Maanantai 24.9.2018

Aamulehti ei enää kutsu eduskunnan puhemiestä puhemieheksi – näin tasa-arvotekoa kommentoi puhemies Maria Lohela

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.9.2017 12:04
Päivitetty: 
17.9.2017 12:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan puhemiehistö Maria Lohela, Mauri Pekkarinen ja Arto Satonen.
|

Sanomalehti Aamulehti ilmoitti viikonloppuna, että se ei enää käytä eduskunnan puhemiehestä perinteistä puhemies-termiä, vaan siirtyy ilmaukseen eduskunnan puheenjohtaja. Eduskunnan nykyinen puhemies Maria Lohela ei vastusta mutta ei myöskään vahvasti tue Aamulehden linjausta.

Aamulehden pääkirjoituksen mukaan lehti pyrkii uudistamaan kielenkäytössään muun muassa ammattinimikkeitä aiempaa tasa-arvoisemmiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa mies-loppuisten nimikkeiden korvaamista neutraalimmin termein. Esimerkiksi lautamies on jatkossa maallikkotuomari ja palomies pelastaja.

- Eduskunnan puhemies tai -nainen on tästä eteenpäin Aamulehden kielenkäytössä puheenjohtaja. Se kuvastaa hyvin myös työn luonnetta. Arvotehtävän saanut johtaa eduskunnassa puhetta, ei niinkään puhu toisten puolesta, lehti perustelee.

Uusi Suomi ei heti tavoittanut puhemies Lohelaa kommentoimaan asiaa, mutta hän on ottanut siihen kantaa julkisessa Facebook-päivityksessään. Lohela huomauttaa, että perustuslaki ja eduskunnan työjärjestys tuntevat eduskunnan puhetta johtavana henkilönä vain puhemiehen ja varapuhemiehet, ”mutta eiväthän ne tietenkään sulje pois toisenlaisia mielipiteitä”.

– Minulla ei ole suuria intohimoja asiaan, enkä ole pitänyt pahana puhemiehen titteliä. Sehän se nimenomaan on, vain titteli, toki perinteikäs sellainen, Lohela kirjoittaa.

Lohela toteaa, että hän ei pidä ”ongelmana sitä, että Aamulehti tekee tällaisen laajemman linjauksen sukupuolittumisen vähentämiseksi”. Eduskunnan toimintatapoihin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

– Täytyy luottaa myös siihen, että lehden lukijat tietävät mistä puhutaan, kun nimityksiä lähdetään muuttamaan vastoin yleisempää käytäntöä. Minulle sopii sekin, että puhemiehestä puhutaan puheenjohtajana, kunhan käytäntö pysyy samana myös sitten, kun tehtävää hoitaa taas seuraavan kerran mies.

Lohela arvelee, että ”ennen pitkää aika tekee tässäkin tehtävänsä ja myös puhemiehen tittelin muuttaminen tulee ajankohtaiseksi”.

Asiaa ovat kommentoineet Demokraatin haastattelussa myös varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Arto Satonen. Heistä Satonen suhtautuu kriittisemmin ajatukseen.

– Puhemies on perinteisesti käytössä ollut nimi ja se sopii jatkossakin. Meillä on nyt ja aiemmin ollut naispuhemiehiä eli siihen on totuttu, Satonen vastaa demarilehdelle.

Pitäisikö Suomessa siirtyä sukupuolineutraaleihin titteleihin?

Ei
77% (460 ääntä)
Kyllä
18% (110 ääntä)
Mitä se tarkoittaa?
5% (28 ääntä)
Ääniä yhteensä: 596
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari-Pekka Vuorela

Hieman liioiteltua, tietenkin. Jo vuoden 1906 valtiopäiväjärjestyksessä esiintyy lause: "Vaaleissa on kaikilla vaalioikeutetuilla yhtäläinen äänioikeus."

Mutta tarkoitukseni olikin korostaa Aamulehden käytännön järkevyyttä. Kaikki ovat varmaan jo hyväksyneet minua ärsyttävän termin "kuntavaalit".

Matti Jaakkola

Kysymys on mielenkiintoinen. Puhemies sana on kuitenkin perustuslain 34§:ssä säädetty. Siis virallisesti eduskunnan puheenjohtaja on puhemies, olkoon hän sukupuoleltaan mies, nainen tai siltä väliltä. Virallisen nimen muuttaminen eduskunnan puheenjohtajaksi edellyttäisi perustuslain 34§:n muuttamista. Aamulehti on periaatteessa siinä oikeassa, että -mies pääte johtaa ajasta, jolloin julkisia tehtäviä hoitivat ainoastaan miehet.

Kuitenkin meillä on virkamies - ei siis varkahenkilö laki ynnä muita samankaltaisia lakeja.

Kielellisesti Aamulehden linja johtaa eriskummallisiin tilanteisiin. Aseistettua henkilöä on mediassa yleisesti ruvettu kutsumaan asemieheksi. Miltäs kuullostaisi asenainen, jos ko. henkilö sattuisikin olemaan nainen. Tai varusnainen. Idea on hyvä, mutta ei Aamulehdenkään olisi kannattanut hötkyillä.

Kimmo Tallqvist

On tainnut Aamulehdessä olla reutersin ja stt:n päätteet jumissa kun jonninjoutavampaa aihetta ei löytynyt.
Mihin unohtui transut ja hermafrodiitit ?
Arvoisa eduskunnan sukupuolineutraali puhehenkilö ??!!
Tasa-arvoa se olla pittää.

Samuli Glöersen

Aamulehdessä ei ymmärretä suomen kieltä, tasa-arvoa eikä lainsäädäntöä.

Eduskunnassa ei ole puheenjohtajaa. Eduskunnassa on puhemies. Ja jos nainen on Eduskunnan puhemies olisi syytä olla loukkaamatta ja vähättelemällä naisia riistämällä tämä Tasavallan rankissa toiseksi luettava arvoasema pelkästään sukupuolen perusteella toteamalla ettei Eduskunnalla ole puhemiestä, pelkkä puheenjohtaja, kun se on vain nainen.

Mutta ilmeisesti Aamulehden toimituksessa on patavanhoillista sukupuolirooleja tuijottavaa kapeakatseista ja lainsäädäntöä tuntematonta porukkaa.