Torstai 27.6.2019

Arno Kotro: Suomen verotuksessa epäterve viesti – ”Armottomimmin kiinni työtuloissa”

Luotu: 
13.9.2017 10:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|
Suomalaisen veromallin viesti ei ole terve, jyrähtää kirjailija-opettaja Arno Kotro. Hän puuttuu Puheenvuoron blogissaan keskusteluun verotuksen progressiosta, jota Kotro pitää liian jyrkkänä. Veromallin epäterveellä viestillä hän viittaa ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen eroihin.
 
–Ei käy järkeen, että verokarhu käy armottomimmin kiinni juuri omalla työllä ansaittuihin euroihin samalla kun muuta tuloa verotetaan selvästi kevyemmällä kädellä. Suomessa omaisuustulojen verotus suhteessa ansiotulon verotukseen on poikkeuksellisen kepeää, Kotro katsoo.
 
Keskustelu verotuksen korkeasta progressiosta sekä budjettiriihen jälkeen korkeakoulutettuja palkansaajia edustavan Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder puuttui korkeisiin veromarginaaleihin. Hän huomautti, että jos 4000 euroa kuukaudessa ansaitseva työntekijä saa 1000 euron palkankorotuksen, lisätuloista 506 euroa menee verona valtiolle.
 
Myös vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas moitti viikonloppuna Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan korkeita veromarginaaleja.
 
 
Kotro puuttuu myös keskustelun aiheuttamaan närkästykseen. Hän huomauttaa, että eilisen A-studion keskustelun jälkeen sosiaalisessa mediassa avauksia moitittiin hyväosaisten ahneudeksi, kun ”Suomessa on valtava joukko niitä, jotka kituuttavat toimeentulon rajoilla”.
 
–On kyllä. Mutta rinnan voi olla kaksi ongelmaa, jotka molemmat vaativat hoitoa: minimietuuksien riittämätön taso ja liian jyrkkä ansiotulon progressio – joka muuten puraisee yllättävän ankarasti ihan tavallista keskiluokkaa. Ei tässä rikkaita paapota; heihin voi tutustua niiltä listoilta, jonne on kirjattu isojen pääomatulojen saajat, Kotro toteaa.
 
–Veromallin viesti ei ole terve. Jos haluat vaurastua, pelaa pörssissä. Naksuttele osakkeita nettipankissa, osta ja myy. Tai osta pelkästään ja nauti alhaisesta osinkoverotuksesta. Pelaa nettipokeria. Lähde maasta muualle töihin. Hanki asunto, asu pari vuotta ja myy voitolla: vero nolla. Muuta työtulo pääomatuloksi, jos suinkin pystyt.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Arno Kotro
Arno Kotro
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Hyvätuloiset eivät halua ottaa osaa yhteiskunnan palvelujen kustannuksiin vaikka nauttivat niistä, kuten koulutus- terveydenhoito- vanhustenhoito jne.
Valittavat 1000 palkankorotuksesta menevää veroa vaikka moinen summa on monelle palkka jolla pitää elää korotuksista puhumattakaan.
Edusmies haluaisi lisää hyvätuloisia, mutta tuleeko ajatelleeksi, että pärjäisikö firma paremmin ottamalla kaksi työntekijää yhden hyvätuloisen sijaan?
Ainakin yhteiskunta voisi paremmin tasaisemmalla tulonjaolla ja ne tulot ohjautuisivat kasvattamaan kotimaan kysyntää.

Jukka Lampinen

Jos Kontro olisi järkevä ihminen, niin hän olisi sivuuttanut omat typerät marinansa ja ehdottanut. Että pääomatulojen verotusta lisätään, valtion menojen kattamiseksi.
Eikä pelkästään menojen takia, vaan myös velan maksamisen takia.

Joten jospa Kokoomuksen Akateemiset ja rikkaat, vihdoinkin alkaisivat kantamaan sitä vastuuta josta aina puhuvat.
Kreikka on hyvä esimekki siitä, mihin tämä rikollisten veronkierto johtaa se johtaa valtion konkurssiin.