Lauantai 25.5.2019

Uusi huoli alkoholilaista: 5,5 % loisi ruokakauppaan ulkomaisen oluen markkinat?

Luotu: 
19.9.2017 20:55
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Hallitus ei päässyt sopuun siitä, voisiko 5,5-prosenttisia alkoholijuomia myydä myös ruokakaupoissa, joten kansanedustajat saavat äänestää prosenttikorotuksesta omatuntonsa mukaan.
|

Eduskunnassa nousi esiin uusi huoli liittyen alkoholilain uudistukseen, jota käsiteltiin tänään ensimmäistä päivää suuressa salissa. Kiistelty prosenttirajan korotus ruokakaupoissa voisikin houkutella Suomen markkinoille ulkomaisia panimotuotteita suomalaisten kustannuksella.

Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajan korotuksesta omatuntonsa mukaan, sillä hallitus ei päässyt sopuun siitä, voisiko 5,5-prosenttisia alkoholijuomia myydä myös ruokakaupoissa. Äänestyksestä odotetaan erittäin tiukkaa.

Huolen ulkomaisten panimoiden markkinavaltauksesta nosti eduskunnassa esiin kansanedustaa Arja Juvonen (ps.).

–Tätä lakiesitystä on perusteltu muun muassa sillä, että suomalaiset pienpanimot pääsevät näin markkinoille ja kaupan hyllyyn. Mutta nyt kuitenkin on myös kuulunut, että ulkomaalaiset pienpanimot voisivat todellisuudessa olla ne, jotka myös sitten edullisemmilla hinnoilla saapuisivat sinne kauppaan, ja siinä kävisikin niin, että se suomalainen tuote ei sitten kuitenkaan myisi, Juvonen sanoi.

–Suomi on kuitenkin laaja maa, ja meillä on taajamia ja alueita, missä oluen ja alkoholin saaminen ei välttämättä ole niin helppoa. Olisiko mahdollista, että lain rinnalla olisi esimerkiksi erikoislupa, jolla sitten voisi tätä vahvempaa olutta myydä niillä alueilla, missä ei esimerkiksi ole Alkoa? 

Lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) tarttui Juvosen puheenvuoroon kiitollisena.

– On hienoa, että edustaja Juvonen aloitti keskustelun tasa-arvonäkökulmasta, nimenomaan alueellisesta tasa-arvosta – se on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. On aivan eri asia se, jos asuu sillä tapaa, että Alko on saman talon kivijalassa, kuin että se on sadan kilometrin päässä omasta asuinpaikasta. Ja nyt tunnustan suoraan, että puhun tässä omasta asiastani, Mustajärvi sanoi ja herätti naurua salissa.

–Pienille kyläkaupoille, paikallisille asiakkaille ja esimerkiksi turisteille on äärimmäisen tärkeää se, mitä näissä maaseutujen vähittäiskaupoissa voidaan myydä, mitä on tarjonta, mikä on valikoima, ja se on iso kysymys myös sille paikalliselle pienelle kauppiaalle. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kes.) vastasi Juvosen kysymykseen, jota hän kiitti osuvaksi.

–Totean myös edustaja Juvosen kysymyksen ulkolaisista panimoista olleen erityisen osuva. On nimittäin selvää, että tämä mahdollinen nosto ja hallituksen esityksen mukainen 5,5 prosenttia tarkoittaa sitä, että markkinamme on houkuttelevampi myös ulkomaalaisille panimotuotteille, joissa yleisemmin prosentti on jotakin muuta kuin suomalainen lainsäädännön raja 4,7. Se on siis jonkinlainen muutos ja riskitekijä myös kotimaiselle yrittäjyydelle tältä osin, Saarikko sanoi.

LUE LISÄÄ:

Alkoholilaki: Eduskunnassa syytettiin vihreitä joista moni vaihtoi kantansa täysin

Näkökulma: Tässä teille viinalaskelma, hyvät kansanedustajat

Alkoholivääntö alkaa viimein eduskunnassa – Keskustalainen haluaa nyt viinit ruokakauppaan

Nyt se on vihdoin totta: Alkoholiuudistus pääsee eduskuntaan

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

Jymy-yllätys eduskunnassa: IV-olut ja limuviina tulossa sittenkin kauppaan

Alkoholisovun erikoinen seuraus: Vastustajakin iloitsee – laimeneeko 5,5 % sittenkin?

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Mitä pelkäämistä ulkomaisissa oluissa on. Miksi aina pitää pelätä kilpailua. Luulisn ainakin keskustaa ihan vapaata kilpailua kannattavaksi puolueeksi. Eikös kilpailun pitäisi olla vapaata.
Jos rupeamme suojelemaan taas yhtä alaa ulkomaiselta kilpailulta teemme ko. alalle karhunpalveluksen. He eivät opi kilpailemaan koska ei tarvitse ja silloin yleensä jää kehittymättä ja laatu on vähintäänkin keskinkertaista. Ja jos ala haluaa kilpailla ulkomaiden markkinoista on aika epäreilua että estäisimme saman kilpailun täällä Suomessa.

Mikko Toivonen

Täsmälleen samaa mieltä. Jos saisimme hienoja belgialaisia oluita ruokakauppaan niin saattaisin minäkin maistella. Sama viineissä. Laatuviinejä löytyy läheltä ja kaukaa sellaisia joita ei alkosta saa ja jotka sopisivat hyvin ruokapöytään tai terveysjuomaksi sopivassa määrässä.

