Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Yksi mies voi tehdä tyhjäksi Laura Huhtasaaren pelin

Luotu: 
9.9.2017 12:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jos Paavo Väyrynen onnistuu keräämään 20 000 kannattajakorttia, hän kilpailee samoista äänistä Laura Huhtasaaren (ps.) kanssa.
|

Suomi virittäytyy presidentinvaalitaistoon, josta onkin muodostumassa paljon kiinnostavampi kuin joidenkin sanomalehtien tylsät pääkirjoitukset ovat ennustaneet.

Toki sellainen kannunvalaja saattaisi itsensä naurunalaiseksi, joka sanoisi, että istuva presidentti Sauli Niinistö ei yllä ensi tammikuun 28. päivän äänestyksessä toiselle kierrokselle.

On yhä myös mahdollista, että Niinistö hoitaa kisan jo ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosentin kannatuksella. Se olisi historian valossa uutta, sillä siihen eivät yltäneet aikoinaan edes suuret kansansuosikit Mauno Koivisto ja Tarja Halonen, kuten politiikan tutkija Erkka Railo on muistuttanut.

Kakkospaikan tavoittelijat on nyt pääasiallisesti nimetty. He ovat: Tuula Haatainen (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Merja Kyllönen (vas.), Pekka Haavisto (vihr.), Nils Torvalds (r.) ja Matti Vanhanen (kesk.).

Aivan omaa peliään pelaa keskustajohdosta irtautunut Paavo Väyrynen, joka yrittää kavereineen kerätä 20 000 kannattajakorttia, jotta pääsisi ehdolle.

Kristillisdemokraatit tekivät oman ratkaisunsa ja päättivät loppukesästä asettua Sauli Niinistön taakse. Kokoomuslaiset ovat luonnollisesti samoilla linjoilla, vaikka istuva presidentti ei tällä kertaa olekaan kisassa puolueen jäsenenä, vaan oman ”avoimen ja sitoutumattoman kansanliikkeensä” ehdokkaana.

Myös perussuomalaista eronneen sinisen ryhmän näkyvät hahmot ovat Niinistön uudelleenvalinnan takana.

Gallupeja on tehty jo jokunen ja kaikki ne ovat tähän mennessä puhuneet sen puolesta, että Niinistö valittaisiin suoraan.  Vihreiden Haavisto on ilmeisesti viime vaalien loppukilpailupaikan vuoksi ollut gallupeissa muita kakkospaikan tavoittelijoita selvästi edellä. Lisäpotkua hänen taakseen tuo vihreiden hyvä lento tämän vuoden puoluegallupeissa.

Nyt ei kuitenkaan pelata samaa presidenttipeliä kuin vaaleissa 2012. Viimeksi ei osattu pelätä edes Venäjää puhumattakaan terrorismin rantautumisesta Suomeen.

Vaikka moni ehdokas haluaisi varmasti keskustella jostain ihan muusta, on päällimmäiseksi noussut kansalaisten turvallisuus, jota Eurooppaa piinannut radikaali-islamistinen terrorismi on horjuttanut. Samaan aikaan äärioikeiston liikehdintä on lisääntynyt.

Näissä tunnelmissa kiinnostus kohdistunee Niinistön ohella näiden vaalien vastakohtiin. Huhtasaari esitteli jo viime torstaina eduskunnassa taktisesti harkittua puhetta ”islamisaatio-ilmiöstä”, joka on perinteisen poliittisen korrektiuden tuolla puolen olevaa retoriikkaa Suomessa. Vihreistä ja hallituksen piiristä puhe sai osakseen kovaa arvostelua heti tuoreeltaan.

Tämä enteilee aivan uudenlaista keskustelua presidentinvaaleihin, sillä nyt pelataan peloilla, jopa uskontouhkakuvilla. Islamin uhkana näkevä Huhtasaari on pelannut muutenkin eri peliä kuin muut ehdokkaat sellaisilla Vladimir Putinin Venäjää ymmärtävillä kommenteillaan kuin ”Venäjällä pelottelua käytetään aseena, ettei Suomella olisi muuta vaihtoehtoa kuin EU-jäsenyys”.

Huhtasaaren etu presidenttikisassa on se, että hänellä on ehkä mahdollisuus kerätä yksin niitä laitimmaisia ääniä, joita Niinistön oikealta puolelta tipahtaa. Presidentti pyrkii omalla kampanjallaan epäilemättä siihen, että tuo määrä olisi mahdollisimman pieni.

Niinistön vasemmalle puolelle tipahtavia ääniä poimii sen sijaan iso joukko: Haaviston lisäksi Haatainen, Kyllönen, Torvalds ja Vanhanen.

