Torstai 27.6.2019

Paperittoman ”suojelusta” rangaistus jopa kirkolle? Näin hallitus puuttuu laittomaan auttamiseen

Luotu: 
31.8.2017 19:26
Päivitetty: 
31.8.2017 19:45
  • Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ilmoittanut suojelevansa paperittomiksi jääviä, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä ja joutunut tämän takia arvostelun kohteeksi.
|

Faktakulma

Hallituksen budjettineuvotteluiden pöytäkirjamerkinnöistä löytyy seuraava kirjaus:

”Täsmennetään laittoman maassa oleskelun edistämisen, esimerkiksi majoittamisen tai piilottelemisen, kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä, säätämällä erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä. Uudistuksella mahdollistetaan viranomaisten tehokas ja esteetön puuttuminen laittomaan maassa oleskeluun.”

Hallitus päätti säätää erillisen rangaistussäädöksen laittoman maassa oleskelun edistämisestä. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoo Uudelle Suomelle, mistä päätöksessä on tarkemmin kyse. Hallitus päätti myös kahdesta muusta turvallisuustoimesta.

Hallitustriossa sinisiä edustava Sampo Terho kertoi tiedotustilaisuudessa toimista näin:

– Kriminalisoimme aiempaa täsmällisemmin laittoman maassa oleskelun edistämisen eli esimerkiksi laittoman maahanmuuttajan piilottelun. Viranomaisilla tulee olla esteetön mahdollisuus puuttua näihin tapauksiin ja ylipäänsä suorittaa palautuksia, Terho sanoi.

 – Muutamme kansalaisuuslakia niin, että Suomen kansalaisuus otetaan pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka syyllistyvät terrorismiin, hän jatkoi.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa välittömästi säilöön.

Simon Elo kertoo Uudelle Suomelle, että hallitus on saanut poliisilta tiedon, jonka mukaan lainsäädäntöön kaivataan täsmennystä, jotta laittoman maassaolon edesauttamiseen voidaan Suomessa oikeasti puuttua. Hän viittaa keskusteluun siitä, että Suomessa olisi tahoja, jotka aktiivisesti piilottelevat lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

–Esimerkiksi tällainen tapaus on selvä lainrikkomus silloin, kun sitä vain täsmennetään lainsäädäntöön, Elo sanoo Uudelle Suomelle.

Keskustelussa on ollut etenkin kirkon toiminta ja se, miten kirkko auttaa laittomasti maassa olevia. Kirkko on muun muassa hätämajoittanut paperittomia ja ilmoittanut ”suojelevansa” kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Ihmisiä ei kirkon mukaan piilotella, mutta toisaalta ”kirkon ovet eivät ole kiinni” viranomaisten silmistä kadonneiltakaan, arkkipiispa Kari Mäkinen on sanonut.

Tulisiko siis kirkon toiminnastakin lainvastaista, Simon Elo?

Elon mukaan kirkolla, kuten muillakin, on ilman muuta oikeus lain puitteissa auttaa myös laittomasti maassa olevia, mutta se, että aktiivisesti piiloteltaisiin henkilöitä tai estettäisiin palautusta, ei ole hyväksyttävää.

–Hallitus haluaa siinä täsmentää lainsäädäntöä niin, että tällainen toiminta on rangaistavaa miltä tahansa taholta tietysti.

Hallituksen kirjauksessa puhutaan majoittamisesta tai piilottelemisesta. Saisiko laittomasti maassa olevia siis enää lainkaan hätämajoittaa?

–Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita pitää täsmentää tässä lain kirjoittamisen osalta, Elo sanoo.

Sisäministeriöstä on myöhemmin torstaina kerrottu julkisuuteen, että kriminalisointi ei koske esimerkiksi virallista hätämajoitusta, jossa ihmisten olinpaikka on tiedossa.

Elo myöntää, että säädös ei ole täysin ongelmaton, mutta muistuttaa, että ongelmallinen on myös tietynlainen väliinputoajaryhmä, joka laittomasti maassa olevista voisi Suomeen syntyä. Hän huomauttaa, että laittomasti maassa oleminen ei ole suotavaa myöskään asianosaisten itsensä kannalta, sillä he ovat suuressa vaarassa joutua hyväksikäytetyksi esimerkiksi työmarkkinoilla.

