Perjantai 14.12.2018

Suomen ”gangsteri-jihadistit” halutaan pois avovankiloista, eristäminen esillä – ”Euroopan virheitä ei tarvitse toistaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.9.2017 15:47
  • Kuva: Alma Media arkisto / Eriika Ahopelto
    Kuva
    Rikosseuraamuslaitoksen raportin mukaan vankiloissa on havaittu niin sanottuja ”vanki-imaameja”, jotka usein ovat osoittautuneet ongelmien aiheuttajiksi. Kuvituskuva.
|

Rikosseuraamuslaitoksessa on käynnistymässä pohdinta siitä, miten Suomen vankiloihin syntyneeseen ääri-islamistiseen radikalisoitumisilmiöön tulisi puuttua. Yksi vaihtoehto on radikaalivankien keskittäminen tiettyihin vankiloihin, toinen heidän hajauttamisensa.

Rikosseuraamuslaitoksen projektissa löydettiin kaikkiaan 84 vankia, joista oli tehty väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyviä havaintoja. Käytännössä kyse on laajamittaisena ilmiönä ääri-islamisteista, joita on valtaosa radikalisoituneiksi määritellyistä. Raportissa puhutaan ”salafi-jihadistisesta gangsteri-islamista”, jollaista vankiloissa on havaittu esiintyvän.

Risen projektissa opeteltiin tunnistamaan radikalisoitumista, ja kymmenet havainnot saatiin ”huomattavan pienillä resursseilla”.

Nyt viranomaiset alkavat kehittää keinoja puuttua tilanteeseen. Ensimmäisenä toimenpiteenä se tarkoittaa sitä, että ”ongelmallisimmat tapaukset sijoitettaisiin ensinnäkin suljettuihin vankiloihin”, projektipäällikkö Juha Eriksson kertoo Uudelle Suomelle. Esimerkiksi ääri-islamistisia terrori-iskuja on juhlittu niin suljetuissa vankiloissa kuin avolaitoksissakin.

Erikssonin mukaan vankeuslaki lähtee siitä, ettei vankia sijoiteta suljetumpaan vankilaan kuin mitä on tarvetta. Radikalisoituneiden ryhmän suhteen ”katsotaan olevan tarvetta vähän suljetumpaan” vankilaan avo-osastojen sijaan, Eriksson sanoo.

– Ettei nyt ainakaan ihan avonaisimpaan avolaitokseen sijoiteta.

Toisekseen pohditaan valintaa ääriajattelijoiden keskittämisen tai hajauttamisen välillä.

– Täytyy pohtia, tai pohditaankin työryhmässä tulevaisuudessa, että ruvetaanko hajauttamaan näitä radikalisoituneita toisistaan vai aloitetaanko keskittäminen, että keskitetään heidät tietylle osastolle, jossa he eivät voi sitten tavallaan muita radikalisoida, Eriksson sanoo.

– Näin yritetään puuttua siihen rekrytointiin, ettei yksi radikalisoinut radikalisoi muita.

Keskittämisvaihtoehto ei tarkoittaisi radikaalivankien säilömistä yhteen yksittäiseen vankilaan, vaan tiettyjen vankiloiden tietyille osastoille.

Raportissa arvioidaan, että tehokkain tapa hallita radikalismin leviämistä voi olla ”turvallinen laitossijoittelu”. Haavoittuvassa asemassa olevat eli radikalisoitumiselle alttiit vangit halutaan erilleen potentiaalisista vaikuttajista.

Suomessa ei toistaiseksi ole ryhdytty laajamittaisiin toimiin esimerkiksi sellaisten vankien eristämiseksi, jotka pyrkivät aktiivisesti radikalisoimaan muita vankeja. Tällaisia radikalismin levittäjiä on tunnistettu ”joitakin”.

– Suomessa ei ole tehty mitään linjapäätöstä, Eriksson sanoo.

– Euroopan maissa, missä on asiasta enemmän kokemusta, on tehty molempia. Molemmissa tavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Meillä ongelmana on se, että vankilat ovat aika täynnä, eikä pelivaraa hirveästi ole.

Voiko yksittäisen vangin eristää muista, jos hän aktiivisesti pyrkii radikalisoimaan muita vankeja?

– Toki siihen on omat keinonsa. Ankarin keino on varmuusosasto, joita on vain yksi koko Suomessa. Mutta se vaatii tietysti perusteet, että hän suunnittelee pakoa tai rikosta – perusteet mainitaan laissa. Ja kyllähän meillä on avoimempia tai suljetumpia osastoja myös kaikissa suljetuissa vankiloissa. Toisissa ollaan hyvinkin vähän ovet auki.

