Torstai 21.6.2018

Kansanedustaja äimistyi Kyyjärven pakkopalautuksesta: Miksi työpaikan saanut karkotetaan?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.9.2017 10:51
Päivitetty: 
6.9.2017 10:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Käykö meidän nykyjärjestelmässä niin, että työhaluisia ja sopeutumiskykyisiä ihmisiä karkotetaan turhaan, kun he selvästikin olisivat onnellisempia täällä ja suomalaisetkin hyötyvät siitä, että tänne tulee sopivan ikäisiä työntekijöitä”, Juhana Vartiainen (kok.) miettii.
|

Hallituspuolue kokoomusta edustava kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee Suomen turvapaikka- ja oleskelulupakäytäntöjä. Hänen mielestään työpaikan saaneen, sopeutumishaluisen turvapaikanhakijan karkottaminen ei käy järkeen etenkään, kun kyse on lapsiperheestä.

Vartiaisen kannanotto liittyy Kyyjärven tapahtumiin. Kaksilapsisen afgaaniperheen pakkopalautus sai perheen äidin pakenemaan vauvoineen tuntemattomaan paikkaan, Ilta-Sanomat kertoi tiistaina. Perheen isä haettiin työpaikaltaan paikalliselta betonielementtitehtaalta ja 2-vuotias lapsi päiväkodista.

– Onko tämä tarpeen/oikein? Äiti&vauva pakenivat pakkopalautusta Kyyjärvellä, isä vietiin töistä, lapsi päiväkodista, Vartiainen ihmettelee Twitterissä.

Hänen hämmästyksensä kohdistuu etenkin siihen, että perheen isällä oli työpaikka ja työperäistä oleskelulupaa oli haettu. Tästä kertoi palautukseen pettynyt Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo Ilta-Sanomissa.

– Isällä oli näköpiirissä jo vakituinen työpaikka, ja hänelle oli haettu työperäistä oleskelulupaa. Toiveissa oli, että työpaikka voisi nopeuttaa asian käsittelyä. Mutta näinkö tämä nyt meneekin, Ylitalo suree Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Tämäkin perhe olisi halunnut olla osa Suomen nousevaa kansantaloutta.

Juhana Vartiaiselta kysytään Twitterissä, onko se riittävä peruste maassa oleskelulle, että työperäisen oleskeluluvan hakemus on vetämässä, jos turvapaikkahakemus on hylätty.

– Minusta voisi olla, Vartiainen vastaa.

”Se lisäisi ihmiskunnan yhteistä hyvinvointia, että tällainen perhe voisi Suomeen jäädä”

– Minusta pitäisi aina tulla myönteinen päätös [oleskeluluvasta] jos lakien ja työehtosopimusten mukainen työsuhde tai sitova työtarjous on olemassa, hän jatkaa toisaalla keskustelussa.

Vartiainen korostaa Uudelle Suomelle, ettei hän tunne tapauksen yksityiskohtia. Silti se herättää hänen mukaansa kysymyksen, eikö tällaisessa tapauksessa työperusteisen maassaolon helpottaminen olisi parempi vaihtoehto kuin nykyinen malli – lapsiperheen pakkopalautus ja halukkaan työntekijän poistaminen Suomen kansantaloudesta.

– Käykö meidän nykyjärjestelmässä niin, että tällaisia työhaluisia ja sopeutumiskykyisiä ihmisiä karkotetaan turhaan, kun he selvästikin olisivat onnellisempia täällä ja suomalaisetkin hyötyvät siitä, että tänne tulee sopivan ikäisiä [työntekijöitä], Vartiainen miettii.

– Monessa tapauksessa se lisäisi ihmiskunnan yhteistä hyvinvointia, että tällainen perhe voisi Suomeen jäädä. Ja lapsillekin tulisi paremmat mahdollisuudet.

Vartiaisen mukaan vaihdon turvapaikkaprosessista työperusteisen oleskeluluvan hakemiseen pitäisi ”normitasolla” onnistua, mutta käytännön soveltamisesta hän ei tiedä. Hän katsoo joka tapauksessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi tehtävää karkotusta ei tulisi panna toimeen ennen kuin viranomaisille jätetty, perusteltu työperusteinen oleskelulupahakemus on käsitelty.

Hän huomauttaa tosin, että hallinto ja virkamieskoneisto on tällä hetkellä uudessa tilanteessa, eivätkä kaikki ratkaisut voi olla täydellisiä.

Sitten on vielä se kysymys, että vaikka isällä olisi töitä, niin riittääkö se perheen maahan jäämiseen? Esimerkiksi perheenyhdistämisissä käytetään niin sanottuja tulorajoja.

– Mieluiten tietysti molemmilla töitä, Vartiainen myöntää.

