Maanantai 20.5.2019

Atte Kaleva: Ylikomisarion twiitit asiattomia – Väärä viesti viranomaisten suhtautumisesta jihadismiin

Luotu: 
14.9.2017 18:44
Päivitetty: 
14.9.2017 19:20
  • Kuva: Pasi Liesimaa / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    ”Kannanotot, jotka viittaavat siihen suuntaan, että viranomaiset eivät jotenkin ottaisi vakavasti tätä järkyttävää ongelmaa, mikä jihadistinen terrorismi on, rapauttavat luottamusta viranomaisen kykyyn toimia oikein”, sanoo jihadismin tutkija Atte Kaleva.

Helsingin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok.) pitää julkisuudessa esillä olleita yksittäisten poliisien Twitter-kannanottoja valitettavina ja harkitsemattomina. Kalevan mielestä ”epäasialliset tviitit eivät ole omiaan lisäämään kansalaisten luottamusta poliisiin”.

Sosiaalisessa mediassa aktiiviset ylikomisariot Jari Taponen ja Jussi Huhtela ovat saaneet kritiikkiä maahanmuuttoon liittyvistä twiiteistään. Suurin nettikohu nousi Taposen virkatilin twiittauksista, jotka koskivat turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä. Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi tukea, ja tokaisi myöhemmin, että ”hyvää oppi tekee terroristillekin”. Ennen tätä Twitter-keskustelu oli kääntynyt Turun puukotusepäiltyyn, joka oli opiskellut turkulaisessa peruskoulussa.

Jihadismin tutkijanakin tunnettu Atte Kaleva korostaa virkamiesten oikeutta sananvapauteen – silloin kun nämä toimivat yksityishenkilöinä ja yksityistileiltään.

– Ongelmalliseksi asia muuttuu silloin, kun ns. virkatililtä ryhdytään jakamaan poliittista sisältöä tai sellaisia kannanottoja, joissa kiistattomiin turvallisuusuhkiin ja jopa toteutuneisiin iskuihin ei suhtauduta vakavasti, Kaleva kirjoittaa julkisessa Facebook-kannanotossaan.

Kaleva kertoo Uudelle Suomelle, että hän ei viittaa pelkästään Taposen twiittiin turvapaikanhakijoiden koulunkäynnistä. Ylikomisario Taponen twiittailee aktiivisesti ääri-islamistiseen terrorismiin ja radikalisoitumiseen liittyen, ja Kaleva on aiemminkin kiinnittänyt huomiota tämän viesteihin. Taponen on korostanut Twitter-tilillään näkökantaa ja artikkeleita, joiden mukaan islam uskontona ei välttämättä ole keskeinen tekijä radikalisoitumisprosessissa tai terrorismissa, ja on todennut muun muassa, että ”jihadismi on käsitteenä demonisoitu ns. länsimaisessa keskustelussa”.

Kaleva ei ymmärrä lausuntoa.

– Kyllähän nämä jihadistit itse demonisoivat itsensä omalla toiminnallaan. Sellaiset kannanotot, jotka viittaavat siihen suuntaan, että viranomaiset eivät jotenkin ottaisi vakavasti tätä järkyttävää ongelmaa, mikä jihadistinen terrorismi ja ääri-islamistinen ajattelu ovat, rapauttavat luottamusta viranomaisen kykyyn toimia oikein. Ja se on nyt tällaisessa tilanteessa, etenkin Turun iskun jälkeen, hyvin valitettavaa, Kaleva sanoo Uudelle Suomelle.

– Eihän poliisilta odottaisi tällaista kielenkäyttöä virkatilillä.

”Ongelmalliseksi asia muuttuu silloin, kun ns. virkatililtä ryhdytään jakamaan poliittista sisältöä tai kannanottoja, joissa kiistattomiin turvallisuusuhkiin ei suhtauduta vakavasti”

Uusi Suomi kertoi tällä viikolla, että kaksikon esimiehet Helsingin poliisilaitokselta ja Poliisiammattikorkeakoulusta ovat puhuneet alaistensa kanssa selkkauksesta. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoi, että poliisin some-linjauksia käydään uudestaan läpi ja esimerkiksi artikkelinjakamiskäytäntöjä mietitään. Ylikomisario Jussi Huhtela sai kansanedustaja Mikko Kärnältä (kesk.) palautetta poliittisen kannanoton jakamisesta ja tukemisesta.

Lue myös: Poliisijohto käynyt ”rakentavan keskustelun” Jari Taposen ja Jussi Huhtelan kanssa – Poliisin some-linjaus muuttuu

Atte Kaleva pitää tervetulleena poliisipäällikkö Aapion kommenttia poliisin some-linjausten tarkentamisesta. Kalevan mukaan itse linjausta ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, vain käytäntöjä.