Jos poliittinen vasemmisto ja vasen keskikenttä olisi pelannut kannaltaan kaukaa viisaasti, se olisi yhdistänyt voimansa ajoissa yhden ehdokkaan taakse. Tuo ehdokas olisi voinut ratsastaa Sauli Niinistön jälkeen kirkkaasti kakkoseksi puhtaasti Laura Huhtasaaren vastavoimana.

Niin viherkeskustavasemmisto ei ole tehnyt, mikä tarjoaa Huhtasaarelle teoreettisen mahdollisuuden yltää kakkoseksi ja päästä toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan. Jos sellainen ylipäätään tulee.

Viime presidentinvaalien outo lintu oli Väyrynen, silloin vielä keskustan virallisena ehdokkaana. Nyt tuota roolia asetellaan nyky-Väyrysen tavoin euroeroa kannattavalle, rajoja sulkevalle ja Venäjään ymmärtävästi suhtautuvalle Huhtasaarelle. Väyrysen leirissä puhutaan tosin puolueettomuuspolitikasta, ei Venäjän ymmärtämisestä.

Mutta koko kisaan voi tulla myös toisenlainen käänne.

Jos Väyrysen kampanja onnistuu kannattajakorttiensa keräämisessä 12. joulukuuta mennessä ja hän pääsee ehdolle, on lähes jokainen hänen saamansa ääni Huhtasaarelta pois. Silloin perussuomalaisen pelistä tulisi vaikea.

Väyrysen kortteja on nyt kasassa kampanjan mukaan ”nelinumeroinen luku”, eli viisinumeroiseen 20 000:een on vielä matkaa. Erikokoisia tilaisuuksia on jäljellä vielä kolmisen sataa, ja uskoa onnistumiseen on.

Blogissaan Väyrynen on aloittanut jo pelin Huhtasaarta vastaan syyttämällä tätä pettämisestä euro-kansanäänestysasiassa.

Kirjoittaja on Uuden Suome päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Media iskee kätensä sanonko mihin lykkäämällä Naton ja russofobian vastustamisen vain Huhtasaaren ja Persujen kontolle. Se on nimittäin aihealue, josta kansan enemmistö on kiistatta eri mieltä myötäkarvamedian kanssa.

Koska median pääasiallinen tarkoitus on myydä itseään (Ylenkin, vaikka ei olisi tarpeen, mikä on häpeällistä), ja parhaiten myy draama, jonka perustana taas on vastakkainasettelu, myötäkarvamedia tulee tehneeksi valtavan vaalityön Huhtasaaren puolesta – seurauksista vähääkään piittaamatta, ellei seurauksilla tarkoiteta lyhytnäköistä rahanhaalintaa.

Seuraukset tästä median keskittymisestä Huhtasaaren harvojen tolkullisten kantojen vastustamiseen syventää nimittäin kansan kahtiajakautumista entisestään. Ja suuri osa kansasta ajautuu hämmennykseen kun myötäkarvamedia demonisoi Huhtasaarta juuri niillä argumenteilla, joita kansan enemmistö kannattaa.

Mikko Toivonen

Kyllähän Väyrynen teoriassa jonkun äänen voisi saada ja osa niistä pois Huhtasaarelta.
Se on kuitenkin epärelevanttia. Lun kaikki voivat vain veikata tällaisessa asiassa minkä äänestäjät ainoastaan tositilanteessa ratkaisevat niin oma veikkaukseni on, että Niinistö ei suinkaan pääse läpi eka kierroksella ja on perinteellisen "tiukoilla" toka kierroksella milloin yhteiset vastustus ja protestiäänet kertyvät vastaan jääneelle ehdokkaalle.
Kun Niinistökin on pariin otteeseen vahingossa lipsauttanut todellista
ajatusmaailmaansa, niin veikkaan, että toisella kierroksella vastassa on juuri Huhtasaari ja että hän saa enemmän ääniä kuin perussuomalaisuus tai hänen ajatusmaailmansa koskaan edellyttäisi

Markku Nieminen

Minä olen tässä asiassa hyvin pitkälle samaa mieltä Mikko Toivosen kanssa. Niinistö puhui läpiä päähänsä ja paljasti karvansa ja se sai mm. minut tekemään ehdottoman päätöksen hylätä hänet ehdokkaanani.
Muut ehdokkaat, Lauraa lukuun ottamatta, ovat samanlaisia mitään sanomattomia lässyttäjiä, joita on presidentteinä ollut jo ihan liikaa. Nimiä mainitsematta. Voi Sauli minkä teit, kun uskon meiltä veit.
Mutta, tehdään Huhtasaaret, Amerikan malliin, niin saamme edustavan ja sanavalmiin, kielitaitoisen presidentin edustamaan Suomea ja suomalaisuutta! Mikä muuten onkin presidentin ainoa merkittävä tehtävä!

