Maanantai 10.12.2018

EU:lle oma ”pääministeri”? Petteri Orpo tyrmää KL:ssä Junckerin ehdotuksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.9.2017 07:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei lämpene ehdotukselle EU:n omasta pääministeristä.
|
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei katso hyvällä ehdotusta EU:n komission puheenjohtajan sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan yhdistämistä yhdeksi EU:n ”pääministeriksi”. Orpo kertoo kannastaan Kauppalehdessä.
 
Asiaa esitti komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker viime viikolla unionin tila -puheessaan. EU:n huippukokoukseksikin kutsuttu Eurooppa-neuvosto koostuu jäsenmaiden hallituksista.
 
–Vierastan sitä ajatusta, että toimet yhdistettäisiin. Eurooppa-neuvosto edustaa jäsenmaita. Siellä jäsenmaat keskustelevat ja hakevat yhteistä näkemystä. Sitten on erikseen komissio, joka toimeenpanee. Se on hyvä tasapaino, Orpo sanoo.
 
Uuden pääministerin tehtävän lisäksi Juncker visioi myös uuden valtiovarainministerin tehtävän luomista yhdistämällä talouskomissaarin ja euroryhmän puheenjohtajan tehtävät. Tätäkään ehdotusta Orpo ei pidä hyvänä. Sen sijaan euroryhmän puheenjohtajan roolin vahvistamista Orpo tukee.
 
–Olen valmis keskustelemaan euroryhmän puheenjohtajan roolin vahvistamisesta, ja voimme kutsua häntä jopa valtiovarainministeriksi.
 
Junckerin ehdotukset herättivät keskustelua myös eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina, kun perussuomalaisten Ville Tavio tivasi hallituksen kantoja Junckerin ehdotuksiin. Tavio itse näki ehdotukset merkkeinä liittovaltiokehityksestä.
 
 
Lue lisää Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Knippe Jonisson

Juncker ei todellakaan kysy Orpon mielipidettä asiasta jonka käytännössä Saksa, Ranska, Italia ja Espanja päättävät. Suomelle ja muille pikkuvaltioille jää nyökyttelijän tai nyrkkiä taskussa puristelijan osa. EUn tiivistämistä ja kovemman ytimen muodostamista Orpo on kannattanut,, siis Kokoomus, 10-15v kuluttua Suomi on luovuttanut kaiken päätäntävallan Brysseliin. Ja ihan meidän valitsemien pttäjiemme suostumuksella. Kaikki ovat samaa mieltä että nykyinen EU ei ole se johon halusimme liittyä,,, tänään kukaan ei osaa kertoa millaisessa ongelma EUssa elämme millaista Unionia rahoitamme.

Jaakko Aalto

Pyrkimys vallan keskittämiseen voi olla luonnollinen kehityskulku, mutta se johtaa eroamis- ja hajoamispaineiden kasvamiseen sekä, päätöksenteon lisääntyvään etääntymiseen kansalaisista ynnä talouden lisääntyvään stagnaatioon. Olkoot tästä esimerkkeinä vaikka edesmennyt Neuvostoliitto ja hajonnut Itävalta-Unkari.

Raimo Tulkki

kyllä petteri saisi alkaa ajamaan maan kansalaisten etuja eikä pelkästään omaan kukkaroaan.
Sitä tekee tämän asianaja muija joka on täysin mukana tässä pakolais maahanmuuto touhussa rahastamassa valtion kassaa tämä on sitä kokomustan porukan asioiden hoitoa.
tyypillinen kööliin pöljä tämä mein orpolija.

Esko Kotilainen

Orpo lapsi on autiolla tiellä.Itkee juurikin niin kauan kunnes joku lupailee hänelle,vaikkapa jonkun sihteerin,tai kahvinkaatajan paikan uuden EU pääministerin hollituvassa.
Niin johan alkaa ylistämään uutta ajatusta.Vielä jos saa vaimolleen jonkun viran,siihen sivuun.
Näinhän se näkyy suomiperiferiassa menevän.

Jari Ikonen

Pakkohan Orponkin julkisuudessa myöntää ettei piintyneen tenukepin puheita kukaan täysjärkinen, (ts. muut kuin nykyinen hallitus) voi ottaa vakavasti. Eri asia on sitten mitä konkreettista hän tai Sipilä asialle tekee, vai onko tekemättä mitään kuten epäilen. Nyt kun suomi on kuulemma EU:n kovassa ytimessä (hahhah, vitsi) niin aluksi niissä pöydissä pitäisi varmaan asia "nostaa keskusteluun" ja mahdollisesti jopa perustaa työryhmä asiaa pohtimaan vaikkapa 7 vuoden ajaksi. Niinhän täällä muutenkin tapana on painella asiat pimentoon.