Lisäksi vielä, että sekä Sinebrychoff, että Hartwall ovat ulkolaisten omistuksessa ja jos eivät kotimaiset kykene kilpailemaan tuotteella mikä on pääasiassa vettä ja jonkun verran intohimoa niin eipä silloin kannata kotimaista enää puolustella, ainakaan argumenttinä käyttää.

Kari Aaltonen

Kyllä harmittaisi kun sasivat pään auki Suomen markkinoille oluilla, toisivat vielä perässä Saksasta ja Italiasta hyvät lihaisat makkarat, eikä kukaan ostaisi enää kotimaista jauhomakkaraa, siinä vasta Keskustalainen painajainen.

Taisto Pihlajamaa

No, samapa tuo. Tulipahan koettua tämäkin farssi. Tunteet ja asiantuntemattomuus näyttävät vallitsevan Tasavallan lainsäädäntöelimessä ilmeisesti vielä vuosikymmeniä.

Tästä ulkomaisen kaljan invaasion pelosta vain annan esimerkin. Kun olutta käyttämällä tehdään, tulos prosessissa on NOIN 10 % hujakoilla. Se sitten pitää lantata vettä lisäämällä siihen määrään, minkä säännöt sallivat. Nyt eduskuntamme suuressa viisaudessaan arvuutteli, etteivät panimomme työntekijät osaa lisätä vettä vähempää kuin tottumaansa prosenttiin saakka. Sic!

Tässä välissä tulee mieleeni tutun virolaisen (ruoka)kauppiaan toteamus, kun ostin tavallisen 40% votkan sijaan 80 prosenttista: " Tõesti pole mõtted Soome vett vedada."

Pääasia; päättäjiemme alkama ja nyt taas jatkama yleinen viinan mainostaminen asiaa esillä pitämällä jatkuu edelleen. Näköjään saamme nyt jopa lykkäystä seuraavaan puolen prosentin askeleeseen.

Ville Saarenketo

Kyllä Suomessa on nyt kova pienpanimobuumi ollut jo jonkin aikaa päällä. Ja jos lakia järkeistetään (eli 5,5 % raja kauppoihin) niin se antaa kotimaisille pien- ja suurpanimoille ihan erilaista intoa tehdä vahvempia oluita. Tottakai ulkomaisia oluita tulee uusia kauppoihin, mutta niin tulee myös suomalaisia. Suomalaisemmat spesiaalioluet ovat keränneet maailmalla menestystä, palkintoja ja kiitosta, niin en usko niiden jäävän laajemmassa mittakaavassa ulkomaisten tuotteitten jalkoihin.
Niillä on sitäpaitsi etuna keskimäärin paremmat kuljetuskustannukset, mikä auttaa pitämään hinnat kilpailukykyisinä.

Lauri Kiiski

Perrussuomalaiset ovat näköjään tässäkin asiassa kaikkea " ulkomaista " vastaan.
Ki Andersson ja Antti Rinne ovat Juvosen kanssa samoilla linjoilla.

Täytyy vain todeta, että on tämä melkoista tuppukylän touhua kerrassaan.

Joonas Ranta

Tällä hetkellä ulkomaisia oluita laimennetaan että niitä saadaan myydä suomen ruokakaupoissa. Tämä johtuu suomen älyttömästä lainsäädännöstä. Olisi jo korkea aika saada täysmakuiset ja prosenttiset oluet kauppoihin.

Tapio Mäkeläinen

Voi tätä jeesustelua! Onhan sielä nytkin hyllyt täynnä Muuta harva niitä ostaa. Samoin Alkossa. Suurin odotus on että Lidl toisi omat vahvat ja hyvät oluensa.

Kyllä on vellihousuja edustajia. Tämä maa etenee kekkosslovakian pysähtyneisyydestä hitaammin kuin yksikään SEV maa. Kieltoja, estoja, rajoituksia, valvontaa, valvontaa, tarkastuksia. Hinnakorotuksia ja veroja. Kansa toivoo poliisivaltiota. Ulokommaalaaset ulos. Ne ei lähde mutta kouluttamamme nuoret lähtee eikä palaa. On se jumaliste että äärisuvakki vihreätkin käänsi takkinsa. Vai oliko se suvaitsevaisus samaa harhaa kuin koko puolue?

Saas nähdä kuin käy. Mulla on kohtuullinen eläkesäästöpotti ja muutan kaikki osakkeeni ulkomaalaisiksi. Viina on vaan yksi mittari maamme muutoskyvyttömyydestä ja syksyn liittokierroksella nähdään seuraava. Pahin on laskeva syntyvyys jota ei voi määräyksillä korjata.
Slaavigeeni lyö läpi ja voittaa taas.

Esko Kotilainen

Suomalaiseen viinan sotkettiin jo aikoinaan pahoinvointi aineita,ettei kansa joisi liikaa.Lienee nykyisinkin sama ralli päällä.
Eihän kukaan Heinekkeniä tai Gösseriä laimennettuna juo,ja jos kauppoihin saadaan oikean vahvuiset oluet keski euroopasta,niin suomalaisen oluen myynti romahtaa.
Mutta eikös tämä ole vapaakauppaa,josta Suomi yrittää kynsin,hampain päästä erillisasemmaan.
Muutoin ollaan polleana ytimessä.