Radikaalipuheen määrittely voi olla hankalaa. Mahtuisiko tällainen toiminta mainittuihin perusteisiin?

– Se on arvioitava tapauskohtaisesti. Siinä voi olla ongelmiakin, ja voi tulla tarve lainmuutoksiin.

Raportissa todetaan, että lisäresurssien kohdistaminen tiedonhankintaan on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, joka Rikosseuraamuslaitoksen tulisi tehdä ilmiöön puuttumiseksi. Tiedonhankintaa tulee pystyä tekemään kaikissa suljetuissa vankiloissa sekä avolaitoksissa.

– Tiedonvaihto eri viranomaisten välillä on tärkeää yhteiskuntaturvallisuuden ja vankilaturvallisuuden ylläpitämiseksi. Viranomaisilta ja Rikosseuraamuslaitoksen yksiköistä saatua ja kerättyä tietoa tulee analysoida ja välittää edelleen tarvittaville tahoille, raportti jatkuu.

Erikssonin mukaan Rise toimittaa tietoa vapautuvista vangeista esimerkiksi poliisiviranomaisille siinä määrin kuin laki sallii. Yhteistyötä pyritään yhä kehittämään.

– Tiedonvaihto on erittäin tärkeässä asemassa radikalisoituneen vangin vapautuessa. Suomen ei tarvitse toistaa muualla Euroopassa jo tehtyjä virheitä, että terrori-iskujen tekijät, jotka ovat juuri vapautuneet vankilasta, pääsevät yllättämään viranomaiset täysin, raportissa todetaan.

Raportti: Ääri-islamismi kytkeytyy jengirikollisuuteen

Rikosseuraamuslaitoksen raportin mukaan islaminuskoisten vankien kasvanut määrä, ryhmäytyminen ja valta-aseman tavoittelu vankihierarkiassa on lisääntynyt nopeasti vankilaympäristössä. Samalla vankiloissa on havaittu niin sanottuja ”vanki-imaameja”, jotka usein ovat osoittautuneet ongelmien aiheuttajiksi. Myös vankilaan päätyneet turvapaikanhakijat ovat löytäneet paikkansa ryhmistä.

Vankien laaja verkostoituminen on noussut esiin useissa vankiloissa, ja raportin mukaan esille on tullut myös viitteitä ulkomaalaistaustaisten vankien erillisestä jengiytymisestä. Huolestuttavan lisän tilanteeseen tuo vasta Suomeen kerhonsa perustanut rikollisjärjestö Satudarah MC.

– Satudarah MC jengiin kuuluvat jäsenet ovat pääsääntöisesti ulkomaalaistaustaisia ja on todennäköistä, että he erityisesti tulevat tekemään jengeihin liittyvää rekrytointia ulkomaalaisten vankien keskuudessa. Radikalisoituneelle henkilölle rikollisjengistä voi olla paljon hyötyä.

Raportissa uskotaan, että väkivaltaisen ekstremismin omaksuneet henkilöt voivat edistää tavoitteitaan sulautumalla rikollisjengin toimintaan. Saatavilla on tätä kautta muun muassa aseita.

– Tämänkaltaisia toimintaohjeita esiintyy mm. terroristien laatimissa ohjekirjoissa, joita voi kuka tahansa ladata internetistä. Laittomiin aseisiin pääsee käsiksi Suomessa todella helposti rikollisten kautta. Radikalisoituneiden vankien osalta yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen on jo luotu sekä pyritään luomaan, ja vankiloissa näitä yhteyksiä on luonnollisesti runsaasti tarjolla, raportissa todetaan.

Lue myös:

Raportti: Suomen vankiloissa juhlitaan terrori-iskuja – ääri-islamista paljon havaintoja

Laura Huhtasaari hyökkäsi muslimimaahanmuuttoa vastaan – pääministeri ojensi heti: ”Olimme samassa palaverissa”

Afgaanivaltuutettu: Jyväskylän palautuspäätös on järjetön ja häpeällinen – perheen tausta tarkoittaa hengenvaaraa

Sisäministeri Risikko Irakin palautussopimuksesta: ”Huonolta näyttää”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Mahtaisiko taas yhden jonninjoutavan työryhmän asialistalle keksiä joku peräti laittaa sellaisen vaihtoehdon että tällaiset selvästi vaaralliset henkilöt laitetaan kotimaahansa rangaistustaan kärsimään? Täysin vastuutonta on päästää niitä vapaaksikaan. Olisiko liikaa vaadittu että ko. työryhmään otettaisiin edes pari täysjärkistä?

Harri Rautiainen

Niinpä, mutta katsotaanko heidät rikollisiksi kotimaassaan?