Lue lisää: Hallitus linjasi: ”Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tarvittaessa välittömästi säilöön”

Lue myös: Suomalaisten enemmistö: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat poistettava maasta – kirkkokaan ei saa suojella

Säilöönottokapasiteettia tarvitaan ehkä lisää

Hallitus aikoo lisäksi päivittää ensi heinäkuun alkuun mennessä kansalaisuuslakia niin, että Suomen kansalaisuus voidaan mitätöidä terroritoimiin osallistuneilta kaksoiskansalaisilta. Saako tällaisilta henkilöiltä noin vain Suomen passin pois?

–Monissa muissa EU-maissa tällaista lainsäädäntöä on jo tehty, Elo huomauttaa ja lisää että joissakin maissa ihmisen voi jättää jopa ”kansalaisuudettomaksi”, mitä Suomen perustuslaki ei salli.

Elo sanoo, että säädöksellä haetaan sitä, ettei esimerkiksi Irakiin taistelemaan lähteneellä terroristilla olisi automaattista oikeutta palata Suomeen. Millaisella perusteella kansalaisuus mitätöitäisiin?

–Vahva peruste nähdäkseni esimerkiksi on tosiaan, että on syyllistynyt terrorismirikokseen.

Nykyään terroristisen toiminnan edistäminen on Suomessa rangaistavaa, mutta pelkkä jäsenyys terroristijärjestössä ei riitä.

–Jos esimerkiksi tosiaan liittyy tällaiseen terroristijärjestöön ja on näyttöä siitä, että on myös aktiivinen siellä, Elo täsmentää ajatustaan vakavista perusteista.

Hallitus linjasi myös, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään jatkossa uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa välittömästi säilöön. Hallituksen mukaan tämä voi edellyttää lainsäädännön muutosta ja säilöönottokapasiteetin nostoa. Elo pitää todennäköisenä molempia ja huomauttaa, että nykyisin säilöönottoyksiköihin voidaan ottaa kiinni korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan.

Elo huomauttaa, että sisäministeriö vastaa tarkemmin esityksen yksityiskohdista. Hän käyttää esimerkkinä Turun iskun tekijää, jonka radikalisoitumisesta suojelupoliisi oli saanut vihjeen. Elon mielestä tällaisessa tapauksessa viranomaisten pitäisi ensin varmistaa vihjeen todenperäisyys ja ottaa sen jälkeen henkilö kiinni. Elo näkee kuitenkin ongelmallisena sen, että esimerkiksi kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet otettaisiin säilöön.

–Ei tässäkään voi kevyin perustein tietenkään säilöön ihmisiä ottaa.

Lisäksi hallitus linjasi, että vapaaehtoisen paluun houkuttelevuutta vahvistetaan lisätuella ja muutetaan lakia niin, että laittomasti maassa olevien välttämätön toimeentulo ja huolenpito määritellään korkeintaan perustuslain edellyttämälle tasolle.

Laittomasti maassa oleviin viitataan Suomessa usein myös termillä paperittomat, sillä heillä ei ole maassaoloon oikeuttavaa asiakirjaa.

Faktakulma

Hallituksen budjettineuvotteluiden pöytäkirjamerkinnöistä löytyy seuraava kirjaus:

”Täsmennetään laittoman maassa oleskelun edistämisen, esimerkiksi majoittamisen tai piilottelemisen, kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä, säätämällä erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä. Uudistuksella mahdollistetaan viranomaisten tehokas ja esteetön puuttuminen laittomaan maassa oleskeluun.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Oletko ihan sekaisin ?
Nythän yhteisistä varoista riittää enemmän jaettavaa mummoille kun perusteettomat nuoret,geelitukka turvapaikkaturistit häädetän pois.
Olisi takuueläkettäkin voitu nostaa reilummin jos hyysäriylisuvakit eivät olisi keskittyneet jakamaan lähes miljardia euroa/v. tuntemattomille muukalaisille jotka kiittävät ylivieraanvaraisuudesta valittamalla ruoasta,discorahan pienuudesta ja tappamalla suomalaisia puukolla,varastamalla,huumeiden kaupustelulla ja teinityttöjä joukkoraiskaamalla.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #6

