Lauantai 21.7.2018

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen: ”Ajatukset siitä, että lopettaisimme vapaan liikkuvuuden Pohjoismaiden välillä ovat järjettömiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.9.2017 11:15
Päivitetty: 
2.9.2017 11:48
  • Kuva: Mauri Ratilainen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Tuula Haatainen.
|

SDP:n puoluevaltuusto on valinnut puolueen presidenttiehdokkaaksi kansanedustaja  Tuula Haataisen, joka sai 48,36 prosenttia äänistä. Haatainen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja sairaanhoitaja.

Haatainen kuvaili presidentinvaaleja suomalaisten tärkeimmiksi vaaleiksi.

–Suomi on kansainvälinen menestystarina, jota kukaan ei odottanut tapahtuvan. Mutta se tapahtui. Itsensä likoon laittaminen kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä, hän sanoi puheessaan. 

Haatainen kertoi korostaneensa kampanjassaan arvoja, joiden varaan hänen poliittinen näkemyksensärakentuu: oikeudenmukaisuus,tasa-arvo, inhimillisyys, avoimuus.

–Näille arvoille rakentuvassa maailmassa kaikilla on mahdollisuus toimeentuloon ja hyvään elämään.

Haatainen korosti suomalaisen osaamisen ja koulutuksen merkitystä.

–Se, että yllämme monilla aloilla maailman huipuille ei ole sattumaa. Koulutus on myös avain hyvään sosiaaliseen hyvinvointiin.

Haataisen mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusta on hyvällä tolalla.

–Olemme saaneet aikaan yhteisen näkemyksen peruslinjoista.

Samalla hän tyrmäsi ajatukset vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta Pohjoismaissa. 

–Ajatukset siitä, että lopettaisimme vapaan liikkuvuuden Pohjoismaiden välillä ovat järjettömiä.

Terrori-iskujen estämiseksi tarvitaan Haataisen mukaan toimia siten, että pidämme kiinni vahvasta oikeusvaltioperiaatteestamme.

Haatainen otti kovan linjan vihapuheeseen.

–Minun Suomessani ei ole sijaa vihapuheelle tai ihmisarvon polkemiselle. Tässäkään vaalissa ehdolla olevien ei pidä puhua ääripäistä. Ihmisarvo ei ole suhteellinen. Sen puolustajat eivät ole ääripää. Ihmisarvo on absoluuttinen. Suomessa ei ole tilaa rasismille. Minä puolustan presidenttinä jokaista ihmistä.

Haatainen linjasi myös, että ”nyt jos koskaan” tarvitaan Euroopan unionia ja sen toiminnan vahvistamista.

–Tiivistyvän yhteistyön EU on Suomen kaltaisen pienen maan etu. Suomen täytyy olla aktiivisesti mukana vaikuttamassa EU:n tulevaisuuteen.

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelivat myös kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta ja Sirpa Paatero.

SDP:llä oli suuria vaikeuksia presidenttiehdokkaan löytämisessä, sillä monet tunnetut nimet kieltäytyivät, heidän joukossaan muun muassa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Saniola

Jotenkin tyypillistä sosdem unelmahöttöä. Hakeeko tämä henkilö Suomen vai koko maailman presidentiksi? Pitäisikö meidän jakaa kaikki kaikkien kanssa koko ajan, kuten jossain mainoksessa valitettavasti kauan sitten todettiin?

Jaakko Aalto

Avauspuheenvuoro koostui ontoista kliseistä ja suoranaisista typeryyksistä. Jos vapaalla liikkumisella tarkoitetaan rajavalvonnan täydellistä puuttumista, se on yksi näistä typeryyksistä. Pohjoismaa Tanska kyllä onnistui moisessa, kun se osoittautui tarpeelliseksi. Ja niin onnistui muuten myöskin Ruotsi.

Risto Nikander

Hyviä kommentteja ja Jaakko Aalto muistutti aivan oikein, että kyllä onnistuu. Aika järjetön ajatus, että että jos ja kun Ruotsiin tulee yli oman vastaanottokyvyn, niin "pakolaiset" ohjataan juniin ja Tornion rajanylityspaikalle. Siitä saimme noin 20,000 Fahad Firas'in tapoaia nuoria miehiä Suomeen. Juha Sipilä tietysti avusti kutsumalla heitä kotiinsa asumaan. Irakissa riittääå suhteellisen rauhallisia lueita. M.. suomalainen kolmen pienen lapsen perhe on avustustöissä 60 km. Mosulista. kista, Fahad Firas tapaisia,

Juha Lapveteläinen

Artikkelista ei käy ilmi, että kuka tai mitkä tahot oikein vastustavat pohjoismaista yhteistyötä ja näiden maiden välillä tapahtuvaa kansalaisten vapaata liikkuvuutta? Olen asiasta muuten Haataisen kanssa täysin samaa mieltä, juuri pohjoismaista liikkuvuutta ei pidä rajoittaa millään muotoa, päinvastoin. Mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön tulisi ottaa jo historiallisista syistä johtuen kolme valtiota lisää, Eesti, Pohjois- Irlanti sekä Skotlanti. Voisimme kutsua tätä liittoa euroopan unionin sijaan uudeksi pohjoismaiden unioniksi, missä taloudelliset seikat, työvoiman vapaa liikkuvuus sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus yhdistyisivät yhdeksi vahvaksi kokonaisuudeksi. Harkitsemisen arvoinen asia.

