Keskiviikko 22.5.2019

Sisäministeri Risikko Irakin palautussopimuksesta: ”Huonolta näyttää”

Luotu: 
8.9.2017 08:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Paula Risikko.
|

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan neuvottelut Irakin palautussopimuksesta eivät näytä hyvältä. Hän kertoo asiasta Talouselämälle.

Suomessa saattaa olla vuoden loppuun mennessä 5 000–6 000 käännytyspäätöksen saanutta, jotka eivät suostu ­lähtemään, ja joiden pakkopalautus ei onnistu vastaanottajamaasta johtuen.­ Mitä tälle voi tehdä, Talouselämä kysyy Risikolta.

– Luku on aika lailla tämä. Tällä hetkellä 1 400 odottaa pakkopalautusta. Se ei johdu siitä, että poliisi ei pystyisi palauttamaan heitä, vaan nämä henkilöt ovat maista, joista he eivät saa matkustusasiakirjoja. Yli 800 heistä on irakilaisia, Risikko sanoo.

– Olen ollut neuvottelemassa Afganistanin palautussopimusta ja nyt olisi Irakin vuoro. Ne neuvottelut eivät ole helpot, koska Irak ei suostu ottamaan pakkopalautuksia.

Pitäisikö Suomen käydä Irakin kanssa kauppaa asiasta, esimerkiksi antaa maalle lisää taloudellista apua?

– Annamme humanitääristä apua Irakiin. Tavoite on, että jos Suomi antaa apua, niin sinne saataisiin palautussopimus. Mutta huonolta näyttää, Risikko sanoo.

– Irak ei ole kovin innostunut pakkopalautuksista, he ovat sanoneet ministerien suulla ei. Toisaalta Irak sanoo tarvitsevansa omia miehiänsä jälleenrakennukseen.

Risikon mukaan Suomi voisi vaihtokauppana antaa Irakille asiantuntija-apua, esimerkiksi poliisien ja turvallisuusalan koulutusta, ”mutta ei riihikuivaa rahaa”.

Risikon mukaan turvapaikkaprosessin kesto ja palautusten ongelmat ovat yllättäneet viranomaiset.

– Ei osattu ajatella, että se venyy näin kauan.

Lue koko juttu Talouselämästä.

Lue myös: Laura Huhtasaari hyökkäsi muslimimaahanmuuttoa vastaan – pääministeri ojensi heti: ”Olimme samassa palaverissa”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kovala

Risikko: Vee vould laik to ritöön tiis piipöls

Iran: No

Risikko: Oukei, ai tel tat to finis kaverment, bye bye

Iran: Bye bye

Suomen lehdistö: Järkyttävän kovat neuvottelut Iranissa. Suomen ministeri kertoo, että meni useita tunteja ja päiviä sekä tunnusteltiin toistemme juttuja. En ole henkilökohtaisesti koskaan aikaisemmin ollut yhtä kauheassa neuvottelussa, kertoo Suomen ministeri.

Timo Hietanen

Mitä helvetin humanitaarista apua enää Irakiin ? Kyllä Suomi on koko maailman
sosiaalitoimisto ja hallitus saa sulat hattuunsa tästä, keneltä / keiltä ? On todella
vastuutonta kylvää persaukisen "tasavallan" rahoja ympäri maailmaa. Halukkaat
vastaanottajat eivät lopu.

Jaakko Aalto

Kun "ei osattu ajatella", opittiinko mitään. Osataanko vieläkään ajatella. Normaalijärjellä varustettu oppisi tuosta sen, että koska maahan tulleita paperittomia irakilaisia turvapaikanhakijoita ei pystytä palauttamaan, heitä ei pidä päästää maahan. Käytännössä tämä tarkoittaa rajatarkastuksia ja sitä, että paperittomat käännytetään rajalta.

Gun-May Arffman

Irakin pääministeri on kutsunut kansalaisiaan viime keväänä rakentamaan omaa maataan. Ovatko nämä ihmiset vankiloista laskettuja rikollisia, joita Irak ei halua vastaanottaa, sillä onhan tuo perin juurin outoa että maa ei halua omia kansalaisiaan takaisin. Suomen maaperällä 6000 vieraan maan kansalaista, joista ei tarkkaan tiedetä keitä ovat ja saavat tallustaa täällä suomalaisten keskuudessa ovat hirvittävä turvallisuusuhka Suomen kansalaisille. Nyt niitä suljettuja alueita näille laittomille ja vähän helvetin äkkiä! Montako ihmistä omia kansalaisiamme täytyy vielä kuolla?

Hannu Mononen

Irakilla on suurlähetystö Helsingin Kulosaaressa. Laittomasti Suomessa oleskeleville irakilaisille ei tule maksaa toimeentulotukea eikä mitään muutakaan sosiaaliapua enää yhtään eurosenttiä. Jokainen pulassa oleva irakilainen on sen sijaan vietävä Lars Sonckin tie 2:een hakemaan konsulinapua, johon heillä on kansainvälisten sopimusten mukaan oikeus. Jos tätä toteutetaan johdonmukaisesti, muutama sata ensimmäistä saattaa kenties vaikuttaa asenteisiin toivotulla tavalla. Suomalaiset eivät ole vastuussa irakilaisten toimeentulosta täällä millään muulla tavoin.

Kimmo Tallqvist

Astrid thorsin munaukset maahanmuuttoministerinä kantaa nyt hedelmää.
Ruotsilla on palautussopimus irakiin meillä ei ole kiitos RKP; n ja thorsin tekemättömyyden ja osaamattomuuden.
Siksipä ei irakin allahin partalapset jättäneet TURHApaikkahakemusta sveduihin vaan tornioon
Lasku on karmea.