Vartiaisen mukaan tapaus on osoitus siitä, että kokoomuksen ajamalle työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiselle olisi tarvetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Ehei.
Allahin partalapset menee ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen helluntaiseurakuntaan 2 viikoksi ja ottaa pikakasteen ja simsalabin.
Vannoutunut uuskristitty syntyi kuin taikaiskusta.
Ennen kielteisteistä päätöstä ei ruuhkaa kirkon ovilla kummasti ollut.
Uutta hakemusta uskonnollisen vainon vuoksi.
Valtion kirkossa prosessi kestää hieman kauemmin mutta onhan rippikoululeirillä aikuisille partalapsille mukavaa seuraa teinitytöistä.

Mikko Toivonen

Pasi kirjoittanee nyt olemassa olevasta Suomen käytännöstä. Tuolla EU ulkopuolisessa maailmassa missä miljoonittain "halpamaiden" tai talouspalolaismaiden kansalaisia työllistetään juuri artikkelin mainitseman tapaisissa töissä on käytäntö ilman poikkeuksia juuri niinkuin Oittinen kirjoitti eli viisumi myönnetään aina etukäteen ja maahan tullaan vasta kun se on odottamassa lentokentällä noutoa. Esimerkiksi GCC maissa työlupakin on poikkeuksetta voimassa vain 3 vuotta kerrallaan. Jos säännöistä poiketaan tulee joko pysyviä tai määräaikaisia maahantulokieltoja.
Mikä myös perusteellisesti eroaa EU käytännöistä on se, että maahan tuova työnantaja on ns. sponsori jolla on laillisia vastuita tuomastaan henkilöstä, tämän käyttäytymisestä ja tarvittaessa poistamisessa. GCC valtiot kaikki tekevät melkoisen tilin eri tasoisten viisumien myöntämisistä.
Mitä korkemmin koulutettu ja korkeampi palkka sitä suurempi viisumimaksu.
Meidän käytäntöjämmekin pitäisi rajusti muuttaa jotta maahantulo saataisiin hallintaan ja kaikkia hyödyttäväksi, vaikka sitä merkittävästi lisättäisiinkin
Nyt kaikki pohjautuu virlamies kapulakieleen ja ajatteluun millä ei juurikaan ole yhteistä todellisen edun ja hyödyn tavoittelussa kaikille.
Parhaat ja toimivimmat mallit ovat haettavissa Australian, Singaporen ja GCC maiden malleista.

Atso Eerikäinen

Näin on... Japanilainen vaimoni tuli turistina Suomeen ja sai heti määräaikaisen (myöhemmin pysyvän) oleskelu- ja työluvan, työvoimatoimiston järjestämän yrittäjäjäkolutuksen sekä starttirahan. ---- Vastaavasti kävi myöhemmin minulle, kun turistina anoin kolmen vuoden oleskelu- ja työlupaa sekä viiden vuoden kuluttua permanent residencyä. Japanissa vaaditaan jonkun japanilaisen (työnantajan tai yksityishenkilön) takuu. Takaaja vastaa, ettei hakijasta aiheudu taloudellisia kustannuksia valtiolle ja kunnalle. ---- Tässä tapauksessa japanilainen systeemi edellyttäisi, että Kyyjärven kunnanjohtaja tai joku muu henkilö takaa tuolle maahanmuuttajaperheelle taloudellisen toimeentulon eli pysyvän työpaikan.

Timo Nyman

Suomalaisittain ajatellen menettelytapa on parempi näin päin. MIGRI:n virkailijan mukaan Suomen ongelma on nimittäin suomalaisessa "tomppelissa" joka ei ymmärrä monikulttuurisuuden Suomelle tuomaa lisäarvoa. Suomalaisten hyvinvointi sekä henkisellä että fyysisellä tasolla paranee mitä enemmän ponnistelemme joidenkin viisaiden ihmisten osoittamien tavoitteiden mukaisesti. Tämän valossa on kyllä oltava iloinen ettei itse ole lähtilöiden joukossa. Iäkkään ihmisen "vaihtovanhuuseläkepaikka" esimerkiksi GABON:nissa voisi olla perunaan ja makkaraan tottuneelle kohtuuttoman kova vaihdos!

