Maanantai 17.6.2019

Poliisijohto käynyt ”rakentavan keskustelun” Jari Taposen ja Jussi Huhtelan kanssa – Poliisin some-linjaus muuttuu

Luotu: 
12.9.2017 17:26
Päivitetty: 
13.9.2017 08:46
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg kertoo keskustelleensa ylikomisarionsa kanssa kohua aiheuttaneista Twitter-viesteistä. Hän kuitenkin puolustaa alaisensa Jari Taposen toimintaa ja tukee tätä.
|

Kahden some-kohun keskelle joutuneen poliisivirkamiehen esimiehet ovat keskustelleet jupakasta kaksikon kanssa. He joutuivat viime viikolla kovan ryöpytyksen kohteeksi maahanmuuttoa koskeneiden twiittiensä johdosta. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan tapaukset johtavat poliisin some-linjausten uudelleentarkasteluun.

Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Taponen ja Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtela ovat aiheuttaneet kuohuntaa somessa etenkin maahanmuuttokriittisissä piireissä.

Turun puukkoiskun jälkeen lähinnä perussuomalaisten riveistä on vaadittu turvapaikanhakijoita pois Suomen peruskouluista. Mediatiedon mukaan Turun epäilty opiskeli turkulaisessa peruskoulussa. Some-myrsky nousi, kun Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi päinvastoin tukea. Myöhemmin keskustelussa hän tokaisi vastauksena eräälle twiittaajalle, että ”hyvää oppi tekee terroristillekin”. Poliisin twiitti vaikutti kauhistuttavan monia ja sitä tulkittiin värikkäästi. Lue myös: Poliisin tviitit turvapaikanhakijoista kouluissa nostatti myräkän – Kansanedustaja vie poliisijohdolle

Huhtelan tapaus on poliittisempi. Hän jakoi somessa vihreän kansanedustajan Antero Vartian päivityksen, joka puolsi maahanmuuttoa huoltosuhteen kohentajana ja vaihtoehtona leikkauksille. Huhtela ilmoitti, että ”Rajut leikkaukset näkyisivät kasvavana turvattomuutena jota en halua. Rajat kiinni tarkoittaa oikeasti hanat kiinni”. Molempien ylikomisarioiden twiitit näkyvät tämän jutun alaosassa.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on ollut kaksikon Twitter-viesteistä yhteydessä Suomen poliisijohtoon ja myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiseen. Kärnä, joka on poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, tuomitsee voimakkaasti yksittäisten poliisien kannanotot, jotka molemmat liittyivät turvapaikka- tai maahanmuuttopolitiikkaan.

Kärnän mukaan hän on pyytänyt poliisijohdolta selvitystä poliisien Twitter-viesteistä ja saanutkin selvityksen toisesta tapauksesta. 

– Olen ymmärtänyt, että heidän kanssaan ovat myös esimiehet keskustelleet, Kärnä sanoo Uudelle Suomelle.

– Siinä vaiheessa, kun jaetaan vihreiden poliitikkojen kirjoituksia ja ollaan sitä mieltä, että tämä on hyvä linja, niin se ei missään tapauksessa kuulu asialliseen poliisitoimintaan, vaan poliisin kuuluu olla puolueeton. Poliisitoiminta ei voi sisältää politiikkaa silloin kuin töitä tehdään, hän jatkaa.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg vahvistaa Uudelle Suomelle puhuneensa Jari Taposen kanssa tapauksesta, mutta kieltää, että olisi silti millään tavalla puuttunut asiaan. Taponen on aloittanut tehtävässään vasta 1. syyskuuta, ja Himbergin mukaan keskustelussa oli pikemminkin kyse uudesta työsuhteesta.

–Ei me nyt nimenomaan tästä Twitter-jupakasta ole (keskusteltu), mutta minulla on se tapa aina, että kun taloon tulee uusia ihmisiä, keskustelen aina kaikkien kanssa, Himberg sanoo Uudelle Suomelle.

Onko teillä kuitenkin ollut puhetta myös tästä nimenomaisesta jupakasta?