Tapio Meriluoto

Käsittääkseni Jussi Pistol viittasi toimittaja Huuskon älyllisesti epärehelliseen tyyliin leimata Laura Huhtasaari ja hänen puolueensa "äärioikeistolaiseksi".

Tuota menettelyähän meillä Suomessa sovellettiin erityisen innokkaasti 1970-luvulla: kaikki jotka eivät suostuneet hyväksymään silloin vallalla ollutta YYA-hymistelyä, oli herkästi tapana leimata "äärioikeistolaisiksi" tai "fasisteiksi". Tällä leimaamisella sitten pyrittiin estämään vallanpitäjiin kohdistuva kritiikki.

Nyt tätä samaa tyyliä on ruvettu soveltamaan niitä vastaan, jotka eivät hyväksy virallista EU-politiikkaa ja varsinkaan siihen liittyvää periaatetta, jonka mukaan Suomen pitää ottaa vastaan kaikki maahan pyrkivät muslimit ja tarjota heille vapaa oleskelu ja ylläpito - olivatpa tulijoiden todelliset vaikuttimet sitten mitä tahansa ja olipa joukossa millaisia rikollisia tahansa.

Merkille pantavaa on, että "riippumattomat" tiedotusvälineet ovat erityisen innokkaita tässä leimaamistaktiikan soveltamisessa. He joutuvat turvautumaan siihen, koska kunnollisia asia-argumentteja heillä ei ole.

Heikki Kauppi

Jos natsit ja fasistit olivat äärivasemmistoa, niin kyllä sitten varmaankin juuri noin. Juttuhan on niin, että kaikki ääriporukat ovat vaarallisia muille ja lopulta itselleen. Oikeistosta ja vasemmistosta jankuttaminen on siinä suhteessa epärelevanttia.

Esko Riikonen

Vahat katkerat Sipilään suivaantuneet voivat äänestää Väyrystä.

Veikkaan, että kannatustilanne voisi olla nyt:

Niinistö 43 %
Haatainen 8 %
Haavisto 18 %
Huhtasaari 10 %
Kyllönen 5 %
Torvalds 4 %
Vanhanen 8 %
Väyrynen 4 %

Toinen kierros tulee.

Mikko Toivonen

Riikonen laittoi tuohon kivan veikkaustaulukon. Samaan taulukkoon heitän oman veikkaukseni ensimmäisestä vaalikierroksesta ihan lottoamisen ilosta:

Niinistö 46 %
Haatainen 5 %
Haavisto 17 %
Huhtasaari 20 %
Kyllönen 3 %
Torvalds 4 %
Vanhanen 5 %
Väyrynen 0 %

Huhtasaaren osuuden koko ei siis perustu hänen meriitteihinsä, joita ei ole vaan veikattuun protestin ja aktivoituneiden muuten lepäävien äänestäjien hänelle antamiin mielipideääniin ja indikaationa yhden ajatusmallin kokonaismäärästä valtakunnassa.

Esa Kivivuori

Perustelmaton, pitkähkö artikkeli, jossa ei varsinaista pohdintaa ole vielä aloitettu.

On kaiketi selvää, että maassa on edelleenkin tahoja, jotka haluaisivat äärikoikeistolaisen ja ahdasmielisen herrakankoneiston tähänkin maahan. Onneksi maassamme on riittävästi ajatteleviakin ihmisiä, joten niin ei tule tapahtumaan.

Suomi oli erityisesti 30-luvulla kaikenlaisten fasististen järjestöjen luvattu maa.
Nyt ilmeisesti on jälleen menossa uusi kausi samoille toiveille, mutta vähemmillä eväillä.

Huhtasaari on esiintynyt ennen presidenttikisaan ryhtymistään hyvin julmien ajatuksien ja hankkeiden puoltajana. Sellainen ihminen ei yksinkertaisesti kelpaa presidentin työhön. Presidenttinä hän ei kuitenkaan voisi edustaa tai edesauttaa perusajattelua ja herrankansa-ideologiaa.

On siis parempi, että lopettaisi tämänkin kampanjan ajoissa.

Tapio Mäkeläinen

Oli täällä näköjään yksi normaalikin suomalainen.
Luhtasaaren ja istunvan Presidentim ero on kuin vertaisi 400€ vm 1987 Fiat Ritmoa tämän vuoden MB 500.
Taytyy olla erityisen lahjaton josta tätä eroa ei tajua.
Olisivatko Kiinan, Usa ja Venäjän johtajat halunneet tavat tämän koohan ja keskustella Tornion raja- aseman sulkemisesta? Niimpä?
Suomessa ei ole maahanmuutto ongelmaa. Ongelma on palautusvauhti ja nk puolue nimeltä Persut.