Elisa Cichoracki

Jotain outoa tässä prosessissa. Kysymys turvapaikanhakijoista, jotka ymmärrykseni mukaan pelkäävät palata kotimaahansa turvallisuutensa vuoksi. Ei heillä mitään varaa siellä voi olla kun heitä ei sinne haluta. Tämä viimeistään osoittaa, että tämä on järjestelmällinen islamin leviämissuunnitelma. Nämä hyväkuntoiset nuoret miehet on lähetetty levittämään islamia. Menevät naimisiin muun uskontoisen naisten kansa, jonka jälkeen naiset eivät saa enää harjoittaa omaa uskontoaan ja tulevien lapsien uskonnoksi tulee automaattisesti islam. Naiset ja lapset on jätetty turvattomaan kotimaahan - jo sen pitäisi paljastaa logiikka, joka ei huono! Eikö kukaan herää mistä tästä on kysymys, ollut jo vuosikymmenet. Kukaan ei katso karttoja miten islam leviää Euroopassa ja muualla.

Mikko Toivonen

Jos hallitus ei saa palautussopimusta neuvoteltua Irakin kanssa, niin se voinee pyytää Irakin lähetystöä poistumaan Kulosaaresta sellaiseen maahan joiden kanssa ovat pakotettuja toimimaan asiallisesti. Esimerkiksi Ruotsiin, jolla on palautussopimus Irakin kanssa.
Toisaalta jos hallitus on niin kyvytön ja hampaaton, ettei se kykene edes siedettävää sopimusta neuvottelemaan, niin se voi antaa tuon neuvottelutehtävän vaikka "Swekolle". Tunnetusti tehokkaalle ja laadukkaalle ruotsalaiselle konsulttitoimistolle

Oiva Luosujarvi

Suomen ja koko EU.n olisi irtauduttava kaikesta avustamisesta, jos eivät omia kansalaisiaan ota vastaan.

Suomessa on mm. turvapaikan saanut mosulista kotoisin oleva arkkitehti, joka pakeni isis-terroristeja. Isis on kukistettu mosulissa ja irakin suurlähetystöt ympäri maailmaa haluaa jälleenrakennusapua maahansa.
Ensimmäiset palautettavat pitäisi olla näitä ammattilaisia, jotka voivat osallistua kotialueensa jälleenrakentamiseen.
Ei Suomi tarvitse arkkitehti osaamista, joka on hankittu aluella, jossa rakentaminen on aivan erilaista kuin Suomessa on.
Lisäksi kirvesmiehet, muurarit, rautamiehet, pizzakuskit ja leipojat ovat suosittuja tuolla, joten ei muuta kuin turvapaikat peruutettava ja lennätettävä takaisin kotimaata rakentamaan.

Risto Nikander

Soini on keskittynyt herrastelemaan ulkoministerinä ja nyt, kun on onnistunut osittain hajottamaan puolueensa, keskittynyt oman hillotolpan hankkimiseen. Ainoa, missä hänestä olisi ollut hyötyä, olisi ollut palautussopimuksien tekeminen. Ja vankila tuomioiden ulkoistaminen. Mutta siihenkin varmaan löytyy kansainvälinen sopimus tms. jotta se ei onnistuisi. Ja hallituksen ja vihersossujen "inhimillisyys" vaatimus, jolla tappajat ja raiskaajat asetetaan etuoikeutettuun asemaan verrattuna suomalaisten turvallisuuteen. Ja veronmaksajien kuormitukseen.

Kauko Kaaresoja

Näyttää vahvasti siltä, että kelpaavat pakkoasuttamiseen. Suomen asutusprofiilia halutaan muuttaa. On oltu liian hyväuskoisia ja sinisilmäisiä, että tulijat eivät ole robotteja, ne ovat hyvän ja pahan väliltä valitsevia ihmisiä. Ihmiskuvan täytyy olla oikea, sen pitäisi ottaa huomioon ihmisen taipumus pahaan.

Ville Heiskanen

Irakilla on öljyssä varallisuutta 141 miljardia barrelia, eli 141 000 000 000 barrelia. Yhden barrelin hinta on $48.88, eli varallisuutta on 6800 miljardia dollaria. Tämä on n. 60 kertaa Suomen valtion velka.

Miksi Suomen pitää antaa Irakille mitään ilmaiseksi?

Timo Hietanen

Irakin kanssa diplomaattisuhteet poikki, jolleivat ota omia kansalaisiaan ja elintaso-
shoppailijoita takaisin. Ja vähintäänkin kaikki taloudellinen ja asiantuntijatuki pois
heti tuollaiselta "ihmisoikeusvaltiolta" - kun niin hitosti nojaamme paljon puhuttuihin
eurooppalaisiin liberaalin demokratian arvoihin.

Irma Hirsjärvi

No niin, ja sitten ajatusleikki. Suomi neuvottelisi Natsi-Saksan kanssa sieltä paenneiden homoseksuaalien ja juutalaisten sekä helluntailaisten palautuksesta. Natsi-Saksalla on jo leirit täynnä eikä halua lisää logistiikkaa alueelle. Miten Suomen tulisi lähestyä Saksaa, jotta se saisi lähetettyä ihmiset takaisin. a) laivaan lastaten, b) lentokoneesta tiputtaen, c) junissa karjavaunuissa kuljettaen, d) muu, mikä? Tästä te älypäät juuri nyt keskustelette.