Tiistai 17.7.2018

Kansanedustaja: ”Tilanne on omituinen – eduskunta päätti että se ei noudata oikeuden tuomiota”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.9.2017 12:30
Päivitetty: 
16.9.2017 12:34
  • Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan lobbarivisiitit puhuttavat.
|

Vihreä kansanedustaja Jyrki Kasvi pohtii blogissaan eduskunnan vierailijalistojen dilemmaa.

Eduskunta kieltäytyi aiemmin luovuttamasta eduskunnan vierailijalistoja toimittajille. Kun korkein hallinto-oikeus sitten linjasi, että eduskunnan vierailijalistat ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa ja julkisia, eduskunta alkoi tuhota vierailijalistat päivittäin. Edes saman päivän vierailijalistoja ei ole niitä kysyneille annettu, Kasvi huomioi.

– Tilanne on kieltämättä omituinen. Käytännössä eduskunta on päättänyt, että se ei aio noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota. Nimenomaan eduskunnan ei luulisi toiminnallaan rapauttavan säätämiensä lakien perusteella päätöksiä tekevän oikeuslaitoksen legitimiteettiä, Kasvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kasvin mukaan vieraslistoilla on väliä, sillä esimerkiksi vaalirahoituskohun selvittelyssä tapaamisten osallistujaluetteloilla oli oma roolinsa. Jos kansalaiset eivät saa tietää, keitä kansanedustajat tapaavat, äänestäjien on hankala arvioida kansanedustajien toimintaa.

– Silti tässäkin asiassa on vähintään ne kaksi puolta, jotka on hyvä muistaa, kun eduskunnan vierailijalistat todennäköisesti jonain päivänä avataan, hän toteaa.

Tämä asian toinen puoli on se, että kaikki kansanedustajien vieraat eivät ole lobbareita, vaan joukossa on myös yksityishenkilöitä. Kaikki heistä eivät halua – ymmärrettävästi – että heidän tapaamisensa poliitikon kanssa on julkista tietoa.

– Kansanedustajilla käy myös sellaisia vieraita, joiden omalle tai läheisten turvallisuudelle, maineelle tai oikeudenkäynnille tapaamisen leviäminen julkisuuteen voi olla todellinen tai kuviteltu riski. Tällaisia vieraita voivat olla esimerkiksi itsensä viranomaisten tai vakuutusyhtiöiden kaltoin kohtelemiksi kokemat henkilöt. Tai turvapaikan Suomesta saaneet henkilöt, joiden läheisiä lähtömaan viranomaiset vainoavat. Tai mielenterveyskuntoutujat. Tai lastensa huoltajuudesta oikeudessa riitelevät. Tai narsistin uhrit. Tai lastensuojelun ”asiakkaat”. Tai seksityöläiset. Tai julkishallinnon työntekijät, jotka kertovat työnsä epäkohdista, Kasvi listaa.

– Esimerkit eivät ole kuvitteellisia; Kaikki eivät toki ole osuneet omalle kohdalle, mutta kaikista olen vähintään kuullut.

Kasvin mukaan yksi ratkaisu tilanteen voisi olla esillä ollut lobbarirekisteri, johon lobbarin olisi ilmoittauduttava, jos hän haluaa työn puolesta tavata kansanedustajia. Hän itse aikoo ryhtyä toimenpiteisiin omalta osaltaan: hän alkaa raportoida lobbaritapaamisistaan Twitter-tilillään sekä puolivuosittain yhteenvetona sivuillaan.

Lue myös: Kaikki eduskunnan lobbarit uuteen rekisteriin? Kansanedustaja: Kohussa unohtunut merkittävä yksityiskohta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Eduskunta on ihan oma (kupla) maailma nykyisin. Siellä säädetään tavallisille ihmisille asetuksia joiden noudattamista valvotaan tarvittaessa voimatoimin mikäli ne eivät toteudu pilkulleen. Kun sitten keskustellaan eduskunnan sisäisistä asioista niin lakia voidaan noudattaa soveltaen tai ei lainkaan tarpeen mukaan. Lobbarit kun tuovat rahaa/etuisuuksia siellä työskenteleville tahoille joten oma etu ajaa tietysti näissä tapauksissa kaikkien säädettyjen lakien ylitse?