Matti Auer

Osuit naulan kantaan. Jotain pitäisi tehdä, ettemme jatkuvasti olisi etelä-euroopan maksumiehiä. Pohjoismainen unioni olisi ehdottomasti vauraampi, tiiviimpi, joustavampi ja vakaampi, jota voisi kutsua vanhalla nimellä Kalmarin Unioni ja pääkaupunkina Kööpenhamina.

Etuja olisi niin paljon, että en viitsi edes listata enempää, jotta mielipaha ei lisääntyisi nykyistä unionia kohtaan.

Pasi Käyhkö

Edellinen demaripresidenttiimme allekirjoitti Ottawa- sopimuksen "armeijan ylipäällikkönä". Jatkuisiko Haataisen aikana Suomen demilitarisointi?
Miinoitus on ollut yksi osa Suomen järkevää puolustusstrategiaa.
Eikä koko maailman syleily ole Suomen tehtävä. Vähiten mikään Turkkifani, jota tämä Halonen sympatiseerasi

Markku Lehto

Kun keskusteluissa sanotaan maanpuolustus tai sotilas, niin osa demareista saa hepulin. Sen verran heillä on vielä traumaa sadan vuoden takaisista tapahtumista. Heille sanoisinkin, että on tässä muidenkin esi-isät olleet 1918 kuopan reunalla ja siitä on jo aikoja sitten päästy yli.

Suomen miinojen kieltolainhan piti olla esimerkkinä muille maille. Mitenkähän tuo Suomen esimerkki on purrut esimerkiksi Itä-Ukrainassa , Syyriassa , Irakissa ja Afganistanissa ? Montako jalkaväkimiinaa on näissä kriisipesäkkeissä jäänyt maahan laittamatta, kun Suomi on hävittänyt esimerkin omaisesti varastoissaan olleet jalkaväkimiinat ?

Marja-Liisa Kalkela

Ei jatkuisi.Nyky suunta on se että kutsutaan Natonpojat kylään leluineen.Poliiseille konekiväärit. Kansa valmistautuu "pieniiniin-vihreisiin-muualta tulleisiin" kyttäämään onko naapurilla paperiton komerossa piilossa.
Normi meininkiä kun lukee politikkojen "pelotteluita"!

Ilkka Repo

Siinä taas yksi suvakin prkle! Ihmisarvo ei ole suhteellista. Kuulepa typykkä: Joillekin ei edes pidä antaa ihmisarvoa. Näitä on ISIS-taistelijat ja omasta tahdostaan heidän huoriksi lähteneet. Ne ovat elukoita! Homaa peronomini NE! Toivottavasti en koskaan edes erehdyksissäni käytä näistä elukoista persoonapronominia. Nuo elukat eivät ole sen arvoisia. Syljen näiden elukoiden päälle. En kunnioita heitä vaan tunnen vihaa noita elukoita kohtaan. Nuo elukat ovat maapallon alinta kastia, saastaa! Ihmettelen suomalaisia, jotka ovat näkevinään noissa saastaisissa ekläimissä inhimillisyyden piirteitä. Miettikää heidän filosofiaansa. Miettikää heidän tekojaan: Silpomista, kurkun viiltämistä, elävältä polttamista, elävältä hautaamista, raiskaamisia, kiduttamisia, lasten hyväksikäyttäminen teloituksissa,... Näitäkö Suomessa "kotoutetaan?" Haistakaa paska päättäjät! Nuo Saatanasta lähtöisin olevat epäsikiöt eivät kuulu tähän maailmaan. 90 prosenttia kansalaisistamme ei varmasti halua noita elukoita naapuristoonsa. Ottakoot Sipilä ja muut suvakit näitä koteihinsa ja huolehtikoot heidän elättämisestään.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Siinä taas yksi suvakin prkle!
Joka ei ole ollut pääministeri jotka tänne on sopinut EU pakolaiset .
Vaan Kepu ja kokoomus +PS. -15 nuohan tänne tuli. Turkin kanssa tekivät sopimuksen ottavansa pakolaisia ,näyttävän esimerkkiä muille maille.Kuinka Suomi noudattaa ihmisoikesopimuksia ,on oikeusvaltio. Me eduskunnassahan yksimielisesti olimme samaa mieltä
(eli hallituspuolueet kesk. Ps.kok)
lähde:
Eduskunta/Kyselytunti joulukuu-16
PM Sipilä
UM T.Soini

Timo Virtanen

Periaatteessa vapaa liikkuvuus, mutta viranomaisilla pitää olla oiikeus tarkistaa maahantulijoilta henkilöllisyys. Jos ilmenee, että. Kysymyksessä on rikoksista etsintäkuulutettu tms , ei ole syytä vain katseella seurata !!! Otetaan kiinni odottamaan jatkokäsittelyä.

