Torstai 21.6.2018

Kansanedustajat vaativat: Energiajuomat kiellettävä alle 15-vuotiailta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.9.2017 09:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Yksittäiset suomalaiskaupat ovat kieltäytyneet myymästä energiajuomia alle 15-vuotiaille.
|

Energiajuomat tulisi kieltää alle 15-vuotiailta, esittävät keskustan kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen ja Pekka Puska. Vaihtoehtona kiellolle he esittävät energiajuomien hinnan nostamista haittaveroin siten, että niiden kulutus vähentyy merkittävästi.

Kaksikko vaatii Sipilän hallitukselta toimia ”energiajuomien rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta”.

– Kofeiinia sisältävillä energiajuomilla on todettu monia terveyttä haittaavia tekijöitä, jotka liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen, sekä mahdollisesti erilaisiin muihin ainesosiin, kansanedustajien tiedotteessa todetaan.

Tiedotteen mukaan nämä terveyshaitat voivat näkyä monin eri tavoin esimerkiksi ”painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä tai sydänperäisinä vaivoina”.

– Erityisen suuri riski piilee alkoholin ja energiajuomien yhteiskäytössä. Energiajuomista johtuvat terveyshaitat korostuvat lapsilla ja nuorilla, jotka ovat usein niiden suurkuluttajia.

Energiajuomien rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta on kolme keinoa, he toteavat.

– Ensinnäkin lainsäädännön muuttaminen niin, että alle 15-vuotiaille ei saa myydä energiajuomia. Toiseksi kaupanalan sopimus valtion kanssa, ettei kaupat myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Ja kolmantena mahdollisena keinona valtio voi määrätä huomattavan korkean haittaveron energiajuomille, jolloin korkeamman myyntihinnan vuoksi energiajuomien käyttäminen vähenee kauttaaltaan ja myös alle 15-vuotiailla, Heikkinen ja Puska toteavat.

Asiasta on jätetty kirjallinen kysymys hallituksen vastaavalle ministerille.

Lue myös: Kauppa lätkäisi energiajuomille K-15-kyltin

Pitäisikö energiajuomat kieltää alle 15-vuotiailta?

Ei
44% (124 ääntä)
Kyllä
40% (113 ääntä)
Ihan sama
8% (23 ääntä)
Voisi harkita
7% (21 ääntä)
Ääniä yhteensä: 281
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Entä EU-ruoka-apu alle 15vuotiaille? Kattaako kasvavan lapsen ravintosuositukset? Kepulainen lääkäri voisi vastata siihen.
"Ope" mulla on nälkä"! Sanoi pieni koululainen. Oliko 0 euron työtä tekevän vanhemman "palkka" viipynyt Kelasta tammi-huhtikuun ajan?
Vai oliko viikonloppuna jääkaappi tyhjä Hurstin "Parasta" ennen -30%.
Keskittykään oikeisiin asioihin.
Limujen rajoittaminen kuuluu lasten vanhemmille.