Oiva Luosujarvi

EU kulkee kohti liittovaltio kehitystä ja se ei lopu ilman sotaa.
Pian vain rikkailla on veroparatiisien vuoksi hyvät oltavat ja tavallinen kansa on tappelemassa eduista pakolaisten kanssa, jolloin kansat eri valtioissa häviää pakolaisille.
Kehitys on etulinjassa Suomessa ja 20 vuodessa on Suomen kaupungit jo miehitetty pakolaisilla / ex-pakolaisilla ja niiden sukulaisilla. Kantaväestölle ei riitä työpaikkoja ja harvoin kun saa työpaikan on palkka pienempi kuin palkka oli vastaavassa työssä 1980 luvulla. Turvapaikanhakijat saa töitä, vaikka niille ei ole edes annettu työlupaa töiden tekemiseen, mutta turvapaikan kanssa leikkivät ovatkin herrakansaa alistamassa kantaväestöä yhdessä herrojen kanssa.

Gun-May Arffman

Petteri Orpo on valehdellut jo niin monta kertaa, että kuka enää uskoo tuohon pelleen. Viimeksi valehteli tekemänsä politiikkansa seurauksista lehtien palstoilla eilen. Orpon ollessa sisäministeri, vaimonsa perusti Lakiverstas Oy:n puolivuotta ennen 2015 tapahtunutta matuvyöryä. Vaimo oli maahanmuuttovirastossa johtajana tuohon aikaan, josta sittemmin siirtyi oikeuslaitoksen palvelukseen. Hyvin on kaksikko suunnitellut kuinka kahmia rahaa veronmaksajien taskuista. Nyt sitten kitisee sitä palautteen määrää ja syyttää "valemedioita", kun kansa on tästä vihainen. YLE ja MTV jättää tämän taustoituksen tekemättä, miksi?

Timo-Pekka Mustakallio

Junckerin taannoisista EU:n viidestä tulevaisuuden skenaarioista ainoa euroherroille passaava näyttää olevan täysi liittovaltio - siitä piittaamatta, ettei moiselle ole EU-kansojen tukea. Eurooppa yhdentyy kuitenkin vakaasti ainoastaan kansojen omasta vapaasta tahdosta (Churchill), ja kaikki muut kepposet jättäisivät federaation vaarallisen kiikkeräksi: esimerkiksi "pistooli kansojen ohimolle", eli viallisen yhteisvaluutan kriisillä ja siten kansalaisten äkkiköyhtymisellä uhkailu.

Pakottaminen toisi kansat kaduille, vieläpä äärimmäisen vihaisina ja epätoivoisina (on viitteitä, että eurokraatit yrittäisivät säilyttää valtansa väkivaltakoneistonsa avulla, eli että tilanne kehittyisi rumaksi), eikä tuloksena voi olla kuin katastrofi. EU:ta ei ole turhaan verrattu Neukkulaan tai vaikkapa "ikuiseen" DDR:ään - muistanemme, että se sortui vain 6 kk sen jälkeen, kun Honecker-hallinto oli fuskannut paikallisvaalien tuloksissa (temppu, mikä houkuttaisi varmaan myös Brysselin hätääntynyttä herrasväkeä).

Valitettavasti Orpo ei näytä ymmärtävän tätä, ei ymmärrä Brysselin hasardipeliä. "Älkää säästäkö sokeripalojanne pojaat... kohta myö uijaan" (tjsp: Rokka, "Tuntematon Sotilas"). Jäämme kauhulla odottamaan aiheuttaako Yhdysvaltain kuplan puhkeaminen, velaksi eläneen "high noon" kontaminaationa myös EU:n Eurokriisi 2.0:n, kuten kävi jo 1.0-version tapauksessa. Toivottavasti virallinen Suomi on ottanut lukuisista varoituksista vaarin, pelannut skenaarioita läpi, alkanut hakeutua varauloskäynnin tuntumaan, pohtinut miten loikata luhistuvan EU:n kyydistä ja pelastaa edes jotain tuosta tuhkakasasta...