Lauantai 23.6.2018

”Jahkaamiselle vihdoin loppu” – Uusi alkoholilaki halutaan voimaan heti 2018

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.9.2017 13:59
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jussi Eskola
    Kuva
    Kansanedustajat Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo haluavat uuden alkoholilain voimaan heti ensi vuoden alusta.
Uusi alkoholilaki on saatava voimaan heti ensi vuoden alusta, vaativat hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo. Molemmat edustivat kokoomusta hallituspuolueiden alkoholityöryhmässä.
 
Esitys uudeksi alkoholilaiksi päätettiin tänään lähettää eduskuntaan. 
 
–Tätä uudistusta on jouduttu odottamaan aivan liian pitkään. Viivyttelylle ja jahkaamiselle saatiin onneksi vihdoin loppu. Ihmiset odottavat hallitukselta tekoja ja uudistavaa otetta, ei pikkuasioista nahistelua. Kokoomus on ajanut normien purkamista tässäkin asiassa johdonmukaisesti, sanoo Wallinheimo.
 
Mäkelä korostaa, että uudistus toisi ”paremmat valikoimat kauppaan, enemmän työtä ravintola-alalle sekä pienpanimoille ja päivittäistavarakauppaan”.
 
–Esityksellä luodaan vahvempia edellytyksiä myös olutkulttuurin vahvistamiselle. Kokoomuksen linjan mukaista on lisätä yksilön vapautta sekä luottaa ihmisten omaan vastuullisuuteen ja harkintakykyyn, Mäkelä korostaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä kannata Keskieurooppalaista lähes vapaata alkoholipolitiikkaa sen todistettavasti antamien parempien tulosten vuoksi kuin pohjoismainen lestadiolais nihilistinen tai sdp holhoaja "ämmä" mentaliteetti.

Tulokset puhuvat kiistattomasti puolestaan

Jukka Lampinen

Olen samaa mieltä kuin Kokoomus, niinkuin aina.
Vuodesta 2008 lähtien, alkoholi kuolemat on kääntyneet laskuun. Tilastojen mukaan myös nuorten, humalahakuinen juominen on vähentynyt.
Lakien lieventäminen on toiminut toivotulla tavalla, meistä on kovaa kyytiä tulossa sivistyneitä ryyppääjiä.

Pasi Anttila

Ainut johon tulee lisää työpaikkoja tän lakiesityksen seurauksena on sote-ala ja poliisi, ja ehkä avioerojuristit.

Mun puolesta tietenkin jokainen voi juoda itsensä känniin tai nauttia sivistyneesti/eurooppalaisittain alkoholia mutta vain jos se ei häiritse muita vrt. tuppakkalaki ja sen perustelut. Esim. alkoholin nauttiminen paikassa missä on alaikäisiä lapsia pitäisi kieltää, kuten tupakointikin. Enkä myöskään halua osallistua sen haitoista aiheutuviin kuluihin verotuksenkaan kautta. Alkoholia myyvät, tahot, jotka voitotkin korjaavat pitäisi edellyttää maksamaan täysimääräisesti siitä aiheutuneet kulut. Alkoholiverotus ei tätä kata joten jonkinlainen "haittavero" pitäisi säätää.

Jaakko Tuominen

Hyvä alku - alkoholilain uudistuksessa on kyseessä marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limunmakuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta asukkaasta ei tarvitse lainkaan valtion monopolia alkoholijuomien vähittäismyyntiin alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Pasi Anttila

Periaatteeessa olen holhoamista vastaan, mutta tämä alkoholi vaan aiheuttaa niinpaljon haittoja, taloudellisia ja muita että sitä on pakko suitsia. Tämä nykyinen alkoholivero ei kata kaikkia sen aiheuttamia kustannuksia, niitä välillisiä ja välittömiä.

Tero Ilén

Oletko tietoinen että suomessa ravintoloissa nautitun alkoholin määrä on pienempi kuin Viron tuonti. Minneköhän ne verotulot karkaavat?

Me olemme EU:ssa ja alkoholia saa tuoda 24/7 niin paljon ja niin usein kuin haluaa, eikä sitä voi meidän päättäjämme estää. Voimme vähentää typerällä alkoholipolitiikalla suomesta ostetun alkoholin määrää mutta kokonaiskulutukseen emme enää EU:ssa voi mitenkään vaikuttaa.

Kaj Nyyssönen

Eräiden mielestä Suomalaiset eivät osaa juoda alkoholia ja siksi ne (Suomalaiset) pitää korvata Homo Sapiens sukuun kuuluvilla maahan muuttajilla. Suomalaisetvoi karkoitta perusteena häiriköinti.
Vie aikan sa oppia uutta joten pienin askelin kohti alkohoolin ja kansan vauttamiseen. Olen ollut töissä Suomen ulkopuolella 25 vuotta ja muutoin jo 11 talvea etelässä. Eikä se ole lisännyt alkoholin kulutusta mutta ikä on sitä kyllä jo huomattavasti alentanut.

PS! Alkossa en ole kymmeneen vuoteen käynyt. Minulla on omat Super Mercadot

Esa Sairio

Uusi alkoholilaki pitää hyväksyä pikaisesti. Se on vain pieni askel oikeaan suuntaan eli kohti eurooppalaista vapautta. Noin 500 miljoonaa eurooppalaista saa ostaa alkoholijuomia vapaasti lähes mistä vaan ja koska vaan ja eri vahvuisina. Sama vapaus tulee antaa meille suomalaisillekin. Eurooppalaiset ovat ihan yhtä terveitä kuin suomalaisetkin huolimatta vapaasta alkoholipolitiikasta.
Vuoden kuluessa Suomessa tarvitaan myös viinit ruokakauppoihin ja sen jälkeen Alkon turha monopoli pitää heittää romukoppaan.
Olisi loistavaa ostaa vahvempia oluita lähikaupoista, jolloin aikaa ja vaivaa säästyisi, kun ei tarvitse mennä Alkoon. Toinen asia on Alkon kiskurihinnat. Erityisesti laadukkaat erikoisoluet ovat Alkossa törkeän kalliita. Lähikaupoissa niiden hinta olisi kohtuullinen.
Vapaampi alkoholipolitiikka lisäisi Suomessa työpaikkoja ja valtion verotuloja. Alkoholin tuonti Baltian maista vähenisi, jolloin nekin rahat jäisivät Suomeen elinkeinonharjoittajille ja valtiolle verotuloina.
10% ihmisistä saattaa juoda liikaa, mutta siitä ei pidä rankaista niitä 90%:a ihmisistä, jotka osaavat juoda alkoholia kohtuudella. Eihän muuallakaan Euroopassa takapajuisia Ruotsia, Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta rangaista alkoholia ostavia ihmisiä ylisuurilla alkoholiveroilla, alan monopoleilla ja rajoittamalla tavallisista kaupoista saatavissa olevien alkoholijuomien alkoholiprosentti keinotekoisesti arvoon 4,7 tai alle.
Toivon todella, että eduskunta hyväksyy uuden alkoholilain sellaisenaan. Enemmistö suomalaisista kannattaa tutkimusten mukaan vahvempia oluita kauppoihin ja iso osa viinejäkin ruokakauppoihin.