Sunnuntai 26.5.2019

Perussuomalainen vaatii palautuskeskuksia Euroopan ulkopuolelle ilman ”lepsuilua”: Estäisi ”pyöröovi-ilmiötä”

Luotu: 
12.9.2017 10:06
Päivitetty: 
12.9.2017 10:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Turvapaikanhakijat ja heidän tukijansa osoittivat pitkään mieltä Helsingin Rautatientorilla alkuvuodesta. Kuvituskuva.
|

Euroopan ulkopuolelle pitäisi perustaa palautuskeskuksia, katsoo perussuomalaisten poliittinen suunnittelija, Tampereen kaupunginvaltuutettu Sakari Puisto. Filosofian tohtori Puiston mielestä tämä tehostaisi palautuksia.

Palautuskeskukset nousivat uudelleen keskusteluun Turun puukkoiskun jälkeen. Sittemmin on kohistu myös pakkopalautuksista, kun Jyväskylässä vastaanottokeskuksella kehkeytyi tunteja kestänyt välikohtaus viime viikolla. Mielenosoittajat yrittivät estää poliisi panemasta toimeen afgaaniperheen maastapoistamispäätöstä. Monet ovat kritisoineet Suomen linjaa palauttaa Afganistaniin myös lapsiperheitä.

Kielteisen lainvoimaisen turvapaikkapäätöksen saaneiden on lähdettävä maasta joko vapaaehtoisesti tai poliisin palauttamana. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on todennut, että palauttamiseen liittyy vaikeuksia, koska monilla palautettavilla ei ole toimeenpanoon tarvittavia asiakirjoja, joita voi olla vaikea saada lähtömaista. Esimerkiksi Irak on ollut haluton yhteistyöhön palauttamisissa.

Arvion mukaan Suomessa saattaa olla vuoden loppuun mennessä 5 000–6 000 käännytyspäätöksen saanutta, jotka eivät suostu ­lähtemään ja joiden pakkopalautus ei onnistu vastaanottajamaasta johtuen.­ Vastaanottojärjestelmästä myös katoaa turvapaikanhakijoita. Sakari Puiston mukaan on viitteitä siitä, että moni siirtyy muihin EU-maihin tai EU-ulkorajojen taakse.

– EU alueelle jäävien riskinä on kielteisen päätöksen saaneiden kiertokulkua ympäri Eurooppaa ja Dublin-takaisinottojen ”pyöröovi-ilmiötä” maasta toiseen jota on nyt nähtävissä, Puisto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Puiston mukaan palautusten ”ongelmavyyhdin ratkaisemiseksi olisi tärkeää perustaa palautuskeskuksia nimenomaan Euroopan ulkopuolelle”.

–Nämä olisivat siis paikkoja joihin poliisi voisi tarvittaessa suoraan palauttaa kielteisen päätöksen saaneita, turvapaikanhakijoiden lähtömaiden tai muille EU-maille tehtyjen takaisinottopyyntöjen sijaan. Kun viranomaisilla on varmuus palautusten onnistumisesta toisessa päässä, palautukset ja palautettavien valvonta käyvät huomattavasti hallittavammaksi ja kielteisten päätösten saaneiden palautussumaa päästään tehokkaammin purkamaan.

–Tässä on kuitenkin huomattava, että mikäli palautuskeskukset toteutetaan liian lepsusti, kielteisen päätöksen saaneet henkilöt pääsevät edelleen poistumaan keskuksesta ja katoamaan, eivätkä palautukset siltikään välttämättä onnistu. Tällöin palautuskeskuksista voisi muodostua lähinnä vielä yksi ylimääräinen kerros nykyisen vastaanottojärjestelmän päälle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Vihdoinkin hiven järjen ääntä poliitikolta.
Pientä toivoa vielä on.
Moni pohkois-afrikan maa ottaa nämä keskukset ilomielin vastaan koska se tuo infraa ja fyrkkaa EU;lta.
Olisi auttamista lähialueilla ja esim libya on jo täynnä eurooppaan pyrkiviä onnenonkija muukalaisia

Harri Salonen

Eikun ihan Eurooppaan vaan. Kreikkaan - se on lähellä Turkkia ja sitä kautta Syyriaakin.

Tämän voisi hoitaa myös niin, ettei Eurooppalaiset maksa tästä mitään, vaan Kreikka rakentaa nuo palatuskeskukset omatoimisesti ja saa vähän korkoja anteeksi + lisää maksuaikaa.