Jairi Palonen

Suomen julkinen talous on maailman suurimpia sekä sosiaalimenot ovat maailman toiseksi suurimmat. Nyt kun vielä tänne lisää väkeä, erityisesti Lähi-Idästä ja Afrikasta, kasvavat sosiaalimenot entisestään. Sieltä ei tule Suomen kaltaiseen maahan osaavaa työvoimaa ja heikko työllistyminen on jo nyt lukuina nähtävissä. Emme saa siis veronmaksajia, vaan lähinnä tukien varassa elävää väkeä. Kuitenkaan se joukko ei kasva, joka tämän kaiken kustantaa. Kulut lisääntyvät, mutta maksajat eivät. Myös turvallisuuden menot kasvavat. Ei tällaiseen ole varaa. Tässä kohtaa on nyt ajateltava suomalaisten etuja. Meillä on on omasta takaa ihmisiä, joita pitää auttaa ja tukea. Omat syrjäytetyt nuoret pitää asettaa ensisijalle, heidät pitää saada työelämään.
Tämä maa ja sen kunnat tarvitsevat vastuullisia ja realistisia päättäjiä eikä haihattelijoita kauniine, mutta epärealistisine lupauksineen
Suomi ei ole oikeasti vauras maa, koska hyvinvointiamme pyöritetään tälläkin hetkellä valtavalla velkarahalla. Voiko yhteiskunta olla hyvinvointi valtio ja ihminen sanoa olevansa rikas, jos tätä vauraalta näyttävää elintasoa pidetään yllä velkarahalla, jatkuvilla kulutusluotoilla, pankkilainoilla ja pikavipeillä. Terveys ja sosiaalimenot vain lisääntyvät tässä markkinatalouden elintasokilpailussajonka me kaikki joudumme maksamaan.Ajattelumalli että talouskasvu globaalisessa mailmassa jatkuvasti kasvaisi on toive ajattelua, jonka hintaa me jo kaikki maksamme. Joskus taakka kasvaa meille kaikille suureksi ja on muutettava elämäntyyliä ja tehdä säästöjä ja kulujen leikkauksia jotta päästään vakaammalle sekä terveemmälle pohjalle. Nyt on vastuunkannon aika, ja yhteiskunta talkoisiin pitää saada ihmiset joilla on maksukykyä, noin kahdella miljoonalla köyhällä suomalaisella sitä ei enään ole.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
sosiaalimenot ovat maailman toiseksi suurimmat

Tais tulla "Lapinlisää" aika rukasti?
Glassdoor Economic Researchin ja Llewellyn Consultingin yhteistyössä tekemä selvitys vertailee
-14 valikoidun Euroopan maan ja Yhdysvaltojen äitiysvapaata, isyysvapaata, vanhempainvapaata, palkallisia loma- ja vapaapäiviä, palkallista sairaslomaa ja työttömyyskorvauksia.
-Kaikki etuudet yhteenlaskettuna Suomi sijoittui kuudenneksi.
- Kärkikolmikkoon pääsivät Tanska, Ranska ja Espanja.

Euroopan neuvosto: Suomen sosiaalietuudet
-ovat liian pienet
Pienin sosiaaliturva on Suomessa liian alhainen suhteessa keskiansioihin,

Komitean päätös koskee niin sanottua vähimmäisturvaa eli sairauspäivärahojen, toimeentulotuen ja työmarkkinatuen kaltaisia sosiaalietuuksia.

Suomi saanut jo 3 huomautusta EU.Tilannetta seurataan ,sanktiot?

Marja-Liisa Kalkela

JK.
Kaikista sosiaali ja terveysministeriön budjetista sosiaaliturva menoista oli-15
Kelan osuus 28,7%.
Kaikille 5,4 milj.kansalaiselle . Eniten saa rikkaat ja hyvätuloiset euromääräisesti.Ansiosidonnaisena tulojen mukaan laskettuja Kela-etuuksia.
Toiseksi eniten keskituloiset.
Vähiten pienituloiset,köyhät ja tulottomat ,työttömät.
Perustuslain mukaan kansan sosiaaliturvaa saa kehdosta-hautaan jokainen kansalainen.
Miljonääristä-tulottomista työttömistä lähtien.
Oliko yllätys? Luulitko että vain työttömät saa sosiaalista tukea Kelasta?

Erkki Martikainen

Juuri näin.
Täysin typerää on kansanedustajan ihmetellä tällaisia toimenpiteitä joissa mitä luultavimmin kaikki ovat toimineet lakien mukaisesti. Vasta sitten jos meille avataan kaikki tutkimusten asiakirjat on meillä mahdollisuus arvioida toimenpiteiden asiallisuutta, siihen asti tapausten riepottelu lehdistössä on tarpeetonta myös kansanedustajalta.

Markus Vuorivirta

Ilmeisesti selkeästi on tilanne niin sanotusti karkaamassa lapasesta. Eihän näistä palautuksista oikeasti tule hevonpaskaakaan jos aina tarvitaan karhuryhmä paikalle viidenkymmenen poliisin voimin ja sitten luikkii palauteltavat vielä karkuun. Jokainen operaatio maksaa tyyliin satatonnia ja jos näitä jouduttaisiin tekemään edes yhdelle tuhannelle ... Hui hirviä mitkä kulut. Samalla poliisi on myös pois oikeista työtehtävistä mitä tässä maassa kyllä nykyisin riittää muitakin. Joku idiootti kun aikanaan leikkasi poliisin määrän niin pieneksi, ettei se tällaiseen katastrofiin enää yksinkertaisesti riitä.