Oletko hieman yksinkertainen vai muuten vaan tietämätön pöljä.
Ihan noin esimerkiksi joukkoraiskaukset julkisella paikalla ja puskissa sekä tuntemattomien naisten joukkoahdistelu ihan kirkkaassa päivänvalossa kähmien ja tunkien vielä sormia sukuelimiin on ihan tuontitavaraa ja monikulttuuria.
Ei kovin perisuomalaista.
Äh, meneppä nurkan periltä käymään cityssä vkl.
iltaisin niin sinisilmät aukeaa.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #8

Kysymyshän oli ihan oikeutettu. Miten pakolaisten tekemät rikokset ovat tuomittavampia kuin vastaavat suomalaisten tekemät. Noita mainitsemisia asioita tekevät myös suomalaiset, eikä ole kauakaan kun eräät nuoret käyttivät mainitsemaasi tunkemiseen puukeppiä.

Vai väitätkö että maahanmuuttajat on opettaneet suomalaisen raiskaamaan ja ahdistelut ym mainitsemasi asiat?

Matti Virtanen
Vastaus kommenttiin #10

Ihan aiheellinen kysymys.
Oma mielipiteeni on että vieraan pitää käyttäytyä eikä hän saa tehdä ihan kaikkea mitä saa ja voi omassa kodissaan.

Jotenkin näin :)
Jos naapurin koira paskoo välillä olkkarin matolle niin voisinko minäkin ulkoiluttaa koiraani naapurissa? Siellä kun on ennestäänkin koiran paskaa.

Peace

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #10

Hyi pasi !
Älä loukkaa suojelua tarvitsevia ja vainoa pakenevia pakolaisia !!!
Perusteettomalla turvapaikkaturistilla siis kielteisen lainvoimaisen turvapaikkapäätöksen saaneella henkilöllä ei ole muuta yhteistä oikean pakolaisen kanssa kuin että ovat ulkomaalaisia.
Älä sotke aitoa pakolaista huijari venkulaan.
Laittomat maassaolijat ne useinmiten laittomuudet tekee, ainakin nyt Turussa.
Kerrotko koska suomalainen on heilunut torilla keskellä päivää puukottamassa täysin tuntemattomia ihmisiä umpimähkään selvinpäin ?
Myyrmanni case oli mutta ei siellä allahu akbaria huudeltu.
Mitä raiskauksiin ja seksuaaliseen ahdisteluun tulee niin viime vuoden tilastot osoittavat suunnan
Helsinginuutiset 25.10.2016
Ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa -Nousua peräti 521 %
Raiskaus rikokset kasvaneet 13,5 % mutta ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäillyt raiskaukset kasvaneet 59 % !
Seksuaaliset ahdistelut ;
Ulkomaalaiset kasvua 521 %
Suomalaiset 59 %
En väitä että ulkomaalaiset ovat suomalaisia opettaneet mutta em.teoissa huimassa nosteessa kunnostautuneet ja lakia rikkoneet.
Väitätkö vastoin poliisin tilastoja etteivät ole ?
IL 14.03.2015
Lähi-idästä ja pohjois-afrikasta tuulleen ulkomaalaisväestön raiskaustaso on 13 kertainen kantaväestöòn verrattuna.
Ja kyllä väitän ;
ulkomaalaiset ahdistelee ja raiskaa järkyttävällä ,kiihtyvällä tahdilla.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

lainaus:
Kerrotko koska suomalainen on heilunut torilla keskellä päivää

Örveltänyt kännissä Leningraatissa tai Tallinassa? Tai Slunssenin siltojen alla?
Tai käynyt Ruotsissa surmaamassa 3 henkisen perheen?

Siksi kai vankiloissa ei istu kuin muunmaalaisia vai?

On olemassa lait,viranomaiset jotka toimii lakien puitteissa kuten sivistysvaltiossa kuuluukin toimia.
Alkaa hipoa jo "Aatun" touhuja tupakäräjien tuomiot.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #24

Ja lopeta tuo lapsellinen ja typerä aasinsiltojen rakentaminen hurstin leipäjonoihin ja slussenin siltoihin ja pitäydy itse asiassa ja uutisen otsikossa.
Ai niin,ethän sinä itse aiheesta osaa olla mitään mieltä.
Ymmärsitkö edes mitä aihetta uutinen käsitteli ?