Jussi Pistol

Alattele asioita hiukan laajemmin, sehän on Suomalaisten auttamista että tähän maahan ei pääsisi jokainen ilman papereita, vai onko se sinun mielestä erittäin turvallista suomalaisille että rajalta valuu koko ajan isis väkeäkin maahamme?

Oiva Luosujarvi

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005289940.html

Mosul on vapautettu Isisin kynsistä. Maan Suomen-suurlähettilään Matheel al-Sabtin mukaan suurin haaste on nyt jälleenrakentaminen.
Irakilaiset riemuitsevat. Äärijärjestö Isisin musta lippu on laskettu maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin raunioiden saloista ja tilalla liehuu taas Irakin oma lippu. Pääministeri Haider al-Abadi julisti maanantai-iltana Mosulissa kaupungin vapaaksi.

Maan hallinto on ilmoittanut, että kaupungin kaivattua vapautusta juhlitaan viikon mittaisilla karkeloilla niin Irakissa kuin sen suurlähetystöissäkin ympäri maailmaa.

Irakin Suomen-suurlähettiläs tohtori Matheel al-Sabti sanoo, että nyt maan suurin haaste on vapautettujen alueiden vakauttaminen ja kaupungin jälleenrakentaminen. Hänen mukaansa Isisin kauhuja pakeni pelkästään Mosulista peräti kaksi miljoonaa ihmistä.

– Kaikki on tuhottu. Hallinto tekee parhaansa, että ihmiset pääsisivät palaamaan koteihinsa.

Suurlähettiläs sanoo, että Irak tarvitsee jälleenrakennustyöhön apua muilta mailta ja kansainvälisiltä järjestöiltä kuten Yhdistyneiltä kansakunnilta. Hänen mukaansa maa tarvitsee rahan lisäksi muun muassa rakennusinsinöörejä, pomminpurkajia, lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

– Irak tarvitsee ystäviensä apua. Arvostamme kaikkea tukea ja apua mitä vain saamme.

Nyt vaan kaikki Irakilaiset nopeasti rakentamaan kotimaatansa, kun suurlähetystöt ympäri maailmaa etsii tekijöitä ja maailmalla on miljoonia irakilaisia turvapaikanhakijoina tai turvapaikan jo saaneina.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Perussuomalainen vaatii palautuskeskuksia Euroopan ulkopuolelle ilman

No nyt on persuilla tuhannentaalan paikka. Oma Pj Halla-aho Meppinä Brysselissä. Ei kun aloituksen tekoon 12 suomalaisella Mepillä.
n.700 muun maan meppiä ja Merkkeli varmaan ottaa asian käsittelyyn heti.
Samoin 27muuta EU-maata.
Aika outoa miksei nuo ideat toimi EU mitä täällä persut ehdottelee?
Eikös siellä ole Ps P.Lehnerkin ?
Mikäs se olikaan Suomen kokoisen maan "valta" päätöksissä? Oliko peräti 1,8%?

Mikko Toivonen

Olen kyllä samaa mieltä sillä tavalla, että jos maan omalla alueella ei kyetä luomaan sellaisia palautusleirejä joilta palautettavat haluavat ihan vapaaehtoisesti melko pian löytää paperinsa ja haluta takaisin kotimaahansa, niin EU olisi sovittava joidenkin EU ulkopuolisten maiden kanssa siitä että he ottavat kansalaisuutta kyselemättä oman maansa alueen palautusleiriin EU'st'ä jopukkotoimituksina palautetut laittomat maahantulijat. EU voisi sitten maksaa tuolle maalle leirien ylläpidosta aiheutuvat kulut ja palkkioon per henkilö. Palautuksiin sellaiseen vastaanottoleiriin ehto, että kansalainen saa halutessaan palata kotimaahansa esteittä, mutta ei enää EU alueelle.
Australian käyttämä Nauru ja Papua malli on erittäin hyvä ja onkin lopettanut laittoman maahantulon Australiaan lähes täysin ja vene"pakolaisuuden" täysin

Marja-Liisa Kalkela

EU-Presidentti: miljoonia pakolaisia tulossa Eurooppaan
11.7.2017
NS
EU:n Presidentti Antonio Tajani varoittaa, että miljoonia siirtolaisia virtaa Afrikasta Eurooppaan seuraavan viiden vuoden aikana.

Jos pakolaisaallosta tiedettiin jo -07 ennen kuin ne tuli -15 miksei siihen varauduttu EU?