Asia saattaakin olla juuri päinvastoin. Castro tyhjensi vankiloitaan USAn Floridaan.

Salakuljettajan kyydissä Suomeen tulo on huomattavan kallista. Entäpä, jos lähtömaa on halunnut päästä rikollisesta aineksesta eroon, ja auttanut matkakuluissa?

Kimmo Tallqvist

Ei tietenkään.
Ja vaikka voisikin palauttaa niin kyllä
Touko aalto kavereineen haluaa vielä humanismikiimoissaan kotimajoittaa ja piillottaa poliisilta kaikki muukalaiset ja estää laillista viranomaistoimintaa ja maastapoistamista.
Oulunkylän papitarkin on valmiina syöksymään poliisiautojen eteen.
Ihmisoikeus on jakamaton !
Niin, no ei nyt kantasuomalaisten ihmisoikeuksista niin väliä, onhan se nyt paljon fiinimpää ja kansainvälistä ja maailmanparannusylevyyttä ulvoa ulkomaanvieraiden oikeuksien perään.

Jussi Pistol

Eipä haittasi, joka vaki ansaisisi saman kohtelun, olisi mistä maasta tahansa.
Tänmäänkin lehdissä oli ihan Suomalainen sikaniska joka oli aiemmin tehnyt vakavan rikoksen ja siitä vapautettiin syyntakeettomana, ja ei mennyt kauaa kun tuo puukotti viattoman vastaantulleen miehen kadulla, jos tuo paska olisi aiemmin tuomittu niin ei olisi surmaa koskaan tapahtunut, ja jos tuo kasa paskaa saisi myrkkyruiskeen, ei enää ikinä tekisi sen jälkeen mitään rikoksia, mutta nyt sai "elinkautisen" jonka jälkeen on vielä vuosikymmeniä aikaa jatkaa sitä minkä nuorena aloitti.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #6

Ymmärrän, että teillä on nuppi kireällä. Mutta voisiko olla, että kirjoittaisitte selkeämpää tekstiä. Tuosta kirjoittamastanne ei saa mitään selvää, ei sitä mitä haluatte ja kuka on uhri. Oletko muuten koskaan ajatellut?

Jaakko Aalto

Kun yksi kansanedustaja kantaa puheessaan huolta islamismista ja jihadismista, niin evätkös nämä puolueiden puheenjohtajat suureen ääneen kiirehdi kauhistelemaan moista vihapuhetta. Ja samoissa uutisissa edellisen kanssa kerrotaan Suomen vankiloihin syntyneeseestä ääri-islamistisesta radikalisoitumisesta laajamittaisena ilmiönä. Näyttää siltä, että nämä puoluejohtajat - taas kerran - kuurnivat hyttysen mutta nielevät kamelin.

Oiva Luosujarvi

Voisi ottaa mallia jihadistien kotimaista miten jihadisteille tehdään siellä.

Tuomio tai ilman tuomiota nurkan taakse ammuttavaksi.

Ongelma loppuu ennen kuin luodit loppuu armeijan varastoista.

Tietenkään vihervasemmisto ei halua riistää ihmisoikeuksia niiltä, jotka mielellään näkevät vihervasemmiston edustajat kuolleina.
Outoa on myös kun monet homoseksuaalit puolustaa islamilaisia arvoja, vaikka islamilaiset arvot vaativat homoseksuaalien tappamista.
Mutta järki on loppunut poliitikoilta jo kauon sitten.

Timo Hietanen

Nykykehityksellä Suomesta tulee Pohjolan reservaatti kaikille niille paperittomille,
nimettömille moniosaajille, joiden taustoista Supo, Migri tai kukaan Suomen
viranomainen ei oikeasti tiedä yhtään mitään ! Paljonko kaduillamme lappaa porukkaa,j otka ovat lähtömaassaan tosiasiallisesti rikollisia, henkipattoja, ties mitä ? Miksi ne 350 Supon "seurannassa" olevaa kunniakansalaista ( ? ) vielä saavat ylipäänsä oleskella tai puuhastella jossakin tuntemattomassa ajatushautomossa, ties mitä ? Kutovatko pannulappuja vai rustaavatko pommivöitä, teroittavat puukkoja ?

Jukka Kautto

Kansakuntahan saa mitä ansaitsee. Jos haluaa kutsua rangaistusta kaduille, se on ihan vapaaehtoista. Mitä tekevät maassa paperittomat partalapset, jotka jo ovat kulkeneet läpi useamman maan, joissa YKn pakolaissopimuksen mukaan jo olisi pitänyt jätttää turvapaikkahakemus.