Pentti Westerholm

Presidenttiehdokas Haataisen kyllä kannattaa ottaa muitakin kritereitä esiin kuin vapaan liikkuvuuden. Suomessa ei kukaan kantasuomalainenkaan saa mennä mihin satuu ilman henkilötoditusta.Ei se nyt väärin ole jos maahantulijoilta vaaditaan samat velvoitteet.

Markku Lehto

Niin, jos menet majoitusliikkeeseen, sinä kantasuomalaisena täytät valkoisen lomakkeen. Siinä kerrot kuka olet ja mistä tulet. Allekirjoituksellasi vakuutat antamasi tiedot oikeiksi. Tämän lomakkeen majoitusliike sitten toimittaa viranomaisille. Joskus tulee mieleen, se vanha sananparsi: "Eivät lukot ole varkaita varten, vaan rehellisiä ihmisiä varten."

Josa Jäntti

Muistakaa kaikki sekä demari - että muutkin eläkeläiset, ett' tämä Tuula Haatainen oli se ratkaiseva henkilö, joka esti eläkeindeksin muuttamista koskevan kansalaisaloitteen viemisen Suuren saliin kaikkien 200 kansanedustajan äänestettäväksi. Hän ei osaa antaa arvoa vanhempien sukupolvien työlle " hyvinvointiSuomen " rakentamisessa ! Siksi - ei edes demarieläkeläisten kannata tuhlata ääntään vaalissa hänelle !

Marja-Liisa Kalkela

Muistaka myös että Kok Häkämies -07 vaalilupauksena lupasi palauttaa eläkeindeksin.

Kepusta taas Hyssälä lupasi-03 Eläkeläisille 300e/kk lisää eläkkeeseen.Tuli juu kokonaista 6 euroa-06 (indeksikorotus).Jäi uupumaan 294e. Itselle tuli hyvä eläke kelasta.

Kepu lupasi myös -07 Eläkeläisten veronoikaisun .

Mikä ero Haataiseen? Ei ollut pääministeri eikä tuo asia kuulunut-03-07 kai kepu,rkp hallitusohjelmaan eläkkeet.
Eikä ole kuulunut muunkaan puolueen ohjelmaan -03-19 aikana.
Eläkeiän pidennys,indeksikorotusten 4v jäädyttäminen ja eläkkeiden leikkaukset kyllä on kuuluu .

Timo Hietanen

No ei ole todellista vastusta Niinistölle - ei voi muuta sanoa. Demarit on nuukahtanut
puolue, jolla ei ota enää eteen vaikka Viagraa käyttäis purkillisen. Koko toimintaa
värittää sopeutumiseläkeläiset ja aika ajoin luolasta mörähtämään talviunilta herän-
neen karhun haukotuttavaa samojen fraasien toistelua kiikkustuolista. Hoh-hoijaa...
Avointen rajojen koko maailman sosiaalitoimiston statusasema 100-vuotiaan Hölmölän
veronmaksajia kupaten - on Demareiden ykkösagenda edelleen - tuli selväksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
veronmaksajia kupaten - on
Kepu jotanut 3 kautta ,kok 1 kauden.Putkeen -03-19 .
enimmil. (-11-15) sdp 42-158 muut jotka enemmistönä päätti.

Kannattaako enää kepua ja kok äänestää jos yksi vasuripuolue vie niitä kuin kuoriämpäriä ja päättää kaiken porvarin johtamassa hallituksessa?
Joten hyvin on pyyhkinyt vai?

Hannu Wegelius

Laura rakastaa suomalaisia. Suomi ensin. Kela on suomalaisten, ei kaikkien. Laura on isänmaallinen, muut ei. Suomella tulee olla Itsenäinen sisä ja ulkopolitiikka. Oman kansan turvallisuus tulee taata. Kaikki muu on holmöläisyyttä.

Jussi Pistol

Juu..Ja Suomi on olevevinaan itsenäinen maa, ja paskat on, niin kaun kun ollaan oltu eu sonnassa, tämä maa ei ole ollut enää itsenäinen, ja itsenäisi ollaan vasta, kun erotaan eu sonnasta, ja kuopataan jokainen rottaedustaja eduskunnasta helvettiin.

Markku Lehto

"–Olemme saaneet aikaan yhteisen näkemyksen peruslinjoista."

Itselleni se on kyllä jäänyt ( ehkä en ole huomannut ) epäselväksi. Siin perustuuko turvallisuuspoliittinen linjamme:

a) itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen, jossa emme tarvitse muiden apua
b) pohjoismaiseen puolustuyhteistyöhön, jossa Pohjoismaat sitoutuvat puolustamaan toisiaan sodan sattuessa
c) Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusliittoon
d) Euroopan Unionin Lissabonin sopimuksen mukaiseen yhteiseen puolustusvelvoitteeseen
e) liittymiseen Pohjois-Atlantin sopimukseen ( Natoon )

Jos nyt presidenttiehdokas Haatainen ottaisi em. vaihtoehtoihin kantaa ja kertoisi, mitä kukin vaihtoehto käytännössä sodan ajan tilanteessa tarkoittaa ja mitkä vaihtoehdot olisivat varmasti toimivia tiukan paikan tullen.