Näin ollen ei auta kuin todeta, että kuset on housuissa ja sen mukaan nyt pitäisi vain sitten elellä. Viisainta on siis toimia tilanteen mukaan ja tehdä tietysti muutoksia, ettei tällaista tilannetta tule enää koskaan uusiksi.

Eli siis kaikkein viisainta tällä hetkellä on kuin onkin antaa kaikille näille oleskelulupa. Oleskeluluvan menettää jos tekee rikoksia ja sitten kiikutetaan yksittäistapaukset vankilaan/palautuskeskukseen ja siitä sitten lentsikkaan ja helvettiin täältä. Tämän etu on myöskin ruuhkaisten oikeusistuimien vapautuminen niihin oikeisiin oikeuden töihin. Ja näiden väistämättä sakissa olevien rikollisten asioiden käsittelyyn.

Samalla tietysti tuli pitää huoli, ettei näin käy enää koskaan. Se tarkoittaa, ettei uusia enää oteta mistään ilmansuunnasta vaan käännytetään samantien takaisin. Oli se sitten venäjä, ruotsi, norja, viro, meri ihan mikä tahansa niin ainoa mitä rajalla tapahtuu, on näyttää käsi lähtösuuntaan ja sanoo että hae sieltä...

Uusia ei oteta millään verukkeella niin kauan kun nämä riesat on täällä kotouttamatta.

Näiden nykyisten kanssa kuitenkin ollaan nyt tultu toimeen, niihin ilmeisesti on kuin onkin varaa. Lisään ei ole enää varaa. Samalla saataisiin viranomaisresurssit vapautettua niin oikeudesta kuin poliisiltakin taas oikeisiin töihin.

Lue: ahneet lakimiehet ja vokit menettää bisneksensä, eli on tässä myös rahan säästöä monesta eri puolesta...

Jari Rinne

Tietääkö Vartiainen perheen tilanteen? Melko varmaan perheen isä ollut tukityöllistettynä kyseisessä firmassa, siellähän lisäksi 9 muutakin mamua.
Kyyjärven työttömyysprosentti on yli 15, ihmetyttää, ettei paikallisia palkattu vai onko firmassa jotain?
Jotkut firmathan käyttävät hyväksi tätä systeemiä, missä näistä matuista otetaan tukieurot ja verohelpotukset irti, jonka jälkeen pihalle.
Kyseinen firmahan voisi kertoa palkkauksestaan, miksei Kyyjärveläisiä työttömiä saatu töihin jne?

Kauko Aalto

Saattaa käydä niin, että se betonin myllääminen loppuu sinä päivänä, kun pakolaisstatus on lainvoimainen. Jollei hän itse sitä ymmärrä, paikallinen kulttuuritulkki kyllä valaisee asiaa. Tästä maasta ei saada millään ilveellä karkotettua kymmeniätuhansia tänne pesiytyneitä vapaamatkustajia. On vain ajankysymys koska näissä palautusoperaatioissa menetetään ihmishenkiä. Palautus uhan alaiset ovat varsin hyvin selvillä siitä ettei vakaviin rikoksiin syyllistyneitä palauteta. On käsittämätöntä, että suvereeni valtio suostuu vapaaehtoisesti miehitettäväksi ja jopa maksaa miehityksestä aiheutuvat järjettömät kustannukset, ja sallii sekä myötävaikuttaa kulttuurinsa tuhoamiseen.

Oiva Luosujarvi

Koska Suomessa on kymmeniä tuhansia kantasuomalaisia pitkäaikaistyöttöminä, niin ensin pitää antaa työpaikkoja Suomalaisille, koska he maksavat tuloistaan veroja myös.

Moni turvapaikanhakija ei maksa tuloistaan veroja ja lukuisat pakolaistaustaiset ei vuosienkaan jälkeen maksa Suomeen veroja.

Siis kumpi parempi?
Antaa työpaikka kantasuomalaiselle vai turvapaikanhakijalle, joka ei ole saanut edes myönteistä päätöstä turvapaikastaan?
Tietenkin kokoomuslaisen työnantajan näkökulmasta on turvapaikahakija mukava työntekijä, jos se saa palkkaa 5 euroa tunnilta ja kantasuomalaiselle olisi maksettava vähintään 10 euroa tunnilta + sosiaalikustannukset päälle.