Teppo Vanamo

Suomessa on ongelma, iso ongelma. Talousjärjestelmä on lyhyessä ajassa muuttunut puhtaasti kapitalistiseksi, mutta oikeusjärjestelmä roikkuu tiukasti menneessä ajassa. Tätä on alettu tietyissä piireissä käyttää röyhkeästi hyväksi, minkä seurauksena on ollut kansalaisten oikeusturvan romahtaminen.

Valtio, maakunnat ja kunnat ovat ulkoistaneet suuren osan toiminnoistaan yhtiöille ja yrityksille. Yhtiöiden ja yritysten ei kuitenkaan ole tarvinnut ottaa kantaakseen vastuuta, koska lainsäädäntömme on rikki. Vastuu yritysten toiminnassa ilmenevistä väärinkäytöksistä ja rikosten seurauksista on ulkoistettu kansalaisille!

Tämä epäkohta on nyt korjattava, meidän on luotava lainsäädäntö, joka vastaa nykyistä tilannetta. Yhtiö, tai yritys, jonka laiminlyöntien seurauksena maassamme vammautuu ja kuolee ihmisiä, on saatava vastuuseen tekemisistään ja tekemättä jättämisistään.

Tässä aikaisemmin puhuttiin siitä, että raha seuraa asiakasta, mutta mitään ei puhuttu siitä, että vastuu seuraa voittoja.

Johannes Hissa

Aiemmin vierailijalistoja säilytettiin vuosi poliisin toiveesta, mutta nyt poliisi ei enää näe sille tarvetta, joten eduskunnalla ei ole mitään syytä säilyttää vierailijalistoja pitempään kuin on tarvis eli kunhan niistä nähdään keitä on sillä hetkellä paikalla.

Mikko Isotalo

Eduskuntahan ne lait säätää. Tehkää erillinen laki, että eduskunnan kävijäluettelot eivät ole julkisia asiakirjoja yksityishenkilöiden yksityisyyden suojan vuoksi. Samaan lakiin lobbareiden rekisteröitymispakko, niin luulisi mediankin vaikenevan tyytyväisenä.

Pekka Hovatov

Mitä ihmeellistä tässä uutisessa muka on? Suomessa verottaja ei noudata korkeimman oikeuden päätöksiä. Esim. yhden hengen osakeyhtiön verotus puretaan omistajan henkilökohtaiseen verotukseen, tämä on osakeyhtiölain ja Suomen korkeimman oikeuden päätösten vastaista, ei merkitse verottajalle mitään. Poliisi rikkoo toistuvasti Suomen perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia, kuten ihmisoikeussopimuksen 11§. Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus pitää mielenosoitus missä haluaa, milloin haluaa ja mistä aiheesta haluaa. Hänen ei tarvitse miellyttää viranomaisia(ei tarvitse nuolla poliisin paskaista persettä), eikä pyytää mielenosoitukseen kenekään lupaa, ei varsinkaan minkään itseään täynnä olevan koppalakin lupaa. Se on ihan yksi vi#un hailee, mitä järjestyslaissa, kokoontumislaissa tai säännöissä lukee. Perustuslaki menee aina niiden yli!!! Eli Suomeksi jos alemman tason laki, viranomaismääräys tai sääntö on ristiriidassa perustuslain kanssa tulee noudattaa perustuslakia!!! JOKU POLIITIKKO VOISI KERTOA TÄMÄN MYÖS SUOMEN POLIITTISELLE POLIISILLE JA VARSINKIN SEN MATUPERSETTÄ NUOLEVaLLE JOHDOLLE!!!

tom brunila

Huolestuttavaa tässä on se, että kansanedustajat haluavat salata sen keitä he tapaavat toimensa ohessa. Eduskunta on heidän "työpaikkansa" ja yleensä työpaikoilla ei katsota hyvällä sitä, että siellä käy ihmisiä tapaamassa työntekijöitä muissa kun työasioissa.

Jarmo Lius

Perustuslaki horjuu. Lain mukaan valta on kansalla jota edustaa Eduskunta vaaleissa valittavien kansanedustajien kautta. Edustuksellinen demokratia merkitsee sitä, että edustajat toimivat kansalta saamansa valtakirjan mukaisesti. Valta on siis vaaleista huolimatta edelleen kansalla.

