Keskiviikko 22.5.2019

Kyyjärven pakkopalautus nosti esiin ristiriidan – Päivi Nerg: ”Toimenpiteitä jo työn alla”

Luotu: 
6.9.2017 20:18
Päivitetty: 
7.9.2017 08:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg muistuttaa, että Suomeen voi saada oleskeluluvan kolmea väylää pitkin: turvapaikkaprosessissa sekä työn tai opiskelun kautta.
|

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo Uudelle Suomelle, että Suomen turvapaikkakäytännöissä on tunnistettu tietty kehittämisen paikka. Tämä tuli ilmi, kun Uusi Suomi kysyi Kyyjärven kaltaisesta esimerkkitilanteesta.

Viime päivinä mediassa on kohistu tapauksesta, jossa työllistyneen turvapaikanhakijan perhettä oltiin käännyttämässä Afganistaniin. Pakkopalautus jouduttiin kuitenkin jäädyttämään, sillä perheen äiti pakeni vauvoineen tuntemattomaan paikkaan, Ilta-Sanomat kertoi tiistaina. Palautukseen pettynyt Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo harmitteli Ilta-Sanomissa, että isällä oli jo näköpiirissä vakituinen työpaikka, jota varten oli jo haettu työperäistä oleskelulupaa. Asiaa on ehtinyt ihmetellä muun muassa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.). Hänen mielestään työpaikan saaneen, sopeutumishaluisen turvapaikanhakijan karkottaminen ei käy järkeen etenkään, kun kyse on lapsiperheestä.

Kansliapäällikkö Nerg kommentoi asiaa Uudelle Suomelle yleisellä tasolla. Hän sanoo, että turvapaikkaprosessi ja työperäinen lupaprosessi ovat täysin erillisiä ja itsenäisiä väyliä saada oleskelulupa Suomeen. Nämä prosessit eivät Nergin mukaan vaikuta toisiinsa.

–Turvapaikkaprosessi ja sitä kautta saatava lupa on ihan oma prosessinsa. Niissä kriteereissä ei ole työpaikalla tai muulla merkitystä, Nerg kirjoittaa sähköpostivastauksessaan Uuden Suomen kysymykseen.

Nergin mukaan työperäisen oleskeluluvan lupaprosessissa puolestaan on omat kriteerinsä ja TE-toimisto tekee oman arvionsa. Maahanmuuttovirasto myöntää varsinaisen luvan.

–Jos siis turvapaikanhakija kesken oman prosessinsa pääsee töihin, hänen tulee hakea työperäistä oleskelulupaa.

Nerg painottaa, että työperäistä oleskelulupaa voi siis hakea kesken turvapaikkaprosessin, mutta molemmat etenevät omia latujaan päätökseensä.

Eikö tässä olisi kehittämisen paikka? Ikävää, jos palautus on pantu täytäntöön ja parin päivän päästä tuleekin myönteinen päätös työperäiseltä puolelta.

–Kehittämisen paikka on tunnistettu ja toimenpiteitäkin jo työn alla, Nerg vastaa.

Hän ei kuitenkaan halua vielä avata kehitteillä olevia toimenpiteitä tarkemmin.

Lue myös:

Poliisi: Säilöön otetut isä ja lapsi vapautettu – turvapaikanhakijaperheen käännytyksestä luovuttu toistaiseksi

Kansanedustaja äimistyi Kyyjärven tapahtumista: Miksi työpaikan saanut karkotetaan?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Kun ajatellaan turvapaikanhakijan saaneen työpaikan oltuaan alle 2 vuotta Suomessa.
Voidaan kysyä miksi työpaikkaa ei saanut Suomalainen, joita on pitkäaikaistyöttömissä kuitenkin kymmeniä tuhansia?
Ei varmaan ollut kyse siitä, että turvapaikanhakijan ammattitaito oli niin paljon parempi kuin kaikilla Suomalaisilla työttömillä on, jos ajatellaan parhaimman vaihtoehdon saaneen työpaikan tuhansien hakemusten joukosta.

Kun ajatellaan vanhempien olleen Suomessa noin kaksi vuotta ja ovat saaneet lapsen Suomessa. Lapsi nyt muutaman kuukauden vanha eli nainen ei ollut raskaana Suomeen tullessaan.
Olisi muutettava lakia ja irtauduttava sopimuksista, jotka määräävät antamaan ulkomaisten vanhempien lapsille Suomen kansalaisuuden vain Suomessa syntymisen perusteella. Kun on turvapaikanhakijana ja kansalaisuudeltaan silloin ulkomaalainen, niin ainakin sen ajan, jolloin ei ole myönteistä päätöstä turvapaikasta ja vanhemmilla ei ole Suomen kansalaisuutta lahjoitettu, niin ei sitä lahjoitusta pidä antaa myöskään lapselle vaan Suomen kansalaisuuden saaminen pitäisi olla samaan aikaan koko perheen kohdalla ja siihen kuuluu myös Suomen kielitestit, kuten kantasuomalaisen ulkomaisella maahanmuuttaja puolisoilla on. Ei ilman hyväksyttävää kielitestiä saa Suomen kansalaisuutta kukaan.

Ei pitäisi olla poikkeuksia, kun kieltävä päätös on perheelle annettu, niin se tarkoittaa maasta poistamista.

Esko Riikonen

Miksi suomalainen ei saanut työpaikkaa? Onko niin, että jotkut tahot järjestelevät turvapaikkaa hakeville töitä, jotta palautusta ei voi toimeenpanna. Minusta tuntuu, että kyse on kikkkailusta. Eiköhän kunnassa olisi ollut suomalaisia työttömiä. Vai onko vielä niin, että valtio jakaa firmalle tukirahaa, jolloin suomalainen syrjäytetään.

Mikko Patrikainen

Ei kaikkia kielteisen päätöksen saaneita pidä palauttaa. Näyttää siltä, että lähes kaikki puolueet Suomessä hyväksyvät tämän. Jos on saanut työpaikan tai saa lapsen Suomessa on se mielestäni riittävä syy oleskelulupaan.
Se, että pakolaisena pystyy työllistymään ja 300 000 suomalaista ei pysty, on myöskin miettimisen arvoinen asia.

Jussi Pistol

"Että saa lapsen".. Tuota ei pidä hyväksy miksikään perusteeksi saada myönteistä päätöstä, helppohan noiden on suvakkipatjoja pumpata ja nuo vääntää ilolla kersoja laittomille maassa oleville, sinun mukaan tuo siis oikeuttaisi kaikki nuo jäämään Suomeen, ei helvetti ikinä.

Kimmo Tallqvist

Ja jos äpärän pieraisu suomen maaperälle ei auta niin voi vielä venkuloida pikakääntymällä kristinuskoon.
Tuo kääntyminen kummasti hyvin usein "ihan sattumalta" tapahtuu ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen ja sitten vaan uutta hakemusta sisään mahdollisen uskonnolisen vainon perusteella.
Kumma kun siihen kristinuskoon ei juuri käännytä ennen ensimmäistä kielteistä päätöstä ja ei juuri koskaan ennen ensimmäistä myönteistä päätöstä.
Vakaumuksen aitoudesta voi esittää ihan relevantin epäilyn.