–No kun tuossa sattumoisin viikon alkaessa pikainen keskustelu käytiin, niin hiukan sivuttiin asiaa, mutta jos tarkoitat sitä, olenko minä puuttunut siihen asiaan jollakin tavalla, niin en ole.

Eli puhuttelua tai nuhtelua ei ole luvassa?

–Ei. Viestinnän reunaehdoista pitää näissä hommissa aina keskustella, mutta en ole tässä vaiheessa nähnyt aihetta.

Himberg huomauttaa, että Taponen työskenteli Helsingin poliisissa pitkään turvapaikanhakijoiden kanssa ja ”tuntee hyvin sitä maailmaa”. Liian syvälle väittelyyn ei hänen mielestään kannattaisi lähteä, koska silloin on riskinä sanoa sellaista, mikä ei ole aivan loppuun asti hiottu. Vaikka tyylikysymyksistä voi olla monta mieltä, Himbergin mielestä Taponen korosti twiiteillään selkeästi sitä, miten tärkeää on saada turvapaikanhakijoina maahan tulevat mahdollisimman hyvin sopeutumaan Suomen oloihin.

–Minun mielestäni se on kaikin puolin ihan oikea ja kannatettava ajatus.

–Minun on tietysti pakko se sanoa ääneen, että tämä on ilmiönä todella mielenkiintoinen.

Himberg viittaa siihen, että juuri Taponen joutui kantamaan kovan vastuun Rautatientorin maahanmuuttokriittisen leirin purkamisesta kesällä. Rautatientorilla osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan pitkään viime keväänä. Himberg huomauttaa, että jupakassa ei voinut välttyä vaikutelmalta, että Taposen twiitit hermostuttivat nimenomaan maahanmuuttokriitikot.

–Sellainen ajatus mielessäni on pyörinyt, että onko näillä asioilla joku yhteys.

Himbergin mielestä hänen ei ole syytä kieltää omia alaisiaan jakamasta poliitikkojen kirjoituksia, mutta hän myöntää, että asia on herkkä ja sitä on syytä pohtia omassa toiminnassa. Hän huomauttaa, että asiayhteydellä on näissä suuri merkitys.

Poliisipäällikkö Aapio: Poliittisten artikkelien jaot jatkossa harvinaisuus

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio vahvistaa Uudelle Suomelle käyneensä rakentavan keskustelun Jussi Huhtelan kanssa tämän twiittien johdosta. Hänen mukaansa kyse oli keskustelusta, ei puhuttelusta tai nuhtelusta. Aapio huomauttaa, että poliisilta on toivottu persoonallista läsnäoloa somessa ja keskusteluissa ja Huhtelan toiminnassa on ollut paljon positiivistakin.

–Lähden siitä, että henkilö ei ole tarkoittanut sillä mitään politiikkaa, mutta tässä on tämä vaara, että aina tulkitaan asioita eri näkökulmista, Aapio sanoo viitaten Huhtelan jakamaan vihreän poliitikon linkkiin.

Koituuko tästä Jussi Huhtelalle jotakin seurauksia?

–Ei. Olemme käyneet rakentavan keskustelun ja tässä vaiheessa se riittää.

Aapion mukaan poliisin some-linjauksia käydään nyt tarkemmin läpi ja pohditaan, pitäisikö toimintaa keskittää enemmän yksityisille some-tileille. Myös artikkelinjakamiskäytäntöjä mietitään. Hän uskoo, että jatkossa poliisin jakamat poliittiset artikkelit ovat harvinaisuus virkatileillä. Kehitteillä on myös uudenlaisia käytäntöjä siitä, että jatkossa vastuuta some-toiminnasta jaetaan.

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen puolestaan muistuttaa, että poliisin on oltava läsnä sosiaalisessa mediassa, mikä tarkoittaa, että joskus myös epäonnistutaan. Hän ei ota tarkemmin kantaa kyseisiin tapauksiin, vaan vetoaa siihen, että se on esimiesten tehtävä. Hän muistuttaa, että poliisin some-säännöt ovat parhaillaan työn alla. Valmisteilla on myös some-verkkokurssi. Hänen mukaansa jupakasta on kuitenkin keskusteltu myös Poliisihallituksessa.

