 7€ ja esim siideri 7€ paikkeilla, ruoka maksaa monesti saman verran kuin juoma.

Jarkko Pesonen

Poliitikoillla on kummallinen käsitys, että jos verotuotto jostain on vaikkapa 500 miljoonaa, niin korottamalla veroa 20 % olisi tuotto olisi silloin 600 miljoonaa. Aivan kuin kuluttajat eivät reagoisi mitenkään hintojen nousuun. Sitten ollaan joka kerta yhtä ihmeissään kun veronkorotus ei tuotakaan ennakoidusti, vaan korotus saattaa joskus jopa vähentää saatavaa verotuloa. Yrittäjinä nämä poliitikot eivät kovin hyvin menestyisi; "Tuplaanpa tämän tuotteen hinnan jolloin tulot kaksinkertaistuvat!"

kaija kelhu

Virolaiset hyötyväy tästä eniten ja minusta se on sääli. Ravintolassa lasillinen viiniä maksaa yhtä paljon kuin koko pullo Tallinnassa. Ravintola-ala tulee kärsimään tästä yhä enemmän ja myöskin kotimainen olut- ja viinituotanto.

Oletan lopputuloksen olevan plus miinus nolla:) Kansa juo kotona virolaisilta ostettua alkoholia ja se ei verotuloja lisää.

Toni Honko

Käsityönä valmistetun ruoan hintaa kompensoidaan yleensä juomien kovemmalla hinnalla. Jossain vaiheessa myös ruoan hintaa on nostettava. Suomen ravintola- ja ruokakulttuuri sai tästä nyt melkoisen pahan tärskyn ja Suomi matkailumaana myös.