Keskiviikko 26.6.2019

Rakentajista pula Helsingissä – ylitarjontaa Kainuussa

Luotu: 
20.9.2017 09:41
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|
Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä on lisääntynyt keväästä ja vuoden takaisesta, selviää työ- ja elinkeinoministeriön julkistamasta ammattibarometrista. Barometri paljastaa myös, että työvoimapulassa ja työvoiman ylitarjonnassa näkyy vahva alueellinen vaihtelu ammattien sisällä.
 
Tyypillisiä tällaisia ammatteja ovat muun muassa talonrankentaja, rakennussähköasentaja ja kuorma-auton kuljettaja, jotka molemmat ovat työvoimapula-ammatteja Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta ylitarjonta-ammatteja esimerkiksi Kainuussa. Ilmiötä kutsutaan työvoiman kohtaanto-ongelmaksi.
 
Ammattibarometria voi tutkia tällä verkkosivulla.
 
Valtakunnantasolla työvoimapula-ammateiksi määriteltiin elo-syyskuussa 32 ammattia. Pula-ammattien kärjessä on edelleen terveys- ja sosiaalialan ja rakennusalan ammatteja.
 
Ylitarjontaa arvioitiin olevan enää 42 ammatissa, kun vuotta aikaisemmin ylitarjontaa oli noin 60 ammatissa. Paljon liikaa hakijoita on ainoastaan yleissihteerin ammatissa. Seuraavaksi eniten ylitarjontaa on johdon sihteereissä ja osastosihteereissä, kun uutena ammattina top 15 -listalla ovat sisustussuunnittelijat.
 
Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. Se laaditaan kaksi kertaa vuodessa.
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Uutisessa on virhe.
Pääkaupunkiseudulta ei löydy tarpeeksi pienempiä rakennusyrityksiä, aliurakoitsijoita.

Ne on ajettu niin suurempien rakennusliikkeiden toimesta niin ahtaalle ettei niitä enää ole.

Ei täältä työvoima ole loppumassa!

Toimittajan olisi tullut kertoa totuus eikä totuuden " vierestä"

Esko Kotilainen

Tässä olet oikeassa.Hinnoittelut töistä on suurien rakennusyhtiöiden toimesta ajettu mitä alhaisimpaan pisteeseen.Aliurakoitsija kuitenkin joutuu vastaamaan omista sosiaalimaksuista,veroista,ja myös vastuu siirtyy työntekijälle.Mikä vaatii vastuuvakuuksien maksamisia,mitkä eivät kuitenkaan aina toimi.
Lisäksi käytännössä on ns.vuosisopimukset,aliurakoitsijan ja pääurakoitsijan kesken.Tämä velvoittaa aliurakoitsijan työskentelemään esim.tietyn neliömäärän ,esim.laatoituksia,matotuksia,pohjatöineen,ennalta sovittuun hintaan.
Ja kuten tunnettua on ,rakennuksilla pääurakoitsija,vitut välittää oman osuutensa toimittamisesta,oikein asennettuna,aliurakoitsijan käsiteltäväksi loppusilaukseen,vaan vetoaa vain vuosisopimukseen,tehkää vain valmiiksi.
Ei ihme ,että sontaa syntyy.
Sitten vielä uhkaillaan,kyllä ukrainalaiset tekevät.
Kävin Suomessa parikymmentä vuotta sitten,olin pari vuotta,sain tarpeekseni ,ja muutin Norjaan.
Ottakaa ne irakilaiset rakentamaan,eikös heillä ole jo kisällityö tehty rautatietorilla.
Heille ei tarvitse maksaa mitään,ja valtio hoitaa verot,eläkkeet ym.maksut.
Suomi on menossa paskamaaksi.Tulkaa pois sieltä kaikki ammattitaitoiset,rakennustyöläiset.

Oiva Luosujarvi

Jos kaupunkiin rakentaville tulisi veronkorotus ja tuettaisiin rakentamista pois kaupungeista verotuksella.
Asuin aikuisena 25 vuotta pk-seudulla ja koko ajan halusin kauemmaksi Helsingin keskustasta. Helsinki, espoo, vantaa, vihti, lahti, asikkala... Koko ajan kauemmaksi.
Kaikki kaverini jotka asuvat Helsingissä haluavat pois sieltä ja ainoa lohtu heille on viikonloput mökillä loma-aikojen lisäksi.
Moni on saanut tarpeekseen mustista ja pakolaisista naapurustossa ja ei se työpaikka ja isompi palkka riitä korvaamaan inhoa asua niiden alueilla.
Tulkaa valkoiset pois kaupungeista, jättäkää taaksenne narkkarit ja rikolliset elämään mustien ja pakoloisten kanssa keskenään.