– Meillä on olemassa aivan hyvät ohjeet siihen, miten virkamiehet toimivat julkisuudessa.

Kaleva katsoo, että asia ei poliisivirkamiesten esimiesten kommenttien jälkeen tarvitse varsinaista jatkokäsittelyä. Hän aikoo ottaa asian puheeksi poliisineuvottelukunnassa myöhemmin syksyllä, mutta sitä ei hänen mukaansa ole syytä käsitellä sen laajemmin eikä myöskään ”nostaa tikunnokkaan näitä henkilöitä”. Virheitä sattuu virkamiehillekin, Kaleva sanoo. Myös ylikomisarioiden esimiehet tukivat alaisiaan Uuden Suomen haastattelussa.

Kaleva on peräänkuuluttanut suorempaa julkista keskustelua islaminuskon roolista terrorismissa. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä hyvin sen, että virkamiehellä on nykyisessä polarisoituneessa keskusteluilmapiirissä intressi osallistua keskusteluun ”hillitsevänä tahona”, kuten Taponen on tehnyt. Taposen twiittailussa alkoi Kalevan mukaan kuitenkin olla ”selkeä tendenssi”, joka ei hänen näkemyksensä mukaan virkamiehelle sopinut.

– Siinä ehkä vähän mentiin sen rajan yli, että ei voitu puhua yksittäisestä ylilyönnistä, vaan se oli jatkuvaa, Kaleva sanoo.

– Joskus tuntuu siltä, että tätä rasistista rajat kiinni -diskurssia torjutaan niin pontevasti, että siinä oikeastaan jäävät jo faktatkin taka-alalle, hän jatkaa.

Alla Atte Kalevan Facebook-kannanotto asiaan.

LUE LISÄÄ:

Poliisijohto käynyt ”rakentavan keskustelun” Jari Taposen ja Jussi Huhtelan kanssa – Poliisin some-linjaus muuttuu

Poliisin tviitit turvapaikanhakijoista kouluissa nostatti myräkän – Kansanedustaja vie poliisijohdolle

Näkökulma: Poliisi rysähti maahanmuuttokriitikon ansaan – poliisipomo sanoi ääneen epäilyksensä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Poliisihan tässä on syyllistynyt virkatilillään ylisuvaitsevaiseen ääriajatteluun.
Vihapuhetta ja pienten koululaisten ja vanhempien turvallisuustunteen vähättelyyn.
Eikö terrorismin/terroristin puolustaminen ole tuomittavaa ?
Some puheistahan on rangaistu jo aiemmin.

Jyrki Tikkakoski

Erittäin hyvä kirjoitus Atelta. Juuri tämän takia on Taponen ei ole suosikki pollari.
Normaali vanhempi olisi varmasti huolissaan jos tietäisi, että taustansa jostain syystä salannut aikuinen mies on omien ja muiden lasten kanssa koulussa.

Epäilen ettei Atte ole ymmärtänyt tuota "rajat kiinni" termiä. Varsinkaan kun hän niin vakavasti varoittaa juuri niistä henkilöistä joiden pysäyttämistä "rajat kiinni" tarkoittaa. Mutta ei hän toki ole ainoa kuka erehtyy.

Irina Gagarin

Minkälaisiin konkreettisiin toimiin poliisijohto aikoo ryhtyä tämän asian takia (ei kai tätä vaieta hiljaiseksi tämän jälkeen)?
Poliisina politikointi on varmasti jo nykyistenkin ohjeiden vastaista ja vähättelevä suhtautuminen turvallisuusasioihin suomalaisten lasten ollessa kyseessä, on anteeksiantamatonta ja törkeää.

Kimmo Tallqvist

Poliisilla on sananvapaus
Poliisilaki kuitenkin edellyttää että poliisi ei työ- eikä vapaa-aikanaan esitä mielipiteitä jotka vaarantavat yleistä luottamusta poliisiin.
Tässä toimittiin virkatilillä.
Luottamus on todella vaarannettu.
Valtakunnansyyttäjänvirasto myös nyt tutkimaan kuten kesäkuussa poliisin sisäistä facebook ryhmää.
Pelkät huomautukset ovat huuhaata.

Eija Erkola

No henkilökohtaisesti olen järkyttynyt siitä kuinka herra sotilashenkilö Kaleva mun mielestä typeryyksissään meni Jemeniin ulkoministeriön ohjeistuksen vastaisesti ja aiheutti suomalaisille veronmaksajille satojen tuhansien eurojen kulut kidnappaajien kynsistä päästäkseen... ja kutsui vielä vaimonkin tuohon loukkuun!
Sorry, en arvosta hänen mielipiteitään :-(
Kyllä niitä jihadisteja olisi voinut muuallakin tutkia :-)
UM:llä on hyvin pieni budjettu ja tämä heppu aiheutti varmaan sille aika ison loven?

