Torstai 17.1.2019

Ministeri Tiilikainen Fennovoiman ydinvoimalan viivästymisestä: ”Turvallisuusarvioon otetaan tarvittava aika”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.9.2017 19:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) korostaa turvallisuutta Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. Arkistokuva.
|

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi Uudelle Suomelle Fennovoiman tavoiteaikataulun lykkääntymistä. Hänen mukaansa Säteilyturvakeskus (STUK) on ratkaisevassa asemassa.

Fennovoiman ydinvoimayhtiö kertoi maanantaina, että se joutuu lykkäämään omaa tavoiteaikatauluaan Hanhikiven voimalan rakentamisessa. Yhtiö oli aiemmin kaavaillut voivansa saada hallitukselta rakentamisluvan vielä ensi vuoden aikana. Voimalan suunnitteluaineiston toimitus STUK:lle on kuitenkin viivästynyt ja nyt yhtiö arvioi, että rakentamislupa voitaisiin myöntää vuonna 2019.

Sekä entinen että nykyinen elinkeinoministeri ovat moittineet Fennovoiman turvallisuuskulttuuria ja keväällä siihen perehtyi myös Teknologian tutkimuskeskus VTT. STUK puolestaan on moittinut suunnitteluaineiston toimituksen viivästymistä.

–Yhtiö itse pystyy parhaiten arvioimaan oman aikataulunsa niin aineistojen toimittamisen kuin koko hankkeen aikataulun osalta, Tiilikainen vastaa sähköpostissa Uudelle Suomelle.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee rakentamislupahakemuksen ydinenergialain mukaisesti. Arvioitavana ovat erityisesti ydinturvallisuus sekä laitoksen turvallinen rakentaminen ja käyttö. Samaan aikaan STUK arvioi laitoksen teknisen turvallisuuden. Päätöksen rakentamisluvasta tekee valtioneuvosto.

–STUK käyttää hankkeen turvallisuusarvioon tarvitsemansa ajan. Käytännössä tämä ratkaisee pitkälti, milloin hanke on valmis valtioneuvoston rakentamislupapäätöksen valmisteluun TEM:ssä. Viranomaisarvioinnissa tärkeintä on hankkeen turvallisuus, Tiilikainen kirjoittaa.

–TEM valmistelee päätökset ydinenergialain mukaisesti. Mitään sitovia määräaikoja ei ole asetettu laissa tai periaatepäätöksessä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Mikään turvallisuusarvio ei muuta toiseksi sitä tosiasiaa, että suoraan presidentinhallinnon alaisena organisaationa ja Venäjän suurvalta-aseman takaavien ydinaseiden toimittajana Rosatom on kaiken asianmukaisen valvonnan ja kontrollin ulottumattomissa. Seuraukset näkyvät valtoimenaan rehottavana korruptiona ja turvallisuuskulttuurin täydellisenä rappeutumisena. Esimerkiksi Fennovoiman mainiona referenssinä mainostamassa LAES-2:ssa kantavat rakenteet ovat rakennusvaiheen aikana romahdelleet itsestään pariinkin otteeseen.

Lisätietoa löytyy muun muassa osoitteesta http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/636986/Rosatom_Risks_Report-...