Perjantai 24.5.2019

Professori ihmettelee kansanedustajien ”epäpyhää allianssia”: Miksi vasemmisto vaatii tarveharkinnan poistoa – palkathan laskevat?

Luotu: 
14.9.2017 20:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Taloustieteen professori Matti Virén ihmettelee kansanedustajien ”epäpyhää allianssia”, joka vaatii työvoiman tarveharkinnan poistoa.

Kansanedustajat Emma Kari (vihr.), Tytti Tuppurainen (sd.), Juhana Vartiainen (kok.) ja Anna Kontula (vas.) ovat tehneet lakialoitteen ulkomaisen työvoiman saatavuus- tai tarveharkinnan poistamisesta. Viréniä oudoksuttaa se, että asiaa vaativat niin vasemmiston kuin kokoomuksen edustajat.

–  Olisi voinut kuvitella, että maahanmuutto, jos mikä, on asia, jossa pääomapiirien ja työväen (jota ainakin vasemmisto sanoo edustavansa) edut ovat vastakkaisia. Johtaahan maahanmuutto (työvoiman tarjonnan kasvu) väistämättä palkkojen laskuun ja pääoman tuottoasteen kasvuun, Viren kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Tarveharkinnan poiston yleisiin perusteluihin kuuluu, että se lisäisi työvoimaa, jota Suomi tarvitsee.

– Selvää tietenkin on, että yritykset haluavat vapauttaa maahanmuuton täysin, mutta on aiheellista kysyä, onko valtiovallan tehtävä markkinataloudessa ”järjestää” yrityksille työvoimaa. Jos yritys ei nykypalkkatasolla saa työvoimaan Suomesta, niin mitä sitten! Mitä kansalaiset häviävät, jos yritys perustaa työpaikkansa vaikka Intiaan. Sinne menevät palkat ja voitot, mutta eivät ne kantaväestölle tulisi, vaikka yritys tulisi Suomeen, Virén kirjoittaa.

Kenties ongelmallisin piirre tarveharkinnan poistamisessa olisi professorin mukaan se, että silloin ”nostettaisiin kädet pystyyn kotiperäisten työllisyyden esteiden purkamisesta”.

– Suomen ongelma ei kai niinkään ole ”ihmisten puute” vaan se, että nykyisillä palkoilla, veroasteilla, tulonsiiroilla, asuntohinnoilla on lähes mahdoton työskennellä kasvukeskuksissa tai edes pendelöidä niihin, hän kirjoittaa.

– Mikä siinä on niin vaikeaa, että meillä ei voi olla järjestelmää, jossa omalla palkallaan tulee toimeen (niin että palkka menee työn tekijälle eikä verokarhulle) ja työtä kannattaa sekä tehdä että tarjota työhaluisille. Kontula & kump. voisivat käyttää liike-energiaansa tämän asian pohtimiseen, ennen kuin he lähtevät hakemaan apua kaukomailta, hän toivoo.

Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että viranomaiset arvioivat, onko EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta tulevan työntekijän palkkaaminen todella ”tarpeellista” – eli löytyisikö sisäalueelta vastaavaa työvoimaa.

Taloussanomat kertoi äskettäin, että lakialoitteen allekirjoittaneiden kansanedustajien perusteet kannatukselle ovat hyvin erilaisia. Vasemmiston Anna Kontula ei usko kokoomuksen perusteluun työvoiman määrän lisääntymisestä.

– Jos Suomessa on kysyntää kielitaidottomalle, halvalle työvoimalle, sitä on jo saatavilla ETA-alueilta, Kontula sanoi Taloussanomille.

Lehden mukaan Kontula kannattaa tarveharkinnan poistoa siksi, että hänen arvionsa mukaan se vähentäisi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön mahdollisuutta ja helpottaisi valvontaa. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että viranomaiset arvioivat

Että toimeentuen saamiseksi on työttömän tehtävä 487e/kk+9e/kuluihin 0 euron palkalla. "Tarveharkinta" kai tarkoitta että tuolla summalla ja Hurstin ruokakassilla pärjää 1 kk työtön ja hänen perhensä.
TEM-elokuu-17 "tarveharkinalla" teki "työtä" jo yli 93 000 työtöntä.
Jonossa on vielä yli 250 000 jonka voi työllistää samoin.Ilman "työvoimapulan" poistajia.
Kahdet työmarkkinat?
A)-Palkalliset työt
B)-Työn ja sosialiturvan yhteen sovittaminen .(Sosiaaliturvan joka perustuslain mukaan kuuluu ilman ehtoja kaikille.Myös Irtisanotuille Ex-palkansaajille.