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #6

Siten eroaa hyvinkin kantasuomalaisista että härmäläiset harvoin lähtee joukolla vierastaistelemaan eli terroristina aavikolle tappamaan,murhaamaan,kidnappaamaan,kiristämään ja raiskaamaan puolustuskyvyttömiä siviilejä. Eritoten vanhuksia,naisia ja lapsia.
Suomalaiset harvoin ottavat lapsivaimoja raiskattavaksi ja vielä harvemmin silpovat veitsillä
omien tyttäriensä sukuelimet.
Aika harvassa on myös suomalaisten tekemät kunniamurhat joissa oma tytär tapetaan jos käytös ei perhettä miellytä kun likka on kiimassa pyllistänyt naapurin jaskalle.
Tuomiot näistä ei ole suinkaan millään Aatun asteikolla vaan mitättömiä muumimamman taivasteluja.
Vähän silitellään päätä ja nyt palaavia vierastaistelijaterroristeja suunnitellaan jopa vielä palkittaviksi ohituskaistalla asuntojonoissa.
Vankilaan nuo saastat ja sitten ulos maasta ,sanon minä

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #36

Juu, kulkee 2 jalalla mutta siihen sitten jääkin samankaltaisuudet vaikka lähi-idän suunnasta tulleiden kanssa eurooppalaisilla, mutta sinähän sitä et tajua mitä islami on, ei vaikka tulisi rekan kanssa ylitte.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #6

Olipa sionulla vertaus, Harri Hurstiin. Hän jakaa ihmisten ja yhteisöjen apua köyhille. Vihersossut vaativat kaikkai suomalaisia auttamaan nuoria miehiä Irakista kun naiset ja lapset joutuvat kärsimään sodan jaloissa ja pakolaisleireillä 1/100 osalla siitä, mitä 1 nuori mies maksaa Suomessa.
Etkö edes ole lukenut tilastoja mm. rikollisuudesta. Ja onhan siinä jonkinlainen ero mm. työllisyydessä, siinä että ainakin vanhemmat ovat todennäköisesti olleet rakentamassa tätä maata.
Voi sinua, yksionkertaisuus ja suhteellisuudentajuttomuus on huipussaan. Ja moraalittomuus myös.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #37

"Vihersossut" Ei ole kirjoittanut Brysselissä yhtään mamu/pakolais sopimusta. Ne on tehnyt Kepu,kok pääministerit. Samat jotka liitti meidät EU -92-94.
Ja porvarienemmistö eduskunta on sopimukset hyväksynyt.Kansa ne enemmistöksi äänestänyt.
Minä sanoi EI EU-lokakuussa-94.Sitä saa mitä tilaa. Myös haitat hyötyjen mukana.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #43

Kyllä mutta ilman oleskelulupaa henkilöllä ei ole vapaata liikkuvuutta.
Voidaan ottaa suljettuun säilöönottoyksikköön kertomaan uusia tuhannen ja yhden yön taruja poliisille.
Rittävävän kauan kun lusmu lusii satuilemassa niin alkaa jo kotimatka kummasti maittaa

Risto Nikander

Oikeassa olet. Tänään Hervannssa ei löytynyut edes parkkipaikkoja, kun muslimeita vaelsi Hervannan kirkkoon tai seurakuntasaleille. Myös taksiralli sinne oli kova. Periaatteessa hyvä juttu, mutta siinä meni mm. kirkollisverovaroja, (joita minä en enään maksa johtuen nimenomaan arkkipiispasta ja häntä seuraavista, erityiosesti Askola on inhottava). Kulut kun jo vat valtavat, ei yksin VOKit ja kotouttaminen vaan myös turvallisuus, sosiaalitoimi, opetus, terveydenhoito ja vaikka sun minkälaiset projektit ja somaliyhteisöt.