–En ole kokenut tätä mitenkään niin, että olisi lähdetty siitä kärjestä, että moititaan jotenkin väärin tehdystä asiasta, vaan pikemminkin käyty keskustelua yleisellä tasolla, hän sanoo.

Luotosen mukaan poliiseille on tullut virkamiesoikeudellisia seuraamuksia some-toiminnasta kymmenkunta kertaa viimeisen muutaman vuoden aikana ja suurin osa on yksityisistä profiileista. Hänen mukaansa tapaukset on käyty esimiesten kanssa läpi ja siinä suhteessa esimiestyö toimii. Kyseessä ovat olleet lähinnä huomautukset. Hän huomauttaa, että poliisillakin on sananvapaus, mutta virantoimituksessa velvollisuudet on pidettävä mielessä.

–Virkaprofiilissa on syytä pidättäytyä tietysti poliittisista kannanotoista, koska se on viranomaistoimintaa, Luotonen sanoo.

Kärnä vie asian neuvottelukuntaan

Kansanedustaja Kärnän mukaan hän tullee palaamaan asiaan vielä poliisiasiain neuvottelukunnan kokouksessa lokakuussa. Etenkin ylikomisario Taposen terroristimaininta ihmetyttää kansanedustajaa.

– Se oli erittäin harkitsematon tviitti. Hän ei ymmärtänyt, minkälaisen paniikin sai sillä kansalaisissa aikaiseksi. Kyllä ainakin oma kantani on se, että Isisin vierastaistelijoita ei suomalaiseen peruskouluun laiteta vaan heidän paikkansa on jossakin aivan muualla, Kärnä sanoo.

– Silloin viranomaisten täytyy katsoa, onko toimittu oikein vai väärin, jos tällainen reaktio syntyy.

Jo ennen viikonlopun Tapos-kohua Kärnä oli puuttunut ylikomisario Huhtelan twiittiin. Hän kysyi poliisilta, twiittaako tämä virantoimituksessa, ja ilmoitti tällöinkin vievänsä asian poliisiasiain neuvottelukuntaan.

– Minun mielestäni on äärettömän tärkeää, että meillä on sellainen poliisi, joka ei lähde omia poliittisia mielipiteitään tuomaan julki ainakaan poliisin virallisten virkatilien kautta, Kärnä perustelee Uudelle Suomelle.

Päivitetty 13.9. klo 8:46: Tarkennettu toista kappaletta ja tietoa Taposen linjauksesta: Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi tukea. Poistettu muotoilu, jonka mukaan Taposen mielestä aikuisia turvapaikanhakijoita ei tulisi poistaa alaikäisten joukosta Suomen kouluista. Lisätty taustatieto Turun iskun herättämästä keskustelusta.

Lue myös:

Atte Kaleva: Ylikomisarion Twitter-viestit asiattomia – Väärä viesti viranomaisten suhtautumisesta jihadismiin

Poliisin tviitit turvapaikanhakijoista kouluissa nostatti myräkän – Kansanedustaja vie poliisijohdolle

Kansanedustaja järkyttyi Turun puukottajan peruskoulutaustasta: Kirjallinen kysymys

Kyyjärven pakkopalautus nosti esiin ristiriidan – Päivi Nerg: ”Toimenpiteitä jo työn alla”

Alla some-kohun aiheuttaneita poliisivirkamiesten twiittejä.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Ja sinä hyväntahtoisena tietämättömänä kritiikittä nielet Himbergin lissunlässyn selitykset ?
Eiköhän koululaisten vanhemmat ne eniten ole hermostuneet jos poliisin mielestä Aikuisen ISIS terroristin oikea paikka on alaikäisten koululaisten keskellä.
Nämä vanhemmat tuskin ovat MV-porukkaa.
Tosin jos poliisin kanta on tuon taposen mukainen niin pirun paljon syntyi lisää maahanmuuttokriittisiä.