Heikki Paananen

Paheksuntanne kohdistunee myös juuri vapautettuun "Operation Mercy":n suomalaisnaiseen?

Kommenttinne perusteella vaikuttaisi myös siltä, että teillä on tarkka tieto niistä syistä, joiden vuoksi tutkija Kaleva oli Jemenissä. Tässä olisi hyvä tilaisuus niitä avata. Vai perustuuko "järkytyksenne" tiedon sijaan enemmänkin median aiheuttamaan kognitioaberraatioon?

Sonja Drescher

Eija Erkolalle; Atte Kalevan ja Leila Kalevan lunnaat maksoi OMAN, ei Ulkoministeriö.
Eikö UM Timo Soini juuri kertonut; Suomen valtio ei maksa, eikä tule koskaan maksamaan lunnaita terroristeille, sillä silloin tukisimme terroristeja.

Sonja Drescher

"Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi tukea, ja tokaisi myöhemmin, että ”hyvää oppi tekee terroristillekin”

Aikuisia turvapaikanhakijoita tuleekin tukea kotouttamisessa ja kouluttamisessa. Tässä on vain se ero; henkilö on terroristi ja heillä ei ole mitään asiaa peruskoulussa, eikä
tässä maassa.
Ihmettelen, miten voidaan aikuinen sijoittaa peruskouluun, vielä aikuinen, joka on
tullut maahan väärillä papereilla eikä kukaan oikein tiennyt, kuka hän oikein oli.
Haetaanko Suomeen pakolaisia Marokosta? Mitä sotaa Marokossa käydään, jotta heillä on oikeus tulla tänne pakolaisena. Ottakaa nyt hyvät ihmiset selvää, ketä tänne
voi tulla. Jopa omat Marokon kansalaiset Helsingissä kirjoittivat; "He eivät oikein
ymmärrä, miten tänne Marokosta tulee pakolaisia?!
Tarkempaan syyniin koko maahanmuuttopolitiikka. Atte Kalevan puheet ovat järkeviä
eikä tuulesta temmattuja.

timo helin

Taposella on outo jihad-käsitys.

Profeetan elämäkerran (siran), hadithien ja Koraanin jihadista on 98 % aseellista väkivaltaa. (Hege Storhaug, Islam.Den 11. landeplage, s. 145).
Taposen mukaista sisäistä taistelua esiintyy vain meitä rauhoittavissa puheissa.

Ilkka Hyttinen

Päinvastoin on tosi vaarallista olla korostamatta islamia ja sen taustaa eritoten jihad-
terrorismitapauksissa. - Tutkija Atte Kalevalla on asiassa omakohtaista asiantumtemusta:

Kansanmurhako Suomeen?.... :
http://www.kortie.fi/

Ex-muslim Mona Walter:
https://www.youtube.com/watch?v=OYwFzary5yw&feature=youtu.be

Poliittinen islam vaarallisempi kuin natsit – silti sille löytyy puolustajia Suomessa:

https://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2016/07/19/poliittinen-islam...

- kuten nämä pari poliisin 'islam-ymmärtäjät' - ampuvat vain omaankin jalkaansa!...

Teijo Killström

Siitä ei liene epäselvää etteivätkö jihadistit sivistävää koulutusta tarvitsisi ja paljon mutta näyttää olevan myös virkamiehissä ja politiikoissa paljon niitä jotka eivät älyä kysyä itseltään miten sanomisensa ja twiittailunsa ymmärretään eri tahoilla ja mitä niistä seuraa.
Erinomainen esimerkki on Sipilä, halunsa profiloitua kotimaan politiikassa oikeamielisenä ja jalona, toi Suomeen oman osansa turvapaikanhakijoista joiden päällimmäisin huoli oli saada luvattu talo.
Lähi-idän eri medioissahan tätä hehkutettiin isoin jutuin blondi-kuvien kera ja monet lähtijät tekivät päätöksensä....Täällä sitten ihmeteltiin että kun enimmäkseen nuorta miestä lappaa rajojen yli.

Taposen twiitti tarjoaa samoja aineksia, tällä kertaa jihadistien suuntaan.
Somessa kun kulkee riittävän pitkälle niin monessa Lähi-idän maassa tiedetään kertoa varmana tietona että taistelijoiden kannattaa lähteä Suomeen, ovat siellä Poliisin suojeluksessa.
Ja täällä sitten taas ihmetellään että miksi Suomesta lähdetään entistä enemmän ja useammin tappotöihin muualle.

Jos tulevaisuudessa valtakunnan tasolla poliitiikot ja johtavat virkamiehet eivät ymmärrä mitä tarkoitetaan termillä "Rikkinäinen puhelin" eivätkä ymmärrä somen voimaa eivätkä maailman pienuutta nykyaikana niin kusessa tullaan olemaan.