Esko Riikonen

Euroopan ja siis myös Suomen suurin ongelma on Afrikasta ja Lähi-idästä tuleva invaasio, joka tulee meidän ja EU:n nykypolitiikalla tuottamaan Eurooppaan vuoteen 2050 kymmeniä miljoonia tulijoita, jos mikään ei muutu.

Tämän asian hoitamiseksi niin, ettei esimerkiksi Suomessa ole suomalaiset lähivuosikymmenien kulussa vähemmistönä, tarvitaan johtajia, jotka puuttuvat tähän ongelmaan. Minä ainakin pidän nykykehitystä ongelmallisena.

"On kaiketi selvää, että maassa on edelleenkin tahoja, jotka haluaisivat äärikoikeistolaisen ja ahdasmielisen herrakankoneiston tähänkin maahan. Onneksi maassamme on riittävästi ajatteleviakin ihmisiä, joten niin ei tule tapahtumaan."

Kun katsoo nyt ehdolla olevia, niin ehkä iso osa täyttää kirjoittajan vaatimuksen, mutta todellisuudessa on kyse paljon suuremmasta asiasta. Nykyajattelu vie turmioon. Ja nykypolitiikka. Jauhetaan oikeudesta tulla ja mennä, oikeudesta valitaa maa, johon voi tulla elätetyksi ja oikeus jäädä maahan, vaikka oikeuslaitokset eivät ole antaneet siihen lupaa. Minusta valtaosa ehdokkaista on näköalattomia, ehkä myös sellaisia, etteivät pysty hahmottamaan, mihin ollaan menossa. Joku ei ehkä haluakkaan.

En väitä, että Huhtasaari on pelastus kaikkeen, mutta kannattaa vähän miettiä tulevaisuutta uudesta tulokulmasta, kannattaa olla vaikenematta tulevista haasteista ja muutoksista ja siitä, miksi Eurooppa on nykymenolla muuttumassa.

Voisi vaikkapa aluksi tehdä gallup-selvityksen siitä, mitä kansalaiset ajattelevat. Annetaan todennäköisiä vaihtoehtoja ja kysytään niihin mielipidettä.

reijo orajärvi

Jaa milloinkohan torpparikansa herää kissan kehrääviltä unilta',vihreet on niityt niitetyt. Kellokkaat valtaa hamuaa mut leipä viljas lepää työtätekevä yönsä hyvin nukkuu. Kukot tunkiolle luovat uutta unelmaa vaan mis vapaa sielu elää siel kukat kauneimmat kukkii huomennakin.
K

reijo orajärvi

Uneni nukun hyvin vapaana kuin taivaalintu..kamelin selkäkin kantaa monta unelmaa nekin joille elämä ei siloista oli etnisyys mikä lienee mut viha jotain yksittäistä kohtaan on jotain ihmisyyden kieltämistä..kukat kukkii ruusut tulppaanit päiväkakkarat nokkoset tukkii joukkoon.

Tapio Mäkeläinen

Huhtasaaren idioottimaiset ja lähes rikoliset mielipiteet maalavat nk persut nurkkaansa.
Se on hyvä. Tutkimusmielessä tulee uutta materiaalia sosiologeillle miten pihalla osa kansasta voi olla. Sama oli taistolaisten kanssa 70-luvulla.
Pokasaha,Rintamäkeläiset, CCCP, lada, heikki ja kaija, kekkonen, eino poutianen, maitopussit jne niin ja 14 devalvaatiota.
Terve!

Anu mononen

Ajattelin aina ennen äänestäväni Niinistöä,nyt taidankin vaihtaa Lauraan.Vihervasemmiston ylivalta pitää saada kuriin.
Samaa mieltä tuon kommentoijan kanssa,joka muistutti vasemmistoterrosimista aikaisempina vuosikymmeninä.Onko vasemmiston tekemä terrori joidenkin mielestä hyväsyttävämpää ja jalompaa kuin oikeiston tekemät vastaavat teot.

Mert Hasan

O que faz o mSpy único é que ela é completamente confiável e poderoso. A pessoa alvo não sabe que seu smartphone/computador está sendo monitorado. O tempo todo, você pode monitorar um monte de coisas, tais como Sms, registros de Chamadas, mensagens WhatsApp, GPS localização, e-mails etc. Você também pode acessar fotos e vídeos que eles já armazenados no dispositivo. Tudo o que precisa é uma conexão ativa com a internet em ambos os lados.