Marja-Liisa Penttinen

Kyllä selkeästi on alkanut näyttämään että Helsingin poliisi toimii poliittisesti,ei puolueettomasti! Ennen rautatietorin tapahtumia,luotin ja kunnioitin kovasti poliiseja! Useiden epäkohtien vuoksi uskoni suomen virkamiehiin,oikeusjärjestelmään ja päättäjiin on kadonnut! Ps.Poliisiylijohto voisi katsoa peiliin,on valitettavaa jos usko poliiseihin horjuu!

Timo Virtanen

Yksittäisten poliisien kyllä tulee välttää some kannanottoja. Valitettavasti tällöin syntyy hyvin usein väärinkäsityksiä, tahattomia tai tahallisiakin. Voi tietenkin sanoa, että heidän sananvapauttaan rajoitetaan. Mutta sama koskee kyllä muitakin virkamiehiä, jotka ovat rurvapaikanhakijoitten kanssa tekemisissä. Ykdityispuolellakaan työnantaja ei kyllä katso hyvällä, jos vastuunalaiset toimihenkilöt ryhtyvät kovasti touhuamaan somessa vastaavanlaisissa asioissa.

Jarmo Ekholm

"Himberg huomauttaa, että jupakassa ei voinut välttyä vaikutelmalta, että Taposen twiitit hermostuttivat nimenomaan maahanmuuttokriitikot."

Taitaa komisarius olla taas kerran ns. pihalla. Minun nähdäkseni asiasta pillastuivat ensikädessä vanhemmat. Onneksi toisten vanhempien sanomalla on enemmän painoarvoa, kuten esim. Kärnällä. Saattoi noista idioottimaisista twiserryksistä kimpaantuneissa olla kriittisiäkin, mutta hekin ensisijaisesti vanhempina, sen verran uskomatonta tuubaa Taponen twiittikoneestaan päästeli.

Jukka Wallin

Suomessa on tällä hetkellä Euroopan ja maailman mitassakin jokaista 100 000 asukasta kohti 132 (7 300)poliisia. Vähemmän taitaa olla Lesothossa (125). Jos, poliisilla on aikaa roikkua Twitterissä, niin pitääkö alkaa vähentämään lisää, että kerkiävät töihin paneutua.

Karri Aronen

Eli poliisin somekäytös muuttuu mutta mielipiteet ja käytös pysyvat samoina?

Islamisaatiota ja väkisin!

Ei paljon kasvata minun turvallisuudentunnetta tietää ettei shariapoliisi tästedes enää julkista meille sairaita mielipiteitään.

Kimmo Tallqvist

Niin,ei se paljon auta jos puututaan seurauksiin eikä syihin.
Vika on siellä korvien välissä.
ei siihen somekielto auta jos avomurtumaa paikataan laastarilla.
Ottamatta kantaa itse tapahtumiin niin vihreiden ja ilmeisesti taposen toimesta laittomat maassaolijat saivat pitää mielenosoitusta kuukausitolkulla helsingissä ja ensiksi vastapuolen leiri purettiin.
Siis laittomien henkilöiden annettiin uhata järjestäytynyttä yhteiskuntajärjestystä ja kritisoida laillisia oikeusjärjestelmän päätöksiä vastaan ?
Ja sitten vielä tämä somecase ja jyväskylä.
On se nyt prk... kun 3 ihmisen kiinniottoon poliisipartio kidnapataan 6 tunniksi,tarvitaan kymmeniä poliiseja lisävahvistukseksi ja vielä mellakkaryhmä.
Kyllä on poliisin julkisuuskuva rapautunut.

Raimo Salo

Alkaa tuntua että Suomen poliisiia vaivaa jo sama tauti kun ruotsissakin,alkavat pelätä puuttua muslimien tekemisiin. Onko otettava armeija kaduille ?Tuommoset pullapoliisit tarpeettomia ja vieläkö opettamaan lisää samanlaisia?

