Sunnuntai 23.9.2018

Vihreiden Aalto: ”Fennovoima on täysin vastuuton hanke”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.9.2017 16:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|
Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto katsoo, että Fennovoiman ydinvoimalaa ei olisi koskaan pitänyt hyväksyä. Hän pelkää, että hanke saattaa koitua vielä kalliiksi veronmaksajille.
 
–Ei vihreiden viesti ole mihinkään kadonnut tässä taustalla. Kyllähän tuo on täysin vastuuton hanke kaikilta osin: ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta, kotimaisen uusiutuvan energiatuotannon kannalta sekä kansantaloudellisesti, toteaa Aalto Uudelle Suomelle.
 
Fennovoiman ydinvoimayhtiö kertoi maanantaina, että se joutuu lykkäämään omaa tavoiteaikatauluaan Hanhikiven voimalan rakentamisessa. Yhtiö oli aiemmin kaavaillut voivansa saada hallitukselta rakentamisluvan vielä ensi vuoden aikana. Voimalan suunnitteluaineiston toimitus Säteilyturvakeskukselle on kuitenkin viivästynyt ja nyt yhtiö arvioi, että rakentamislupa voitaisiin myöntää vuonna 2019.
 
Seuraavat eduskuntavaalit käydään huhtikuussa 2019 ja mikäli rakentamisluvan myöntäminen venyy, voi sen lopulta myöntää uusi hallitus. Tässä hallituksessa voisi istua myös gallupennätyksiä tahkoavat vihreät. Voisiko vihreät olla hallituksessa myöntämässä ydinvoimalalle rakentamislupaa?
 
–Minusta on aivan liian aikaista lähteä spekuloimaan mitään, mikä liittyy seuraavaan hallitukseen. Se on oikeastaan demokratian ja ihmisten aliarviointia, ylimielistä toimintaa. Nyt me olemme hädin tuskin hallituskauden puolivälissä, niin pitäisi keskittyä niihin asioihin, jotka ovat pöydällä nyt, Aalto vastaa
 
Lisäksi puheenjohtaja korostaa, että Fennovoiman ydinvoimalan poliittinen käsittely oli vuonna 2014, kun eduskunta äänesti periaatepäätöksen myöntämisestä. Nyt loppukäsittely on Aallon mukaan ennemmin viranomaisasia.
 
–Minusta pitää erottaa, että missä tehdään poliittista kannanmuodostusta ja missä viranomaisasioita. Nyt tämä on puhtaasti Fennovoiman, Rosatomin ja Stukin välillä.
 
Myös työ- ja elinkeinoministeriöstä korostetaan Uudelle Suomelle, että mikäli STUK päätyy puoltamaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta turvallisuusarviossaan, on valtioneuvoston eli hallituksen poliittisten päättäjien enää hankala evätä hankkeelta rakentamislupaa.
 
– Kyllä se sitten hyvin vaikeata on, kommentoi yli-insinööri Jorma Aurela työ- ja elinkeinoministeriön ydinenergiaosastolta Uudelle Suomelle.
 
– Valtioneuvosto yleensä tässä asiassa katsoo, mitä STUK sanoo.
 
Myös Aurelan mukaan poliittinen harkinta tapahtui vuonna 2014, eikä sitä ole tapana harjoittaa enää tässä vaiheessa prosessia.
 
Aalto pohtii Fennovoima-hankkeen riskejä. Hän epäilee, että koko hanke voisi kuivua vielä kasaan ja muistuttaa, että kunnallisilla energiayhtiöillä on isoja investointeja mukana.
 
–Se riski saattaa realisoitua. Ja jos ihan markkinalogiikan kautta katsotaan, niin tuollaisen hankkeen break-even-kohta on vuonna 2060. Mikä on sähkön markkinahinta silloin? Mankala-periaate voi tulla hirveän kalliiksi siinä vaiheessa, Aalto aprikoi.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mäki

Mikä on sitten vaihtoehto ydinvoimalle? Populismi?

Uusiutuvat eivät ole, ennen kuin sähköä pystytään varastoimaan järkevästi. Saksassa hiilen poltto lähti kasvamaan, kun ydinvoimaa korvattiin uusiutuvilla energiamuodoilla.

Hannu Mäki

Perustuuko kommenttisi johonkin laskelmaan?

250 000 sähköautoa vaatii lataustehoa noin 500MW.

Fingridin sivuilta selviää, että talvikuukausina yön ja päivän huippukulutusten ero on ENIMMILLÄÄN noin 3000MWh. Eli yön parhaana sekuntina voitaisiin ladata 1,5 miljoonaa sähköautoa, jotta päivän ja yön kulutuserot olisivat tasan. Yön huonoimpina tunteina ei edes puolta tästä. Eli ei se lataaminen nyt ihan itsestään hoidu yölläkään.

Toki Olkiluoto 3 tulee parantamaan tilannetta huomattavasti, mutta kulutus tulee lisääntymään muiltakin osin.

Niko Kaistakorpi

2015 pelkästään eläkerahastossa Norjassa oli 745 miljardia euroa öljyrahaa, joka jaettuna Norjan kruunuina tekisi jokaisesta norjalaisesta miljonäärin. Luulen että ehkä kuitenkin jostain muulta kuin kansanedustajien poliittisesta kannasta löytyy selittävä tekijä.

Mikko Toivonen

Touko on jokaisen vihreän lailla valitettavan pihalla realismistä, syistä, ja seuraamuksista.
Lisäksi energian, luonnon ja ilmaston faktatuntemus on olematonta ja korvattu täysin uskomuksilla vailla vähäisintäkään sidettä minimaaliseenkaan totuuteen.
Tällainen henkilö johtaa joukkojaan "seuraavan" hallituksen pääministeriksi ja suosituimmaksi puolueeksi.
Kyllä se jo kertoo jotain kansastakin jos näin kävisi tai edes läheltä liippaisi