Marja-Liisa Penttinen

Tänään A-Studio,Touko Aalto ei ole suomen kansanedustaja,vaan suomen tuho! Touko vastasi kyselyyni miten olet osallistunut partalasten elättämiseen? Vastaus oli veroja maksamalla,ei muuta osallistumista! Tämä kertoo sairaan vieraantumisen arjesta,ei ole olemassa taikaseinää ilmaiselle rahalle!? Veronmaksajan selkä alkaa katkeaamaan!Touko 3vuorotyöhön metallitehtaalle,katsotaan miten pitkään hemmo kestää!

Jari Rinne

Facebookin "rasmus" ja rhc" sivuilla nuoret tyttöset ja keski-iän reippaasti ylittäneet rouvat toisiaan neuvovat kuinka laittomasti maassaolevia piiloitetaan.
Eräs "pastori" mm Metsälässä yritti estää poliisia suorittamasta tehtäväänsä. Ylimielisesti ilmoitti, että hänellä esimiehensä lupa tähän mellakointiin. Tästä löytyy runsaasti video. Ehkäpä heidät viimeinkin saadaan lakimuutoksella ruotuun? Apiispa Mäkinenhän jää onneksi eläkkeelle.

Atso Eerikäinen

Japaniin oleskelulu-ja työlupaa ei saa, jos ei ole japanilaisen kanssa ollut aviossa ennen maahan tuloa ja ilman japanilaista henkilötakaajaa, joka otta taloudellisen vastuun maahantulijasta, tai joka ei ole jonkin japanilaisen yhtiön palkkaama tai Japanissa toimivan ulkomaalaisen yhtiön palkkaama. Paperittomilla ei ole pääsyä maahan, vaan heidät palautetaan seuraavalla koneella takaisin tai otetaan säilöön tutkimuksia varten.

Suomeen sovellettuna pitäisi esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneitten palautusta estäville tahot (yksityiset tai yhteisöt, kuten kirkko) velvoittaa takaamaan näiden toimeentulo eli maksamaan heille yhtä suuret sosiaaliset tuet kuin valtio maksaa myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Kirkkohan voi kouluttaa ja lähettää näitä paperittomia vaikkapa lähetystyöhön entisiin kotimaihinsa. Lähetystyöhän on kirkon ainoa työ, johon Jeesus antoi käskyn: "Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni...kastamalla ja opettamalla..." Varmaan he siellä joutuvat vainotuiksi, kuten kaikki kristityt muslimimaissa, jopa tapetuksi, niin kuin on tapettu useita suomalaista NAISlähettejäkin Afkanistanissa.

Tapani Tuominen

Miten olisi, jos Uusi Suomi ja Minna Karkkolakin puhuisi asioista niiden oikeilla nimillä ihan otsikoista asti eikä vaan viimeisessä sivulauseessa? Kyseessä on laittomasti maassa oleskelevista, ei "paperittomista" vaikka juuri paperit aina sinne "Englannin kanaaliin" huuhtoutuivat älypuhelinten ollessa ihan kuivia.

Oikea termi helpottaa myös ymmärtämään miksi maasta poistamisen estäminen/ haittaamisen tuleekin olla kriminalisoitu eikä sitä tarvitse ihmetellä. Jatkuvasti tässä halutaan nostaa myös kirkko jotenkin erityisasemaan. Miksi? Kysehän on vain joukosta ihmisiä, jotka yhdessä uskovat pari tuhatta vuotta vanhaan tarinaan. Jos perustan oman uskonnon, saanko sen nimissä oikeutuksen rikkoa maamme lakeja?

Samy Arling

Ei ole mitään perustetta että valtio siirtää tuloverosta osan Luterilaiselle ja Ordodoksiselle kirkolle, se on perua vanhasta valtakoneistosta millä hallittiin kansaa.Tänäpäivänä se jopa loukkaa Perustuslain yhdenvertaisuus pykälää.Tilanne on outo myös suhteessa muihin uskontokuntiin, miksi budhalaiset, islamit,katolliset yms. unohtamatta ateisteja eivät saa samanvertaista osuutta verotuloista jos kaksi muuta saa ? Näitä kaikkia nyt virallisesti Suomessa on.Tiettävästi Ruotsissa valtio ja kirkko toimii erillään.Miksi ihmeessä yritysten tuloksesta varastetaan kirkon toimintaan osuus (osana yhteisöverotusta).Yrittäjänä olen nyt osa järjestäytynyttä rikollisuutta, koska rahoitan kirkon lainvastaista toimintaa tahtomattani ! Jos jätän verot maksamatta, syyllistyn myös lainvastaiseen toimintaan!