Jouni Kokkonen

Sellaista selittelyn makua, että luottamus Poliisiin jämäkkänä toimijana vähenee vain entisestään. Mies menee ja vastaa teoistaan, mutta ei näköjään poliisissa eikä suomalaisessa kulttuurissa enää ylipäänsä. Aloitetaan vaan hillitön selittely ja savukranaattien heittely. Jokainen voi kuitenkin lukea twiitit.

Gun-May Arffman

Olen Jouni samaa mieltä. Uskoni poliisiin meni siitä päivästä, jolloin laittomasti maassa olevat saivat oleilla ja mielenosoittaa kuukausitolkulla Helsingin rautatieasemalla poliisin mitenkään puuttumatta tilanteeseen. Poliisi ei suorittanut laissa olevaa ulkomaalaisvalvontaa. Ei edes papereita kysytty näiltä Sipilän vierailta. Tähän asti luotin poliisiin. Nyt se on mennyt, pelkkää pelleilyä koko poliisi enää.

Pekka Hovatov

Poliisille ja sotilaille ei kuulu politiikka ja politikointi työaikana, virkapuvussa ja virkavälineillä. Kyseisten henkilöiden tulee toimissaan olla puolueettomia. He edustavat yhteiskunnan eräitä tärkeimpiä rakenteita. Tällä hetkellä Helsingin poliittinen poliisi on kaikkea muuta kuin puolueeton. Siltä laitokselta on turha odottaa puolueetonta, objektiivista ja asiallista rikos-, ynnämuuta tutkintaa. Yksittäiset johtavassa asemassa olevat poliisit, kuten Taponen(ollessan vielä töissä Helsingin poliisilaitoksella) ovat selkeästi tuoneet esille, niin puheissaan kuin teoissaankin sen, kenen asiaa he työssään edistävät ja edustavat ja se ei ole ainakaan suomen tai suomalaisten etu. Jos poliisi, sotilas tai muu viranomaisvaltaa käyttävä edistää työssään omaa poliittista agendaansa, tulisi hänet erottaa virastan viivytyksettä, sopimattomana työhön, eikä palkita ammattikorkeakoulun opettajan paikalla, kuten Jari Taponen on palkittu. No kyseinen "palkintovirka" ja sen antaminen Taposelle kertoo aika paljon kyseisen koulun opetuksen tasosta, ei taida olla kovin häävi.

Seikku Kaita

Ymmärrän, että poliisi (ainakin ulospäin) puolustaa omiaan ja välttelee puhumasta puhuttelusita tai muista kurinpidollisista menetelmistä, mutta tuo poliisikoulun pomon jutustelu vaikutti jo Taposen toiminnan puolesta liputtamiselta.

Eikö ketään muuta huolestuta, että Taponen siirrettiin Helsingin Rautatientorin fiaskon jälkeen juurikin POLIISIKOULUUN tartuttamaan tautia uusiin poliiseihin?

Pekka Hovatov

Tottakai se huolestuttaa. Kuten kirjoituksessani totesin oikea tapa olisi antaa potkut, eikä mitään "palkintovirkaa" tilalle. Taposesta tulisi tosin hyvä yhteyspoliisi, esimerkikisi etelä-navalle tai johonkin muuhun asumattomaan paikkaan.

Paulina Grotenfelt

Nyt on poliisilla käynyt kyllä paha arviointivirhe! Ja jos tuo oli vitsiksi tarkoitettu, niin se oli äärimmäisen mauton, ottaen huomioon Turun tapahtumat. Ei voi kuin toivoa, ettei enää tällaisia möläyksiä päästellä ainakaan poliisin ominaisuudessa. Kukin omalla, henkilökohtaisella some-tilillään voi tietysti julkaista ihan mitä vaan.