JK.Maksaa yritykset enemmän nyt veroja 93 000 ilmaisesta työpanoksesta?
Vai miten katetaan menot Kelasta edm."palkkoihin"?

Pasi Anttila

Koska työpaikat ja työttömät eri alueilla ja työttömät eivät helposti muuta työnperässä, esim korkeiden asumiskustannusten takia. Työttömien koulutus ei useinkaan riitä näihin työpaikkoihin ja kolmanneksi palkat ovat liian pienet. Terveisiä syksyllä nevotteleville ay-pomoille, lisää liksaa kiitos....ja paljon

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Työttömien koulutus ei useinkaan riitä näihin työpaikkoihin ja kolmanneksi palkat ovat liian pienet
Kuten kotihoidontuella olevilla terveillä työikäisillä nuorilla naisilla. Siksi kotona oloa kanustetaan vervaroilla ?
AY pomot! Liksaa EK lisää että duunarin veroilla voidaan nuokin maksaa ja ilmaityötä tekevien "palkat" Kelasta.

Kai Lähteenmäki

Kuulin vihreältä suvakki-tutultani, joka tekee töitä mamujen parissa, että ei niillekään kelpaa monetkaan työt. Ollaan päivä pari ja sitten taas tuelle.
N. 90% on elintasopakolaisia, kouluttamattomia ja pääosin kielitaidottomia, rikkaiden perheiden vesoja.

Se Macronin ym ehdotus, että sijoitetaan pakolaiset ensin lähialueelle halvalla, ja seulotaan sitten sieltä kyvykkäät tänne koulutukseen ökseen ja työhön.
Kuten esim Kanada, joka väestö - ja talous- kasvaa pääosin siirtolaisilla....
Miksi meillä aina ryssitään näitä asiota?

Jari Rahkonen

Kai tarkoitti varmasti matuja. Termeissähän sekoavat jopa päättäjämme. Onneksi korkeasti koulutetut maahanmuuttajat pääosin työllistyvät niihin töihin, joiden perässä maahamme muuttavat. Matujen joukossahan tällaisia korkeasti koulutettuja ei ole.

Antti Salonen

Vasemmiston äänestäjä ei enää olekaan känsäkourakommunisti, joka ajaa Saabilla tehtaaseen töihin, tekee 8 tunnin työpäivää ja ryyppää viikonloppuna kiroten porvareita. Vasemmiston äänestäjät ovat pääosin eläkkeellä ja äänestävät aina vasemmistoa, tapahtui mitä tahansa, osin muka-opiskelevia-anarkisteja, osin maahanmuuttajia. Vasemmisto haluaa miellyttää idealisti-opiskelijoita ja kasvattaa omaa äänestäjäkuntaansa maahanmuttajilla. Työväen aseman ajaminen on lopetettu jo.

Markku Nieminen

Vasemmisto ja Vihreät tekevät juuri noin, mutta että Kokoomus on niiden kanssa samassa juonessa. Se on historiallinen erikoisuus, mutta tosiasia! Mitä eroa on äärioikeistolla ja äärivasemmistolla? Ei mitään!
Historiasta muistamme, että molemmat johtavat totalitarismiin ja diktatuuriin.

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä Vihreät teki mamupolitiikkaa Vanhasen/Kiviniemen porvarihallituksessa -07-11
Mutta (oppositiossa oli) vas,sdp 2 -6 porvaripuoluetta.

Porvari vihreät tekee nyt oppositossa "vasemmisto" persujen politiikkaa.Kunnes pääsee hallitukseen ja on taas porvari.
Aivan kuten persut teki-15.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Työväen aseman ajaminen on lopetettu jo.

Jos et ole huomannut että tuota on ajanut jo -03-17
"Työväenpuolue" Kok 1 kauden. "Alkiopuolue" kepu 3 kautta .Yhdessä RKP ja " työväenpuolue"PS/sinisten kanssa enemmistönä eduskunnassa.
Tuliko äänestettyä väärin? EK/MTK etuja ajavia.

Harri Tapani

Kun hieman vanhempia aletaan muistelemaan, niin koska se oikein loppui, se "Työväen asian ajaminen". Hiukka taaksepäin ja miten silloin kirjoiteltiinkaan.

"Sorsan puhe Korpilammella -77 oli kuin "patruunan päiväuni" "SDP asemoitui uudelleen"

https://www.uusisuomi.fi/comment/450309#comment-450309

Myös "Sorsa kirjoitti vuonna 1992 kirjassaan Uusi itsenäisyys:

”Julkisen sektorin tehostaminen on uusi tehtävä. Se on kehitettävä kilpailukykyiseksi yksityiseen sektoriin näh­den. Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtä­vä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romutta­mis- ja yksityistämispyrkimyksistä.”

