Maanantai 16.7.2018

Havainto Sipilän hallituksen budjetista: ”30 miljoonaa työtuntia vuosittain ilman palkkaa - Näillä eväillä Suomi kuntoon?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.9.2017 19:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi arvioi, että työttömien aktiivimallia valvomaan tarvitaan ”melkoinen virkamiesarmeija".
|

Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi arvostelee kovin sanoin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen budjettiesitykseen sisältyviä työttömiin kohdistuvia toimia.

Budjettiesityksessä linjataan, että jo aikaisemmin sovittu aktiivimalli otetaan käyttöön ja siinä  työttömän pitää tehdä töitä 18 tuntia 65 päivän aikana, muuten työttömyysturva alenee viitisen prosenttia.

–Jos lasketaan mukavalla tasaluvulla 300 000, 18 tuntia jokaiselle työtä tarkoittaa lähes 5,4 miljoonaa työtuntia 65 päivän ajanjaksolla. Sikäli kun tämä velvoite toistuu jokaisen jakson päätyttyä, 65 päivän pätkiä mahtuu vuoteen viidesti ja risat päälle (5,615). Vuoden aikana siis kertyisi noin 5,6-kertaisesti tuo 5,4 miljoonaa työtuntia, semmoiset 30 miljoonaa työtuntia, Purojärvi laskee Puheenvuoron blogissaan.

Purojärvi huomauttaa, että järjestelmää valvomaan tarvitaan ”melkoinen virkamiesarmeija”.

–30 miljoonaa työtuntia vuosittain, ilman palkkaa, ilman kunnollista työsopimusta. 30 miljoonaa työtuntia, johon ei tarvita palkattua työvoimaa. Epäselviä tilanteita varmasti riittää, joihin vielä upotetaan ihan hyvä määrä henkilötyövuosia. Noin 5 prosentin alentuma työttömän korvauksista ei korvaa tuota hintalappua, mikä järjestelmän pyörittelyyn tulee, ei, vaikka jokainen työtön jättäisi tasaisin väliajoin tuon velvoitteen täyttämättä.Näillä eväillä Suomi kuntoon, hän ihmettelee.

Hän arvioi blogistaan syntyneessä keskustelussa, että esimerkiksi hallituksen ajatus päästää työtön opiskelemaan tai aloittamaan yritystoimintaa on kannatettava muutos. 

–Työttömien työllistäminen ilman palkkaa tuskin luo työpaikkoja juurikaan edes välillisesti - kuten kikykään ei välttämättä niin tee. Suomen kilpailukyky on suhteellisen hyvä edelleen suhteessa maailman markkinoiden muutokseen, eikä ole realistista pitää joka vuosi tilannetta täysin samana. Talouden muutoksiin jos reagoidaan lyhyellä muistilla tai vain jalkojen juureen katsomalla eteenpäin suuntautuneen sijasta, tehdään pidempiaikaisemmin haittaa, Purojärvi kommentoi.

Hän huomauttaa, että akuutteja lääkkeitä työllisyyden nostoon on aika vähän. 

–Pidemmällä tähtäimellä - alasta riippuen - työajan lyhentäminen voi auttaa. Pääasiassa ne alat, joilla työaika ei ole suorassa yhteydessä tuottavuuteen, jolloin palkan alentamisen ei tarvitse myöskään suorassa suhteessa seurata lyhentynyttä työpäivää. Aloittavien yrittäjien byrokratian hoitoon tulee saada tukea, ja ylipäätään yrittäjät tulisi saada järkevästi sosiaaliturvan piiriin. 

Työttömän näkökulmasta olisi Purojärven mukaan hyvä, jos vapaaehtoista toimintaa voisi harjoittaa ilman pelkoa tukien menetyksestä. 

–On nurinkurista, että sanktioilla pelottelemalla tehty palkaton työ on vapaaehtoisesti tehtyä työtä hyväksytympää. 

Sipilän hallituksen aktiivimallia on arvosteltu rajusti jo aikaisemmin. Työttömien Keskusjärjestö antoi asiasta lausuntonsa kesäkuussa ja kuvaili mallia ”pöyristyttävän julmaksi”. Myös SAK on pitänyt mallia kohtuuttomana.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Arvio hallituksen aktiivimallista: ”Loihtii 100 000 työtöntä yhdessä yössä”

”Suomessa työttömien sanktiot ovat kohtuuttoman kovia” – SAK: Lopetetaan aktiivimalli

Työttömät pakkohaastatteluun 3 kk välein: Valvonta ja sanktiot lisääntyvät – päätöksiä karensseista ei ulkoisteta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

Pohjoismaista hyvinvointia pidetään usein kansainvälisenä esikuvana. Maailmassa on vain harvoja maita, joissa kansalaisilla on yhtä hyvä ja kehittynyt turvaverkko kuin täällä. Pohjoismaisten yhteiskuntien kantavana ajatuksena on yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoaminen kaikille.Tämä on johtanut järjestelmiin, joilla pyritetään tasoittamaan väestön tuloeroja. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. pääsääntöisesti halpoja terveyspalveluita ja sairaalajaksoja sekä sitä, että yhteiskunta huolehtii sairaista, työttömistä ja vanhuksista.

Mailma on aikaisemmasta muuttunut sekä sen myötä ammatti liittojen toiminta tavat. Edunvalvonta on tehokasta, joka tuo ostovoimaa liittojen jäsenilleen, joka myös hyödyntää yritystoimintaa suomessa. Vaarana tosin on että vahvat liitot ylihinnoittelee palkkoja/etuisuuksia( esim 2007 sopimus) joka vaikeuttaa yrityksien työllistämistä, tämä on ruokkinut matalapalkkoalojen syntymistä. Myös hyväosaisten irtiotto on ollut viime vuosina pääsääntöisesti "kermanlitkintää", yhteiskunta talkoot on jääneet matalapalkka aloille. Myös ihmisten arvot , tavat ja tottumukset elintasosta olivat toisenlaiset viime vuosituhannella ,kuin tänään. Koulutuksen myötä palkkatasot ovat nousseet , joka vaikuttaa myös poliittisen syntyä oikealle,koska se ei ole enään periytyvää, joka tuo jatkuvuutta nykyiselle poliittiselle arvomailmalle.