Mitä enemmän Eduskunta tekee päätöksiä jotka ovat kansan tahdon vastaisia, sitä korruptoituneempi kansanedustuslaitos on.

Nyt Eduskunta pyrkii suojella kansanedustajien yhteyksiä kansan valvovalta silmältä. Se implikoi korruption lisääntyneen siinä määrin, että edustajilla on paljon hämärähommia.

Kun kansanedustajat edustavan kansan sijaan jotain muuta tahoa, se merkitsee perustuslaillisen järjestyksen kumoutumista. Kun valta ei ole enää kansalla, se merkitsee perustuslain kumoutumista ja Suomi nimisen maan hajoamaista Ukrainan tapaan.

Onko perustuslaki voimassa maassamme?

Pekka Hovatov

Ei ole ollut pitkään aikaan. Kansalaisien edellytetään noudattavan lakeja ja sääntöjä, mutta viranomaiset, julkista valtaa käyttävät, rikkovat niitä kokoajan, lähes säännön mukaisesti, eikä heille tule asiasta mitään seuraamuksia, viimeisimmässä tapauksessa, itä-suomessa, paperit olivat "unohtuneet" syyttäjän pöydälle, joten syyteoikeus lakia rikkoneita ja todisteita väärentäneitä poliiseja(Todettu hovioikeuden päätöksessä, että poliisit ja syyttäjä väärensivät todisteita) vastaan vanheni ja heti seuraavana päivänä, kun syyteoikeus oli vanhentunut, syyttäjä "löysi" paperit ja teki jätetään syyttämättä päätöksen, perusteluina syyteoikeus vanhentunut. Jokainen voi vetää omat johtopäätökset asiasta. Jos meillä olisi oikea oikeusministeri ja sisäministeri, jotka olisivat luonteeltaan rehellisiä ihmisiä, niin sisäministeri irtisanoisi kyseiset poliisit välittömästi ja oikeusministeri nostaisi syytteen syyttäjää vastaan, joka "unohti" paperit, tuottamuksellisesta ja tahallisesta virkavirheestä ja syyttäjä tuomittaisiin ehdottomaan vankeuteen ja asetettaisiin korvausvelvolliseksi väärennetyistä todisteista kärsineelle ihmiselle ja tuó ihminen voisi vaatia ihan minkälaista summaa haluaa ja hänelle tuomittaisiin se. Syyttäjästä ja poliiseista pitäisi tehdä vroittavat esimerkit, kyseisille ammattikunnille. JOTEN POLIISIEN ON TURHA ODOTELLA JA ITKEÄ JULKISUUDESSA ITSELLEEN EMPATIAA. SITÄ SAA MITÄ TILAA......

Tuomas Sikander

Loogisesti selvää että pimennossa tapahtuva lobbaus mahdollistaa Suomelle tyypillisen venäläistyylisen korruption, yhtä selvää on myös se että Suomi on Kekoomuksen oikeistokommunistien johtamana ajautumassa taloudellisesti Itä-Euroopan entisten kommunistimaiden viiteryhmään.
._.

Pekka Hovatov

Toivottavasti kansalaiset aloittavat poliitikkojen + muiden mätäpaiseiden kyyditykset itärajalle 30-luvun tyyliin tai valaa niille betonisaappaat ja upottaa vaikka suohon, periaatteella sitä saa mitä tilaa...
Ainoa tapa millä pääsemme siitä paskasta eroon.

Risto Salonen

Viimeiseksi olisi odottanut vihreältä tällaista kommentointia. Eiköhän vihreissä ole sekä suhteellisesti että absoluuttisesti eniten virkavaltaa vastustavia/kriittisesti suhtautuvia olkoon sitten kyse kettutytöistä, ydinvoimasta, metsien hakkuista, autoilusta ym

Juha Lehtonen

Joo-o Kanki Kaikkonen totesi lauantaisessa Uutisvuodossa, että eduskunta tehtävänä on säätää lakeja Suomen ja isänmaan parhaaksi. Kanki voisi jatkokommentoida tähän, että mikä hänen isänmaansa on, kun se ei kerran ole Suomi?