Perustuslaissa luki aikoinaan jopa velvoittaen, että "suomalainen työvoima on valtiovallan erityisessä suojeluksessa", se mentiin siten jossain välissä (Koska, miksi ja kenen toimesta?) muuttamaan ja vesittämään joutavanpäiväiseksi merkityksettömäksi sananhelinäksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sorsa kirjoitti vuonna 1992 kirjassaan

Ja tuolloin oli Kepu ja MSP työväen asialla .Kepu-87 EK/EU/perheyritysten asialla. Kuten "Vennamonpuoue" persutkin -03 lähtien.

Eikö yhtään hävetä myöntää että 2 vasemmistopuoluettayht. 48 -152 muut,vie porvarienemmistöä kuin kuoriämpäriä -03 lähtien?
Vielä kun kepulla oli Rehn ja Kok Katainen EU päättämässä asioista?

Edesmennyt Sorsa tuskin on muuttanut perustuslakia. Kysyppä Kepulta ja kokoomukselta oliko pyyntö tullut EK ja yrityksiltä.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #17

Linkistä löytynyttä:

"Vuonna 1977 Suomi
asemoitiin uudelleen

Sorsan puhe Korpilammella -77 oli kuin "patruunan päiväuni"

"Korpilammen kokouksen alkusoittona saman vuoden maaliskuussa SDP asemoitui uudelleen muuttamalla selvästi suhtautumistaan yrityksiin. Se vaati tuotantokustannusten alentamista, maltillista tulopolitiikkaa ja niin edelleen. Uutta linjaa esitellyt puheenjohtaja Kalevi Sorsan puhe oli kuin ”patruunan päiväuni” luonnehtii tohtori Jukka Tarkka kirjoittamassaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan historiassa Uhan alta unioniin (Otava 2002)....

”Ei ollut viisasta näyttää kommunisteille, kuinka läheisesti sosiaalidemokraatit pitivät yhteyttä Evan vuorineuvosportaaseen.”

https://hirvasnoro.blogspot.fi/2007/05/jouko-kajanoja-suomen-knne-alkoi....

Etujärjestöjen nevuttelemia asioita alettiin korvata: "kilpailu- ja markkinamekanismilla"

Sen jälkeen vasta -87 kokoomus pääsi hallitukseen.

Tomi Rimpinen

Tämä on tätä samaa rajat auki politiikkaa kuin ennenkin. Tässä asiassa ovat vasemmisto ja "oikeisto" löytäneet toisensa.
Ne tulijat joilla on sopiva tausta löytävät työpaikkansa kuin ennenkin ja hyödyttävät yhteiskuntaamme.
Tämänkin ehdotuksen kustannukset kaatuvat loppujen lopulta veronmaksajan maksettavaksi. Vasemmisto saa vaalikarjaa ja Kokoomuksen rahoittajat halpaa työvoimaa.

Marja-Liisa Kalkela

Oikeisto Kepukok,Rkp/Ps/sinin.-03-17 EI ole tarvinnut yhtään vasemmistön ääntä kun ne on pakolaisista ,mamuista päättänyt.
Ei -92-94
Ei Europpa-2020 sopimuksessa (Mamut,pakolaiset,sengelmaista tulevat,Romanian kerjäläiset,paperittomat) Kuittasi Vanhasen II-hallitus.

Ellei "Lipponen" pakottanut niitä nahkurinorsilla pelottelemalla .
Eikä pakolaisista -15-16

