Lauantai 23.6.2018

Näkökulma: Järjestäytyneen yhteiskunnan ”viholliset” Touko Aalto ja Annika Saarikko

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2017 19:18
  • Kuva: Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Tasa-arvoministeri Annika Saarikko kehaisi taannoin, että tekstiiliyritys Finlayson toteutti yhteiskuntavastuutaan kampanjalla, joka tietoisesti rikkoi tasa-arvolainsäädäntöä.

”Minun mielestäni on aivan päivänselvä asia, että väkivaltainen virkavallan vastustaminen ei ole koskaan hyväksyttävä asia. Mutta samaan aikaan sanon, että Suomen yhteiskunnassa, tässä oikeusvaltiossa mielenosoittaminen tai omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on täysin hyväksyttävä asia. Omaa harkintaa pitää pystyä käyttämään, jos eettinen vakaumus niin vaatii.”

Näistä vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon sanoista lauantain television Ykkösaamussa syntyi kohu. Sosiaalisen median kommenteissa unohtui nopeasti ensimmäinen virke samaan aikaan, kun kummasteltiin, kuinka joku voi hyväksyä kansalaistottelemattomuuden. Ja vielä pyrkiä pääministeriksi, herra paratkoon!

Ei näin, vastasi kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Twitterissä (tai pilkuntarkasti #einäin).

Rauhanomainen kansalaistottelemattomuus on siitä merkillinen asia, että eri yhteyksissä se on ylintä sankaruutta tai kavalinta petturuutta. Harvassa ovat varmasti ne, jotka pitävät Rosa Parksia historian pahimpana rikollisena siksi, että hän mustana kieltäytyi noudattamasta rotuerottelun sääntöjä ja luovuttamaan istumapaikkaansa valkoiselle miehelle. Yhtä harva taitaa puolustella niitä helsinkiläisiä talonvaltaajia, jotka kapitalistista järjestelmää vastustaessaan vaativat saada asua ilmaiseksi Helsingin kaupungin omistamassa mökissä.

Mutta jotakin hyvin erikoista on kuitenkin siinä, miksi oppositiopoliitikko Touko Aallon kommenteista nousee kohu, mutta keskustan varapuheenjohtajan, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) ei. Nyt viittaan Saarikon kommentteihin Finlaysonin kampanjasta.

Finlayson päätti elokuussa käynnistää miesten ja naisten palkkaeroista johtuen kampanjan, jonka aikana naisille annettaisiin 17 prosentin alennus. Saarikon mielestä Finlayson toteutti tasa-arvolainsäädäntöä selvästi ja tietoisesti rikkovalla kampanjalla yhteiskuntavastuuta.

–Pidän tätä tärkeänä keskustelunavauksena. Tämä kampanja nostaa esiin pitkään jatkuneen ongelman, joka on Suomessa totta, ja johon ei ole tartuttu riittävän voimakkaasti, Saarikko kertoi Uudelle Suomelle.

Itse jäin tuolloin pohtimaan, saako kansalaistottelemattomuus nyt uusia muotoja, kun yritysten – tai yrityskansalaisten – kansalaistottelemattomuutta pidetään yhteiskuntavastuun kantamisena. Eikö yritysten kansalaistottelemattomuus todella ole yhteiskunnallisen keskustelun paikka?

Kansalaistottelemattomuus on passiivista ja rauhanomaista vastarintaa, joka parhaimmillaan nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia niin, että niihin puututaan. Siihen lähtevien on samalla tiedostettava ja hyväksyttävä yhtä rauhanomaisesti se, että sanktioita voi tulla.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Viitanen

Noissa nyt ei ole yhtään mitään yhteistä.
Pikkusen eri asia yrittää antaa alennusta vain toiselle sukupuolelle kuin teljetä poliisi kuudeks tunniks sekä käydä poliisin kimppuun niin, että he joutuvat käyttämään voimakeinoja tilanteen laukasemiseksi.

Pasi Anttila

Tuli mieleen toi viime viikolla ollut FASD-päivä, niin se oli se lauantaipäivä kun Alko piti ovensa kiinni 9 min myöhempään tukeakseen suomalaisten raittiutta. S eo se päivä jolloin kiinnitetään huomiota raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaaroihin.

Miten tää liittyy kansalaistottelemattomuuteen? No vois aatella tilanteen että esim alkon myyjä ei suostu myymään alkoholia naiselle jonka epäilee olevan raskaana. Alkoholiahan ei saa myydä päihtyneelle tai alaikäiselle (Kanadassa oli joskus myös kileto ettei sitä saa myydä eskimoille eikä suomalaisille:)).

Eli voiko myyjä kieltäytyä myymästä. Tai viedään ajatusta askel pidemmälle. Pitäisikö naisilla olla alkoholia ostaessaan todistus ettei ole raskaana.

Maailma on täynä kysymyksiä, mielipiteitä. Voiko kirkontyöntekijä kieltäytyä työskentelemästä naispapin kanssa. Saako pappi vihkiä samaa sukupuoltaolevia, pitääkö siitä rangaista, saako lääkäri/hoitohenkilökunta kieltäytyä tekemästä aborttia.
Saako ihminen auttaa paperitonta, nämä johtavat myös kysymykseen saako olla auttamatta suomalaista, maahanmuuttajaa. Kysymyksiä eikä mikään ole helppo.

Ps. Nämä eivät edusta mielipiteitäni, kysymys oli vain herättää keskustelua hiukan provosoivalla tyylillä.

Kristiina Sunell

Optikkoliikkeet ovat toteuttaneet ale-kampanjoita joissa alennusprosentti on sama kuin asiakkaan ikä. Ikäsyrjintää? Jotkin liikkeet myöntävät alennusta tiettyyn liittoon tai yhdistykseen kuuluville. Syrjintää muita kohtaan? Hinnanalennukset ja virkavallan vastustaminen eivät ole rinnastettavissa.

Kimmo Tallqvist

Aalto on siis itse eduskunnassa säätämässä lakeja joita ei hänen mielestään kaikkien tarvitse noudattaa jos vain eettinen vakaumus niin vaatii.
Näistä eri eettisten vakaumuksien nojalla toimimisesta on esimerkkeinä esim. kansanmurhat ja anarkia.