Maksumiehiksi viime vuosien elintasolle ja velkaantumiselle on laitettu matalapalkkaalat sekä myös pieneläkeläiset sekä vanhukset työttömät ym. joilla ei ole riittävää suojaverkostoa, tämä näkyy jo huolestuttavasti vanhusten avohoitotyössä, johon ei saada riittäviä resusseja . Myös asumiseen kohdennetaan nykyisen elintason kustannuksia

.Vallanpitäjien ja heidän eturyhmien ahneus on maksanut - varsinkin Suomen pienituloisimmalle kahdelle miljoonalle kansalaiselle

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta onkin muuttunut porvallisen ideologisen muutoksen myötä , sillä siinä korostetaan yksilön kykyä tehdä valintoja Sote-uudistus ja työelämän uudistukset on selkeä askel tähän suuntaan. Tämä taas on antanut hallitukselle enemmän vapauksia jättää kysymyksiä avoimiksi ja tehdä päätöksiä, mikä on myös mahdollistanut sote-uudistuksen läpi viemisen jolloin on vaara että suuri osa terveyden hoitoa /kansallisomaisuutta lipuu markkinavoimien haltuun, esim on jo nähty.
Markkina talous saattaa olla tehokas, mutta ei ole mitään takeita siitä, että se johtaisi eettisesti tai poliittisesti hyväksyttävään tulonjakoon, kuten viime vuosina olemme nähneet. Siksi julkinen valta sekä sopimus yhteiskunnan osapuolet pitäisi jakaa työtä ja tuloja uudelleen veroilla ja tulonsiirroilla, kohti takaisin pohjoismaista hyvinvointimallia, joka näkyisi miljardien säästöinä tukiloukkujen, sosiaalisen sekä kansanterveyden tilastoissa.

Marja-Liisa Kalkela

100% samaa mieltä.
-Nyt ajetaan alas kansansosiaaliturvaa ja hyvinvointivaltiota heikompiosaisten kohdalla.
Alasajo alkoi jo Ahon hallituksesta .Toteutettu siitä lähtien tietoisesti.
Lisää tuosta löytyy Kelan-köyhyystutkimuksesta-10.
"Sosiaaliturvan välistä putoavat".
Sosiaaliturvasta on tehty rikkaiden ja hyvätuloisten tukiautomaatti. Tulojen mukaan ansiosidonnaisin Kela-etuuksin.
Pienituloiset ja köyhät saa vain murusia yhteisestä kakusta.
Kallis lasku tulossa josta hyötyy yksityiset terveys ja hoivapalveluja tuottavat pörssiyritysten osakkeenomistajat. SOTE myötä.

Marja-Liisa Kalkela

Terveiset työttömien lapsiltä ,tulevilta veronmaksajilta Kepulle joka mainostaa olevansa lapsiperheiden puolustaja.(muttei köyhien)

10.8. 2017
SU
Lapsi­per­heiden köyhyys näkyy kouluissa: ”Ope, mulla on nälkä”

13-vuotiasta kiusattiin kengistä – Opettaja ehdotti: ”Onko mahdollista hankkia uusia?”
Mtv3 17.10.2016
Kiusatuksi tulleen Kallen* opettajan erikoinen kommentti on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Opettaja ehdottaa vanhemmille lähettämässään viestissä, että nämä hankkisivat Kallelle uusia vaatteita, sillä muut oppilaat ovat naureskelleet pojan lenkkitossuille.

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä !
7.4.2012 - Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä .
-94 lähtien.

Pasi Anttila

Porvaristo haikailee edelleen "torppari" yhteiskuntaa. Yhteiskuntaa jossa heillä on kaikki tuotantovälineet, tövoima ja pääoma, kaikki valta.

Täytyy asettaa toivo seuraaviin eduskuntavaaleihin ja tulevaan punavihreeseen hallitukseen joka purkaa nämä pääomahallituksen järjettömyydet.

Suomen kansalla ei ole enää varaa kokoomukseen ja heidän hallituksiinsa. Puolue joka on istunut hallituksessa vuodesta 87 lähtien (lukuunottamatta 03-07) on nyt "näyttönsä" natanut ja sanalla sanoen jälki on ollut rumaa.

Marja-Liisa Kalkela

3.9.2017 IL
Hyväntekijäksi ryhtyneen ravintoloitsija Iiro Toivasen mukaan lapsiperheiden hätä on viime vuosina pahentunut:
moni ei tiedä, mistä edes seuraavan päivän ruoka hankitaan.

Ravintoloitsija Iiro Toivanen on kolmen vuoden ajan lahjoittanut ylijäämäruokaa vähävaraisille lapsiperheille.
Avun tarvitsijoiden määrä on ravintoloitsijan mukaan viime aikoina noussut hälyttävälle tasolle.

(vanhempien"palkka") seisoi kai Kelassa tammikuu-huhtikuun -17 ajan?

Antti Ollikainen

Turha haukkua tätäkään hallitusta: Pakkotyötä ilman palkkaa on SDP:n ajamaa politiikkaa jonka puolesta demarit äänestivät. Pääpiruna tässä on Rinne ja Filatov.

Vihreät ja Vasemmistoliitto äänestiväy tätä ORJATYÖTÄ vastaan.