Lauantai 21.7.2018

Ministeri tyrmää: Kansa ei saa oikeutta ottaa kiinni laittomasti maassa olevat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.9.2017 13:17
Päivitetty: 
7.9.2017 08:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ampuu alas Ilta-Sanomien uutisen. Arkistokuva.
|

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ampuu alas Ilta-Sanomien uutisen siitä, että oikeusministeriö olisi ehdottamassa jokamiehen kiinniotto-oikeuden laajentamista laittomasti maassa oleviin.

Uusi Suomi on saanut haltuunsa arviomuistion laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista. Muistiossa ei suoraan todeta, että jokamiehen kiinniotto-oikeutta oltaisiin laajentamassa. Siinä päinvastoin tuodaan esiin mahdollisen laajentamisen riskit.

Häkkänen tyrmää uutisen Twitterissä.

–Täysin virheellinen juttu. Oikeusministeriö EI ole liittämässä jokamiehen kiinniotto-oikeutta ulkomaalaisrikkomuksiin, hän twiittaa.

Ministeriö ehdottaa muistiossa rangaistusasteikon koventamista niin, että laittomasta maassa oleskelusta voi saada enintään kuusi kuukautta vankeutta, kun nykyisin siitä voidaan määrätä korkeintaan sakkoja. Laittomasta maassa oleskelusta tulisi oma rikosnimikkeensä, kun se nykyisin kuuluu ulkomaalaisrikkomuksen piiriin. Nykyisin jokamiehen kiinniotto-oikeutta kutsutaan yleiseksi kiinniotto-oikeudeksi. 

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, jota oli haastateltu Ilta-Sanomien alkuperäistä juttua varten, tosin pitää edelleen kiinni tulkinnastaan ministerin kommenttien jälkeenkin. Kanerva selventää Uudelle Suomelle, että rangaistusasteikon koventamisesta seuraisi sinällään teknisesti, että yleistä kiinniotto-oikeutta voisi käyttää, koska kyseessä olisi vankeusrangaistus. Kiinniotto-oikeuden käyttämiselle on kuitenkin laissa ehtoja.

Jokamiehen kiinniotto-oikeudesta tuodaan muistiossa esiin lakivaliokunnan kanta, jonka mukaan jokamiehen kiinniotto-oikeuden laajentamiseen on suhtauduttava varovaisesti. Muistiossa todetaan, että nykyinen säännös ei mahdollista yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämistä tilanteessa, jossa ulkomaalaisrikkomuksesta epäilty tavataan verekseltä tai pakenemasta.

–Laiton maassa oleskelu ei ole kuitenkaan sen tyyppinen rikos, johon ensin jokamiehen kiinniotto-oikeutta ja sittemmin yleistä kiinniotto-oikeutta on tarkoitettu käytettäväksi. Ei ole myöskään aihetta olettaa, että yleinen kiinniotto-oikeus olisi välttämätön tai edes erityisen tarpeellinen tai hyödyllinen keino laittomasti maassa oleskelevien tavoittamiseksi, muistiossa todetaan.

Kielteiseen kantaan on muistion mukaan syynä se, että laitonta maassa oleskelua ei voida pitää tekona, johon syyllistyminen on pääteltävissä tekijästä tai teosta ulkoisesti ilmenevistä seikoista.

–Sen enempää kiinniottajan kuin kiinniotettavankaan kannalta ei ole aihetta edistää sellaisten tilanteiden syntymistä, joissa henkilö turvautuu kiinniotto-oikeuteen esimerkiksi kiinniotettavan ulkomaalaisuuteen viittaavan ulkonäön perusteella ilman riittäviä ulkomaalaisrikkomukseen syyllistymistä osoittavia tosiseikkoja.

Lue myös: Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

Päivitys 7.9.2017: Juttuun lisätty lainsäädäntöneuvos Janne Kanervan kommentit, otsikkoa muutettu ja tietoja rikosnimikkeistä tarkennettu.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tuliko mieleen se että mitä on tekeillä kun joka kansanedustaja esittää omia näkemyksiään asiasta?
Yleensä sillä viedään huomiota pois siitä mitä kulisseissa eduskunnassa on tekeillä veronmaksajien "päiden" menoksi. Tai joku rikkaille suunnattu "verotaakan" helpotus.
Himas-kohu aikanaan vei huomion EK silmänkääntö tempusta . Kelamaksun poisto ja Shokit ,jotka maksoi maltaita kansalle.

Markus Vuorivirta

Ei tuo joka miehen kiinniotto-oikeus ole toteutunut muutoinkaan enää aikoihin. Pelkästään jo poliisin tulo monissa paikoissa kestää tunteja. Siviilien velvollisuusko on sitten oman turvallisuutensa uhalla pitää rikollisia kiinni siihen asti kun virkavalta vaivautuu saapumaan paikalle.

Aleksi Kilpinen

Herra Ministeri ei nyt tunne omaa alaansa. Pakkokeinolain toisen luvun 2 pykälä sanoo "Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta" ja jos tästä siis jatkossa voisi saada vankeutta, olisi se yleisen kiinniotto-oikeuden piirissä. Samoin myös Laissa yksityisistä turvallisuuspalveluista olevan vartijan ja järjestyksenvalvojan kiinniotto-oikeuksien kohdalla.

Kristian Kardén

Ensinnäkin, kaikki pakolaiset eivät ole rikollisia, vaikka jotkut sitä haluaisivatkin. Toiseksi, näillä vihapuheillaan tämä tietty osa vain suosii terrorismia aiheuttamalla turhaa vastakkainasettelua suomalaisten ja pakolaisten välille. Kenties tämä on tarkoituskin.

Jussi Pistol

Pätee jokaiseen ahmettiin joka Suomeen on ryöminyt monien turvallisten maiden läpi joissa on jopa asunut pari vuotta, nuo kaikki voi lukea ihan pelkkiin rikollisiin, minulle jokainen lähi-idän maista tullut on rikollinen.
Ja yksikään islamisti ei kuulu Suomeen, ihan helvetin sama mitä siihen inisijät koittaa muuta väittää.
Kaikki rauhoittuu vasta sitten kun tähän maahan ei oteta enää yhtään väkeä lähi-idän maista, eikä afrikasta.
Joten voit olla varma että tämä maa ei koskaan enää parane.
Iltalehdessä orpoperkele kertoo että on Suomen joku helvetin pakko huolehtia afrikasta, ihan kun afrikka olisi Suomea, hoitakaa te kaikki suvaitsevaiset afrikka kuntoon ihan paikan päällä ja omilla rahoillanne.

Kimmo Tallqvist

Eivät kaikki suomalaisetkaan ole rikollisia mutta miten oikeat pakolaiset ja vaikkapa eskimot liittyvät aivopierussasi ko uutiseen.
Pysy aiheessa.
Laiton maassaolija ei ole tutkitusti pakolainen vaan todistetusti täysin perusteeton turvapaikanhakija.jolla on lainvoimainen kielteinen turvapaikkapäätös.
Älä sotke käsitteitä vihapuheellasi kun leimaat oikeat hädänalaiset pakolaiset samaan ryhmään kuin perusteettomat onnenonkija maassaloisijat.