Juha Lapveteläinen

Työn verotus on mielenkiintoinen asia, esimerkiksi Tanskassa se on palkan ohella korkeampi ja tällä ratkaisulla on päästy Skandinaviassa lähestulkoon 0% työttömyyslukuihin paikallisen väestön keskuudessa. Lisäksi Tanskassa ovat kansalliset edut korkeatasoisia ja maksuttomia muille Skandinavisten valtioiden kansalaisille jos saa ansiotuloa ja omaa sos.turvatunnuksen työn perusteella, sen saa automaattisesti jos kansalainen tulee Pohjoismaiden alueelta. Tanskalaiset äänestävät Suomea useammin eri asioista, jotka liittyvät valtiossa tapahtuviin radikaaleihin muutoksiin haluten asian ilmeisesti olevan näin myös jatkossa, pelkän hallituspolitiikan sijaan. Maahanmuuton hiljaisena sääntönä on alentaa palkkoja pikku hiljaa jatkossa, se on helpompi toteuttaa poliittisesti näin sillä maahanmuuttajat tulevat usein kovista ja väkivaltaisistakin olosuhteista ollen luonteeltaan erilaisia kuin suomalaiset, jotka eivät ole juuri toisen maailmansodan jälkeen kokeneet mitään vastaavaa. Usein maahanmuuttajat myös asuvat samassa taloudessa vuokraten yhden suuremman asunnon keskenään jakaen vuokrakulut huoneistosta keskenään. Tämä ratkaisu ei yleensä sovi suomalaiselle eikä tule sopiakaan, työn uudelleen järjestelyä tehokkaammaksi tulisi ehdottomasti harkita kantaväestön keskuudessa sekä palata takaisin ns. 40h/viikossa työaikatauluun palkkoja alentamatta ja unohtamatta yhteistä kansallista etua. Julkisuudessa maahanmuuttajista sekä turvapaikanhakijoista puhutaan päivästä toiseen, asia ei ole kuitenkaan pelkästään suomalaisten päättäjien hallinnassa, sillä EU sanelee myös ehtoja eri toimille Belgiasta sekä Luxenburgista käsin. Suomen poliittiset päättäjät esittävät tunnollista "mallimaata" euroopan mahtimaiden suuntaan toimien tiukasti näiden sääntöjen puitteissa aivan kuten esimerkiksi metsien hiilinieluasiassa, tähän asiaan tulisi saada pikainen muutos heti muutaman vuoden sisään. Skandinavisten valtioiden yhteistyö on paras tulevaisuuden ratkaisu myös Suomen osalta, niin yritysten kuin työvoimankin liikkuvuuden suhteen. Palaamalla takaisin 500 pakolaiseen vuodessa saamme turhanpäiväisen maahanmuuttokritiikin loppumaan, emme jatkossa kutsu emmekä nimittele oikeasti apua tarvitsevia ihmisiä "kiintiöpakolaisiksi", sillä maahan pääsevät jatkossa hädänalaiset turvapaikanhakijat lähetettyjen suomalaisten avustustyöntekijöiden toimesta. Ajatus on vastuullinen ja oikeudenmukainen, malli joka ei unohda kansallista turvaverkkoa ja sen saantia sitä tarvitsevien joukossa niin syntyperäisten suomalaisten, kuin myös maahan saapuvien turvapaikan saaneiden ihmisten keskuudessa. Erilaisuus näkyy myös Pohjois- Irlannin otteissa, väkisin Iso- Britanniaan kuuluvassa pohjoisessa valtiossa toimiva IRA- niminen isänmaallinen "Sinn Fein- puolue" on luokiteltu internetissä kylmästi terroristijärjestöksi. Mikään järjestö, joka toimii isänmaallisin perustein puolustaakseen omia kansallisia oikeuksiaan vallankäyttäjiä vastaan, joita Pohjois- Irlannin alueella asuvat kansalaiset eivät hyväksy, ei missään tapauksessa ole terroristijärjestö. Jos IRA ja Sinn Fein- puolue olisivat todellisuudessa terroristeja, myös Ahvenanmaata voisi jossakin mielessä kutsua kapinalliseksi terroristimaakunnaksi, vuonna 1922 Suomen silloinen hallituskokoonpano hyväksyi uudistuksen Ahvenanmaan itsenäisyydestä historiallisin perustein rauhanomaisesti, toimi on kirjattu Suomen Perustuslakiin. Pohjois- Irlantia eivät englantilaiset ole kohdelleet näin solidaarisesti, maassa toimiva Sinn Fein- puolue saa taloudellista tukea toimintaansa mm. erilaisilta Yhdysvaltain Irlantilaisilta järjestöiltä. IRA:n pitkäaikainen tavoite on ollut liittää Pohjois- Irlanti osaksi Irlantia, he eivät ole vieläkään onnistuneet tavoitteissaan. Este on ollut myös katolilainen Irlanti, he eivät halua liittää protestanttista Pohjois- Irlantia osaksi omaa valtiotaan, itsenäisyys olisi kuitenkin yksi tulevaisuuden ratkaisu myös Pohjois- Irlannille Skotlannin itsenäisyyden ohella. Uudistuksena tuen ehdottomasti irti EU:sta linjaa ehdottaen yhdistynyttä valtioiden liittoa myös Pohjois- Irlannille, Skotlannille kuin myös Eestille pohjoismaisin ehdoin osana Skandinaviaa.