Antti Kukkonen

"Huhtelan tapaus on poliittisempi. Hän jakoi somessa vihreän kansanedustajan Antero Vartian päivityksen, joka puolsi maahanmuuttoa huoltosuhteen kohentajana ja vaihtoehtona leikkauksille. Huhtela ilmoitti, että 'Rajut leikkaukset näkyisivät kasvavana turvattomuutena jota en halua. Rajat kiinni tarkoittaa oikeasti hanat kiinni'. Molempien ylikomisarioiden twiitit näkyvät tämän jutun alaosassa."

[...]

Poliisipäällikkö Lasse Aapio: "Lähden siitä, että henkilö [Huhtela] ei ole tarkoittanut sillä mitään politiikkaa, mutta tässä on tämä vaara, että aina tulkitaan asioita eri näkökulmista, Aapio sanoo viitaten Huhtelan jakamaan vihreän poliitikon linkkiin."

Ei tarkoittanut mitään politiikkaa jakamalla kansanedustajan päivityksen, jossa puolustettiin maahanmuuttoa huoltosuhteella. Harmi, ettei Aapio esitä vaihtoehtoista tulkintaa asiasta.

P. S. "Päivitetty 13.9. klo 8:46: Tarkennettu toista kappaletta ja tietoa Taposen linjauksesta: Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi tukea. Poistettu muotoilu, jonka mukaan Taposen mielestä aikuisia turvapaikanhakijoita ei tulisi poistaa alaikäisten joukosta Suomen kouluista. Lisätty taustatieto Turun iskun herättämästä keskustelusta."

Eikä linjannut. Tämä on Taposen jälkikäteen esittämä TULKINTA tviitistään, joka voi olla perusteltu tai sitten ei. Kirjoittajalla ei ole mitään yksityisoikeutta kertoa, mistä JULKAISTUSSA tekstissä on kyse, vaikka se olisi hänen omansa.

Juha Wiklund

Niinhän nämä vekkulit puolusti Aarniotakin henkeen ja vereen. Taisi olla tämäkin kaveri Aarniota ylistämässä ja haittaamassa syyttäjän ja krpn tutkimuksia.

Poliisi pitäisi puhdistaa kokonaan mädistä omenoista ja jos ei onnistu niin kaataa puu ja istuttaa uusi taimi kaadetun puun tilalle.

Usko on mennyt hyvin monelta poliisin toimintaan sillä paljon se ei poikkea helvetin enkelien toiminnasta. Selvästi tunnistettavissa, käyttävät väkivaltaa ja uhkailua ajaakseen asiaansa, suojelevat ja puolustelevat ryhmässään yksilöitä jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

Olisi aika paljata pysyvästi Räsänen sisäministeriksi jotta poliisissa alettaisiin kunnioittamaan lakeja.

Ilkka Hyttinen

Päinvastoin on tosi vaarallista olla korostamatta islamia ja sen taustaa eritoten jihad-
terrorismitapauksissa. - Tutkija Atte Kalevalla on asiassa omakohtaista asiantumtemusta:

Kansanmurhako Suomeen?.... :
http://www.kortie.fi/

Ex-muslim Mona Walter:
https://www.youtube.com/watch?v=OYwFzary5yw&feature=youtu.be

Poliittinen islam vaarallisempi kuin natsit – silti sille löytyy puolustajia Suomessa:
https://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2016/07/19/poliittinen-islam...

- kuten nämä pari poliisin 'islam-ymmärtäjät'- ampuvat vain omaankin jalkaansa!...

Arja Nikali

Ihan jälkijunassa ... Lukematta kuin muutaman kommentin täältä, mielestäni Taposen heitto "hyvää se oppi tekee terroristillekin" on ymmärretty hämmästyttävän nurinkurisesti. Terroristeille oppi tekisi erityisen hyvää, sillä useimmiten he ovat tavalla tai toisella syrjäytyneitä, vain vähän koulutettuja yms. Eihän Taponen sano, että terroristisen teon tehnyt pitäisi laittaa (tai edes voisi laittaa!) suomalaiseen peruskouluun! Olisi toki varmaan pitänyt ymmärtää tuollaisen heiton herkulliset väärinymmärtämismahdollisuudet, joita ei ole jätetty käyttämättä.