Sunnuntai 26.5.2019

Ministeriö: Laittomasti maassa oleva voisi jatkossa saada 6 kk vankeutta – ”Jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei tule”

Luotu: 
6.9.2017 14:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvituskuva. Turvapaikanhakijasta tulee laittomasti maassa oleva, jos hän saa lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen.
|

Oikeusministeriön arviomuistiossa ehdotetaan, että laittomasta maassa oleskelusta voitaisiin määrätä enintään kuusi kuukautta vankeutta, kun nykyään rangaistus on korkeintaan sakkoja. Sen sijaan jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei ole tulossa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ampui jo aiemmin alas Ilta-Sanomien uutisen jokamiehen kiinniotto-oikeuden laajentamisesta laittomasti maassa oleviin.

– Oikeusministeriö ei tule tällaista ehdotusta tekemään, Häkkänen sanoo nyt tiedotteessa.

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun rangaistusasteikosta ja tutkintakeinoista on laadittu hallituksen joulukuussa tekemien linjausten pohjalta. Muistio on lainvalmistelun esivaihe, jossa selvitetään mahdollisten muutosten vaikutuksia.

Lue muistion kirjauksista tarkemmin: Ministeri tyrmää kansan oikeuden ottaa kiinni laittomasti maassa olevat: ”Täysin virheellinen uutinen”

Muistiossa on arvioitu, että laittomasta maasta oleskelusta voitaisiin määrätä enintään kuusi kuukautta vankeutta. Rangaistusasteikkomuutoksesta seuraisi, että rikoksen yhteydessä olisi mahdollista käyttää jokamiehen kiinniotto-oikeutta sitä muuten koskevin laissa säädetyin edellytyksin. Arviomuistiossakin kuitenkin todetaan, että kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleskeleviin ei ole tarkoituksenmukaista ja perusteltua.

Muistion lausuntokierros päättyi hiljattain.

–Jatkovalmistelussa tullaan huolehtimaan siitä, että todetunlaista muutosta jokamiehen kiinniotto-oikeuteen ei tule, ministeri Häkkänen sanoo.

Aiheesta lisää: Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Pistol

Ei ja ei helvetissä!
Laittomat maassa olevat pitää palauttaa kotimaahansa eikä sulloa vankilaan missä noiden menot maksaa taas ylltätys, yllätys, veronmaksajat.
Toiseksi, varmaa on se, että kun ovat 6 kuukautta "hotellissa" istuneet, noille myönnetään Suomen kansalaisuus.

Jack London

Sakkoja? Eli siis veronmaksajilta rosvotaan rahat jotka annetaan näille rikollisille ja niillä rahoilla ne sitten maksajat sakot?
Kaikki tunkeutujat kalteri häkkeihin verkkoaidan sisään tai pois maasta. Niistä pakolaisia on alle 1%.

Jari Rinne

Määrätty porukka suomalaisiahan näitä auttaa, neuvoo niskuroinnissa, turhien valitusten teossa, piilottelevat käännytyspäätöksen saaneita jne. Kuormittavat viranomaisia ja oikeuslaitosta, tämä kaikki maksaa kymmeniä miljoonia vuositasolla. Myös näitä henkilöitä vastaan pitää voida nostaa syytteet ja korvausvaateet. näistä näyttää moni työskentelevän valtion ja kunnan palveluksessa / viroissa, jolloin tuomion tullessa voitaisiin myös tuomita viralta pantavaksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Määrätty porukka suomalaisiahan näitä auttaa
Kyllä.Oikein laillisesti ja valtiolta,kunnilta palkkaa saavat. Kertovat mitkä on heidän oikeutensa,mitkä on sosiaaliturvasta heille tulevat tuet.
On myös tulkit jotka auttaa palveluiden hakemisessa.
Kaikki on päätetty EU ja eduskunnassa.
Mitä aiot tehdä sen takia?

Kimmo Tallqvist

Ihanaa leijonat ihanaa !!! Ja sitten asiaan.
Tuo 6 kk on oikeansuuntainen mutta riittämätön uudistus.
Maahantulokielto ja kansalaisuuden ja pakolaisstatuksen menetysmahdollisuus lakiin ehdottomasti mukaan.
Tuo 6 kk vankeusrangaistuksen tarkoitus ei suinkaan ole pistää laittomia loisijoita linnaan vaan tehostaa poliisin toimintaa pakkopalautuksissa.
Nyt poliisi ei voi aktiivisesti etsiä pakkopalautettavia sen jälkeen kun ovat ensin tiedoksiannon pakkopalautuspäätöksestä ao.laittomalle maassavetelehtijälle toimittaneet.
Tuon jälkeen voi vielä 30 päivää laillisesti venkuloida ja niskuroida palautusta vastaan ennekuin lain mukaan on poistuttava maasta.
Nyt lainmuutoksen jälkeen lusmuja voidaan aktiivisesti etsiä ja pistää menolipulla pois maasta.

Timo Hietanen

Aivan järjetön ehdotus ! Ties kuinka pitkään kaduilla ja rautatieasemilla ja porttikäytä-
vissä laittomasti oleskelevalle vielä 6 kuukautta täysihoitoa veronmaksajien piikkiin ?
Tavattaessa heti talteen, säilöön ja odottamaan palautusta ensi tilassa hevon kuuseen.