Atso Eerikäinen

Suomen evl kirkko saa kompensaatiota hautausmaiden ylläpitämisestä, väestörekisterin pitämisestä ajan tasalla ja vanhojen kirkkorakennusten kunnossa pitämisestä mm.

Kirkko kyllä mielellään siirtäisi sille kuulumattomat tappiolliset toimet valtion ja kuntien hoidettavaksi, koska valtiolta saatava kompensaatio ei riitä alkuunkaan. Jos esimerkiksi hautausmaat henkilöstöineen siirtyisivät kuntien hoidettavaksi, kuntien veroäyrit nousisivat (keskimäärin ainakin 2 senttiä, pienissä kunnissa enemmänkin).

Valtio vaati kirkkoa luovuttamaan väestörekisteritiedot omaa VRK:ta varten 1973, mutta VRK ei edelleenkään pysy 100% ajan tasalla ilman kirkkoa, joka hoiti aikoinaan ja hoitaisi nykyäänkin sen paljon halvemmalla kuin valtio.

Eenok Reenkeula

Atso Eerikäinen,
//hautausmaiden ylläpitämisestä
väestörekisterin pitämisestä ajan tasalla
vanhojen kirkkorakennusten kunnossa pitämisestä
mm.//

Tätä listaa on hyvä käydä läpi. Ja sitä tehdessä on syytä muistaa, että jos ja niin kauan kun valtio tukee kirkkoja, se tekee sen sillä samalla verorahalla, jonka se kerää meiltä samoilta onnellisilta hallintoalamaisilta, jotka muutenkin antavat roponsa yhteiseen kirstuun.

//hautausmaiden ylläpitämisestä//
Tästä nyt heti tulee mieleen muutama asia.
Mitäpä se valtiolle kuuluu, jos joku uskontokunta, olipa se mikä tahansa, valtiokirkkolainen tai muu, haluaa vainajiaan muistaa, kukin ryhmä omalla tavallaan. Se jos mikä, on sen yhteisön oma asia ja hoituu ilman valtion siinä välissä sähläämistä.

//väestörekisterin.. //
Kuinkahan lienee. Ellei väestörekisteri jo kata kansalaisten listaa ilman kirkkojen apua niin suuresti ihmettelen. Ja näen, että nykyisellä tekniikalla asia on saatavissa kuntoon pikkurahalla, JOS on tarpeen.

//vanhojen kirkkorakennusten kunnossa pitämisestä//
Ryhmä tai uskontokunta tai seurakunta tai olipa se nimeltään sitten mikä vain, pystyy kyllä oman aktiviteettinsa puitteissa järjestämään kokoontumistilansa ja toimintansa vaatimat puitteet. Jopa hassua on kuvitellea miksi valtion kautta verovaroin pitäisi pitää yllä joitakin vain joillekin historiallisista syistä perittyjä privileegioita.

//mm.//
Tässä nyt pitäisi ottaa mielikuvitus avuksi. Kaikenlaista tulee minullekin mieleen, sekä faktan että fiktion suunnasta. Kaksi otan esiin; että ku ennenki on näin ollu, niin muutos pelottaa. Ja toinen, ku nämä partalapsia nyt ei melkeen mistään saa hyysäystä ku kirkosta niin autetaan ny vaikka sieltä kyllä on tulossa Kymmeniä Miljoonia lisää, kunhan sana kulkee..

Oiva Luosujarvi

Olisi saatava aikaan laki, jossa yksityiset ja kirkko + muut toimijat joutuvat ilmoittamaan poliisille majoittamiensa ihmisten henkilöllisyyden.
Jos asia olisi pakko 10 000 euron päivittäisen sakon uhalla, niin sakkoja pelkää Suomessa kirkot ja yksityisetkin majoittajat.
Onhan hotellien ja motellienkin kirjattava kuka huoneen vuokraa, jolloin poliisi voi tarkistaa kirjautumisista henkilötiedot.
Ilman henkilöllisyyden todentamista ei kukaan toimija voisi majoittaa ulkomaalaisia tiloihinsa.