Keskiviikko 22.5.2019

SAK:n Eloranta saatavuusharkinnasta: ”Tutustukaa Ruotsiin – lisännyt rikollisuutta ja työlupien kaupittelua”

Luotu: 
15.9.2017 15:42
Päivitetty: 
15.9.2017 16:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolustaa työvoiman saatavuusharkintaa.
|
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta katsoo, ettei työvoiman saatavuusharkinnasta tule luopua. Elorannan mukaan saatavuusharkinnan poista on Ruotsissa tuonut mukanaan lieveilmiöitä.
 
–Nykytilanteessa, jossa työttömyys on edelleen korkealla tasolla, maahanmuuton merkittävä lisääminen tarkoittaisi ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäytön lisääntymistä ja palkkojen polkemista, Eloranta toteaa SAK:n blogissa
 
Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan sitä, että jos avoimeen työpaikkaan on hakeutumassa ulkomaalainen EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta, TE-toimistot selvittävät, olisiko tehtävään löydettävissä osaaja eurooppalaisilta työmarkkinoilta.
 
Joukko kansanedustajia on Anna Kontulan (vas.) johdolla valmistellut lakialoitteen saatavuusharkinnasta luopumiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut Juhana Vartiainen (kok.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Emma Kari (vihr.) ja Tytti Tuppurainen (sd.).
 
Elorannan mukaan keskustelua on käyty löysin heitoin ja hän kehottaa kansanedustajia tutustumaan Ruotsin tilanteeseen.
 
–Saatavuusharkinnasta luopumista ajavien kannattaa tutustua Ruotsin tilanteeseen, jossa saatavuusharkinnasta on luovuttu. Muutos on tuonut mukanaan vakavia lieveilmiöitä kuten rikollisuutta ja työlupien kaupittelua. Ulkomaisia työntekijöitä on tullut matalapalkka-aloille, joissa jo valmiiksi on työvoiman ylitarjontaa, ei työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten oli tarkoitus.
 
–Nyt olisi syytä laittaa jäitä hattuun ja käydä rakentavaa keskustelua siitä, millä konkreettisilla keinoilla voimme parantaa työllisyyttä, estää harmaan talouden rehottamista ja työntekijöiden hyväksikäyttöä sekä parantaa ulkomaisten työntekijöiden oikeusturvaa.
 
Perjantaina myös perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi kannanoton, jossa kansanedustajat toteavat, ettei tarveharkinnan poistolle ole perusteita.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

No shit, Sherlock.

Ulkomaista työvoimaa haluavat eivät halua ulkomaista työvoimaa siksi, että Suomesta ei löydy työvoimaa.

Ne haluavat ulkomaista työvoimaa siksi, että ulkomainen työvoima tyytyy pienempään palkkaan eikä osaa valvoa oikeuksiaan.

Vaikka kyllähän EK haluaa luopua työehtosopimuksista suomalaistenkin kohdalla.

Oiva Luosujarvi

Herrat haluaa orjat takaisin työmarkkinoille. Pakolaiset ja turvapaikanhakijat on osoitus orjuuden palaamisesta.
Saksassa on palkattu turvapaikanhakijoita 1 euron palkalla puistojen puhdistuksiin, jottei tarvitse vain istua vastaanottokeskuksessa. Säästyy paljon euroja, kun ei tarvitse saksalaisille maksaa palkkaa siitä työstä.
Suomessa kaupunkien ja kuntien + satojen firmojen palkkalistoilla on tukityössä tuhansia ulkomaalaisia ja samaan aikaan Suomalainen nuoriso on työttömänä.
Samanlaisia esimerkkejä koko eurooppa ja länsimaailma täynnä.

Herrat haluaa veronkiertoa ja alentaa eurooppalaisten palkat samalle tasolle kuin aasian halpamaissa, vaikka euroopassa ei selviä halpamaiden palkoilla, mutta herrat saa rikastua ainoastaan.
Pitäisi olla tuotantovelvoite, että euroopassa myytävät tuotteet olisi myös valmistettava euroopassa tai veroa jokaisessa tuotteessa on 90 % tuotteen hinnasta.

Harri Tapani

Tämähän on oikeastaan jo vanha juttu luonnollisesta työttömyysasteesta NAIRU:sta, eli työllisyysasteesta joka ei vielä kiihdytä inflaatiota, Työttömyys on tärkeä väline nykypolitiikassa ja ilman sitä olisi vaikea tulla toimeen, jo Wikipediakin tietää asian:

"Nykyään viranomaiset laskevat erilaisia arvioita NAIRU konseptille ja työttömyyden uhatessa laskea liian alhaiseksi he rupeavat hillitsemään talouskasvua työttömyyden kasvattamiseksi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

Löytyy myös toisella kotimaisella laajempi havainto aiheesta.

"Därför får arbetslösheten aldrig försvinna"

http://josefsson.net/artikelarkiv/36-artiklar/61-daerfoer-far-arbetsloes...

Sama vaikutus tietenkin on rajat auki työvoimapolitiikalla. Ja kun seurailee todellisia työttömyyslukuja sinne 90-luvulle asti, niin suurin piirtein samoissa lukemissa ovat pysyneet pienellä vaihtelulla tähän päivään asti politiikkojen 'vakavista' työttömyyden hävittämispuheista huolimatta.
Myös taisi olla EU:n/EMU:n pääsyehtona oli alhainen inflaatio.

Tapani Tuominen

Vasemmistolaisten edellä olevia kommentteja lukiessa jää miettimään, luoimmeko saman uutisen?

Jos tuota listaa lakialoitteen allekirjoittajista itse luin oikein, niin eikös siellä ole ihan vasemmiston omat "herrat" asialla? Aloitteen tekijäkin Vasemmistoliitosta. Tämä on sitä kun rakkaus rajoittamattomaan maahanmuuttoon on suurempi kuin suomalaiseen (tai täällä luvallisesti oleskelevaan) työläiseen. Sulassa sovussa ovat koko punavihreä joukko, Vas, SDP, Vihreät ja KOK vasen laita.

Vai ovatkohan liittoutuneet EKn kanssa?

Harri Tapani

No tuollaisiahan tuo taloustieteen professorikin alkoi ihmettelemään:

"– Olisi voinut kuvitella, että maahanmuutto, jos mikä, on asia, jossa pääomapiirien ja työväen (jota ainakin vasemmisto sanoo edustavansa) edut ovat vastakkaisia. Johtaahan maahanmuutto (työvoiman tarjonnan kasvu) väistämättä palkkojen laskuun ja pääoman tuottoasteen kasvuun,"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/230243-professori-matti-viren-ihmettele...