Torstai 21.6.2018

Kaikki eduskunnan lobbarit uuteen rekisteriin? Kansanedustaja: Kohussa unohtunut merkittävä yksityiskohta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2017 15:11
Päivitetty: 
12.9.2017 15:13
  • Kuva: Juha Rahkonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jukka Kopra.

Eduskunnan lobbareiden rekisteröintiasiassa on jäänyt merkittävä yksityiskohta huomioimatta, sanoo kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Svenska Yle kertoi maanantaina eduskunnan viime keväänä tekemästä linjauksesta, jonka mukaan tiedot eduskunnan vierailijoista tuhotaan päivittäin. Eduskunta on pihtaillut tietojen julkistamista, vaikka Korkein hallinto-oikeus määräsi tiedot julkisiksi joulukuussa 2016. Svenska Yle sekä Avoin ministeriö ovat halunneet selvittää tietojen avulla, keitä kansanedustajat tapaavat.

Kopra sanoo pitävänsä eduskunnan linjausta tietojen tuhoamisesta hyvänä. Lobbareiden seurantaan hän ehdottaa toisenlaista ratkaisua.

–Kansalaisen pitää pystyä tapaamaan kansanedustajaa luottamuksella ilman pelkoa joutumisesta mihinkään rekisteriin, Kopra sanoo Uudelle Suomelle.

Hän huomauttaa, että kansanedustajia käyvät tapaamassa erilaiset ryhmät aina koululaisista lähtien. Kaikilla näistä ei ole välttämättä poliittisia sidonnaisuuksia eivätkä he halua rekistereihin.

–Myös jonkin virkamiehen tai asiantuntijan kannalta rekisteröiminen voisi olla hankalaa, jos hän käy tapaamassa kansanedustajaa esimerkiksi jonkin arkaluontoisen asian tai lakihankkeen takia. Pahimmillaan hän voisi itse joutua ongelmiin rekisteröinnin takia tai tieto jäisi kertomatta, toteaa Kopra.

Lobbaamisen ja poliittisen edunvalvonnan seuraamisen kannalta Kopra pitää parempana ratkaisuna omaa lobbarirekisteriä. Hän ehdottaa, että ammattimaiset lobbarit voitaisiin rekisteröidä ja akkreditoida eduskuntaan kuten nykyisin esimerkiksi toimittajat. Näin heille voitaisiin myöntää myös oma tunnistettava kulkukortti.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit